標題: 盡訴家中惡人惡行/臭脾性! [打印本頁]

作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-25 12:44 AM     標題: 盡訴家中惡人惡行/臭脾性!

人物:唔想指明
  ~0 e3 z+ K8 S/ P惡行:爛賭,借大耳0,講大話,唔盡責,卑鄙
( ~% t" z& a$ V$ R- B2 s/ H; N, S9 V3 l實例:賭錢借錢.借a公司填b公司,利塔利.唔同家人講.到火山爆發時,都仲要唔肯講真話
& J0 \$ v- E1 A. j  e' O* Q! N, I5 h        細個我偷佢錢,佢用較剪剪傷我腳背
$ L1 K3 x( H! s- ?/ i. R6 u        卑鄙-親人病左想飲涼茶,但佢竟然去探病時仲問人借錢,因借錢不逐所以連涼茶都唔3 y! }2 r9 d0 i% ?1 L* `
        願意出錢買平時借唔到錢都會黑口黑面比面色人睇,知你訓教都特登嘈住哂等
  k# U# g/ g+ e/ b& v6 f  G8 ^( a       你醒左再問你借錢4 g8 `- M% h9 S7 a) S
       有口話人無口話自己(同人講是講非,話人不是,但係我眼中佢咪一樣係"非"* m5 o9 @; z0 @6 n0 \5 a
       有事鍾無豔;無事夏迎春(只懂問人借錢[有/中意先還d,所以嚴格黎講叫拎錢],平時無事
) e4 d6 J8 ^$ ], C       就閒話都唔多講句)
3 T. f* }/ z7 y5 ^$ R感想:家家有本難唸的經人地同學朋友一家人食飯坐埋圍住一張臺.我家雖齊人,奈何無次圍住食.一來張台拍埋石牆 二來無野傾無呢個慣性  O0 l$ Z2 @* ?5 ]
做生意/有諗過將來既你..緊記家庭融洽好重要..萬般帶不走..下一代先係最重要../ q- q3 Y, P/ S# t7 `$ Z
可觀電影推介<命運自選台>5 a( F9 Q& ]3 F  O7 F1 d
<加了感情線>
/ j! r# o- l( G# n1 f<黎多件衰鬼上帝>
' L" f' J  Z; X5 f4 y: S. k$ m, r( p0 n" c$ z
[ Last edited by 迪達拉姑 on 2008-2-25 at 12:48 AM ]
作者: 阿感    時間: 2008-2-25 12:58 AM

+ Q/ z4 v3 O) u8 h5 f* S家家有本難諗的經
作者: 自由神    時間: 2008-2-25 01:06 AM

Originally posted by 迪達拉姑 at 2008-2-25 12:44 AM:
& @: Y# r$ O5 y) O* i0 p4 D0 a人物:唔想指明7 C) Q: t4 I6 C/ N0 C3 m
惡行:爛賭,借大耳0,講...
  d# B9 o9 j, i7 }4 g) B
訴下苦啦.......
0 m) O) t7 V. @4 F1 c: j5 \家人既野唔可以怪得太多
作者: chong2002    時間: 2008-2-25 01:57 AM

血緣係一世既...6 T* ~2 V# y% P& ]
點衰點壞都好,佢都係你家人0 D" c7 W9 j3 }8 x2 n5 e
依個係唔會變既..
7 Z2 i& y8 E* j1 F俾D 心機幫下佢支持下佢啦,,
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-25 06:02 AM

Originally posted by chong2002 at 2008-2-25 01:57 AM:6 U( c% V% ?+ z/ L
血緣係一世既...2 N) ]7 k5 v% P, G  _
點衰點壞都好,佢都係你家人
! E/ H6 N$ [! f/ l% n依個係唔會變既..
: S/ |2 G" M. x3 Y. S7 [* b! m* Y* X1 g俾D 心機幫下佢支持下佢啦,,
. [2 L. m* {5 H- I咁易比人三言兩語話始終佢係你乜乜物物..咁呢個社會就唔會有家庭暴力
作者: Erocky    時間: 2008-2-25 10:21 AM

Originally posted by 迪達拉姑 at 2008-2-25 06:02 AM:
! H8 S' Y9 t0 Z$ W
' v# h. I$ z2 q. s咁易比人三言兩語話始終佢係你乜乜物物..咁呢個社會就唔會有家庭暴力
; c8 R+ [( n; M6 z, f4 t! a' |0 ^5 }+ R, C% `$ Z
亦正如好多人都好似您咁諗,所以更加咁都唔做,
7 l" K0 U; i: _' x% F唔正視個問題,任由呢個潛在既家庭問題放下不理,, a, Z9 m; {. I0 R& U+ }
令本來可能只係一個唔大既問題,導致成收拾唔到既殘局....../ [$ {: w+ k5 w0 U5 N/ T
3 \1 e2 M6 J! k( @3 w( C" o
我都好明白,因為家人時常見著,所以磨擦都特別多,
2 u1 ~' D  L8 p5 M「家嘈屋閉」,每個家庭一定有,絕對唔係某幾個家庭先會遇到,
# _* R5 y$ \. W. F; j* L. D% F咁點解有d就無事,有d又搞到要斬人跳樓呢?$ @$ j% y2 P* w$ f* W, V* j
" `3 c/ n6 s! {
我諗個原因就係「家人之間既關懷」夠唔夠,
7 ]) [7 t4 @7 n8 T# [您關懷得多,雖然唔可以話完全解決到個家庭問題,但係應該總唔會加劇,
$ x) R0 M7 ]( j7 k5 l反之,個家庭問題會更變嚴重~
5 u: z: P6 P6 N( ]1 w9 Q
! V0 k: m$ o; I& s如果家人個個都話「無得救」、「變唔到」,
8 s$ i! l$ V3 a3 [& N3 U% p& `% W咁我諗遲都只會係攬著一齊死......8 S8 p: l8 Q8 `7 q  \1 N: a
+ U# o2 B. q% H" T" e
您想唔想死丫?
/ ?  B- A1 B$ v# Z您想唔想d家人死丫?
9 R$ F' P( r& C& b4 p正如樓上所講,
# g2 Y8 I; `0 d家人始終都係家人,血濃於水、切肉不離皮,- @' J2 m' S# y4 |
我就唔信佢死左您連些少唔開心都無~
0 ]6 y# L- a) z) h) ~8 K
! e. f1 e0 I$ M! a家人,宜家您成日對著,可能唔覺得係d乜野,
) Z# P* a+ b3 x* _: z3 a; M' v但係當有日佢地再唔0係您身邊,
5 Z1 H! n* D& X& ^+ C到果時您先後悔「點解以前唔對佢好d」?
6 r% U; f9 ^! R+ e  s2 s咁您想追番以前都追唔到.....
$ i3 f& ?$ q7 ~5 k3 o2 g) Z9 d; s3 h9 l+ y1 a" M8 y* w( u8 I; ~
我都好明白,對家人有怨言、有厭惡,總有既,5 s4 y* a$ I, x3 l# E! I% ?$ `% S
想發牢騷亦理所當然~- V. S" R" y, C% k0 k
我自己同家人都經常有磨擦,0 _- P) s6 `" M$ u% G9 _. A
但係我又會諗,
7 V" ?$ J! w! x% a  ^1 x; E, A/ R點解唔可以由自己開始做好,對佢地好d,推己及人呢?9 L3 m8 f& r% `+ N9 l+ k, a
  m# J! g, t2 x3 h; h, [$ w
我知道咁做可能好難、又可能等好耐,) {/ [* [$ p: R2 v
但係當佢有一日可以突然「醒」過來,
4 f4 d5 c. S. c2 l" M發現原來身邊既家人係對自己咁好既時候,浪子回頭,* ^( j3 I2 ]" G2 v4 i: {0 l6 Q
到時您就會發覺,您所做既野係值得既!
: V# H1 J* C" o+ C) C8 P0 f; N- v" N
人與人之間既相處就係咁難,家人更甚,% L) e6 w7 a5 w* r
所以要學習既地方仲有好多好多,; D, D* W  |9 H7 X/ x* [' C
希望大家都可以努力做好、有個更關懷、更融洽既家庭!
作者: jesus1016cheung    時間: 2008-2-25 03:45 PM

諗起佢D衰野就真係覺得佢唔好,但係如果佢過咗身,就會發覺原來自己都有唔D岩# h/ J/ b: P& l7 o4 r6 R  s% o
珍惜而家有既野啦,將來後悔就太遲啦!
作者: 155220    時間: 2008-2-25 05:23 PM

我老豆好鍾意罵人,真是動d就罵果隻......, }( s' R& T7 J1 B7 Z1 n7 h4 N
我有親戚好鍾意賭錢,賭到六親不認。
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-2-26 05:11 AM

乜咁小人有難言之忍? 得我訴..; {) N0 k0 }7 c1 M; L
想問有無人打過比社工嫁?情況係點?我都想見下..
作者: SCM    時間: 2008-2-26 09:39 PM

其實我有類似既處境. j6 h+ O" H" h9 q- P
比過比起黎
9 k1 e: n, R# j4 G, ~. I+ I我好你一d
' J  _+ g0 V4 N# t: r# M之前情況仲差
作者: escalation    時間: 2008-2-26 10:38 PM

呢個世界, 失敗既人佔極大多數! v# X. X$ e2 C

/ j: n0 n! R# |包括感情上 / 財政上 / 人格上 / 家庭上 / 工作上 / .....等等' d. ^( R1 J- \6 ]; v+ e- b% Z

! x, ^6 X4 A8 Q7 l2 h/ d/ }. v& V唉...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0