標題: 有無兄弟覺得自己好大壓力 [打印本頁]

作者: yeung hiu he    時間: 2008-4-3 09:53 AM     標題: 有無兄弟覺得自己好大壓力

唔知呢度咁多位大大 及 版友覺得自己好大壓力!- G. u4 d, {! x) a: U( w" B; R% r0 D

3 |7 t% p5 Y3 n% Y* L' R. S9 d我就覺得自己好大壓力, 一來自己是家庭支柱, 自己一個月的糧要貢獻一半比屋企,+ l1 y1 }6 \: ?
另外又要同女友儲$$ 結婚, $$已是一個好沉重的壓力! 加上女友成日都催婚, 我不是
/ g  X* _& ^. z+ p9 a" \不想結婚, 而是我同她都是剛剛儲$$, 而我同她成日都因為時節儲不到$$, 之前都應承- t6 _; R8 M. _3 ~% \+ q0 z
左三件內會同她結婚, 但她總是覺得太長, 她覺得長的原因是因為她的前男友今年會同
5 s: ?7 q6 X7 z  j$ o" [她現任女友註冊結婚, 因此她覺得什麼都要快! 這樣真是令我添上更大的壓力!
9 \9 K% q! S+ ~3 I5 K( r另外工作上的壓力都好大, 但女友只問何時結婚不太著重我工作上辛苦, 有時覺得自己9 Y. u# y& j! J8 h& H, h8 o
要承受家庭, 事業 及愛情的壓力, 真是好辛苦!
, y- n- v9 r6 Z1 A) {( {, g3 n唉....點解做人做得咁辛苦!
作者: 自由神    時間: 2008-4-3 09:58 AM

堅強D呀!
+ O: E$ o6 y9 @* u' h雖然壓力既野係人都有.....4 m; _0 O- K  [; {* a! R
而且香港人仲係特別大特別多/ h0 N, s" H+ _. l/ C# y. G
不過適當既溝通可以減輕唔少壓力, F3 X/ `2 N; `. O3 N* P8 R
你而家谷谷埋埋好易有一日o係你女人面前大爆發+ [- I" D- \% h8 T
到時你連佢都無埋.........就真係壓力大3 ?% O) _% p+ J' X7 h- D% m! u" U
你既然知道佢咁急結婚既原因....
2 e0 ^0 p2 Y9 s. I5 f0 ~有無同佢傾下呀
0 f/ o+ B3 N' N- ~快過佢ex結婚代表D咩姐?代表佢地之前分手佢係贏家咩?" v: I! {: s3 F. L6 u
佢逼到而家自己男人咁大壓力...
作者: kuru    時間: 2008-4-3 10:13 AM

其實最大問題都係經濟, 如果經濟唔好, 將來結左婚好多時候會因錢而吵鬧,
6 a6 u# [- X' @1 b7 I未儲到錢真係唔好結住, 不過你既經歷, 相信八成香港人都有呢個問題, ' Y; P. `8 @0 a  a3 |+ n
香港樓價太貴, 冇辦法~
作者: yeung hiu he    時間: 2008-4-3 12:09 PM

Originally posted by 自由神 at 2008-4-3 09:58 AM:
& L8 u8 {* K% m# h1 s堅強D呀!
/ c6 G) p8 ~; [  H# i雖然壓力既野係人都有.......
* U) F% g6 u2 i
  }( w$ }) r! I5 D+ C7 a

6 B/ [$ t6 f9 N5 A& ~' L感謝自由神兄的鼓勵, 我都好想學似你個名咁自由!8 \0 k* I/ Y& K# F/ x
但是現實中真是太多壓力啦! 我都慢慢學習梗舒緩壓力!
4 C$ Q4 ?9 S: i6 V$ ]4 n6 z我都嘗試過打藍球同踢波去減壓, 但呢d 話題日日都會! I" ~! d. M, R& Q1 _  s
有人提起, 日日都要去面對!
5 B/ g5 a% I# d& X" d# }! h( X
作者: infjlam    時間: 2008-4-3 12:15 PM

兄弟~
8 w/ V" Z7 Z8 d) r1 B我都唔好你好多..., [# z  H& b9 q: U. |' O! h
我呢排重搵緊新工,. q3 L( k& |9 {4 [1 e9 b2 h
女友阿媽又催結婚~% U$ w( P7 i0 U3 r
大佬,唔咪話唔想結,4 k: x, t0 ~' t; K# Q: `9 Z$ w
但自己事業都未好穩定........
1 c$ ~5 n( G8 g邊有心情搞結婚呀
: a& ^# m# O6 q) R' m  f& t' |! v; H
; [4 L" }$ B1 q- v結婚,係講緊男人「成世人o既責任」o麻,8 _# x& T4 h! E- z# R# I
我絕對唔想求求其其,1 u( @" E7 n( W* R. M
開空頭支票
9 R$ l, |0 N& ~1 r8 z# p娶過門o既女人,
2 l: a# A" `7 R4 N. E0 K( D7 j- l就要令佢幸福快樂,
+ p0 F- R0 h' E% A8 c; z照顧佢一世$ |, ?: o( _* z
0 e7 |* v9 t7 ]$ b; U* A
brother~
4 e8 K% {9 x+ T. U  `- n7 Y( L4 F唔好咁大壓力比自己,
2 ]; a; N5 [$ U. I2 w8 N香港大把男人都經歷你o既遭遇! z3 f5 l; C7 p- n
明天會更好呀
作者: infjlam    時間: 2008-4-3 12:17 PM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-4-3 12:09 PM:
* \5 k4 z' D9 j! R% e- g
% _( j( p5 [, L. \' E* S
+ K! z# ?1 [  `- e! }+ M% l8 U( f8 ?; C1 J0 T/ U
感謝自由神兄的鼓勵, 我都好想...
) t$ A: H6 e; U7 v" A8 k3 w* |
$ U* P* D+ ?) y- r# K
我都有打籃球減壓
. j+ D! |% O" s! z- H1 M( Q6 ~真係work架
作者: Triangel    時間: 2008-4-3 02:24 PM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-4-3 09:53 AM:) E7 R% F& |6 w" s. m% i0 h% M
唔知呢度咁多位大大 及 版友覺得自己...
, e! [2 J6 o* k5 e5 D3 V5 K2 |, H  w' s- S
) \# W! V: t% W: {# ?不嬲香港人比其它國家人優越, 超卓,1 f5 A& v/ n) S
個中原因, 係香港人自小習慣在壓力中成長。
$ D! W% a6 x6 F* R香港人吾喜歡等,但喜歡去慍.
8 Q5 B& |$ M. ~' A! r7 S; H身為香港人, 壓力算得乜野呀!
6 C" f6 H+ a9 J$ g$ G7 V! y兄弟們,一齊努力喇!
1 ^" v( u# X. @2 |, N7 s; k

* i: U2 e9 ]& v; \9 J[ Last edited by Triangel on 2008-4-3 at 09:51 PM ]
作者: makin    時間: 2008-4-3 02:35 PM

巴士阿叔都話你有壓力我有壓力啦..點會無壓力啊我地@@"3 D9 G7 X) `7 U! [/ Z
雖然我經驗無你地咁多..但係壓力方面我都唔輸蝕..- U" k- c0 G8 N3 L8 n
上年會考完成績唔好..無野想讀..家庭經濟唔好貴既無得讀; R. |" [: D1 B
唯有出去做野..好快就見到晒d人前人後既是是非非# c- y: M: E, s" [- ^- A9 `5 G( U
人工又低..又要比屋企..想買d野獎下自己都難..我都係打波減壓@@"9 A# s4 F5 \9 k" d& n
一陣就會落去打-.-呵..宜家好想搵果第二份人工高d既.." }- E4 M) s" \3 f
就算辛苦d都無所謂..因為呢份都唔係舒服得去邊..
1 T% k2 {- L* I! [我既學歷..真係好怕打死一世工..對前路好迷茫..+ J. r; \% _' U0 w
我比你地好既就係無女朋友..其實都唔知算唔算好-.-"4 A0 x2 c7 L4 F# ]( J
少d支出..但少d傾訴..我d朋友又全部返學..放假都係自己係屋企過
+ s& f9 A0 L. S6 t真係覺得宜家既生活好苦悶..前路一片灰暗
作者: Triangel    時間: 2008-4-3 02:44 PM

Originally posted by makin at 2008-4-3 02:35 PM:4 c- n, E" q6 B
巴士阿叔都話你有壓力我有壓力啦..點會無壓力啊我地@@"
9 ~3 L4 n3 V3 U/ U# v雖然我經驗無你地咁多..但係壓力方面我都唔輸蝕..
% `5 u) l2 a1 R# B上年會考完成績唔好..無野想讀..家庭經濟唔好貴既無得讀0 H0 o; t/ \4 A6 o' C" Z7 p
唯有出去做野..好快就見到晒d人前人後既是是非非
$ |) B' d* K6 p! o3 q人工又低..又要比屋企..想買d野獎下自己都難..我都係打波減壓@@"3 ~/ n5 P' E3 B; K: m5 ]+ t9 t
一陣就會落去打-.-呵..宜家好想搵果第二份人工高d既..: P  ]+ g4 p8 E# Q# y
就算辛苦d都無所謂..因為呢份都唔係舒服得去邊..6 ^: D" e9 ~% J) T: h+ j1 @$ `
我既學歷..真係好怕打死一世工..對前路好迷茫..
3 _5 ^9 |' @9 u: N我比你地好既就係無女朋友..其實都唔知算唔算好-.-"
3 ^* f1 h4 z! r2 N8 {( B* l少d支出..但少d傾訴..我d朋友又全部返學..放假都係自己係屋企過' N( i. A6 F- D% g& s/ L; V
真係覺得宜家既生活好苦悶..前路一片灰暗
2 z, A/ J! M$ ~
- j% f1 G- I5 R0 m8 O8 Z. k. A6 xhey... 6 c* E% D/ g* |& W# [6 Q
你估淨係你一枝公前路茫茫咪! 8 N+ T( \, s) R1 ^2 u
成村人都係咁架喇!
2 y1 x% \/ }' u9 K+ r/ _只要自已有信心,
. M$ p' J7 G1 Z$ l/ R2 d- Z有突破就可以衝出灰暗....
$ w- P" ]! F, M5 D* cHint: 多D同長輩傾計, 會有幫助架;
作者: -仔仔仔-    時間: 2008-4-3 04:25 PM

我覺呀,好辛苦呀,就快考會考喇,好想死呀,好似睇到咩都覺得唔順眼咁
5 z! B( \; a. _1 e5 O4 a; D, U我就快爆炸喇
作者: 155220    時間: 2008-4-3 05:19 PM

我都有一定既壓力。首先我有個好細既細佬,我要做個好榜樣,第二,我要讀好書,否則對唔住父母,第三,我上學期成績好好,但難以保持下去......
作者: 丫胡    時間: 2008-4-3 05:36 PM

唉...壓力,壓力,乜q野都係壓力!!!5 U3 y- J% G+ F5 X! A! H, ]' s
書又讀唔掂...唔使講ga喇...! Y4 N5 d8 v  [- q9 t  P$ F
人又唔係令仔...又生得矮...屋企又冇$...
2 f3 d1 h: s# z  ~女又溝唔到...啱啱先俾人拒愛...分分鍾破埋櫻木花道個紀錄...
- q8 f' `8 e/ e6 g- ?, Q# S又冇才華...冇特殊技能...sport,art,music樣樣唔在行0 j. ], I* @; I4 @
人又孤癖...冇乜朋友...屋企又問題複雜,有時真係搵個人傾訴下都冇
! v* n) }/ L- ?- t. X. O, V我自己都懷疑自己有抑鬱(家族遺傳)
: ], Z8 o$ n' G3 t9 `, V真係唔知仲可以有d咩係更worse ge...你地話我係未好大壓力呀...
作者: tawedo198975    時間: 2008-4-3 06:47 PM

Originally posted by -仔仔仔- at 2008-4-3 04:25 PM:
  y5 R) M# a, `# y4 m我覺呀,好辛苦呀,就快考會考喇,好想死呀,好似睇到咩都覺得唔順眼咁: k( c! @; _3 u9 O
我就快爆炸喇
9 ^) l9 D7 z1 i" q/ |% P" d* ?
  ?+ w* A- y& Y. g9 i7 Y我都高考緊..但係些許緊張都冇-0-
作者: Raul    時間: 2008-4-3 07:23 PM

Ai...everyone has their own problem, just do your best and try work out the best. There're no short cut in life. Our life is like that, including myself..
作者: ronald001120    時間: 2008-4-3 08:12 PM

Originally posted by 丫胡 at 2008-4-3 05:36 PM:
. Q0 d+ }/ v* f# [唉...壓力,壓力,乜q野都係壓力!!!
- d# L& H8 p( _; `. o' C- [( |書...
5 r( y* c* ]7 X# x' `我都有同你一樣既情況5 T9 |4 m- j2 b- g, g
依家既做法就係慢慢將壓力源解決
) {) n/ L. v# f+ P急唔來
作者: -仔仔仔-    時間: 2008-4-3 08:31 PM

Originally posted by ronald001120 at 2008-4-3 08:12 PM:* j8 T3 l& O$ e- T

# \9 u; `( |( b5 z, r我都有同你一樣既情況8 Z! o4 c* p. M5 Y9 o; P
依家既做法就係慢慢將壓力源解決2 j. Y4 i* o8 x! J+ S
急唔來
1 S7 W7 `/ H! G5 L
就係解決唔到先有壓力呀
作者: 13hahaha    時間: 2008-4-3 08:37 PM

我咪又係,雖然我仲未出黎做野,不過都唔細喇,仲要讀多幾年,畢業都26喇....而且唔可以肯定畢到,我果科太難喇,自己根本讀唔黎,好怕浪費家人既錢....唉...6 p+ r1 {$ M# j) o
仲有呀,覺得你搞野果陣小心D..如果唔係仲大獲,講真嫁,大家都咁大壓力,我都唔知點呀........
  L, L3 n) K1 B' b唉...
作者: 自由神    時間: 2008-4-3 08:53 PM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-4-3 12:09 PM:, S- ]5 z% c+ A1 j

) n2 i5 X- v2 o感謝自由神兄的鼓勵, 我都好想...
- S/ K& W5 Y4 F( ^6 P3 |我叫自由神就係因為我做人太無自由啦.......
  M* ^% x8 t) j9 [$ A# T+ P8 L人無壓力就唔會進步得咁快嫁.....  }; _2 u' d7 j& a
有適當既壓力係好事黎既(唯有轉個角度睇啦)
; K4 x, T$ L* D9 c! S
1 \4 l' S( L0 Y3 L" r5 x6 g壓力大果陣咪上EF睇下靚相同版友吹下水輕鬆下囉
作者: SCM    時間: 2008-4-3 09:30 PM

我呢d咁既時勢: L4 p; o8 j* B, c* e7 Q4 U' U
冇壓力就怪既& U, V1 A9 S; Z
無可否認我既壓力唔夠出到社會做野既人大
! ^9 z  ^8 D: w. |3 b$ E1 _  S; d5 I% ^  N* F- o1 j
不過成日見到d低form師第話自己好大壓力( n: A+ K( d4 m- R3 o
就真係睇唔過眼
作者: Triangel    時間: 2008-4-3 09:56 PM

Originally posted by 丫胡 at 2008-4-3 05:36 PM:
% O3 m/ `2 B" ]$ e9 d唉...壓力,壓力,乜q野都係壓力!!!7 j9 T9 p1 K( b3 B. [( i4 u6 A
書...
/ n8 h% W8 |' p# M9 s! }

% w6 i2 J9 [; {6 x4 |起碼你打中文字都叻過我,更加叻過好多人
作者: Triangel    時間: 2008-4-3 10:00 PM

Originally posted by 13hahaha at 2008-4-3 08:37 PM:% }  t& _9 U. f0 w. c
我咪又係,雖然我仲未出黎做野,不過都...
+ u0 \  A/ i! V( I* `: Y' n2 g  G5 S5 a5 p' C. @2 b( ]6 e
定d黎,陣靜有錢淨
作者: mk政    時間: 2008-4-4 02:40 AM

壓力有好有唔好 適當既壓力可以令到我地積極d
- ^2 d! j  A/ r; r  M4 s, \但係向香港o黎講 壓力真係幾乎個個香港人都有8 {5 a2 x$ R* V- o% K  y
香港人人都要快 真係有時訓既時間都無$ b' w: M2 l! N1 X. k
食飯又是但買d飯合 10分鐘搞掂 真係想休息耐d都唔知' f& M) s8 n& t) Z3 G7 C: P& D6 U) b: K
另外錢-   -..... 錢真係好緊要 唔好話結婚啦 同女朋友出街都要洗錢啦. _. J6 W& l- V* c9 s0 i
個女朋友話睇岩野想要 又無理由唔買比佢
1 v# ^1 U2 C! ]+ Z9 s% Q巴打們 放鬆一下 試下搵自己既興趣去玩下 , W6 `5 j- o1 D3 K  h+ ~/ [+ H+ O. j
好似打下波咁 老土都講句 放鬆d啦香港人!
作者: a5areal    時間: 2008-4-4 10:53 PM

真係要搵D活動減下壓: o9 a2 @0 k2 M, L; q
我都係一樣,份工雖然搵到$, w/ x" l7 d7 s$ ]; O
但做無定時,又好難有假放
5 Q3 L- t' q3 B* t; ~) y( E試過連續做廿幾個鐘- N* w; y2 _7 c+ s0 r* T
唔好話拍拖,連搵朋友既時間都就唔到
: c( v6 B# s5 j' q% W2 T& {( r好似淨係番工同訓覺咁
4 D" d: h7 v, W6 w" d) l不過我相信有好多人仲慘過我地既~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0