標題: 勁歌金曲-想死 [打印本頁]

作者: loglog    時間: 2008-6-25 11:56 PM     標題: 勁歌金曲-想死

岩岩睇完勁歌金曲, 覺得香港樂壇真係無得救了. 一定俾國語歌市場取締. 好可惜
作者: cfccfcc    時間: 2008-6-25 11:59 PM

為什麼??
估唔到會有皮球大合唱聽
好鬼正~~
作者: 2003    時間: 2008-6-26 12:00 AM

我都想死ar.....

曾志x,林x聰,.....

shit
作者: reevechan123    時間: 2008-6-26 12:04 AM

星光幫唱得一首歌= =仲要係3個一齊唱
無奈
作者: infjlam    時間: 2008-6-26 12:06 AM

林敏聰搞o羊呀

http://hk.youtube.com/watch?v=AQoWnezLfDs&feature=related

http://hk.youtube.com/watch?v=ZtllxtuEiOE

我依家至知,原來福仔已經唱得好好
作者: 艾力克    時間: 2008-6-26 12:20 AM

Originally posted by reevechan123 at 2008-6-26 12:04 AM:
星光幫唱得一首歌= =仲要係3個一齊唱
無奈
我覺得星光幫唱得唔係特別好
感情又冇乜
作者: 費事高    時間: 2008-6-26 12:24 AM

林敏聰都作詞好喇
作者: zane88    時間: 2008-6-26 12:24 AM

好油......
作者: jen01二世    時間: 2008-6-26 12:30 AM

Originally posted by infjlam at 2008-6-26 12:06 AM:
林敏聰搞o羊呀:hit...
infjlam ,

你係咪講緊嗰首..愛多八十年呀^^
作者: infjlam    時間: 2008-6-26 12:34 AM

Originally posted by jen01二世 at 2008-6-26 12:30 AM:

infjlam ,

你係咪講緊嗰首..愛多八十年呀^^

講聽得入耳,講唱功,
我覺得連福仔都好過林敏聰
作者: cifukaw168    時間: 2008-6-26 12:39 AM

今集應該叫勁歌遊樂塲....
作者: AWU    時間: 2008-6-26 12:52 AM

其實要多謝無記就真啦.....起碼都有20,30分鐘笑下, 當輕鬆咪算囉
作者: alan121    時間: 2008-6-26 01:03 AM

Originally posted by loglog at 2008-6-25 11:56 PM:
岩岩睇完勁歌金曲, 覺得香港樂壇真係無得救了. 一定俾國語歌市場取締. 好可惜
香港樂壇一早無得教......不過我覺得國語歌都唔係好好多.......都係"嘔象派"
作者: mk政    時間: 2008-6-26 01:09 AM

我都睇到想講粗口
曾先生同林先生 唱o的歌o既歌詞
真係睇到我無曬o野講.......
作者: sas    時間: 2008-6-26 01:41 AM

我覺得勁歌成日加插D主持先難頂
你睇勁歌,你都係想聽歌
但觀眾聽歌,係想聽D歌手聽歌
而唔係主持囉
崔生好地地做主持咪好囉
又要人地唱埋歌
再講呀,個節目得個小小時間
又要報榜
又要請得多嘉賓
你話究竟睇得d乜??
作者: cfccfcc    時間: 2008-6-26 03:27 AM

Originally posted by mk政 at 2008-6-26 01:09 AM:
我都睇到想講粗口
曾先生同林先生 唱o的歌o既歌詞
真係睇到我無曬o野講.......
想當年的無有線電台
真係好經典,好正~

你應該係頗後生的~

估4個字的歌星名,最尾的一個字係樣身體器官黎既~~(這個最正~)
作者: starbuster    時間: 2008-6-26 03:53 AM     標題: 唔係

係無記啫

我睇CEN,同陳奕迅禽晚一齊開SHOW個班後生...好似係MR等等...個個只聽佢地唱左幾句,都好掂

應該話主流太流,小眾更堅
作者: keung04280428    時間: 2008-6-26 09:45 AM

得閒 睇多d台灣 節目...

台灣d歌手 好唱得..
作者: Edgar_Davids    時間: 2008-6-26 10:03 AM

Originally posted by 艾力克 at 26-6-2008 00:20:

我覺得星光幫唱得唔係特別好
感情又冇乜
睇完. 而家答到你~
好簡單, "愛是懷疑" 首歌都唔啱佢地歌路, 點會唱得好 ?

"愛是懷疑" 本身係一首 "壞男人" 唱既歌, 容許我咁講~
而當中最唔似 "壞男人" 既就係 潘裕文~ 所以你見佢唔係好投入到, 唱得冇咁好冇咁有感情~
其實潘裕文把聲好soft好柔, 唱快歌high歌絕對唔係佢果路~~
佢適合唱一啲好柔既歌, 最好係用 Piano x Violin 黎襯住佢, 感覺會一流~~
例子比如林志炫的<離人>、王宏恩的<月光> 等.

許仁杰同周定緯亦各有強項~ 許仁杰主 R&B 抒情, 周定緯主唱跳快歌~~
根本三個都唱唔到 "壞男人" 既 feel~~

不過與其插佢地選錯歌, 倒不如話呢首歌用 live band 玩會奇怪咗啲就更恰當~
我唔識去解釋...但係 live band 玩既 "愛是懷疑" 會少咗啲嘢~
令到個感覺同播 music 出黎爭咁啲嘢咁~~~
加上個 Live Band 要夾歌手需要時間~
所以歌手還歌手唱, Live Band 還 Live Band 彈我唔怪佢地~

但係成首歌真係奇怪咗啲~~
作者: Edgar_Davids    時間: 2008-6-26 10:06 AM

Originally posted by keung04280428 at 26-6-2008 09:45:
得閒 睇多d台灣 節目...
台灣d歌手 好唱得..

不過同時亦存在不少比正常人更五音不全的例子....
看得太多了.................
作者: ronald001120    時間: 2008-6-26 10:22 AM

熱帶魚仔係唔係耐冇唱歌緊張
失哂水準
作者: 艾力克    時間: 2008-6-26 11:35 AM

Originally posted by Edgar_Davids at 2008-6-26 10:03 AM:
睇完. 而家答到你~
好簡單...
我覺得依個就係"好o既歌手"同"歌神"o既分別 (sorry, 個"神"字誇張左, 只代表唔同層次)

一個好o既歌手, 會有自己o既一條歌路, 只要岩自己style o既歌都會唱得好好

一個歌"神", 會有唔同o既歌路; 就算首歌唔係自己o既style, 佢都會唱倒另一種味道出黎

e.g. 香港方面, 張學友同陳奕迅就係因為動靜快慢o既歌都唱得好好, 翻唱人地o既歌可能會唱得好過原唱, 所以佢地o既地位好難被取代

台灣方面, 可能我少睇楊宗緯唱歌, 但佢都只係唱倒r&b,blues等o既感情歌, 所以我會覺得蕭敬騰會比佢更勝一籌

可能我對星光幫期望好大, 但今次我只覺得佢地係冇走音o既歌手
就好似參加歌唱比賽咁, 選歌已經係一種學問; 要揀d自己鍾意+有難度+可以唱倒o既歌
但依首歌難度唔大, 揀一首唔岩自己o既歌根本發揮唔倒自己o既才華, 結果當然會被"叮"
如果首歌係大會或經理人揀, 咁就應該聽熟d首歌, 用自己方法黎演繹

既然你講到3個人有唔同o既歌路, 至少首歌都應該俾倒人唔同feel
melodic arrangement係一敗筆, 用原唱方法黎唱又係另一敗筆
作者: ktws    時間: 2008-6-26 01:41 PM

仆佢個臭x!!林敏聰唱得咁x難聽就收x皮啦!!!
唱到咁都有MV出~冇野好講!!
作者: igniz    時間: 2008-6-26 03:05 PM

星光幫係歌手?
sorry 我真係聽唔出有咩特別
一首愛是懷疑就show到佢d把聲係幾有限, 可索性又係幾咁低
power無, 假音唔夠起support...想點

唔好話咩呢d歌唔岩佢地
呢d只係藉口
勁d歌手係咩style既歌都carry到既.
作者: trunks    時間: 2008-6-26 04:15 PM

都無知阿林生係度做乜.... 歌又唱唔到, 詞又作唔好, 攪笑又做唔到....
佢咁有風格既噪音竟然可以攞金榜歌, 雖然好耐之前已經無左代表性, 但係都無理由離譜到咁ga...難怪佢話曾生好快都會有一首...
如果再咁攪落去, 不如摺埋佢算啦, 反正唱得歌既又唔上去, 上得去又唱得一兩句...
作者: iknow    時間: 2008-6-26 04:21 PM

本來幾期待睇星光幫...但得一首歌...=.=
作者: hwkeung    時間: 2008-6-26 05:00 PM

其實星光幫一代, 我一直只係覺得楊宗緯同埋蕭敬騰勁,
其餘果d都只係綠葉, 實力一般.
作者: loglog    時間: 2008-6-26 08:59 PM

星光一班好唱得, 不妨上youtube睇睇. 無記連星光幫上去都攪到一pat屎, what can you say?
作者: c神    時間: 2008-6-26 09:07 PM

林敏聰簡直五音不全
作者: ASPP    時間: 2008-6-26 09:09 PM

Originally posted by loglog at 2008-6-26 08:59 PM:
星光一班好唱得, 不妨上youtube睇睇. 無記連星光幫上去都攪到一pat屎, what can you say?
無記只係識幫佢下d「歌手」,即係胡X兒、廖碧X、陳X等,做到最好,其他唔係佢地果d歌手,就求其事但,拉過且過
作者: 費事高    時間: 2008-6-27 02:58 AM

Originally posted by infjlam at 2008-6-26 12:06 AM:
林敏聰搞o羊呀:hit...
呢首"不見不散"好聽好多

http://hk.youtube.com/watch?v=JMNCMzR0j5A
作者: littlepig    時間: 2008-6-27 11:21 PM

無記收費台有播超級星光大道,我睇左幾集覺得佢地真係幾有實力

盧學叡 許仁杰合唱  少年
http://hk.youtube.com/watch?v=4Ot9RxEtsDE

佢地本身係好好朋友,一個住台北一個住台南,每次許仁杰去台北都住在佢屋企,訓埋同一張床

呢首歌好感受到佢地兩個深厚的友誼
作者: littlepig    時間: 2008-6-27 11:43 PM

Originally posted by hwkeung at 2008-6-26 05:00 PM:
其實星光幫一代, 我一直只係覺得楊宗緯同埋蕭敬騰勁,
其餘果d都只係綠葉, 實力一般.
咁呢集你一定有睇....
蕭敬騰踢館賽, 新不了情 vs 新不了情, 楊宗緯勝
http://hk.youtube.com/watch?v=wQdiaorSJ_k&amp;feature=related
作者: vbvb    時間: 2008-6-28 12:02 AM

而家d新歌聽到人打冷震,轉台轉到手軟。
作者: Chenjinnan    時間: 2008-6-30 10:35 PM

首歌有 d 似改自呢首...

http://hk.youtube.com/watch?v=J6rjFy-5jyI
作者: HKblood    時間: 2008-7-1 12:18 AM

個榜先搞笑, 今個星期冠軍, 下個星期就bye bye.
排隊攞冠軍都唔需要咁明顯啦.
作者: lv123    時間: 2008-7-1 10:25 AM

根本個節目,以成為無記"要脅"歌手武器。
仲使勁歌多差,都有一定慣性收視﹐不上無記根本無其他可見人的FERR 媒體。
作者: tommy1029    時間: 2008-7-16 04:48 PM

樓主!你係唔係香港人?
作者: abc123sa    時間: 2008-7-17 04:12 PM

見仁見智la..個個都down歌
冇人買碟...邊個肯出離做

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0