標題: 呢度邊個係隱弊青年!?其他人又生活模式點樣? [打印本頁]

作者: 迪達拉姑    時間: 2008-3-1 02:55 AM     標題: 呢度邊個係隱弊青年!?其他人又生活模式點樣?

都唔識..有乜所謂..唔怕話你知!
4 k9 z6 u  J( i( W年齡21歲$ O: a" J" z5 [& H) }/ N7 s+ {1 b
畢業後4年內打工得返黎既錢只有$40000留下(唔係月入)
9 D8 a; J& m; N' z, d* ~6 C3 h9 J平時生活電腦,打機,帶狗散步(人拖手,我拖狗;人拍拖,我拍波),幫襯hkjc做了不少善事: d  S. s" ?. d. R( Y6 y; U
最近睡眠時間:5:30am-4:00pm...
作者: head    時間: 2008-3-1 03:09 AM

Originally posted by 迪達拉姑 at 2008-3-1 02:55:
9 j% l4 j+ m. P6 j0 N$ w都唔識..有乜所謂..唔怕話你知!: N& a/ Q, `# L! |$ [! A$ Y/ p; U" k
...
' F/ }) U* Y7 U# w你依D應該係雙失青年 唔係隱弊青年喎
作者: keithiu    時間: 2008-3-1 10:05 AM

咁你依家仲有冇返工???
作者: singlovewu    時間: 2008-3-1 11:09 AM

我都算系啦  唔多想出街
作者: alienck    時間: 2008-3-1 01:32 PM

Originally posted by 迪達拉姑 at 2008-3-1 02:55 AM:
( s8 p  Z8 |' a, h# m都唔識..有乜所謂..唔怕話你知!
* l& E( T8 L6 y/ O/ O) p...
7 f( i5 H+ b- V3 p/ j% e! n' |# g( w, [) j9 ~0 ?  M
你呢d叫做懶
; `& p/ }5 T- E0 T5 F7 S6 ^家陣就算你去打醫管局工% U  S/ J9 q, v3 [
做最低個post都有6000蚊個月啦2 `9 H6 _5 D" w/ C- K* F/ L
一年都已經72000蚊
, h0 |" v8 u; k) f/ D0 q, W3 Y只要你做就得
$ A8 Q# A! i& m) O- I而且你最大優勢係年青
, Q* F) Y9 w8 z- R1 i3 g" e0 f% |同d阿嬸fight一份工都唔贏的話# f& F$ i$ W( C& X
咁你真係要檢討下
作者: kakeidevil    時間: 2008-3-1 02:18 PM

Originally posted by alienck at 2008-3-1 13:32:5 Z" c  j4 O* b( N; O' o
) V) ]! c/ n* T5 i( v# v" G* a
% {) C: u1 F6 E& j+ Y! J+ ~
你呢d叫做懶
- {' Q; M( d9 j/ F! H4 m家...
+ z9 G/ {6 M4 g1 X+ i
4 N0 c' d( ~& h( s' b: Y: P3 M( a
阿嬸.....................8 U* L! ^  U( c
你會同阿嬸去fight一份洗廁所既工~~  _, `) u! X: z8 t3 D

作者: 迪達拉姑    時間: 2008-3-1 05:20 PM

Originally posted by alienck at 2008-3-1 01:32 PM:
$ ~. I( t( q8 o, Z+ o& [/ d
+ `0 Y1 M+ B6 w: W3 |
& ^0 ]6 d9 {% B$ v/ ^2 h# J% Y2 L你呢d叫做懶
$ m# K9 W' f5 p" [/ |' J7 ?+ A  E家...
+ M; L8 G, b/ ~" p3 @5 f
係?真係想知..咩post?政府公要求高d wo!
作者: jublio    時間: 2008-3-1 06:21 PM

我同你差唔多/ U. Z' v( S" S, s+ @; w. j
: {2 `+ L+ W. Q- i) ^- y! ?
畢業後4年內打工 ( parttime夜班) 得返黎既錢有$70000留下(全副身家)- j4 A! b7 J; D' O% [6 L
平時生活上網,打機,唔出街,# }) \8 b3 y, ?' n0 s
睡眠時間:7:30am-4:00pm...
作者: 奇    時間: 2008-3-1 07:09 PM

Originally posted by alienck at 2008-3-1 01:32 PM:
- B8 b6 d* n* S; B: {) f, c7 \8 E# D8 Q3 q. o* q- O0 O

/ w, u) V7 n! Q0 O; J" J) T8 n' _你呢d叫做懶
4 C/ D3 o% ~, c5 T家...
; E6 w) K5 ?- I& c& ?0 S
D阿嬸好失禮你呀?
7 [$ q  G; O  k: l0 c1 i我呢世人接觸過最smart既兩個人其中一個係阿嬸
作者: 自由神    時間: 2008-3-1 09:28 PM

隱蔽青年(日語:引きこもり、ひきこもり、引き籠もり 英語:Hikikomori, social withdrawal),俗稱家裡蹲或繭居族,是日本的文化依存症候群。指人於某種程度狹窄的生活空間之中不出社會的意思。具體來說,大部分的時間在自己的房間度過而不去學校與公司的狀態,或是如同那樣的人稱呼為隱蔽青年。指一些面對各種社會排斥而選擇自我封閉,過著足不出戶生活的青少年(註:與官方定義不同的是,一般非青少年者被稱隱蔽青年者也不在少數)。
& I5 \. h7 V( R* F7 ~7 O" o7 ]6 J/ g9 \6 n
隱蔽青年常仍與父母共住,或抑將自己長時間閉於房間內。根據首次使用此詞的日本心理學家齋藤環發現。日本全國約有100萬名隠蔽青年,大約佔日本青少年一成,而且大多隱蔽青年是家中長子。現時,除了日本以外,香港亦出現隱蔽現象,受隱蔽困擾的青年愈來愈多,當中亦包括成人及長者,但社會對他們的關懷仍然很少。* I0 |6 w2 a4 G3 e$ h
9 h. C2 b7 y% u6 `/ u% v# {
+ k6 w4 P3 _7 b+ L) h  n
「隱蔽」徵兆
0 L- V( f4 d; \4 u( U如青少年/成人之日常行為﹑生活模式及情緒出現有以下徵兆,顯現將受「隱蔽」問題困擾,包括:( L. p  y2 @, P' l" m5 e

2 W; _! L/ H4 N) u9 V* x0 F個人動力 ' Z  k8 ]4 x) |, `7 A" A  M4 G: _$ C
在社會上面對不同的社會排斥及挫敗,缺乏成功感及對前路感迷惘 7 ^! t' ]% s8 ^* i, J# o3 O3 b6 x
開始不喜歡/減少外出; 逗留家中,以電腦﹑電視﹑書本﹑睡眠或個人嗜好為伴 6 q" n% V( E( x1 f: B+ H8 ~, _! T
不想返學、不想工作,甚至對個人以往感興趣的事也提不起勁
4 b$ \7 |6 b5 j# W* `人際交往 ) Z2 V, C+ J! F
減少/害怕/拒絕與人交談及見面
& f* f2 |& c) B對身邊的朋輩﹑家人和事逐漸不關心,甚至不聞不問  & b& C3 t+ I! u4 g
9 T8 ~( z- p1 f
全球情況
* U0 N! @* l6 I# X+ v雖然總括而言,這些都只能套用東亞地區,這些地方的教育政策給予學生很大的壓力。另一方面,西方青少年亦感受到外間所給予的壓力或者同儕間的欺負,這些情況與隱蔽青年的情況差不多。最嚴重的情況就會釀成血案,例如美國科羅拉多州15人死亡、24人受傷的科倫拜校園事件[來源請求]。 據日本心理學家估計,日本目前約有100萬個隱蔽青年,最年幼的甚至只有13歲,有的已經關在房裏長達15年,男性佔八成。在香港方面,根據香港基督教服務處『有網能量』青年導航及發展中心於2006年9月進行的調查顯示,發現10-24歲青少年當中,估計約有18500青少年處於「隱蔽」狀態,佔全港青年人口2.1%,相比2005年只得6000名增加兩倍多。男性同樣佔八成,年紀最少只有12歲,平均隱蔽2年,最長6年。
作者: 自由神    時間: 2008-3-1 09:28 PM

治療; F* L3 u0 M& {  V0 c' r6 h
對於治療隱青的方式主要分為日本的觀點、西方國家觀點和香港的觀點。日本學者一般建議靜候他們重回社會;西方醫生會建議主動要求他們加入社區,在必要時強逼他們;而香港的社工及學者則認為要以充權及興趣為本的手法主動介入,但不會強迫。
' N" ^3 ^3 y7 |' x# F; R6 C  Z! l8 r* Y
在過去數年,「隱青支援」以各自的形式和理念在日本蓬勃起來。除此之外,一般來說會以兩種模式作治療。第一種是以提供心理治療予有關隱青,這是由於大部分隱青家屬對這個問題認識不深,從而過份緊張。另一種見解是把隱青問題視為社會問題而非心理疾病(例如教育與就職脫節、校園暴力現象嚴重、全球化造成中低階工作外移)。除了正規醫療外,有關隱青會被送住到跟其他治療中的隱青共住,以便自日常生活中學習離開熟悉的家庭環境及恢復與人共處的技巧。同時這個方法可使他們明白不只自己是隱青,事實證明亦較成功。8 P2 @/ V- B2 G  M+ Y) m6 ]5 l  j

& O7 M. Z, h5 o! I, I" G( D0 F在香港,首先發現這現象的為香港基督教服務處,該機構於2004年10月始,成立「有網能量」青年導航及發展中心(Life Engagement Training Service),創立了全港唯一專責為活於「隱蔽」狀態的14-24歲青年提供「上門輔導」及「上門訓練」之「上門追擊隊」(Home-based counseling team)。「上門追擊隊」社工主動登門造訪,評估這群青少年的需要,著重發揮他們被埋沒的潛能及與其共同面對「隱蔽」困難,協助其重投社會,建立有意義的社會連結及發展。此外,該機構亦有為25-45歲成人提供上門追擊服務。雖然越來越多社工、醫生及診所專門幫助治療隱青,社會上隱青及其家人仍深感一般社區對隱青危機反應過慢,同時亦缺乏一個完整的制度去解決這個問題。
作者: playbr2    時間: 2008-3-2 12:44 PM

我咪又係!!
7 F2 V) H! [5 u, _9 Y. j. j( v) Y兩年前放棄捱左幾年先有既神檯職位&刻薄酬勞...' v, h1 i+ p7 t% ]
之後乜工都吾做, 懶懶閒閒吊兒郎當 ( J9 o: ^7 E, N8 N# d0 q
有時幫屋企人做下野 , 同人砌機 , 打波玩Game , 去旅行 =3= 8 q8 U9 ?& D! _7 o# F8 Q
天光先訓, 黃昏至醒....試過2~3個月連門口都冇出過 ,又越來越大洗
2 ]( ^# M" _" X4 T( V: U+ ^. V之後走去鶴人抽新股 ,黑到冇只中 * p+ R0 u( [6 ]+ R
唯一中嗰只由首日至e+跌左3成幾, 從未高過招股價 =.=
- ?  ~. |; e* |% [; v又試過玩online game 車肥羊上癮 , 一打好幾個月 , 玩到人都顛 /.\ ; Z# m& k0 T7 ?8 F  s
副身家e+都冇左一大半.... ○∣ ̄∣_ 4 z/ p) D- f% M
但我重諗住睇埋奧運先揾工 lol  x" h- g5 w' Y" ]( c
黎緊又有個大頭佛 , 5月份要去考CE英文ㄚ
" f' q8 I+ ~; b6 i0 N先前我考左5次都吾合格..... 但e+重未有心機溫書 , 反而更加心散...; q) p4 k+ w$ f, G7 ^
我ㄚ媽成日叫我去考個牌做看更 , 一個月頭都有幾銀野
& Z$ ~1 [! V! Z( e! A又叫我去讀展翅毅進個d , 話社區中心d課程吾洗点比錢喎 ~.~* Z$ |' T: Q2 Q. m: x) _

+ w+ H4 d  ^# H+ R5 rp.s. 我竟然出街做過一日義工6 b0 }0 g* @8 I4 A, m

1 b) }3 G; v! J' l1 y3 S[ Last edited by playbr2 on 2008-3-2 at 12:56 PM ]
作者: 迪達拉姑    時間: 2008-3-2 05:15 PM

Originally posted by playbr2 at 2008-3-2 12:44 PM:
2 [: r, {% f  B5 c7 y' B! i我咪又係!!9 R7 g5 U: `" A' B6 t, X% \
兩年前放棄捱左幾年先有...
1 r2 F+ n# G, H* R8 ^兩年前放棄捱左幾年先有既神檯職位&刻薄酬勞...咩黎???" [. _, W; B6 `' ^
又試過玩online game 車肥羊上癮 ???咁攪笑個名,,.乜game黎?上yahoo搵..無正式既官網.." t* o: r9 {) |
究竟你幾多歲考左5年ce...應該都23~25..
作者: pkbrian    時間: 2008-3-2 05:24 PM

Originally posted by playbr2 at 2008-3-2 12:44 PM:
# C, C* r% r- [3 e: x% }我咪又係!!- m8 e" `4 P& Q& p8 h4 c/ E. ], x
兩年前放棄捱左幾年先有...
" n+ G1 R7 N# M" k; x, I/ {% c2 Y
0 x1 o1 l5 o% s9 I- _0 S; H( F
原來你擔心英文...4 J8 _- s# D+ Z

x8 q. E$ L# {0 Z6 a% k9 F我擔心中文多d....
作者: playbr2    時間: 2008-3-2 08:12 PM

Originally posted by 迪達拉姑 at  05:15 PM:5 [9 D& F. C# P# A* d; J
0 t; b+ \  ?- q, ~
兩年前放棄捱左幾年先有既神檯職位&刻薄酬勞...咩黎???
, S! v/ @) e: x7 w又試過玩online game 車肥羊上癮 ???咁攪笑個名,,.乜game黎?上yahoo搵..無正式既官網..$ m2 p) ^% v7 l4 H" H( @; N
究竟你幾多歲考左5年ce...應該都23~25..
9 V9 S! L( b; S6 }+ \
+ o' b  [& W7 _" t, l4 tQ1 喃嘸佬 + 風水師
- |9 h6 l0 m* E) yQ2 e只game你吾知好過知 , 劇毒黎架# F  j' [: y; A* i1 B: q. x7 O
Q3 http://i98.photobucket.com/albums/l270/playbr2/Pics/58.jpg
作者: playbr2    時間: 2008-3-2 08:14 PM

Originally posted by pkbrian at  05:24 PM:
$ B) Z* j' I6 m- \, k( z7 O9 K4 ]. M$ L% c7 Q7 T
( q5 b7 Q! Z3 |# H
原來你擔心英文...
1 F: c. i: r/ _9 o- w1 E5 q6 q" s6 b  [! z+ n
我擔心中文多d....
) f" ~* s, Q7 A3 O$ Y% ?/ v5 N- j

+ |, s. `0 P% G% K' R1 M) K6 E1 G" M我中文都係第二年先緊緊合格 lol
作者: head    時間: 2008-3-2 08:44 PM

Originally posted by playbr2 at 2008-3-2 20:12:4 F2 u( i9 b( r- N7 p# ^( [3 R
8 Z$ v4 t$ H& c3 H- |
6 [: s! m# `3 }
Q1 喃嘸佬 + 風水師
" W" X( H4 k# H9 `9 |/ HQ2 e只game你吾知好過知 , 劇毒黎架8 @/ B. |6 Y  D" m
Q3 http://i98.photobucket.com/albums/l270/playbr2/Pics/58.jpg
- w. i- O( j# F) E原來你放棄左做第二個陳振聰喇
  A6 N9 U5 g2 @1 E: B
) y0 N0 {* I+ m- R! J! D[ Last edited by head on 2008-3-2 at 09:10 PM ]
作者: clkgtr    時間: 2008-3-2 08:52 PM

Originally posted by playbr2 at 2008-3-2 08:14 PM:
% b) a# d  D6 R4 y( I7 L! K3 ^" U4 Z$ ]* X8 b3 n* {6 W
我中文都係第二年先緊緊合格 lol
, }: c; [- A" C
$ l; l$ m* E& J4 a6 f' d9 m: ?英文除非真係由細開始操, 否則大個先嚟練真係比較困難
' i9 Y6 E1 M3 B/ b) C8 Y6 D如果純粹為合格) u8 x" {* M! ?& H* F+ n# f* R
我反而覺得果d 乜乜天皇補習社d tips/notes 都幾有幫助
作者: 自由神    時間: 2008-3-2 08:55 PM

Originally posted by clkgtr at 2008-3-2 08:52 PM:0 `& {5 H! H' K3 C9 y6 N

" v9 U. ]2 ?$ B0 Q. F2 {$ }7 U5 ^6 g: d8 z4 }, o  z( m. [
英文除非真係由細開始操, 否則大個先嚟練真係比較困難
& R" w: L) k2 ^2 Z* m如果純粹為合格6 V. y) t( k. Q: j/ @
我反而覺得果d 乜乜天皇補習社d tips/notes 都幾有幫助
  ?  p& n- }) k, D! t7 dPlaybr2
作者: pkbrian    時間: 2008-3-2 09:21 PM

Originally posted by playbr2 at 2008-3-2 08:12 PM:/ Z% V2 ~6 N4 v" s* [

) N9 U9 S- i, Q5 A7 E( [4 J
; l8 N3 r4 w" P5 C% e% sQ1 喃嘸佬 + 風水師
- J$ Y) M1 I6 F% dQ2 e只game你吾知好過知 , 劇毒黎架! P' _# J( U% O
& E, F0 F2 X1 z8 W1 @2 j# q: {
* k$ G, @& F6 v( C) ^/ O
車肥羊我知係咩game~~ ' d- H# v, G* Q5 e/ v( o

9 D1 Q. C. s) k9 y! A. l- F我玩online game  經驗無數 % q8 {, k4 X" N
(好似小四/五好似接觸-.-) (小一已經好似有電腦XD)  ~0 f5 V2 t. i) Q5 o& N8 Z
- V: }, T: v# A- @- h! r3 d  a' N; {! ^
不過
# {9 X4 \+ H" d+ y) T) mthis is not my cup of tea~~~" J4 b4 L- a& y0 {5 K% S' L
不過令我中毒既game都有好多隻
7 ^3 b9 m+ e8 M! K' r1 V4 K- x9 a3 ^- U' H
我試過因為打機一日食一餐only XD
% \9 N) \* G" ~4 N但係訓覺時間無變0.0
作者: pkbrian    時間: 2008-3-2 09:23 PM

Originally posted by clkgtr at 2008-3-2 08:52 PM:. u7 \8 z$ n) T8 _

3 N  |& w( E# ~1 v  e# x8 P* r# ?: \# X1 E# `2 d' f6 j' l4 q* a
英文除非真係由細開始操, 否則大個先嚟練真係比較困難9 I" F- A& }& S  ^. \# b. |
如果純粹為合格3 r( B% v: @  e2 h  M
$ ~. `0 c2 N/ U( H( ?3 R- _+ V
0 q# G) c4 R- {7 L; i我呢2年個英文miss真係幫左我好多
- g& K2 w" L8 x  w' ^8 n3 j- d% \+ N( D  {$ X/ h- |- i% P
佢會慢慢解譯返每樣野比我知 (都幾感動)- [0 q3 Q# Q" k# @' u

8 x& n$ Q: N9 e" W3 v5 \: H4 u不過最重要都係去返自己到
8 c& i! f2 `' o語文科要講得多 寫得多  先會有進步....0 L9 B+ }1 O% K0 I0 w9 L
: [. Q! G) m# _6 t  V; B
我每晚臨返前都會睇中,英文書 (呢樣對我既英文幫助真係幾大,中文就好似無乜-.-)
作者: cgdmzlam    時間: 2008-3-2 10:40 PM

偶都算是隱蔽清年啦~3 B/ i( E$ `' W& t6 d# B5 i. D
哈哈哈..............
作者: clkgtr    時間: 2008-3-2 11:32 PM

Originally posted by pkbrian at 2008-3-2 09:23 PM:+ F1 x; E: G7 g, @) p9 _

1 z3 e$ Y, e6 d; {我呢2年個英文miss真係幫左我好多...
( g' X3 x& M. f  M2 ~$ H1 D2 u
6 @# Z* l2 S' {, e, |: g當大個咗之後要練番好d 語文, 要比細個果時花上好幾倍時間7 P( M" P, \" s% O6 Q8 Z
一來本身已經學壞咗, 要更正( N7 m6 J, r+ i
二來你要學番轉頭由基本學起, 你又覺得無聊 (因為人總會覺得學過既野就係等於識咗)
作者: asshole    時間: 2008-3-3 05:40 AM

我都愈來愈隱了....本身做會計做左好多年, 先發現自己入錯行, 對數目字完全無觸覺, 工都唔返, 燒晒積蓄, 朝早訓夜晚起身.
+ V% Y" y5 S) B- W, f( ]1 T
# W+ `' o3 R/ v# n2 e我會考中文, 英文都 A, 就算屎忽痕差唔多四張野先由零開始去讀日文, 讀左兩年一直都係全級百幾人最老果個同考頭幾名果幾個, 連我老師都問我攪乜春咁老先來學. 我而家先發現語言係我最大既天份同興趣, 日本係我最想去既地方, 但我已經太老了, 一切都返唔到轉頭. 我好憎我自己. 除左繼續每星期兩晚返日文, 繼續讀上去又唔知有咩攪之外, 接下會計 job 做下, 搵少少錢養住呢個無用既軀殼, 同埋後悔自己浪費左最寶貴既青春.
# n5 R# j/ L0 ~$ \3 y( D9 y6 j
: m  G, o1 M; K0 I6 N8 z
% [+ r) ]8 ?, W1 m7 F8 @) k各位年青人, 唔好學我, 盡快搵到自己既長處, 目標同喜好, 唔好浪費青春同時間. 呢番說話, 我十幾歲既時候有四十幾歲既中坑同我講, 到而家我做左中坑, 又同番各位年青人講. 成功既人, 原來就係聽老人言既人, 就係咁簡單. 睇見同我日文班同班好多中學生, 返兩堂走一堂, 上堂吹水玩電話, 考試但求及格升班, 就好似我當年咁. 比我而家仲係十五歲, 我會用盡我既一切, 去搵我既夢想, 就算衰左, 都不枉過, 起碼唔會有遺憾, 好似而家個衰樣咁., u" L' j4 W4 i3 i" G, P0 g& q

) I4 ]5 p* r2 z1 h& K[ Last edited by asshole on 2008-3-3 at 05:54 AM ]
作者: 自由神    時間: 2008-3-3 09:59 AM

Originally posted by asshole at 2008-3-3 05:40 AM:2 k7 F$ i/ D, Z9 V' r" A
我都愈來愈隱了....本身做會計做左好...
$ V2 T4 E3 ^5 k
多謝版友分享親身既經歷同真切既勸勉
6 {- v( G# ~0 x  V0 e時間一去不復返' y  y/ P% A2 R9 L* s5 h7 p
好多人到老左先會發覺自己年青果陣浪費左幾多時間  S$ U3 Z4 j- n& y+ F0 z7 t
書到用時方恨少- J( e$ b- N9 C! h1 y8 T! u
我相信版友既建議係非常值得年青一代(包括我自己)好好反思同借鏡
* C% \: U" [. s8 r. C6 |2 }0 ]7 M. i1 r9 \: R, I7 _
萬分感謝!
作者: pkbrian    時間: 2008-3-3 01:19 PM

Originally posted by clkgtr at 2008-3-2 11:32 PM:
8 ^" K+ u' w  f: X
+ H" k( }0 ~- m: n1 K
$ \% s: T1 W: r% J& @當大個咗之後要練番好d 語文, 要...
3 r+ O4 \# ]% [8 n/ V# _, L

3 r2 W4 O5 Y' \3 U1 w其實當到左必須既時候
/ y! `- E, l! H; p$ V& i( u" E+ T, Q5 r
都唔到你選擇無唔無聊6 W7 m1 C) t, @; B3 }* I' V
+ R7 m, X# M- v) K
唔講果句都講埋-.-
6 v+ _' b6 i5 Z9 Q/ K/ A; M我超討厭中英文....8 G( w5 b! n* P# |. F0 U& L; `% f
升中學果時仲未識分咩past tense....乜tense...= =
+ x9 c% g% L: P+ A) ~, Y  @: l( W  O
我係到左中四先真係的起心肝去搞返好佢-.-
作者: Erocky    時間: 2008-3-4 12:40 AM

Originally posted by asshole at 2008-3-3 05:40 AM:  O6 p7 L9 u7 @  L
: W' z( Y* N0 \1 k5 J
, B" ?% `* A4 u1 l- Y' J) U

' a* h' G5 U/ s5 d. u  G/ u咁其實您都唔使灰心丫~
; b3 l% _$ j$ W- D8 t1 N3 F* v" }. R做人最緊要有目標0者!. r3 C7 H( U# G0 t% l% n
, ^5 l- h+ G) y$ L* f
遙遙人生、長路漫漫,$ L9 e) T/ q1 h. u
呢條跑道有排都未跑完!: K' e/ L. Y/ f/ v( A
無論0係幾時、0係邊度,
. C1 W) X2 a# K1 w; m$ e' F只要您搵到目標,肯穿起您既跑鞋去跑,
1 I' l8 k+ w2 G/ S6 P( n0 A0 T呢一步,永遠都唔會遲!
2 u. k5 a! ~5 G" _0 ?
$ G* M) y8 P' `" I所以您並唔需要慨嘆已經流失既歲月,
$ {; `7 B% L, u, F每天都在嗟怨昨天,說太多,無補於事、時間也在浪費了.....
+ f* n4 k) c8 G$ c# x用心把握將來,人才會有希望!
/ \& p  ?9 F7 U0 B8 ]$ l* j  e( V% \( k8 q
順祝各位能盡快努力、找到目標,
" z' o1 V% I8 p3 ?! w穿起跑鞋衝出自己的未來!
作者: asshole    時間: 2008-3-4 02:39 AM

Originally posted by Erocky at 2008-3-4 12:40 AM:
& B* f/ ^4 h5 I8 y, f$ u3 \) e8 Y8 [  b/ o2 v) e8 D5 L+ N
( s  S6 N2 I; ^

1 x/ E# k+ q/ a咁其實您都唔使灰心丫~* `7 Q+ D' Y5 J% E, q
做人...
* L0 V! H; U. z, A8 U% K
: r% `) k$ ?3 S- O7 T$ k3 k

1 {: m8 c$ b3 L% E* G! Y% F6 ?
4 u, j. ]2 D( r多謝你. 以前上親黎呢度, 永遠都只係為左睇女, 成日灌水呃分. 如今講到眼濕濕之餘, 仲真係加左分, 唔知笑好定喊好.
' |* V! Y3 u8 ~) D7 C7 K; a; y. x7 v
各位如果都開始隱/隱隱地/隱到無影, 都要聽下上面呢位兄弟既勸勉, 盡快出關啦. 一日有生命, 一日都有希望.
作者: escalation    時間: 2008-3-4 10:34 AM

Originally posted by asshole at 2008-3-3 05:40 AM:7 N6 i, w# f1 U0 T- _9 \6 V
7 P/ e# Q6 s8 n

# p7 E% x3 e9 V多謝屎眼兄, 唉, 我而家都有類似情況
1 y4 C- K' Q0 _& ^
  }/ g3 `; L9 ]+ d. S2 r% o自己做緊個行唔中意, 想轉另一行, 但已經找左半年工, 都冇人肯請, 我都知自己冇個行經驗, 但又冇錢進修返相關學歷, 日子一日一日過去, 都係轉唔到行, 同人地距離越拉越遠, 好無奈...
作者: webber33    時間: 2008-3-4 04:06 PM

我唔算是隱蔽清年 ...0 h! }% R# G& @: E
0 t' t1 J5 P4 _8 R" l
有 d 懶咁姐 @@
作者: TTTLLL    時間: 2008-3-4 08:38 PM

我都想做隱蔽青年

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0