標題: 撘地鐵最討厭的行為 [打印本頁]

作者: morikanekkk    時間: 2008-5-19 10:20 PM     標題: 撘地鐵最討厭的行為

攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都唔理9 `- `& B9 G. H4 y
死都唔行入車箱入面,企係門口  / z% e2 q2 O0 O
挨住條柱,就算人地揸住條柱先,佢都照挨
7 @# `! s0 `2 v) t- Y6 I: F. Z孭住個背囊,大大舊,仲要陏身陏勢,要其他人係咁避佢  : C, O( p+ M" ^% r: E
唔識排隊上車,又唔跟月台上地面劃好的lane排隊  
, Y/ I0 A; `+ M+ D2 X唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理
+ \3 b4 Z  b" m+ p" w2 g3 r6 K好多人落車,仲要企係車門口,係咁比人撞死都唔讓開   
  F: a4 h; ^- d/ n3 @8 H( c5 H出閘或入閘時,明明八逹通scan唔到佢張卡,又唔讓開摷卡,死都要企係閘口摷卡  / C; Z6 O- }0 I, ^: H
其他,請說明
, d0 }- i1 j3 U! P
/ S4 n) J# K7 b我所有都憎,其實心裡最憎某些老人師奶:老人就好似要你一定俾位佢咁,我俾,但你無禮貌,唔講thank you唔緊要,最緊要唔好當應份的;師奶就幾十米外睇到個位就話係你,無文化!!!!!, H4 c2 ]2 C  y& b  A& B9 }7 k: S9 q
2 Y3 h* P9 X2 p# h1 p& C
[ Last edited by morikanekkk on 2008-5-19 at 10:24 PM ]
作者: SCM    時間: 2008-5-19 10:23 PM

上面我都冇投
5 p; q0 [8 d1 Q" n我最憎人剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野
作者: morikanekkk    時間: 2008-5-19 10:26 PM

Originally posted by SCM at 2008-5-19 10:23 PM:0 a* W% p, _2 v  k5 d# \
上面我都冇投
1 C1 x' v% s9 F# Y+ K我最憎人剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野
$ c  \0 A# v4 Y7 I  c' _. ?/ Y) d
4 ~. l& O3 u: y$ Z
- ~' }# e2 t* @2 c. n/ d# z) |剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野...me too- W5 p  G1 Q+ [% J
7 o9 N+ b7 H* }( }0 m# _* V0 o& U
仲有情侶貼住係玻璃度搞嘢!!!!!!!!!
作者: SCM    時間: 2008-5-19 10:29 PM

Originally posted by morikanekkk at 2008-5-19 10:26 PM:9 B* |3 q, e2 d+ x' F
! z0 W0 ~& I9 J' R& p9 E

+ s  @( i9 s; r) x7 _+ G1 }$ @+ E1 d2 p3 N; p
剪指甲 剪腳甲 撩牙 大聲講野...me too% o& k. Q# n. B

6 G+ f& c" W9 u. J  z. B& a仲有情侶貼住係玻璃度搞嘢!!!!!!!!!
5 Z; U& w; r0 @' c6 }. z! i9 n  F
搞野睇下點姐' d+ D- q! G& y; V! r. F; K
面貼面 談下心冇咩所謂4 X6 q" A5 T' h. ^- ~  r
再進一步既行動......我冇見過! F( R5 v' d3 a' Z# X
% q- ~; u1 @" u8 B; V; n* _5 o) K9 x% L
p.s大聲講野特別係指師奶同o靚妹
作者: 阿感    時間: 2008-5-19 10:29 PM

用牙線整牙(嘔)+ K2 C! |4 X% N( O5 y  I$ g1 P

4 s& Q+ O  r) g+ H( }5 |  Q. K% O! g我都係講地鐵,唔(未)講港鐵,唔知跟住會唔會有人指正呢?
作者: Erocky    時間: 2008-5-19 11:21 PM

我反而最討厭朝早時間, d人背著個車門大大手報紙攤開咁睇~
6 t3 O; G8 _. u: ~: U1 m
1 f3 D& b9 t! W% d9 N咁我又唔係反對善用車途時間睇報紙,
9 P8 K' ?9 r* b- T* b1 z之不過您又背著車門掛著睇, 擋著其他乘客行入少少車廂,9 n+ ~4 |. o" g* p9 m' n
變左車廂門口就逼到沙甸魚, 車廂中間就好多空位~
% u, ~' H1 X9 H% B$ S2 A; f0 V3 h2 h+ z, r
個d人真係睇報紙大唒架喎,; F% U2 y  N7 l
剩係睇報紙就可以唔使理其他乘客到底上唔上到車~% h  E* c! E" `" Z. ]
大佬呀, 您調番轉諗下丫,
9 ]+ c+ r5 ]( b* I/ q0 p' G如果您又趕到死, 但係又俾d報紙友阻著上唔到車而遲到,
8 T" O0 h0 `2 H' {. p! D, h真係您都唔高興啦~~~
1 `' D% P: j5 x( w# y5 ~
% I& M; j% m1 s$ H) v- D0 W唉, 朝朝搭地鐵都見到呢個情況,
- A( ^- Q5 J; D4 w有時自己都專登企入d, 想俾其他人可以行入d, 上多d人,
5 |: z3 b. c& Z; ]3 l- ]但係就俾d報紙友擋著入唔到黎,
" \3 [8 x" W2 ]2 v* H真係幾鬼炆~4 C1 k* d; L  q# Q% Y) z1 w0 b
4 \. N; }& [% K9 A& ?1 s
想幫人又幫唔到, 想鬧又好似鬧唒成車人咁,3 X2 [, L  T! k$ d$ p) t
真係敢怒不敢言......  唉~~
作者: capicapi    時間: 2008-5-19 11:46 PM

一定係柱男柱女
作者: 0000001    時間: 2008-5-20 01:01 AM

最討厭朝早逼到面貼面
' L$ H+ n2 k" O& D差唔多嘴埋咁劑...
作者: PoohRyan    時間: 2008-5-20 01:30 AM

一朝早或者多人嘅時候,啲人死都要係個車廂入面行嚟行去,
6 M4 ^. J5 T2 ~8 T方便自己到最近的出口;死逼爛逼唔該都冇聲。
作者: Jk    時間: 2008-5-20 04:04 AM

攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都唔理 --- > 仲要睇完落車時當垃圾咁掉留响車廂內" s. T7 s3 w, ]

1 ^8 N& I5 _6 ~仲有,不停"聲"講電話,重要勁多粗口,令其他乘客耳仔受罪% _+ t' v+ a% d; |% i5 `' ^" u
- v! g! w- ]' S4 ^8 e" |
一個人坐兩個坐位既中間,霸哂兩個坐位
- D  v! \$ [6 W7 |% z6 d8 X" D" Q- f) j2 A
車廂已經夠人多擠迫,坐响度個件茂利仲要"Q"哂脚,鞋底向天咁,其他乘客都要避佢!
* l  B( U' L: m" I$ L* s8 t/ }睇見就...
作者: jimjim12    時間: 2008-5-20 09:09 AM

麻煩情侶最討厭,慌死人哋睇唔到佢哋搞嘢咁!!
作者: vv1668vv    時間: 2008-5-20 10:34 AM

如果搂住 觉得  地铁 叫做差既话
8 F; T# D# }9 p* c* W( {东铁 就 重灾区 / k3 u6 ?. Y) {
, R5 r  e( j, P1 D: L
师奶3,5成群 兵分三路,冲门争凳仔,* x& T# b" D' f$ o3 b+ f
通车食野,饮饮食食 一家大小全家齐齐开大餐 , 真系由头到尾都敢好味道。。(头站到尾站)
2 ?. Y( d) j- b# h. l7 I细路仔着住鞋就敢企上张凳上面, # S( V% x/ _8 X* r' Y8 B
你唔会相信!!你睇唔到,你唔会信!) o$ U, _3 b3 _9 b. G" g1 W
父母摞个胶袋,俾个细路仔系车厢里面小便。。。(真人真事信不信由你)/ J) h& u4 w! U% h/ a# V$ l
通车化桩
9 b9 X2 N/ Z; i& o& P6 s剪指甲
6 i, ~2 }# t  L; ~( @% m. K. d大声倾计,
* d! l: j9 _& W* n大声讲电话, . {. Z' d0 N! ^0 _, z, v7 Z+ F
惊人铃声,: e1 i3 o1 u: {  |
坐地下
- F6 d" \$ ^" s; y2 K成个人打横训上张凳度。5 f: w6 x5 `2 o6 K$ T
开门关门提示,播放新闻,打机声, 声浪加加埋埋简直震耳欲聋,: \; l7 G; R1 h
静音车厢 形同虚设) y! J; u2 l7 S. E7 Y8 t
  y) R( e4 R  O- [; ^1 o$ G$ P
范范齐。
* _0 K% ?# s. r4 Y: c) G9 t; ~" H; U  r% N* }7 q# r0 O/ b
想规规举举 静静地坐车到目的地??? 奉劝上车前应作好适当心理准备。! ]+ e1 g( f+ H% ]2 ]$ L( Z* x4 Y
( g" F) I. X5 s7 _
你想俾左车费 又得到意想不到既官能刺激??坐东铁一定帮到你!
) I$ v, [1 q: t7 n0 Q2 @9 g
, ]& ~* e* h& ~祝你 旅途愉快
& k9 K6 J6 _2 h& j2 {6 Y: \2 Y5 G& J1 ~2 R

3 [! v& B& D7 W6 E' i; L$ |6 b4 r- @) W! A/ q8 t- ]/ [( n# C+ r

2 N$ j3 w, Q+ D, t5 ?1 N# H( m' r
+ r9 O+ }. Q+ W' G- u你想出声话距咩? 距分分钟话你衣家系咪歧视先  l4 A8 P7 E' U6 Q
你想劝距多了解香港咩? 距分分钟话 点解你又唔了解我先 + f% E- A, Z: u- |. y: l- K
你想同东铁投诉咩?  距一定好专业地接受你宝贵既意见。。。! s' C& y" E5 m4 n0 b+ y

4 G4 }3 X: K1 q1 A祝大家 生活愉快# p3 Y: P+ l5 w% x* P

[7 }5 A; f- U8 M) h[ Last edited by vv1668vv on 2008-5-20 at 10:48 AM ]
作者: love525208    時間: 2008-5-20 12:16 PM

唔識排隊上車,又唔跟月台上地面劃好的lane排隊
作者: uniqueleung    時間: 2008-5-20 10:04 PM

以上all都討厭!!!- X9 U+ n' z" P7 G( H/ j/ |2 u9 n
不過最討係summer 時候 d 人舉高手 腋下o個陣味真係好難頂!
) L  m+ h) {5 `& k% }最慘係多人既時候 郁都郁唔到~help!!!
作者: ronald001120    時間: 2008-5-21 10:43 PM

Originally posted by Jk at 2008-5-20 04:04 AM:
% Q  D) _; `9 b7 x4 S攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都...
) r7 q, C" k* b' ~
講粗口要罰錢
5 B  m- w& [$ e  n$ o你落車去月台叫個月台職員
5 t% w* `2 q  d" X通知下一個站既職員  d( ]/ A! v1 q  D, b
上車捉人
作者: SWK    時間: 2008-5-22 01:36 AM

Originally posted by Jk at 2008-5-20 04:04:
- d) W& w& K5 s* m7 x攤開晒份報紙睇,份報紙係咁整到人都...
& X/ n- y0 Z# d/ f+ d" [! A: G: m- K
車廂已經夠人多擠迫,坐响度個件茂利仲要"Q"哂脚,鞋底向天咁,其他乘客都要避佢!4 x% T% `6 {) _7 c; X' F# O/ d
& i; B5 L7 V6 d) D) t+ P
我今日先吊完件蹺起隻腳蹺到膝頭既骨精  
作者: head    時間: 2008-5-22 01:41 AM

Originally posted by SWK at 2008-5-22 01:36:6 V3 B8 s3 f9 N

% @1 P% l+ h/ t, v
+ p4 j) n/ A; I9 X& F+ E. K# u車廂已經夠人多擠迫,坐响度個件茂利仲要"Q"哂脚,鞋底向天咁,其他乘客都要避佢!0 s2 h7 w) w; a3 Q' i( ^- `
5 Q+ Z7 p' A' Y1 [- ~( i
我今日先吊完件蹺起隻腳蹺到膝頭既骨精  
, c" ^+ j8 {+ `9 E係咪擺腳"爭"係膝頭個D
作者: kinis    時間: 2008-5-23 11:54 AM

明明車廂已經迫到沙甸魚咁既狀態, 差唔多到站又未開門時已經好多人 "唔該、唔該" " G3 j. m6 n. J! ]# y
喂大姐, 根本冇位郁點唔該俾妳呀, 點都要車門開左有人出先有空間唔該俾妳家嘛, 佢真係講得o岩 , 真係 "唔該" 理佢
作者: ~Quatre~    時間: 2008-5-23 03:42 PM

挨住條柱,就算人地揸住條柱先,佢都照挨: F& p! w( D" r' j( H4 p
7 V6 a  m0 r" v+ d, X# ~1 U5 m( B
呢D真係要少佢路寶!
4 F; a$ |2 M( G, q: Z; \9 N
  u4 x6 U! k) s成條柱都俾佢霸Q哂$ o# t' s7 |* G# ^2 Y
. k- r/ s3 g% x4 h
大佬...地鐵多數都係要企...你一個霸哂條柱想點先!
作者: bigfish    時間: 2008-5-25 03:21 AM

全部都係中國(大陸)人o既行為喎....
作者: Jk    時間: 2008-6-4 03:18 AM

Originally posted by ronald001120 at 21-5-2008 22:43:" L. B1 W+ E6 N2 t

9 }. J- w0 i$ Y2 ~# Y  l9 V. _講粗口要罰錢
; G* D! `6 J, L6 t4 D0 t你落車去月台叫個月台職員9 P% e: J1 d: Z" V/ t$ t- F
通知下一個站既職員+ ]4 l# h3 p  G+ h: }
上車捉人
! o# j# F- q) Y果時幾年前好似仲未開始罰錢?!
: x' l2 ^1 M2 X# v  R& N1 v# y
+ K( N* X6 x4 M' m6 V更賤嘅係除左勁粗口之外,當時果條友講嘅對話內容總離不開一D有關北上尋歡嘅體驗分享,講到勁露骨,勁大聲,旁若無人咁~(其實當時正值放工時段車廂中男女老幼係勁多人......)
作者: 心亙    時間: 2008-6-7 12:01 PM

總之有好多行為都好討厭
作者: kwan00825    時間: 2008-6-8 11:11 PM

唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理<<<) y# D" `" E2 r' S$ p1 u
呢個我試過好多次 次次都係師奶黎
作者: bunce2806    時間: 2008-6-12 02:38 PM

Originally posted by kwan00825 at 2008-6-8 11:11 PM:
+ H6 J: |" w% {" R/ L' Y; i唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理<<<0 a; Y. r1 n+ i' U
呢個我試過好多次 次次都係師奶黎
7 G" o6 J0 C8 R! \* `3 P& G

. V4 w' @) F" `% I! UYes.  Also the ppl who try so hard to push their way in when the train is already very full
作者: lapacts    時間: 2008-6-17 07:57 PM

I hate people changing or editing their ringtone on public transportation, and speaking loud.
作者: fabric    時間: 2008-6-18 02:20 PM

以上全部都係我最討厭的行為( z9 L+ P) D& E1 i3 \9 _0 K
不過當你去過美國, 搭過subway後, 就會知道香港的地鐵是多麼好的
作者: ThomasKoon    時間: 2008-6-21 01:03 AM

唔讓人落車先,係咁衝入車箱,撞到人都唔理
作者: Chenjinnan    時間: 2008-6-21 02:53 PM

最憎人放響屁,然後落車搭下一班
作者: yumiyumi    時間: 2008-6-23 01:17 PM

挨住條柱,就算人地揸住條柱先,佢都照挨
作者: nccwong    時間: 2008-6-26 05:08 PM

最憎人挨住條柱
作者: vbvb    時間: 2008-6-26 11:57 PM

Originally posted by nccwong at 2008-6-26 05:08 PM:
+ p' l% n) ]8 Q6 X) r最憎人挨住條柱
7 n. G( X, z- @" e) Z- m/ i公德心在哪裡啊

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0