標題: 宜家d暑期工不知所謂 [打印本頁]

作者: makin    時間: 2008-7-24 10:05 PM     標題: 宜家d暑期工不知所謂

我做緊間零售既..講真唔算辛苦..# ?$ a% j, _0 p. O
講得係辛苦既都係要係咁講野..4 C) L; D3 Z" t# i' a: x
推介下d野同打招呼姐..請d part time一係就第一日都未返" p; V- |: ~% t, c- f8 ]1 F
又唔通知..一係就返幾日..第二日突然話唔做..- Y7 [3 O( z3 R
搞到人手勁唔夠..做多幾日果d又嗌辛苦..( V) M5 ?- {4 ?5 n3 v! ?( I
次次黎又要再教過..宜家好無心機..雖然唔洗我教
  ^2 j( X, D4 f' l1 I' \但係覺得同事成日白做囉-.-"請人又要搞d手續( C+ i' U. g3 }- K2 I
離職又有..真係好煩-.-唔辛苦得咪學人做暑期工pls!!
作者: 1229726    時間: 2008-7-24 10:32 PM

咩sales黎??岩既話不如請我啦..哈
作者: R-Star    時間: 2008-7-24 11:28 PM

會唔會係人工唔吸引呢? (不過某d"後生仔"又真係無乜責任心 )
- f' u: _) L5 Y, \) A
3 v- A  G7 I* ~1 J6 Y( u4 y今日o係書展聽倒一個part time話$35好少, 但對我以前黎講都算多喇
作者: mygodwilldo    時間: 2008-7-25 01:29 AM

$35都算少=.=
: H, [* v/ p# _/ r$ b+ K我$23已經滿足=]
作者: loklok117    時間: 2008-7-25 01:41 AM

以下內容只係有感而發唔arm聽唔好插: ]3 _" c+ ]+ @8 s

2 A+ B3 G9 X  @馬仔你都識講佢地係暑期工
- S+ G. ]% T, S9 K唔通同你搏命ar- S: m# A& L% S5 s9 |* p2 k

' a  g0 e7 y+ U我明白你比心機教新人做野
" G" o; Y, j0 p轉頭又話唔做真係好無引1 t" \. F+ Q' {1 f! O4 k" \
但你要明白佢地只不過係過客
! d6 G5 y0 Y! h# ]
  L$ F; Z+ P2 k馬仔=馬    暑期工=A
0 ^+ G. i* s  a0 \$ q ' J0 n7 [- S/ g* m' e3 i
馬仔:阿A教一教你D野點做....咁做....同咁做.........7 F: l1 P. x5 W5 {0 I6 t8 j
4 w$ H# ?' I1 A! _6 {- y& A- k
A(心想):你唔洗講咁詳細KA LA 我聽日都唔L做,約左人去石澳陽光與海AR& N0 k! |: n5 ~% M$ B

) |, G* P1 W) E( g6 Z5 B. j馬仔: 阿A重有依D野又點做...點做同咁樣做" F- E4 ?! \" }% S) M$ c4 L
$ a, A8 {% m3 ]0 o! }  K
A: 啊!知道!  啊!明白!(心想:你都ON L 9 ,我暑期工扮長工KA炸), L0 h1 V, f  D7 d) W

作者: cfccfcc    時間: 2008-7-25 06:16 AM

我好認同
3 C; ], |& L$ U. j  M( V! R唔係淨係暑期工添啦6 b) L; _1 a; |. s! `
就連新出黎做野的人都無咩heart
  u: `# k2 W/ Z: }6 [5 j+ l: x6 |' l% z. J  A- k
嫌3嫌4( U( d" p' q0 B' B
真係唔知阿爸阿媽做野幾辛苦
作者: makin    時間: 2008-7-25 08:41 AM

原帖由 loklok117 於 2008-7-25 01:41 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif1 N* R0 \9 c. f
以下內容只係有感而發唔arm聽唔好插
+ Y) ?1 p2 x/ }
, Q+ C. J  F# b5 _9 W馬仔你都識講佢地係暑期工0 m5 N- ~5 D- e
唔通同你搏命ar
& Z3 @% c* }' n) o& `$ h# @
" [6 v! ~. L2 b! F# H) w' G; x我明白你比心機教新人做野
* E* K( _2 q( B& w1 Z轉頭又話唔做真係好無引
* C! F2 M4 T# D' E2 R5 E) o9 b3 |6 o; ?但你要明白佢地只不過係過客5 }! q3 a* F$ }# }/ h* N$ q

. d/ i% _* J; k$ J3 U* [馬仔=馬    暑期工=A
; o5 y9 u2 A* n1 ]6 C  k3 M7 ~4 U( F5 ?( A
馬仔:阿A教一教你D野點做. ...
6 R; w' b3 L  B6 c; V1 y, p; o  l# S( _% o

! d) O! ?9 r0 x, t: X* Q) u可能係我自己睇唔開啦..1 e$ o. M3 J4 O5 B
但係我遇過呢類既人太多了..@@
5 Y" X8 {9 ?0 j+ m! [' `一時有感以發..所以我都好少撩d新人傾計..
: R9 x' V1 t+ s: z# o因為可能傾幾句聽日已經唔見左佢
作者: joeydick    時間: 2008-7-25 09:46 AM

睇你份工都係sales~2 [* X+ q# T5 Q) m1 e: f& B
E家D年輕人好難做得慣ne類型服務業嫁...
* D! o& \- A7 J7 }0 y: c- O1 F畀人sell就多/ g8 C& w6 \, a3 S/ A' n
要sell番人~  P( b; H9 k% @/ ?
淨係Greeting,,佢地都嫌難做
/ v* {8 Q+ X) `8 N7 S, Y- Smain pt係,,0 o% d' u1 s/ A0 V6 v/ h6 B
佢地都唔慣不停講野la~
6 F# V1 ^' x2 C( E) K1 ]6 H1 h) j7 k: u- N
我都做緊暑期工....8 G2 L! r7 a6 x3 P
我都做緊sales0 X0 b& i  D( i" e+ x. y% [
我發現身邊D暑期工同事又係走得好快~- R2 G; l9 N# m. z) b
我都唔理解___
作者: yeung hiu he    時間: 2008-7-25 10:08 AM

其實一句講哂, 就係現家d 青年人怕辛苦!0 ?8 j) j8 |, [, U
現家的後生仔表面上話找暑期工掙$$, ( d& y; R* c) X* I
但實際上咪又係掙$$ 去玩, 有d 好似樓主
( [! z0 \* j" F8 e4 P身邊的暑期工咁, 做幾日又唔做, 其實我覺得0 S9 I5 k: }9 p9 S6 w
樓主份工不是話好辛苦, 只不過現家班青年人
0 \' \! [% P) y慣左飲飲食食, 一提到做野又話辛苦, 另一方面0 A& C1 @8 H8 W0 k" t
就係佢地由細到大都比人寵壞左, 不知掙$$ 的辛苦,
2 ^+ l; Y& v3 V9 Q日日伸手問阿爸阿媽! 7 y+ K' ^! L6 y6 ]7 f' l
好坩白講, 份份工都有不同的辛苦, 只是睇下你有無
+ o8 I( }  [. h. L. v9 m$ w/ s2 l不怕蝕底的精神去做好呢份工, 好似我咁雖然我都好怕/ P0 }8 \8 T4 t" b% H: y
蝕底, 但為左將來同為左身邊的人, 我都會努力不懈繼續
( b  z4 [8 ~7 H* F2 Y1 h% K" s做好呢份工!
作者: 12d3    時間: 2008-7-25 10:59 AM

掉返轉頭黎諗, 做得好冇人工加, 冇BONUS.7 o: a4 v: h7 h+ N/ G; r& m
做得一頭半個月, 培養唔到感情.& A4 K0 {1 f; J6 I" s

. B+ p" b! U$ j" N7 o1 |: h* T# ~* `唯一得著係錢, 而家D細路都唔等錢洗, 做唔做都冇所謂.2 y3 H, g) U4 L9 N0 c
不過奉勸一句, 冇心做不如唔好做, 唔好哂大家時間.
作者: 自由神    時間: 2008-7-25 01:25 PM

唉!而家D人真係福
% o  W  F  d0 ]6 P9 {0 v  w想搵工好似我又搵唔到# @6 c. p0 b' l+ @- t4 X' P; w
D友搵到又唔鬼認真去做; d: `7 B  }2 y: Q7 \
世界真係出現變異!
作者: 155220    時間: 2008-7-25 08:32 PM

我都想搵暑假工做阿,樓主有無咩野好介紹?我成個8月都可以做。
作者: benny1219    時間: 2008-7-25 08:45 PM

其實有時我覺得有些公司本身內部文化都有極嚴重問題8 g) H) U5 J+ o* n  u6 P  x
& |* d. {) J6 z9 p1 q4 z
尤其時做得久的人 好似唔使做 下下都叫新人做晒
$ S* z# Y6 k2 J+ b% t$ S' T
# i% r7 _& i# L6 O! {9 W; W, {辦公室政治文化足以毀滅一間公司
作者: makin    時間: 2008-7-26 12:43 AM

我唔會叫人入去我公司做..因為唔係太好做..
# L% i8 o! J. Y1 O我都覺得我公司都有好多問題..d野成日轉黎轉去..
4 s- l) f; j7 N& M7 l5 ^+ ~4 e( i搞到我地成日白做..無所適從!!9 I$ t7 `7 H% \" Y! e9 I3 f" P0 k
但係我公司係唔可以下下叫新人做..
  `% Z( k; T( M0 H5 X( M, ?% |因為全職同兼職做既野好唔同-.-"3 H" X8 j7 h$ |0 q
雖然我唔係辦工室度做..但係感覺到d暗鬥..
' D0 D  Y$ k' d4 \, N, J邊個唔鍾like邊個咁..好煩-.-
作者: ee88ccttbb    時間: 2008-7-27 11:18 AM

現在有這個養懶人的綜援制度,廿零歲就伸請綜援數字節節上升,但因為要"失業"才可取綜援,那份工是過渡去取綜援的必須條件,d暑期工
( c1 A5 U0 H, U* w點會落力做野喎,祇要有個"炒"字就可取綜援那時更和味
作者: 呀俊    時間: 2008-7-27 01:31 PM

我都做緊暑期工..
) r/ o' i. b* Q9 t6 U. p1 v; H0 z. k我唔經唔覺都做左1個月..6 _  A/ J. l3 T+ |, j
我個間野又無乜人走..(我個間係m記)5 r1 O# X" h$ m! m
暑假..邊個唔想hea..好心佢地想hea就咪搵工.
作者: wind69    時間: 2008-7-28 12:40 AM

不過話分兩頭wor....僱主決定聘請暑期工,現實就係可以支付較少的工資,而風險就係容易碰到d缺乏責任感ge人。不過咁又唔怪得佢地,因為學校根本無教過咩係責任同承擔。 ! T* K  X& ~# k+ i  ~+ l4 X/ @
僱主要這樣控制工資成本,就要承受風險,不知所謂又如何?可以叫其他"知所謂"ge主動帶下d新人!最緊要就係"平"!大家辛苦d..幫幫手ok? ( L; \" o4 w/ `. z* i* I
& @) q; y+ I* u' p4 f( G
當然香港亦有好多老闆相當"唔識撈",完全不近人情,情願多付工資,也不願"幫補"一下年輕人就是。
作者: benny1219    時間: 2008-7-28 02:18 PM

原帖由 wind69 於 2008-7-28 12:40 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( y% H( H/ U# b$ L* F
不過話分兩頭wor....僱主決定聘請暑期工,現實就係可以支付較少的工資,而風險就係容易碰到d缺乏責任感ge人。不過咁又唔怪得佢地,因為學校根本無教過咩係責任同承擔。   d' @; }. B2 I
僱主要這樣控制工資成本,就要承受風險,不知所謂又如 ...
+ K# N' J# [. G: P% G! W關於暑期工: a. C2 p/ w! G; ]- v# M
年年暑假一完 勞工署都好忙下
9 V# c' A3 R- L% q0 p8 m9 A! x5 `" `因為實有公司走數 不過能追得番工資真係少之又少

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0