標題: 一律入六千元入強積金好似唔係咁公平喎........ [打印本頁]

作者: hongkongpeople    時間: 2008-3-9 12:27 AM     標題: 一律入六千元入強積金好似唔係咁公平喎........

財政預算案會為打公仔入六千元入強積金戶口,其實真係唔係咁公平喎, 一個四千蚊同一個九千五百元的打公仔同樣都係有六千元收,但係九千蚊那個月薪比四千蚊那個多左成五千幾蚊........以我所知,政府的再培訓課程中如果學員好似係六千蚊咁上下係被介定係低收入人士,可以申請減免學費.......咁樣其實係咪應該分兩級六千蚊或以下應該給予高於六千蚊入強積金戶口才公平嘛...........
作者: kakeidevil    時間: 2008-3-9 12:32 AM

乜你覺得呢個世界有公平咖咩?!
作者: alienck    時間: 2008-3-9 01:08 AM

當然公平啦
# h1 t6 |  d; B& W5 O有錢人好應該公平地幫下窮人" x: U  b! P) T
既然佢地平時都唔會捐咁多
8 X" @( c4 I  G2 x- Z咁政府幫佢地做一次囉/ I8 [1 {$ f. A$ r, y9 e
反正對佢地黎講d錢都已經比左出去
作者: hongkongpeople    時間: 2008-3-9 01:13 AM

alienck 你想講乜呀???唔係好明.........
作者: alienck    時間: 2008-3-9 02:43 AM

Originally posted by hongkongpeople at 2008-3-9 01:13 AM:; W+ L; `  a6 L& L
alienck 你想講乜呀???唔係好明.........
2 O3 J: C" k2 w7 m4 Y, q, b. D) ?0 C: k) t4 f
你唔明??(弦外之音乎??)
作者: 誠    時間: 2008-3-9 10:48 PM

好似係月入超過10000就無這六千元.( w& s1 Y, M( d
相對9800月薪的人, 月薪10300都好唔抵,相差500就無咗六千.
+ w8 g% l7 \5 r我就唔明為什麼要這樣派錢, 反而給長者的就少一半
作者: alienck    時間: 2008-3-10 01:50 AM

Originally posted by at 2008-3-9 10:48 PM:- r7 a" `1 ?3 }: v. T1 z
好似係月入超過10000就無這六千元.
- X/ S- m# f( L/ D' D相對9800月薪的人, 月薪10300都好唔抵,相差500就無咗六千.
; t1 U  S" J& \+ l3 k% h我就唔明為什麼要這樣派錢, 反而給長者的就少一半
1 \, J6 I/ X; u* Q4 d& R; ~. Q
. s$ L+ e$ e3 k) q( t+ k1 c
冇計,只可以講你入息高過10000蚊9 I: m* x- N& N+ I8 _2 d/ Y
其實一定會係咁9 Y  I" S* c2 l3 A& [+ z( ^/ f
如果設定20000蚊以下
; Y+ f. Z! b6 q3 G( P" I8 k咁20001蚊入息果d又嘈! a" m+ }" O* @
情況係一樣的
作者: 800    時間: 2008-3-14 09:17 AM

Originally posted by at 2008-3-9 10:48 PM:+ l* v- w2 K: f
好似係月入超過10000就無這六千元.
; v- M6 E' V8 N5 Z4 Q' j- N+ K相對9800月薪的人, 月薪10300都好唔抵,相差500就無咗六千.
+ Q3 W, x  ?2 d& V1 w我就唔明為什麼要這樣派錢, 反而給長者的就少一半
/ E( C) [; v' F9 V: J
6000到65歲退休可能有好多倍,而家個財爺可能有遠見,但係到時個6000可能淨食到大X樂早餐咋
作者: hongkongpeople    時間: 2008-3-15 01:29 AM

我其實都讚成俾四千元,入二千強積金戶口..........現在受惠只係收高昂管理費的基金去炒.........
作者: novbb    時間: 2008-3-16 10:26 PM

唔派好過  你都唔知有冇60歲命   到你有果6000到時都唔知值幾多
作者: fabric    時間: 2008-3-16 11:58 PM

不如將果6000元直接比現金好過啦, 強積金woo, 65歲後都唔知剩返幾多呀
作者: tonywong001123    時間: 2008-3-17 12:03 AM

又咩問題呀, 人工高仲想要錢
作者: hkwwkhkwwk    時間: 2008-3-17 02:39 PM

乜你覺得呢個世界有公平咖咩?!
作者: FishyR    時間: 2008-3-17 11:52 PM

d金融佬出要出吓花紅. 唔比d錢佢哋點算. 香港經濟差時, 強積金就負增長. 你供來比d金融佬出住糧來幚你負增長. 香港經濟好, 股市由8000點升到32000點時, 金融佬有6-12個月花紅, 你o既 強積金升唔升到1倍呢? 金融佬唔洗點努力即時都分到好處, 你我記住 來僅呢幾十年無戰亂, 無瘟疫, 無天災, 大陸繼續開明, 基金無倒閉........65歲唔死得, 咁就享用到喇! 你話幾咁十分公平!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0