標題: 大家有冇呢個習慣 [打印本頁]

作者: 17317328    時間: 2008-7-8 12:26 AM     標題: 大家有冇呢個習慣

小弟做7仔的
$ K% \4 t1 D) Y" O, M4 r% o, Z3 Z% h3更都走暈晒
- A- ^1 b0 ~! c! N$ E發現 朝早d人買報紙 唔理有冇入到袋(朝早係會有人專賣報紙), ?3 X: q4 n; a4 P
都係要拎第2份既  難道第1份有問題?4 H/ {8 @7 I/ z) n
第1份比我拎黎入矮又咪係變第2份
; ]3 W3 B2 S- m$ v8 s7 z買野飲個時都係  多數會整低第1包(紙包) 伸入去拎第2包
1 r: z* H! J2 A/ R. N* b- s或者拎走第1包 仲要唔放返原位   等等  呢d行為@_@
' w* N# W0 i' {可能本人做7仔 將心比己  我都冇呢d行為
- p7 @+ J7 w8 t2 q  Q2 E% Z  K唔知大家又有冇@_@
作者: -仔仔仔-    時間: 2008-7-8 12:29 AM

有呀
6 C5 ~" q: c2 [我買野飲就係咁
) H$ {9 ~8 Q* R! T( {6 t4 C* a6 ^/ T唔知點解嫁
作者: sage    時間: 2008-7-8 12:33 AM

買雪糕會
( A& J; s* a- ^# b: _$ M因為入面會凍d: `# L" y$ ]* k( `; s: t
maybe next time u ask them why
作者: pakho    時間: 2008-7-8 12:38 AM

買雜誌我都係咁...其實通常第一本都會有摺的.多塵....
3 j6 A  O! ^7 F) \紙包飲品感覺上裡面凍d呀麻
作者: 勇勇    時間: 2008-7-8 12:45 AM

我買咩野都係攞第2件
6 w0 o$ j& K: q4 ?7 _. f' @  L本人理解可能第1件太多人搞過輪過,所以多數唔要第1件貨3 P- P( h6 Y, T4 |0 A
其實真係有D多舊魚
作者: mk政    時間: 2008-7-8 01:00 AM

去7仔 買野飲 唔拎第一包 係因為第一包多數都係笠
作者: 勇勇    時間: 2008-7-8 01:02 AM

Originally posted by mk政 at 2008-7-8 01:00:
$ N' E' U  o0 C去7仔 買野飲 唔拎第一包 係因為第一包多數都係笠
6 O$ ]0 D: H: l1 D你個C7頭像,條頸點解會咁長
作者: makin    時間: 2008-7-8 01:02 AM

好同意樓上-.-我都係做呢類工..
/ \0 p2 a2 U3 k其實係因為七仔啊..ok仔啊..老街..老康果d
6 I: |) N7 }) N5 q2 F( b/ w# H多數散貨都係以先入先出既原則6 S, l! v0 I" k2 e
即係早黎既貨..先賣出..所以近期既貨會係最前
! o: ^5 |# r1 j' X7 f4 v+ H有d人會因為咁而拎後面果d..
1 q2 @+ E' V  T3 n但我比較懶-.-只係會將新貨放係最前
" Y+ N8 m+ S3 O, J+ d! [) n所以係我度買野既人比較唔好彩了..因為你拎既係最近期A_A"
作者: 火炎    時間: 2008-7-8 01:25 AM

買雜誌會拎第二本或之後2 }3 J+ {' b7 u3 V; n- B4 o. A
因為第一、二本好多時都係巢左
0 C2 T9 P6 Z& F# n3 }1 P
  K, J# N9 \$ R, A4 T6 N# J買飲品會拎第二支或之後# }; b" k4 ]# U  y$ P" B( }: ~
因為感覺越後越夠凍= =
作者: doging1977    時間: 2008-7-8 01:38 AM

我都會! `* C. z; ~: x5 c2 e& n9 f6 X( c
買雜誌唔會拎第一本會拎下面果d,買野飲會拎最入最涷果d
% R' g1 E- ?/ Y我都唔知點解會咁
作者: sfxc00000    時間: 2008-7-8 01:41 AM

) P& ]+ P1 A+ l3 Y  rl buy everything also 有呢個習慣
作者: wcchan886    時間: 2008-7-8 01:46 AM

我有個特別既習慣,如果去超級市場買野,6 E6 l0 T( o) r6 J- `7 h" X
如果件貨買剩一兩件,我多數唔會買,# ?4 u: V, `+ q$ X. l# b
因為感覺好似賣剩庶冇人要4 s' T* B# f" R$ j
大家又會唔會呢
作者: msv    時間: 2008-7-8 01:46 AM

買e2樣都唔會-.-''
4 l* x7 u) X' y) a. x% O! h" g: N3 ]4 o$ {5 n1 Z( c
不過假如見到第一包野飲就會攞第2包
作者: sfxc00000    時間: 2008-7-8 01:47 AM

Originally posted by wcchan886 at 2008-7-8 01:46 AM:
: J6 b$ M+ X/ U1 ~我個特別既習慣,如果去超級市場買野,  k7 F- ], l+ `' b9 l( u
如果件貨買剩一兩件,我多數唔會買,, `; |7 j+ s7 K/ r' s" }5 u1 {& Q
因為感覺好似賣剩庶冇人要
0 `3 E0 v. {# |% m7 a大家又會唔會呢
% f  O' P- ]7 {! d9 G. l7 S4 m/ ]8 ~9 S/ T- f' T3 F, K- q/ {4 y% t
me2
作者: 也媽嗲    時間: 2008-7-8 01:48 AM

我連買$14本公仔書都要下一本6 H! g7 {3 z4 ]) u
或者咁講,呢d可能係香港人既習性~
  C7 {. Q$ Q# D8 ?我地生活係一個咁緊張既社會,處處都要防人........自我保護意識麻,
2 H) n; J& B6 o. V( i, W9 o簡接造成呢種小動作,要後d或下一本会感覺穩陣d乾淨d,前邊果d俾人'摩'個哂,有菌架!!
8 j# M" I6 Z2 W, d; g9 v$ V) }0 o6 v! R5 z
要面頭個份?咁米好蝕底??
9 S7 j% |1 }: A. @7 S6 q( q野飲得番呢盒,冇後便揀??味飲第二隻囉~~
$ g( }/ ^+ T7 R4 d7 u& t+ T- L" [9 E9 D/ ~7 c5 b
[ Last edited by 也媽嗲 on 2008-7-8 at 01:50 AM ]
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 01:53 AM

Originally posted by sfxc00000 at 2008-7-8 01:41 AM:7 ]( D: V# n. W$ ^. N
- P, z4 z0 z# e9 G
l buy everything also 有呢個習慣
, }! b/ i2 `$ \
7 h6 z; R) N% ?4 s. |' |0 G你咋,唔係我
% K$ c5 I6 \7 F* w5 Z& h- w( }4 D8 e. K: L! Z' s
咪混餚視聽
* o/ E  b9 z, m5 Z8 ]. v. ~+ E
2 Z4 H) y* O7 l: A6 u買漫畫雜誌通常我會拎第 4 本或以後果 d
6 Y5 F" O# w; M% w% ^, o我見過 d 報攤好多人睇完半價回書
作者: sfxc00000    時間: 2008-7-8 01:55 AM

Originally posted by sfxc0000 at 2008-7-8 01:53 AM:
1 f/ e6 `  X1 }5 h& m* ]1 m* _. e5 h
( ]" p! I4 s) T6 U& C2 d- L: Z
你咋,唔係我
% I$ F& n; S* [5 U+ _" p/ {( ?- i: N, L* g9 ^6 a3 R5 d. O5 o
咪混餚視聽 ) W; Y) m- D( d9 y
0 Q! w( `  N. P0 s
買4仔雜誌通常我會拎第 4 本或以後果 d9 \! A% A/ k2 @5 u5 t; i6 Q

, `5 k- _) y9 W4 u6 m% ~6 v
5 T: M4 I. w2 G$ f8 }- P/ Q  ?l know
作者: bobo21    時間: 2008-7-8 01:56 AM

小弟嘟係噤嫁, 係7仔買報紙, 買雜誌, 買紙包飲品先拎走第1包, 再攞第2包, 不過, 總會將第1包(件)放返原位的, 連去美心買排包嘟係噤樣呀, 成了習慣呱.
作者: et7311tw    時間: 2008-7-8 02:00 AM

看來大部份的人都有這種習慣,我也是...
" H; r+ t5 q2 v) u$ a2 j買飲料大部份會會第2瓶,因為店家會把日期在前的排在最前面/ v3 d, g% G5 R0 {
買雜誌會會第二本,因為大部份第一本會有很多人翻過,看起來不像新的...
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 02:01 AM

Originally posted by bobo21 at 2008-7-8 01:56 AM:
- K* t1 m$ j& }1 y9 R4 j. @7 Y小弟嘟係噤嫁, 係7仔買報紙, 買雜誌, ...
0 B) v( T- L! N2 l9 I2 m

* F( M0 x9 q- c  i麵包一定會. x" E5 p' q9 V& Y
感覺上第一包好多人摸過
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 02:03 AM

Originally posted by sfxc00000 at 2008-7-8 01:55 AM:0 Q% W( p$ O; n  W

( a7 ?& J" X) F- e! @7 ?l hope you ban my original a/c
, H0 ]+ N3 ]; Y7 D! m

3 \2 n2 c2 M  [% L6 bReally
作者: sfxc00000    時間: 2008-7-8 02:05 AM

Originally posted by sfxc0000 at 2008-7-8 02:03 AM:
; C7 g) R; E/ ]9 L$ y( d+ e9 s
: p" h# t6 ~. C0 x- `6 {' j& k) B5 Q/ w" G! K# n
Really ban original a/c =ckyckk
0 u" v8 E: A! w' K# X, d# K* p0 l1 d
作者: 17317328    時間: 2008-7-8 02:06 AM

哈哈 香港人  我得閒開左呢個post幾個鐘就咁多人( V+ J; k) L( t& y8 N4 D' B
證明真係好多人咁做   但係勸勸各位  真係拎第2包既 又將第1包拎走既朋友
  j2 `4 g  @8 `1 i( y唔該將第1包放返原位  因為真係好煩的   有d客將第1包 10蚊既野 拎起 放係d 1包5蚊既到
- Q, \7 y- N; }. O: n; b之後拎第2包又唔放返佢   第2d人黎買  以後5蚊 比錢先知唔係  插!  我地硬食 都唔知咩事( P3 E/ l2 {5 K& o/ m3 u) M! A* a/ V
所以係到 呼籲下   拎第2包正常 但係唔該第1包唔好拎走+_+
7 V/ o" s0 p* U! z7 c! x8 ?3 o; i& S9 B* z( k
係到分享下多一個故事
4 T' V0 ^4 n# e3 w5 \之前 我返工 食飯 係後房食  睇雜誌 [西方新x] 之後我食飯 拎返出鋪面" V- f& J' X; x4 ^! A
點知 我發覺本雜誌賣晒 淨返我個本 咁岩有人想買  我從我手上拎比佢/ a! w: N" Q! r# P& J/ s5 v
佢用好奇怪既眼光望住我本野  (重點 我本野係新既一樣)2 d+ O) y0 `# a8 _. c
佢見我拎住  唔係放係雜誌架  話唔買    哈  之後我放返係雜誌架 有人入黎 即買
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 02:10 AM

Originally posted by 17317328 at 2008-7-8 02:06 AM:
4 Y; a  p( @9 ~& [$ V) y係到分享下多一個故事
( a% q; e; u# H# b. c+ [之前 我返工 食飯 係後房食  睇雜誌 [西方新x] 之後我食飯 拎返出鋪面
% V* N0 {$ z" W1 A8 n點知 我發覺本雜誌賣晒 淨返我個本 咁岩有人想買  我從我手上拎比佢
9 \0 }( C7 q  t佢用好奇怪既眼光望住我本野  (重點 我本野係新既一樣)
" s- c, u# y- @佢見我拎住  唔係放係雜誌架  話唔買    哈  之後我放返係雜誌架 有人入黎 即買
7 x! A9 u3 f, s9 P& H6 f+ u# U6 T( W9 A
果個 mhkk 黎架
作者: toy739toy    時間: 2008-7-8 02:10 AM

Originally posted by sfxc0000 at 2008-7-8 01:53 AM:
; y; ^4 F7 c" d2 B
9 d. F, n9 N5 K. X) p4 }" [4 O8 Q% E! H# m, S# D
; l- S2 V8 y+ Q2 g, y* X; O) X

" I4 }& l5 K0 E! v1 d+ g* @買成人雜誌通常我會拎第 4 本或以後果 d
6 z6 p/ J: r# [7 ~* S: _8 C我見過 d 報攤好多人睇完半價回書
2 N, b1 i& e: m- T. z
7 ]9 o/ V; x  _+ B6 h

! r* U: A4 p& e4 w% l[ Last edited by toy739toy on 2008-7-8 at 02:11 AM ]
作者: bobo21    時間: 2008-7-8 02:20 AM

Originally posted by sfxc0000 at 2008-7-8 02:01 AM:
9 p, n: m# Q4 r7 {5 a0 @/ c
) \. L3 H9 m5 S% b
6 W6 B$ _: F9 J8 d) T1 `% }7 `麵包一定會$ ~. K6 h9 l& s, j5 E$ [" z: M9 u5 r
感覺上第一包好多人摸過
9 q5 v# [- t0 N- }$ t3 D" H) b. u! O9 h. e+ M! i* Z* R) U
某錯呀, 通常第1包多人摸過及較快會到期麻. 一定是揀第2包.
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 02:23 AM

Originally posted by toy739toy at 2008-7-8 02:10 AM:. `9 g' h* Y2 K0 D2 w

! |% ~# U; I. _7 a% m果個 mhkk 黎架
2 H" ]; M, j3 \4 X& Z
: \8 k, \% l, ^4 G/ g4 s
- N  G7 W) k) ]" [# G7 n
* M; z' Q( ]0 L& o2 f

作者: mycomic2005    時間: 2008-7-8 02:25 AM

同意, 放響最上通常都殘d
0 T$ O' B+ C. Q: R. @* l0 g4 I% \' O/ L7 Q5 t
順便問問...8 O# M2 u+ ?( @/ h  V) ~7 G) [0 f
sfxc0000同sfxc00000有關係嗎?8 V/ \' }9 M- A" C9 w- S- B
sfxc00000 original a/c is sfxc0000
作者: sfxc00000    時間: 2008-7-8 02:31 AM

Originally posted by mycomic2005 at 2008-7-8 02:25 AM:
$ r- ?/ K5 ?6 \2 i同意, 放響最上通常都殘d
+ Z) f9 H7 x; j; U! b$ m4 v' i4 ]3 t- ?4 W# i5 e4 g
順便問問...
9 u" M* K, m8 V0 h1 k# H. Hsfxc0000同sfxc00000有關係嗎?5 R# P) w: J8 S, m; C# R( \$ ?
sfxc00000 original a/c is sfxc0000
) \  Q: i9 A* H  G# W2 A( C# f$ Y7 {; C% i) n

4 A, N' Y/ H5 l: X: [8 hso smart
作者: dominic886    時間: 2008-7-8 02:48 AM

我由細到大都係咁,鍾意攞第二本或第二包
2 d8 O8 H/ J" r加埋我阿媽都係咁教我,細過果時~
) M/ v. e% t% [" I; B+ q! G% G% S/ g/ D( o7 K
但其實第二本或第二包通常會跌過或污糟D
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 02:53 AM

Originally posted by mycomic2005 at 2008-7-8 02:25 AM:
( i3 l9 A2 @6 x同意, 放響最上通常都殘d
7 `% |, i3 ^2 R. K1 ^5 _) ~. ~4 j
. J% c6 l# U$ W3 \順便問問...
" S1 H, |3 }' L; dsfxc0000同sfxc00000有關係嗎?
3 V1 T* Y$ ^0 r' R5 n1 D- Msfxc00000 original a/c is sfxc0000
& {% J+ X# W# }* \( g' S2 V$ v# a  c+ ^* ]* _
擺明100 % 唔係
作者: alienck    時間: 2008-7-8 03:02 AM

買野飲就會5 M* V8 K  o9 `4 Q/ z2 j
因為好多時7仔d雪櫃唔多夠凍
- l, l& O4 c6 D" x1 D入面果d會凍少少
( C0 K# b: g- W" @可能係我都做過p仔超市
. N: ^$ E- X5 D% v  `. b8 S會有手尾整番好佢! s3 O& ^' F. A4 ?
都係果句:將心比己$ Q. l4 {0 @0 \$ x

! V& {- g' Z& N6 r# L+ B) @$ z另外
8 V# M* H: w0 Y, {我有個朋友屋企係開報紙檔架' \; N0 e, b8 _5 [' y% _9 L3 ^
其實佢成日都會睇果d雜誌
8 n+ W0 _. q# \4 L當佢地睇完之後通常會放係較低位置) M, W! |. j: G5 j2 ?* |( v
原因係....................整摺左可以壓番直
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 03:05 AM

Originally posted by alienck at 2008-7-8 03:02 AM:
- L% u4 ~/ g" U- ]$ n當佢地睇完之後通常會放係較低位置0 K# m6 Z1 {. T+ ]
原因係....................整摺左可以壓番直
& D" T, k  g9 d! l. S
9 X* s8 Y$ Q5 o9 c/ X) @5 |% I
2 }4 g/ ?$ Y2 Y8 ]/ [$ d6 W
' t' u( E4 B. _( O3 ~5 f& k, ?7 p/ H4 f
) B0 s. i/ ^& D8 s咁我咪...................
作者: P133    時間: 2008-7-8 03:37 AM

呢個問題就真係要問樓主你在擺貨時有無試過將(賣相)比較差的貨物放在最面頭喇,寶物沈龜底這個道理正好用在超級市場同便利店身上,尤其是冷凍食品例如:火腿、奶類等看看最面頭的貨品同最底下的貨品既食用日期就明晒我講咩喇,久而久之就成為樓主你所謂既習慣喇! 而飲品要第二盒既原因咪就係驚迷暈黨,迷暈黨人家嘛~~~  雖然我係男仔 ) Y  r' j: J# |% |( H* D! l' `

5 q" P, F4 _8 j7 y, Q[ Last edited by P133 on 2008-7-8 at 03:43 AM ]
作者: sfxc0000    時間: 2008-7-8 03:49 AM

Originally posted by P133 at 2008-7-8 03:37 AM:- ^4 O0 R3 e3 z2 J0 u- D1 ?4 C/ [
而飲品要第二盒既原因咪就係驚迷暈黨,迷暈黨人家嘛~~~  雖然我係男仔
- u2 ?7 m' U6 V1 O
, a. A& W, T' W小心後庭開花
作者: amareamareauau    時間: 2008-7-8 04:10 AM

老實說,我係呢1種人........因為報紙放在最上的那一份總是覺得比較dirty啲(可能係心理作用),而飲品拿第2盒係因為避免第1盒有人加料等等(警訊都有買啦),可能犯案者會一路跟住買完盒飲品個人,and then 就犯案,所以都係第2盒safe 啲
作者: hello1997    時間: 2008-7-8 07:30 AM

消費者心態吧.( B* ~+ c, Z1 T# Y0 W+ P
, N9 `' l& R1 A$ Z: H- M8 I% u3 j
第2份會好D, 新D, 因為見小D陽光掛.... 哈哈!!
作者: supreme12    時間: 2008-7-8 08:19 AM

我觉得绝大部分都有甘既习惯咯```" q- ^- Z" u; ~! t' N
我自己都有```
3 c4 V# S& M$ N: K可能觉得第1件太多人摸过```没甘干净```心理问题```
作者: pkyon    時間: 2008-7-8 08:42 AM

其實好難冇呢個習慣...由其是你要買一樣野來儲...你就會諗第一一定係好舊既...所以自己會要第二.....
作者: Tokyo2040    時間: 2008-7-8 09:17 AM

7仔雪櫃嘅飲品, 新加嘅都會放在最後, 所以第1盒/罐應該係放得最耐嘅.
作者: terryng2    時間: 2008-7-8 09:19 AM

我買野都係選第2件,可能覺得安全D ,平時買CD DVD 時9 R& Z( v) `1 H/ l8 H
可能覺得係無太容易有事有問題,
3 r$ `+ t+ Y2 t. K' `1 m. S% t但事實都唔係這樣的3 n# v& J& F; L

' Q$ {0 k8 n4 K6 k( ^: k買雜誌覺得第2份,無太多人睇過,覺得新D
/ u: t) Z" U5 W$ W) m
3 ^" ~5 l" p6 h+ r6 @1 G多數都係心理上的問題LA,第2未必比第1 好的  k. S0 k: O7 p2 C$ Q" \& y
( [/ H3 P: i0 w, b* Z
[ Last edited by terryng2 on 2008-7-8 at 09:23 AM ]
作者: 大優勢    時間: 2008-7-8 11:59 AM

其實可能係亞媽教落
# M/ `" D) M$ `表頭''烏''祖''  ,  要用 要下面嗰啲& F  |) ~; ]6 G
如果你有去百佳啲地方
7 C3 s! M. A" ?+ Y  H8 p- N9 [1 K. n, Q  f: C
你都會成日聽人亞媽叫啲仔女攞嘢攞第二件或更低既貨品
作者: sazabi75    時間: 2008-7-8 12:11 PM

買報紙我就無咁做..但我相信都係心理作用多..認為第一份乾淨D..* }5 a* U! C) v
買飲品我都係會攞入果D..但我會將第一盒放返原位架...
, B6 a& m, m$ F5 k' p8 F& x仲有..有時會放D就過期响前架...好似奶咁...因為通常好快過期..
! ?$ B3 @8 _; e6 x  q0 r" [+ u; A% N, D
[ Last edited by sazabi75 on 2008-7-8 at 12:15 PM ]
作者: 17317328    時間: 2008-7-8 12:27 PM

見到樓上好多都講 頭個包多數到期之類既問題
7 {1 e/ E) y  }3 A/ v: m( q其實並唔係一定的    無錯 多數貨都係由後面上& U" f0 r( e( e2 _- s
先入先出  但係亦有例外  好多7仔 後房較細  多數係上面上返入去7 q! i) A7 J/ w* g6 J- ]% u
所以好多唔凍既都係前頭   ) C7 L) \$ {* d9 A: r1 X8 t
同埋 7仔係唔會賣過期貨的   野飲緊加難到期啦3 A4 n% D5 c. t. s* T: v" ]. t
最最最多係 奶  奶我都建議揀入少少 因為開口櫃既奶櫃 特別係夏天& p: ^3 k8 M5 s4 S: C4 P) h* [
d熱氣由外入  頭1支食晒  可能  可能會有少少變
5 A) l3 f* |& l但係其他 如薯片 汽水等   根本係有排都未過期  心理作用而已
作者: Tokyo2040    時間: 2008-7-8 12:37 PM

Originally posted by 17317328 at 2008-7-8 12:27:% E$ y2 P' p3 v& _4 I$ a0 t
見到樓上好多都講 頭個包多數到期之類...
9 L5 {6 i1 g% U! U8 s" q" K7 i% @1 T9 h" @* P
明白. 其實我喺7仔買飲品通常都係攞第1盒/罐, 貪就手, 懶理得佢係唔係擺得耐d.
作者: 呀俊    時間: 2008-7-8 12:40 PM

如果我係m記個d拎飲管 我會禁多幾下 拎後面個支
5 J3 |- L5 ?& R0 @+ m: S) R- X因為我覺得前面個支好似放左好耐咁
作者: infjlam    時間: 2008-7-8 02:51 PM

明白樓主所提到的疑惑,8 ~3 m" g+ ^9 Q/ D

3 [7 S  Q% p& g面果份/第一份唔一定係差,
4 u* b; q, p: H# @3 B相反入面果份/之後那些亦都唔一定代表好/冇壞,3 j( w; m- L" ^- d

% x& B# ^5 M; H. [我覺得最緊要係自己check清楚
7 w" W& n" J: b0 X; b- Z9 i" c唔好揀到件次貨/舊貨,  w  [/ v5 {+ s0 d& C
返到屋企先發覺有問題,就只能怨自己~
作者: ronald001120    時間: 2008-7-8 02:56 PM

買野飲就真係會拎入D果D
( T' Y. C8 X6 d7 X因為感覺係比較凍
2 [2 g$ L& e2 m! w0 ~4 L. v買雜誌同書都係
, D0 S" w5 n: _  Y0 C8 g2 l0 W第一本多數成日 比人揭來睇
$ R  Z$ L( W$ j7 q" f8 j" A8 [. C所以都會攞下低果幾本
作者: komojo    時間: 2008-7-8 04:11 PM

報紙雜誌呢d我就冇咩所謂啦, 大家對手都一樣咁"乾淨"; M# m$ t: B$ T1 P) }4 R
買野飲就會選擇第二包, 感覺上係真係凍少少; v' }# ]& x+ @( G1 E
+ q3 J, o0 B5 @* x
另外, 我想問樓主一個問題
* I! U8 b5 ]% ?我同朋友打完波都會去 7仔 買自由"針",, S4 a( j, {+ @4 G4 U- r; R' R6 M
但有一次裝 雀檸 時, d味道好淡(好似混入清水)...我同阿姐講可唔可以倒左再裝
6 Q6 [1 d" _) k8 C9 H& Y. p佢話唔得, 我叫佢試下佢又唔肯, 好大聲話唔咁規矩, 最後我放棄同佢嘈, 買左罐裝雀檸走( f9 }+ _9 R! C- V
" i! [$ \  ]1 Q
其實自由"針"部機從外面睇係唔會知道汽水仲有幾多,
3 O; F) h+ V; e6 {( W7 P5 ]如有客人覺得d味道真係有出入, 貴公司有冇咩對策
作者: maksim2046    時間: 2008-7-13 07:30 PM

純粹心態既原因姐
作者: clkgtr    時間: 2008-7-13 07:38 PM

原帖由 makin 於 2008-7-8 01:02 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif$ B1 |) `1 N1 _6 P- l% |+ y
好同意樓上-.-我都係做呢類工..1 B% Z  z( r5 k& O" g: C! Y, `
其實係因為七仔啊..ok仔啊..老街..老康果d; r1 C! [4 X, \8 V
多數散貨都係以先入先出既原則
& F% Z: }7 ?2 S, a) s' s即係早黎既貨..先賣出..所以近期既貨會係最前
* S, m. X$ J) ^4 B- A0 E9 d3 Q/ E有d人會因為咁而拎後面果d..: c7 i4 ^: u; h, g7 T: v6 V8 v- L' |
但我比較懶-.-只係會將新貨放係最 ...
0 p1 G5 S! l+ z( h) D9 I2 n; j

( z' {* X' p' o' j" {* N但係7仔d 飲品乜唔係嚮後面入櫃既咩
作者: wind69    時間: 2008-7-13 11:05 PM

係街邊報攤買雜誌,通常第一本都會舖滿晒塵,咁就會好自然咁拿第二本# L2 Q: D% @3 L
不過係便利店買野飲買野食,一般都只會留意製造或者食用日期,反而第一第二都無所謂
作者: 13hahaha    時間: 2008-7-14 01:00 AM

我都係咁嫁喎,唔知點解嫁,第一本書一定係多陳d.而且有時會damage

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0