標題: 讀歷史係咪無前途 ? [打印本頁]

作者: 蒼月淫狼    時間: 2008-3-8 02:54 PM     標題: 讀歷史係咪無前途 ?

其實 ...... 讀歷史係咪無前途 ......
, J$ b4 t" u! \; r5 _) i好多 fd 都係咁講, 真係好灰 .....
作者: e_e    時間: 2008-3-8 02:56 PM

Originally posted by 蒼月淫狼 at 2008-3-8 02:54 PM:
# V* R, M6 |6 p0 o其實 ...... 讀歷史係咪無前途 ......
, }/ B) z* N' p. O# w, L好多 fd 都係咁講, 真係好灰 .....
+ g; E2 I/ J8 E6 t( b識出位咪得羅 , 如 易中天 ...  L: u4 F+ w1 O" U, d
又或政治服務 , 如話朝鮮人 日本人係中國人 ... 不過咁就要出左名先~~
作者: 88790333    時間: 2008-3-8 03:02 PM

起香港呢d冇國際視野既地方就冇用(徐非你想從政)
$ F" d4 ^" r% h' f' I" F" v不過假如你起外國就大把人會請你
作者: kuru    時間: 2008-3-8 05:25 PM

點會冇用, 淨係台灣,中國分裂, 日本釣魚台都仲係到爭辯梗就知道有用
) l+ h3 W" d: j3 j; `. e6 e2 i問題係睇你用係邊同點用~
作者: BBNN    時間: 2008-3-8 05:34 PM

咪做d歷史學家,乜家物家囉/ F6 b. z- ?) r" N
再唔係就教書囉
作者: e_e    時間: 2008-3-8 05:51 PM

我阿sir話至少可以係榕樹頭番工(講古佬)
作者: 155220    時間: 2008-3-8 08:22 PM

Originally posted by e_e at 2008-3-8 17:51:. h0 l. I8 C( c) J1 S* z
我阿sir話至少可以係榕樹頭番工(講古佬)
0 E' ?0 j" `( {, s% A
8 @1 I" T8 C8 T! ]1 G* g講古佬搵得多咩???1 \$ i8 Q5 R( s: |$ T1 _5 @
讀歷史可以考慮第二時做考古學家嫁,或者教書都得......
作者: 打狗棒    時間: 2008-3-8 08:24 PM

有時唔係要有前途先讀, 讀歷史多數係興趣, 如果真係要前途? 全世界都揀讀金融、法律、醫學啦, 其他仲邊有人讀?
作者: 打狗棒    時間: 2008-3-8 08:28 PM

補充: 歷史讀還讀, 千祈唔好亂咁讀, 例如冇南京大屠殺事件、台灣不屬於中國等等不是歷史的歷史, 就不讀也罷!!!
作者: momoko_628    時間: 2008-3-8 09:54 PM

做歷史學家~~唔係個個都做得~
作者: german    時間: 2008-3-9 12:20 AM

讀呢d liberal arts的科目
0 w8 [( ]5 }# Y; D" @5 h訓練的是你的critical thinking- S% m+ J+ n1 j8 Z% w
你可以話出到黎無野做到,其實就係乜都可以做
作者: 呀傑    時間: 2008-3-9 01:07 AM

唔係o既...你從中都可以睇到個朝代d人係點!!!) a$ K8 Y: }3 I$ f9 j
唔好比自己行個條路囉.   
作者: 物__    時間: 2008-3-9 01:34 AM

條條大路通羅馬!!!
' V3 p' Q4 G" j5 T" l% e' I/ R$ G; v6 `% C2 Q( X+ R5 P
讀得好/做得好
8 E4 x9 p$ V: |0 q6 ]: k3 J! t& e6 N讀咩都有出路
作者: lawyuhoi    時間: 2008-3-9 01:47 AM

讀甚麼科都好,要看自己的興趣去選~
% ~; e) ^1 B; V1 x# k+ L* [其實很多時侯,選了那一科不代表出去就會做相關的工作
- N/ h3 o6 r; K4 O6 v7 M所以我建議樓主選你喜歡的科目就好了~8 r( k  l3 j! ]- ^! C2 i7 v

9 p( p/ r! q. Q$ y讀歷史想出頭的話,我想也得讀政治~$ g- d1 }1 `2 _
畢竟歷史從來都跟政治有著密不可分的關係~
作者: bigfish    時間: 2008-3-9 02:12 AM

如果讀歷史, 我建議你讀英語歷史, 因為中文史書好多都唔準, 有政治取向, 好似台灣問題, 中日問題等等
作者: e_e    時間: 2008-3-9 02:34 AM

Originally posted by bigfish at 2008-3-9 02:12 AM:
5 R0 K  z- Y; p/ e& {如果讀歷史, 我建議你讀英語歷史, 因為中文史書好多都唔準, 有政治取向, 好似台灣問題, 中日問題等等
* y& C- C; n, C4 s; X; q: S' E) T英語歷史無??? - f- B6 t' Y& y/ M( B
白人如何在美洲屠殺7千萬印度安人???

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0