標題: 試場偷影 女生恐大學夢碎 [打印本頁]

作者: ronald711    時間: 2008-4-5 01:53 PM     標題: 試場偷影 女生恐大學夢碎

(星島日報報道)一時「貪玩」或令大學夢碎。一名高級程度考生疑於周一,用手機在試場偷拍相片,並上載至網誌上,結果被網友揭發其違規行為。有教育界批評,考生明知故犯,應予以重罰,亦批評考試及評核局監管有漏洞。考評局回應指,非常重視事件,會揪出該違規考生,或會取消其所有科目資格。
2 s/ g6 \" }6 P" \& Y- T* j& B) f' Z% Q: `1 N+ d' @! r( o
  記者:李雪麗
$ C- D8 J* n; ~. z
2 X) e- o9 o- z3 f. N- ?$ d( D( i  一名高考生疑於本周一應考中國語文及文化科正式開考前,偷拍答題簿封面,以及印有其考生編號的電腦條碼之相片,並把相片上載在網誌上,事件遭網友揭發,並去函考評局舉報,指該考生不但違反不可在試場內攝影的規定,亦質疑考生可利用電話與他人聯絡,合作「出貓」。有人在網上討論區透露,該名違規的女考生姓高,曾於九龍塘禮賢會彭學高紀念中學就讀。8 u* F+ c( P& @1 \
1 t% ]% i( `# V0 l1 M+ A
  考評局:或取消考生資格; I. k" ~: d( J! Z$ f- |4 j
2 Z3 T/ Y& J5 v
  中學校長會主席兼彭學高紀念中學校長黃謂儒表示,不清楚事件,但認為學生違規行為不對,亦反映出監考員有疏忽,未能發現學生的偷拍行為。
7 q4 W4 a  `& l' k* F9 ]. V9 K2 m' @* {# G5 e6 X/ F0 \
  考評局發言人則指,非常重視事件,會翻查試場報告,表明有能力追查出考生身分。她指,違規考生最嚴重可被罰取消所有科目資格,呼籲所有考生必須遵守考試規則。/ K/ Q3 C8 p" J. R* O  S. A8 O4 \
1 Q6 P; Q( x# s3 }; }  U6 z* S
  教育政策關注社主席張民炳批評,該考生曾經歷會考,並非年少無知,認為她是明知故犯,考評局應取消考生有關科目考試資格。張民炳亦質疑,該局監管有漏洞,「試場有六個監考員,拍照會發出聲響,加上試場非常寧靜,監考員應聽到。」他認為,該局應徹查事件,不過他相信考生能用手機作弊機會不大,因為拍照時間較短,要作弊時間較長,易被揭發。/ }' t4 j8 f( \; ~$ E
1 l2 s8 q* n7 |! L$ z) D
  教師「貼中」作文題料巧合/ Q& z6 s% V, n
6 [% v: n, l4 ?  K9 r7 J. i- \( J
  此外,日前有考生在網上討論區指,現代書院教師「貼中」高考英語運用科的作文題目,該題要求學生撰文,表達對年輕人撰寫網誌及在保護私隱的看法。該校校長陳紀笙接受查詢時表示,該校教師會與同一機構開辦的補習社導師交流心得,相信只是剛巧貼中題目,與泄題無關。
. B4 ]( C( E6 J. n8 B$ i5 W, t! B  t% M  q2 {( y8 D# N
  資深英文科教師、觀塘區福建中學副校長周蘿茜指該作文題容易猜中,她於三月十二日亦曾安排考生撰寫相似題目,相信所有考生也曾做過類似題目,沒有人特別佔優,「補習社毋須以此作宣傳,題目太普通。」考評局發言人表示,對局方的試題保密工夫有信心,如有考生在事前取得試題,可向局方舉報,如有需要會交由執法機關調查。5 R' `6 Z( D. D! u% o
1 u$ l3 z5 I$ F
* J0 v, ?! j& j6 }- F
http://hk.yimg.com/hk/providers/singtao/20080405/20080405ap06y.jpg
作者: gn00987333    時間: 2008-4-5 01:57 PM

笑死我,依加既年輕人真係搞笑,考試就考試啦% U$ D3 I  {* ]. i' z
影咩相呢
作者: ronald711    時間: 2008-4-5 02:08 PM

Originally posted by gn00987333 at 2008-4-5 01:57 PM:  q3 K' O' A5 ]  S: d1 m
笑死我,依加既年輕人真係搞笑,考試就考試啦" H+ T3 ~% h5 r8 R& X! \
影咩相呢
# e9 w/ W2 j  p- A7 }) ]% G' _7 \/ C& ?$ S6 h& y2 y, M. T
認同~.~
* p$ y4 B7 n% y/ d呢d真係唔抵爭
作者: BarristerSpring    時間: 2008-4-5 02:31 PM

Originally posted by gn00987333 at 2008-4-5 01:57 PM:) A: H$ f9 S& B/ Z+ j
笑死我,依加既年輕人真係搞笑,考試就考試啦( m( V2 ]7 x# C/ y) A8 u! K
影咩相呢
; [5 F* E( x$ q7 O) A! v
你好老mei
: l! A9 }7 E; {
作者: chong2002    時間: 2008-4-5 02:39 PM

重要係第一科中化..佢一係好有信心一係就諗住求其考
; k; u4 c& K2 Y/ W. G8 X- N+ \$ d" A唔係邊咁得閒偷拍..0 U& P- X3 O( _8 E' B0 g7 s1 c
我果陣緊張都震啦
作者: 自由神    時間: 2008-4-5 02:56 PM

我從另一個角度睇......" F) e4 H7 @% l0 ~+ Z- u' @- A
個問題並唔係全數因為們高姓女生呢次既不智
9 i/ s. k7 T) q& v9 Y6 G; }1 R而係現今社會對於科技過度使用既問題
1 S2 ~# [' R+ m+ Z' aHey!打Xanga/Blog/Facebk,你我身為網民一定有參與其中( x, n) N$ w% o) D9 n
大部份AL考生都會考完之後番去打Xanga/Blog7 p$ d1 X8 P) Q! X" H) C( ^
既是回望,也是分享. r2 h% A4 R: B3 Y, O
“我今日去BBQ呀”絕大部份既年青人都會upload佢地當日BBQ既相上網9 O8 w' {) Y5 V: `  i+ I- q/ p7 E: W2 V
無他,手機一般都有200萬像素啦!) Y' N8 }( G$ j3 M1 _6 z, H* _3 P3 }
要影張見得人既相實在無難度,無唔放便
4 d9 `% |6 Q7 ?+ p既然生活既一點一滴一向都會影相放上個人網頁分享5 c  J7 n! v) y7 t$ F  e6 h* ~
考AL呢個人生大事,點可以唔記錄呢?
+ N( E$ E$ ]6 @5 {
; D, f( J( r" D" T+ w' L% _我並唔係話個女生無做錯,我個人認為佢實為不智
4 c9 I1 a: b2 Y! D+ C! c/ J若真係被取消考生資格,佢亦只有無奈接受
4 ]6 S0 @& C4 b% x- H) x# q我只係覺得呢個係社會大風氣: f! J" j# i6 Q6 L% M! y
對事不對人,有咁既科技,自然就會有人去用嫁啦
8 ^) a8 \4 g4 W% w2 b- N4 E0 ]( R要改善就全面咁改/ Z4 B: N: ^  L1 F( }8 S
唔好針對住一個Case去改
作者: gn00987333    時間: 2008-4-5 03:16 PM

Originally posted by 自由神 at 2008-4-5 02:56 PM:
9 t% s+ a, o- Q& p; A0 T8 c我從另一個角度睇......1 Y6 k* ^* T" N% S: U$ |
個問題並唔...
. v: y8 ]; q0 `* p! N* x! s
6 @. c; `3 A/ \& l
作者: infjlam    時間: 2008-4-5 03:55 PM

都唔知點講......
  V% v% M7 |+ _  N# {現今某D年輕人,真係好傻好天真
作者: ronald711    時間: 2008-4-5 04:34 PM

Originally posted by infjlam at 2008-4-5 03:55 PM:
  v3 r' }7 a5 b* M5 m( D/ w7 X' l1 j+ |都唔知點講......
. b6 a& Q* [# ]& `; \. B現今某D年輕人,真係好傻好天真
2 w! E* S2 ~2 @0 A; N9 d
  _# @+ N7 W) M) b& e我開呢個topic既時候% ^) P( K/ u7 R( a8 j+ _2 A
都諗住打呢句 wahahaaaa
作者: athkabd    時間: 2008-4-5 09:53 PM

人地一早講左唔俾, 佢仲大模斯樣咁post埋上網? 考試局焗住一定要做野既喎, 如果輕輕帶過實俾人話紙老虎, 呢次個女生都幾麻煩
作者: markyip...    時間: 2008-4-5 10:06 PM

我唔覺得關科技事wo...~
3 G. b1 O* _/ f# u% s雖然係~科技上ge 進步令我地有新ge 生活習慣~' A9 S: x# U! N- c$ C/ Q) S
但係唔代表我地做錯事ge 時候可以責怪科技ga bo~, [$ O9 |( D7 Z
  c6 X9 ~  e- S1 j* h$ E
如果話要全面咁改~點改a?唔通全部人唔俾帶電話?!
. F* s0 _( ~; N  m+ E2 h3 q事實上 ~考試局都要你放電話係當眼地方~同講明唔俾拍攝ga la~4 D* s; t$ a1 }+ x9 i
如果d 人重係要gam 做ge~我覺得完全係個個人ge 責任lor~. S; R9 T: q8 @/ r* Z! T8 K

. f: ?6 ^9 u5 s; i, b另一方面~高姓女生就算想紀錄Alevel lei 個人生大事~佢可以選擇將label 個張野拎番home a~
4 I1 v9 J4 O$ Z4 @(今屆考試好似無明文話唔俾拎走)~再退一步~等收左卷sin 影番張desk 都得la....
& D2 ^, r" @' y1 e$ q3 z. w9 q* m7 ~+ n4 q9 h7 z$ K( {
所以我覺得個個女生係抵死ga wo.....
作者: Erocky    時間: 2008-4-5 11:16 PM

我都認為唔關科技發唔發達事~
: O. p- Z4 q8 V5 I9 l1 p完全係個人問題~
" z9 n7 L( V6 I& O. j* ?3 ^6 k- t5 M- N8 V% e: A" @! S+ X/ B
考試局一向都明文規定唔俾0係考試時間影相~# P. F& X0 i( J9 H: [3 n
考左咁多年試, 考到A-level, 唔好話我聽未聽過, 或者唔知呢d咁既規矩~
$ _7 ^0 K& P- S* E7 [即使真係阿Sir從來都無講過, 您自己都估到俾唔俾啦, 下嘛?!; B7 R2 c3 t6 X& K* e. S
; Q4 l0 D' J/ ^2 T  J$ S# W
咁大個人都唔識分輕重, 唔識分乜野應該做, 乜野唔應該做~7 I, c2 F# [* x
所以若果佢被取消所考既分數, 都係咎由自取~ 無得怨~8 c8 {) m! ?( x$ q5 L
8 P9 C. n+ I& L1 U0 F  F
如果科技發達係一個理由,
1 R) z1 z0 d9 g9 R" G咁我相信攞d高科技軍火去犯法都變得情有可原(仲可以將打劫過程post上blog度0忝~)...... (笑)
5 T8 Q7 L" ~. g& \2 C+ j; m- \所以我認為一個人犯唔犯錯,
" |$ r9 }" ?. I, y始終都係由自己規限, 並唔係由其他外在因素所影響既~! ~/ u" }; Y, i* @9 v$ K/ N

! I# k& K' H3 C9 k% O果個女仔, 考試局查唔到佢, 咪當好彩囉~
+ x+ E: J6 s$ @' V2 K查到, 咪當上多寶貴既一課囉~
作者: karen0123    時間: 2008-4-6 12:55 AM

一個字:笨" e% l) B3 Y; \$ p: k( o
兩個字:犯賤: B. G  v6 g8 E/ s9 j" ?8 `5 Z
三個字:無得怨
0 ~+ [9 v( y" d- {四個字:咎由自取
3 y8 Z2 s( E6 U8 }6 C" X# U五個字:好天真好傻
+ i' V+ o' n! e- I5 S/ u六個字:自作孽,不可活
- |& r! g- u* f# }
! j3 Y; Z! N4 Y5 N# y5 |) Q! o/ B單憑她有這麼高的潛能和機智做出這麼聰明的事
$ c5 L' }4 N4 H1 g就算她考得幾高分都無有,又係一個高分低能; _" h- `5 k! V- Y+ o+ E
唉~~其實教育界應多注意學生的思維發展# L7 g1 U* t9 T2 }+ h
% A! D; f  x& k3 a
[ Last edited by karen0123 on 2008-4-6 at 01:01 AM ]
作者: jamielai    時間: 2008-4-6 01:30 AM

聰明反被聰明誤
作者: lookityourself    時間: 2008-4-7 10:50 PM

唉.. 師姐呀師姐..................
作者: h.t.f    時間: 2008-4-11 04:42 PM

咁多年既努力白費了,其實她做事情前有沒有思考過?  x7 L' r9 T& ^2 [) v' Z7 @# [
她當然係是有錯,但更顯得該監考試場的無能,我不見得這事情試場毫無責任.
作者: h014    時間: 2008-4-11 07:53 PM

我又唔係好明,點解佢要搵自己d分黎玩..4 b% r; A: a2 \% b
想當年,我考果陣驚到流哂汗,仲點有心情周圍影喎 !
作者: 費事高    時間: 2008-4-11 10:22 PM

抵死,唔抵可憐...無事搵事黎做,依家出咗事,就唔好悔啦,係你自己申請...讀屎片
作者: 衰貓    時間: 2008-4-12 12:57 PM

一般樣板年青人,做事不顧後果,無知,鍾意在朋輩間認威‧‧‧‧‧每個人後生都一樣,錯只錯在不適當時間,地點及事情上做‧‧‧‧‧
作者: fderek    時間: 2008-4-12 11:58 PM

影相個條友又真係白痴一D
8 C; C3 ]. J5 b$ W: v! _6 I- j+ R但係因為影張相就取消哂所有科目資格又係咪合理呢5 @2 i; I9 C; k  R
相中睇到條友係係開考前影
6 c- h; n0 n/ O/ ^% ~雖然影相個行動係唔岩,但係唔代表佢既考試成績不收認可& C# ]& X6 [& i6 \7 K5 [2 p
我覺取消佢個一科既分已經足夠~
作者: kenneth25    時間: 2008-4-13 02:18 PM

真係好同情佢
作者: Franco陳    時間: 2008-4-13 03:00 PM

笑死我,依加既年輕人真係搞笑,考試就考試啦
% U9 g) ^8 H$ S1 V+ W% y影咩相呢
作者: 迷途小羔羊    時間: 2008-4-14 03:52 AM

Originally posted by Franco陳 at 2008-4-13 03:00 PM:
: n& k# b" H0 o% `: V笑死我,依加既年輕人真係搞笑,考試就考試啦8 q. V" d4 G! p4 ^: n$ }/ g
影咩相呢
4 V: ~% ^8 e( o+ C# ]2 |. L+ }
你做乜抄人d留言呀
作者: woooot    時間: 2008-4-14 04:07 AM

的確無聊又愚蠢,明知故犯,做事沒經過大腦,但若取消考生資格,真太可惜了,一失足而千古恨啊
作者: JackieHon    時間: 2008-4-14 09:07 AM

其實考果陣佢點解仲咁好心情影=3=
0 c$ J" B* N2 q好無聊囉  你影一影就無左個前途
1 ~2 G- |) B: e都唔知有咩好影
作者: Shermen    時間: 2008-4-14 10:34 AM

有無巴打貼上條女張photo ah~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0