標題: 香港超級聯賽!!!!??? [打印本頁]

作者: arthur8088    時間: 2008-7-23 02:14 PM     標題: 香港超級聯賽!!!!???

http://hk.news.yahoo.com/article/080722/4/7b7w.html

【明報專訊】本地甲組足球會議昨天通過成立超級聯賽,並由傑志 的伍健、南華 的羅傑承、四海的陳天佑與愉園 的陳文俊組成籌委小組,未來把建議書提交足總 ,稍後再選出超聯CEO;足總競賽總監林誠駒則指場地和電視轉播的事情有待解決,超聯今年出爐機會不大。另外,起用全體流浪球員的四海獲准「空降」甲組,得到前港腳譚兆偉擔任球員兼助教,教練為張匯

i'm not in hkg...Can anyone tell me what is this about??
Are they really serious about this...!!???

does it mean 甲組 will be leveled down, and 超級聯賽 will be the toppest level...??
作者: saad    時間: 2008-7-23 02:38 PM

whatever they called,
The truth is no audience are willing to pay to watch HK football matches.... except those famous team when visiting HK....
作者: kakeidevil    時間: 2008-7-23 02:43 PM

真係你唔講我都唔知~
我唸名黎咖啫,叫超級好聽D啩
作者: tree728    時間: 2008-7-23 05:55 PM

英國有英超    內地有中超    香港有港超
只是一個美其名既方法

而事實上近年香港足球令作為球迷既我完全失望
唔使降班事件近年都有發生     
改名而唔改做法唔會令球迷對香港足球改變睇法
作者: mk政    時間: 2008-7-23 06:23 PM

原帖由 tree728 於 2008-7-23 05:55 PM 發表
英國有英超    內地有中超    香港有港超
只是一個美其名既方法

而事實上近年香港足球令作為球迷既我完全失望
唔使降班事件近年都有發生     
改名而唔改做法唔會令球迷對香港足球改變睇法 ...
香港足球踢得唔好係有原因
-香港地方太細 跟本起唔到好似外國一樣o既 大型足球場

-[香港人]亞洲人o既身體結構同外國人有差異

-香港政府唔著重於足球,因香港係經濟特區
仲有好多好多因素

想香港踢到好似睇英超咁
跟本無可能 但我仍然會支持香港波
作者: eric911    時間: 2008-7-23 09:20 PM

其實辦港超都唔知有咩意義﹗如果係搞到在港超比賽既球隊每隊至少有幾千萬港元收入,咁就會吸引,而乙組球隊亦會打生打死爭升班,班港超球員亦唔使做part-time黎維持生計,專心踢波,又可令香港足球水準提升。但會唔會好似英超咁有咁多錢既收入保證先?冇既話搞黎做乜呢又?倒頭來咪又係挽留邊隊邊留級,之後又俾邊隊邊隊升班,嘥Q氣啦﹗總之冇錢就唔好搞咁多野,球員都要生活,冇飯開香港足總會俾飯班球員食呀唔通﹗
作者: eric911    時間: 2008-7-23 09:26 PM

原帖由 mk政 於 2008-7-23 06:23 PM 發表

香港足球踢得唔好係有原因
-香港地方太細 跟本起唔到好似外國一樣o既 大型足球場

-[香港人]亞洲人o既身體結構同外國人有差異

-香港政府唔著重於足球,因香港係經濟特區
仲有好多好多因素

想香港踢到好似睇英超咁 ...
日本球員亦唔會高過香港球員好多,J-L係1993年至成立,點解人地會搞得咁成功?日本足總真係識搞嘛,加上國民團結,成果便出來了。你叫香港班所謂足總友搞?賭波就叻﹗不如叫馬會兼顧埋推動香港足運啦,我對馬會重有信心。
作者: brightlee    時間: 2008-7-23 09:35 PM

Look at S-League.. Singapore League....
Singapore's ranking was lower than HK 10 -15 years ago....

where is their position now?!!!!
I am trying to say, HK was ranking much higher than Singapore 15 years ago..

but nowadays.....
作者: amigofans    時間: 2008-7-23 09:36 PM

我估大家可能誤會左, "超級聯賽"誕生, 並唔係為左美其名或者係升GRADE...

就似英超為例, 同過後往既甲組, 最大既分別就係唔再屬於英國足總之下,
完全係一個獨立既私營機構, 亦因為咁, 最近連英甲也用英超果招, 脫離英國足總既控制...

香港提倡既 "超級聯賽" , 其實已經聽過好多年, 原因亦似英超一樣,
就係球會老細們覺得足總經營不善, 完全唔識經營聯賽而且又要管呢樣野樣...

成為左 "超級聯賽", 可以不再聽命於香港足總, 無論由外緩人數, 到上唔上大陸踢甲B,
都唔再洗聽足總之笛....
作者: SCM    時間: 2008-7-23 09:52 PM

原帖由 filter-052fans 於 2008-7-23 09:36 PM 發表
我估大家可能誤會左, "超級聯賽"誕生, 並唔係為左美其名或者係升GRADE...

就似英超為例, 同過後往既甲組, 最大既分別就係唔再屬於英國足總之下,
完全係一個獨立既私營機構, 亦因為咁, 最近連英甲也用英超果招, 脫 ...
咁我想知英超係由咩人組成???
係一班球會阿頭
定係純粹一個/一班有錢人 想睇好波
所以成立左英超
作者: shehboy    時間: 2008-7-23 10:01 PM

香港超級聯賽, 出現於八十年代, 加賀夫, 麥格夫, 迪莊, 拉南, 克捷臣, 加納....  仲有耶穌, 朴秉徹, 胡國雄, 尹佬, 梁能仁, 劉榮業 .... 香港比英超更早出現big 4 :南,精,寶,愉, 鬥到七彩, 呢個就係真正既香港超級聯賽, 雖然個名係甲組.

有就係有, 無就係無.  名, 重要咩?

作者: johnlaisin    時間: 2008-7-23 10:08 PM

連自己友都唔幫,講唔過......
作者: fairykingprawn    時間: 2008-7-23 10:09 PM

原帖由 filter-052fans 於 2008-7-23 09:36 PM 發表

完全係一個獨立既私營機構, 亦因為咁, 最近連英甲也用英超果招, 脫 ...
冇錯,準備成立的職業聯賽管理會,除獨立於足總架構外,還會聘請CEO
營運整個聯賽,工作包括編排賽程及物色贊助,足總日後的工作則集中青
訓,各級別香港隊及安排球證執法.

成立職業聯賽管理會聘用CEO獨立營運及管理職業聯賽是亞洲足協的
「職業聯賽」指引中的一個重要職位,CEO要負責統籌賽事,包括管理,
編排,財務,贊助及宣傳推廣等,但裁判及紀律兩個範疇的工作仍歸足總負
責,此舉是因應亞洲足協的指引,因為如果香港達唔到亞洲足協的「專業
聯賽」指引要求或指標,香港球會就有可能喪失參加亞洲球會級賽事資格.

作者: 炮仔    時間: 2008-7-24 03:35 AM

超級聯賽個名響d~水準提高先夠實際~!
作者: leeleelee2005    時間: 2008-7-24 07:46 AM

英格蘭英超,中國中超,香港點會叫港超?應該叫香超,香蕉,哇咔咔咔咔
作者: darkensun    時間: 2008-7-24 12:21 PM

其實J-LEAGUE, K-LEAGUE, S-LEAGUE呢D亞洲國家聯賽都係引用"超級聯賽"概念, 好處除左獨立於足總之外, 最重要就係聯賽收入唔駛俾足總控制, 間接唔駛資助低組別聯賽既轉播費, 提高球隊收入
超級聯賽會要自負盈虧, 所以投資者都要冒好大風險, 香港如果要搵投資者組織超級聯賽會應該都唔係容易, 因為佢要預左包底, 又要請個有料CEO去管理......
作者: taka2005123    時間: 2008-7-25 12:48 PM

香超......香蕉....... 香港足球點都唔會好ga la...
"香"梗...
作者: Hayamimocomichi    時間: 2008-7-26 07:18 PM

搞改革,未必唔會死; 但係唔搞,唔理,由得佢,就死硬.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0