標題: 失眠好辛苦.. [打印本頁]

作者: n9    時間: 2008-2-24 11:03 AM     標題: 失眠好辛苦..

請問有咩辦法可以解決失眠?0 Z3 x8 U: K. r# L5 j) u

! _" m/ N4 Y& q1 H) D, F  i3 `. c因為之前放假日日都4,5點先訓
- I/ ~0 N- E$ i搞到e+個生理時鐘壞左...1,2點上床..4,5都未訓得著) L* t6 S8 X/ K$ p) ^6 n
晚晚係張床轉黎轉去..又訓唔到好辛苦
& y% N: n# N( B) L有咩方法可以幫幫我?
作者: D9B9A97E    時間: 2008-2-24 04:26 PM

或者你可以試下) ^4 e5 o: |: d: r6 K
係你想訓GE時候
" T. V% \0 L4 w7 V1 s你合埋眼6 X7 N- \) @/ A4 N
之後就一直有意咁留意自己GE呼吸節奏! J5 U. i# B( a. I
慢慢調整到呼吸慢而長0 w7 {, K7 a. L+ s' _* m8 J# S
最重要係成個人都要放鬆
) u/ l3 [% Y  w咁我諗最奈一個鐘都訓得著
作者: clkgtr    時間: 2008-2-24 04:30 PM

Originally posted by n9 at 2008-2-24 11:03 AM:
& f! J% w$ r, u請問有咩辦法可以解決失眠?9 @( R, |" Z$ o( N; K9 u
4 |$ g) L% o* A) v% c, E3 k1 e
因為之...
% G  `7 S6 A  J: _2 H" O* b% M1 V5 B8 m4 ~9 D% A4 T
咁你日頭果時會唔會因為夜晚瞓唔到, 而疲倦得濟瞓覺先?# n5 O2 q  H; g7 c6 O' s( O& j2 _
如果冇, 最多幾日都可以回復正常嫁喇喎
作者: cgdmzlam    時間: 2008-2-24 08:26 PM

教一個好好好駛既方法你啦
. S6 F% L3 y# q3 s: T7 [: V6 k2 u1 a* b: l$ V# }
挨係床頭..半訓半臥既模式睇你鐘意睇既書...雜誌都ok嫁4 C3 ^$ ^- t1 w

) l0 m3 Q. ~' ^9 n7 O' g大約3~4個字過後你就會覺得好累.......無幾耐就會自自然然訓著左嫁啦
4 |& c) g5 n( O# g7 S: P/ L# @/ ?4 b  M! W* T
我好多時都係咁~
6 Z0 @, @) l5 Y7 {
' ?3 d5 P; l( g1 ?6 M不過可能人人既反應都會唔同
$ `) ]" g" t& \+ Q$ b3 ~$ E; t0 g' @* v9 m9 U" `
希望你試下啦........ha ha.........
作者: easy_man    時間: 2008-2-24 08:54 PM

我都試過好似樓主咁ge 情況,
& g3 @8 i& R8 Q& t: N我個陣用ge  方法係唔理幾點訓都好,
+ y5 n7 X/ G$ |6 E% Q5 D依舊係同一個時間起身, e.g. 09:00 咁,3 D) M8 Q4 N5 n- b* Y
咁去到個晚你應該會好易訓得著,% F' p; K$ ^7 z
但要記住ge 就係個日唔好訓晏覺or 恰下咁 ~
作者: kuru    時間: 2008-2-24 09:55 PM

你係中午訓左覺? 如果係就冇辦法咁短時間訓得著,
5 `- h' D: {! Z* R1 G- t呢個時候做大量運動, 等自己累, 上床容易訓著~
作者: msv    時間: 2008-2-24 10:19 PM

我都係......我e+唔訓一日一夜,之後搭正12點訓......& r, \) Z  `9 B, F. T# z6 L: o+ _, V
訓早返訓就冇事...............希望-.-
作者: Raul    時間: 2008-2-24 11:43 PM

Try to sleep less or make your self tired and force to sleep on night time. Usually works
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-25 12:22 AM

我都係4,5點訓..如果要調節返..我會第2日較鬧鐘早d起身..當日做多d野.累d我諗會易d訓..慢慢一晚一晚早d咁訓

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0