標題: 英國建議要廢除暑假...大家有咩意見?? [打印本頁]

作者: 人狼王子    時間: 2008-5-27 12:32 AM     標題: 英國建議要廢除暑假...大家有咩意見??

今日上網睇到...: Z2 P  Q6 e) G. r) h% `& ]
( Q1 {" ]5 t. l: w8 e/ H
英國一項研究建議,存在於教育制度中已數十年的暑假應被廢除,原因是暑假令學生的學業退步。研究發現,家庭經濟較差的兒童退步的情況特別嚴重,因為他們甚少在這6星期的假期中溫習功課,而由於缺少參與有紀律的活動關係,暑假中青少年的犯罪率亦特別高。: q& O& @- u/ r6 A, \

- L# a" s& G! J* b% S2 Y如果暑假冇咗...未成年都要番學!!!!
作者: alienck    時間: 2008-5-27 06:38 PM

幾好
. X6 W* C8 z# l最少家長唔需要為小朋友計劃暑假3 L5 S2 u2 w- `% |1 E
多左2個月讀書都唔錯
作者: 艾力克    時間: 2008-5-27 06:40 PM

難得暑假梗係唔溫書架啦
作者: Edgar_Davids    時間: 2008-5-27 06:47 PM

Parents:      
5 W( q, V* ]+ a% c0 u: M+ N; f" C" j. T! A9 j9 G0 y5 x
Teachers:    6 ^, G7 ^" |, [* V1 [9 f  h
0 L3 n7 N6 }2 T5 [. d- m6 D
Students:   
0 o) C2 f/ O9 I7 b$ T" Z9 m5 H0 J+ X, |0 q8 b9 n
Retailers:     

作者: 0000001    時間: 2008-5-27 07:46 PM

贊成
1 u% d1 t( u8 \- X英國唔同香港' a7 U$ T, }  }
佢地要減低罪案同街童問題
作者: 呀俊    時間: 2008-5-28 09:33 PM

將個暑假打散都好..# Z, ^. H, h3 M- Z
暑假好悶 又無野做 ) y7 i7 ?% G6 b6 Y  o
將個暑假打散做  寧願計日子咁樣 分散係每個月某d 星期返4日學 最好就放係星期5 5 b" T" `8 d) D4 q/ e6 y
有時我都覺得返學撐到星期5 係好辛苦下..因為我成日捱夜既關係..
; A9 _# T- @, B' f咁樣好過取消左佢啦..
作者: 大家樂1234    時間: 2008-5-29 08:38 PM

放假放得多人真係會懶0 ^, k6 q- u6 l& D
而且覺得人生會無咩意思
( j# }( F3 |! Y# K0 ]- Y起身食野上網睇電視訓覺0 k' k% o0 s; _8 D3 b2 x' A0 I7 C
個幾月重覆呢d動作
作者: 123456yyyYYY    時間: 2008-5-30 07:05 PM

唔好齊中放囉= =* ^7 j# I( K( R* k; b! ~: V
皆因真係無野做...
0 e. Z: q+ V9 B  U( o; E書就一定唔會溫架啦!!!
0 V& m+ n4 j8 bbut..真係取消果陣...我一定會反對
作者: jen01    時間: 2008-5-30 07:19 PM

英國學生無得放暑假,
! w; t! a. A1 `" D; e關我差事

作者: morikanekkk    時間: 2008-5-30 10:19 PM

成日都有呢d建議啦,不過要實行可能好奈之後~
作者: Lee3    時間: 2008-6-2 11:16 AM

逃學率一定sky rocket

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0