標題: 打工十誡 (岩岩投身社會既年青人都應該入黎睇下!) [打印本頁]

作者: 羅馬小子    時間: 2008-3-27 11:27 PM     標題: 打工十誡 (岩岩投身社會既年青人都應該入黎睇下!)

有D人搵到份工,可以做好耐,並且有所晉升;但有D人入行冇耐,就會因為種種原因而離職,到頭來可能一事無成。其實「種瓜得瓜、種豆得豆」,我地唔會白白地成功,亦唔會無緣無故地失敗,搞清楚失敗原因,然後引以為誡,就可以避免失敗重演。所以今日我希望同各位青年朋友分享吓十項搵工、做工嘅時候要注意嘅禁忌,為咗令大家易記D,我叫呢十項禁忌做「打工十誡」:
! W3 A& W- c0 T7 S8 Q
6 {/ @8 R0 n: c& n/ \; p- {4 h- i1. 誡懶 – 早前我喺一場招聘會曾經引用過一句「百行業為先、萬惡懶為首」,無論我地係正在工作、抑或準備就業,一定要抱持責任感同上進心,要戰勝心入面嘅惰性,否則就會停滯不前,踏唔出就業嘅第一步。
2 E4 m3 {" k/ H" \- t6 L8 `( M
" f# c0 S+ |& m+ g! b7 t- t2.  誡貪 – 年輕人初初搵工,由於未必了解就業市場嘅實際情況,可能唔明白缺乏經驗,人工多數較低,如果一味貪人工高、待遇好,分分鐘墮入求職陷阱。; g# u8 w% C- j4 J4 t8 c- Z' X
  E1 N, K) Q+ i
3.  誡奶 – 要尋找合適嘅職業,必須有自己嘅獨立思維,要了解自己嘅興趣同埋專長,聽取他人嘅意見,可能對你有幫助,但切忌倚賴同埋唔成熟,開創前途,最終都唔可以倚賴父母或者其他人。% z% t+ ]& T' G# x

; Q" [0 Z$ T) |4.  誡嫌 – 係嫌棄個「嫌」,新入行嘅年輕人,難免要由低做起,唔好期望工作會好舒適,為咗學多D野、汲取多D經驗,切忌嫌辛苦、嫌人工低。3 p: E: v0 R( R2 S

% ^7 s1 Z! V1 u% e9 b8 x5.  誡識 – 唔好誤會!呢個識係認識個「識」,新人做野必須虛心學習,唔明就要問,唔好乜都扮晒識,否則冇人肯教你,就變咗乜都唔識。, O+ q9 k" ^2 c. Q! F8 c1 I
* j1 E6 U* L/ ]. v( U0 z
6.  誡獨 – 呢個「獨」,係孤獨個「獨」,工作世界必須要與人合作,人際關係同溝通好緊要,千祈唔好做獨行俠!
" e7 z& N* p+ k% M
- }* w$ S5 {: b! N1 U( t+ R7.  誡口 – 雖然話要多同人溝通,但係,喺需要專心工作果陣,就要少說話、多做事,無論幾咁口齒伶俐,都要喺適當時候合埋口。
" o" l4 d; S6 k4 `+ P: H3 `& A  R; ~, e( r4 y
8. 戒急 – 年少氣盛,係年輕嘅優點、同時又係缺點,要保持工作環境和諧,同埋令自己冷靜處事,就必定要戒急用忍,尤其係從事服務業嘅朋友,好多時都要面對客戶嘅投訴,必須要鍛鍊好自己嘅EQ!1 N& p' e! P6 w* C  f
2 B5 }4 j( s8 ~; j6 V0 X  a6 H
9. 誡避 – 呢個係逃避個「避」,要從工作中汲取經驗、要老闆覺得你幫到手,就要主動付出努力同心機,所以唔好逃避工作,因為咁樣除咗學少咗野,仲會令人覺得你可有可無,最後仲可能避無可避,分分鐘比老闆叮走。
3 R* z9 g* R7 h& X( `$ m# F: K3 J0 [4 O6 B
10.  誡走 – 係走路個「走」。每一個成功人士,起步時都係一個初出茅廬嘅新丁,都係要經過艱苦奮鬥至可以成功,一個人如果未捱過苦頭,真係叻極都有限,所以我地千祈唔好咁易半途而廢,做一陣就走!
# `$ c' S) `2 k( }! I2 R8 L3 X) p) |7 y/ [9 j& P9 O. f
 喺呢度,我祝福大定能夠好快就搵到一份理想嘅工作,如果可以記住「打工十誡」,相信就唔駛怕比人「殘酷一叮」喇。$ i0 @$ b+ K, K; X9 ^9 y5 U
多謝!
9 E  w3 A, }' p( Z' f7 |2 L, a7 X9 T6 }5 {/ D( H0 V4 j" I) ^
6 l/ @0 j+ o- M/ K
網上搵到, 覺得幾有意思!!!
7 h) z" V" y3 z; N1 u
5 G( ^& p6 g: i( S: a[ Last edited by 羅馬小子 on 2008-3-27 at 11:31 PM ]
作者: 10michaelowen    時間: 2008-3-28 01:14 AM

agree !!!
作者: 極樂    時間: 2008-3-28 12:54 PM

岩丫!!
0 n& }. I( L; y7 N6 S8 e& y/ @想當年我都係中曬以上十誡....8 R" }! J3 C6 n
我真係覺得份工求其搵個識打字既阿姐都做到 " |' j% s3 J: i7 P$ |. x* N8 q
(而且成班同事都係媽媽級)) z& ]4 c- ]# m- x! e' p9 i$ j
因為係第一份長工, 我費事做一陣唔做, 俾下一位老闆壞印象...9 m  P: ~1 Z) |( T+ a9 o
唯有忍住先....點知, 我輕視在呢份工...差d連試用期都過唔到....
7 Y9 Z: F' X5 v上司話俾多次機會我...
" Q' G" g* V( [我最後"dick"起心肝, 認真咁做.....) B- Z' j' [, x3 A# ~- m. p# A
竟然年半後(已經想辭職), 但又升左做"ass. supervior"..., g% E6 n2 _/ ]# b7 V  d
果到d媽媽級做左成十幾年都未升佢地...
; d  a/ r. k; q* m! P+ E反而升我呢個"0靚妹仔"....
5 ?, D9 S( I8 S* M8 u% W' o最後, 班媽媽級唔順超, 全部辭職....
/ H7 p  @/ B' t# E/ C% A4 G果陣真係超難頂,個個教我出身, 如果唔係佢地幫口, 我連試用期都唔過...
( c% N+ X" I/ Z依家做佢地"阿姐"...
. L: m0 d& @9 ^! m9 M
- m8 T8 l6 l: f: [我覺得挨下就得架啦~~
; T8 M# A, D7 }) _0 Y* Q. x/ I; e! g我就由"0靚妹仔"榮升到"媽媽級"....# L' k% i5 ]. y! Z) p) G
依家總算做得ok啦.....
. J" o# `% N. k
! J3 B4 C- u8 ]而家新入職果d後生女, 個個都聽教聽話...
5 D' z: C9 {' o+ @& w7 @6 }. T反而做耐左就開始變啦....
1 t; T0 d; y) n7 [3 _' B$ P5 r有工作經驗果d仲難教.....: E: S& U4 B$ j4 ?' A6 ?: Q
頭先果篇野, 其實仲岩d出黎做左好耐野既人睇...
* l; M  d7 q5 N9 ^/ [(包括我)
作者: koysky    時間: 2008-3-28 06:33 PM

好..我就快都要投身了...
作者: trunks    時間: 2008-3-28 08:33 PM

宜家要搵番個做到哂呢十ge誡員工真係難過中六合彩....
作者: 羅馬小子    時間: 2008-3-28 08:49 PM

Originally posted by koysky at 2008-3-28 06:33 PM:6 V- x: |* o1 g& H, g' s" f
好..我就快都要投身了...
+ t7 b! Y# c  t$ k4 ]/ a: G咁你就要睇熟d喇...
作者: PHILIPPPP    時間: 2008-3-29 03:44 PM

8. 戒急 – 年少氣盛,係年輕嘅優點、同時又係缺點,要保持工作環境和諧,同埋令自己冷靜處事,就必定要戒急用忍,尤其係從事服務業嘅朋友,好多時都要面對客戶嘅投訴,必須要鍛鍊好自己嘅EQ!
* O: ]) v, p* u' g8 y' X1 y* ~' }  {3 z% |
這個好!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0