標題: 失了聲怎麼辨? [打印本頁]

作者: oz2    時間: 2008-8-1 11:11 PM     標題: 失了聲怎麼辨?

今天我去了"動漫節",看到自己的偶像"影山"出場後,便不斷高聲地吼叫支持!
# U$ f' R' k' D, R5 O4 I; q* I2 ~7 [( n
但現在回家,我因叫破喉嚨關係失了聲....." l$ [( U; U; W& Z& M

) _$ s  f: G- Y  ~/ o. @, g, v6 _想問問大家有什麼辦法?
作者: jen01二世    時間: 2008-8-1 11:15 PM

自殺
作者: ohnaf    時間: 2008-8-1 11:40 PM

咁又唔洗自殺咁嚴重~~好似話買d 咸竹蜂, "中"碎佢飲~~會快d出聲~~- C9 p5 n8 N) H& k& C- h1 {' h
d 老師平時都係咁飲@@'
作者: ch.chak    時間: 2008-8-2 12:02 AM

樓主所謂既失聲
1 V8 Z0 ]- l/ ]) J( P應該只係聲沙同喉嚨痛# X4 g2 c% m( F' D4 ^4 G& q
未致於完全出唔到聲咁嚴重
5 ?: ^8 k# a$ K2 W$ H6 C: @7 @其實食返d對喉嚨好既野
: ~! g0 a4 c0 I8 X好似喉糖,蜜糖水等等
8 q' u0 {6 a# a& k3 [6 t! @少d講野,好快就冇事
作者: R-Star    時間: 2008-8-2 07:59 AM

1. 飲蜜糖水 - 有平有貴 (below $100)! s( n: y% U) {% j6 w9 f3 j9 e
2. 清音丸 - $10-202 B2 \# s6 ]$ [" F8 R
3. 睇醫生 - above $100& }. M+ E5 ^0 ^" S6 E' G
4. 唔理佢 - 唔駛錢
作者: Lee3    時間: 2008-8-2 11:22 AM

你的所謂失聲是你過渡用了你的喉嚨,那和一些人唱k唱兩小時候的症狀一樣。
( ~0 T9 }% Z, H5 T0 _5 h在醫學的角度上,你是聲帶疲憊,因爲你發聲的時候是把聲帶拉緊,然後劇烈振動。那就像你把一個100磅的啞鈴以一分鈡300下的原理一樣,你把聲帶弄傷了。
( t3 J; m' `" n  E2 _
! j) i: q1 R  D不過,由於他不是聲帶崩裂所以只要你不再碰它他會自己好的。
作者: kakeidevil    時間: 2008-8-2 12:01 PM

早排都試過開唔到聲,直頭講唔到野咁濟....
' V- X5 i( [9 |6 P+ b係咁用蜜糖沖暖水飲,戒口唔飲涷野,唔刺激喉嚨,盡量唔好比個喉嚨乾...
+ m, x1 X( P) h* R4 O* e8 D( I8 o- i3 Y
過左個多禮拜就好了,不過呢個禮拜過得極之辛苦...
% w$ M2 q9 F0 i( e- @! J& x( p$ K買野話唔到比人聽你想要咩,唔可以聽電話,講野會走音><
作者: ktwu2007    時間: 2008-8-2 12:19 PM

估唔到仲有d 咁瘋狂的 fd's .3 ?$ v, f! P: S9 E0 L9 g0 m$ }
如果不是太過份, 真係可以飲蜜糖, 但係如果你聲帶勞損, 就應該立即去睇醫生,. h) K& z6 h, F2 s! H
因為你以家一定唔係因為細菌感染, 而喉嚨不能發聲, 而係聲帶的問題......0 C4 ^2 ]8 `5 M+ b, Z" R
希望你打番兩三枝開聲針會無事, 放心可以斷尾的
作者: motor3232    時間: 2008-8-2 05:50 PM

喝椰子水啦.保證隔天就好了.無效.來台灣打我
作者: 阿感    時間: 2008-8-2 07:13 PM

唔好出聲,第二朝瞓醒就會好
作者: 小小康    時間: 2008-8-2 08:34 PM

原帖由 oz2 於 2008-8-1 11:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ _/ D* c$ y# A. {0 s' O
今天我去了"動漫節",看到自己的偶像"影山"出場後,便不斷高聲地吼叫支持! 5 `, E" A7 _" Z8 ]+ g4 z# E1 S
但現在回家,我因叫破喉嚨關係失了聲.....
8 ^0 B3 p8 j( {/ P' x想問問大家有什麼辦法? ...
  o1 s. c  z1 ~+ b" G3 |

$ J; f" Z8 R) B8 O3 I* h3 @# a& p我到試過,連嗌落車都叫唔到
% L* b$ [8 W$ ]# ?( i2 n不過上次我都係食"京都念慈菴"咋
作者: clkgtr    時間: 2008-8-2 08:57 PM

原帖由 oz2 於 2008-8-1 11:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: w+ R; ]7 D/ z. q( S
今天我去了"動漫節",看到自己的偶像"影山"出場後,便不斷高聲地吼叫支持! 9 A2 G8 h# w& w, ^3 |

0 _- Y8 P  ]7 f但現在回家,我因叫破喉嚨關係失了聲.....7 E. j( `5 @9 E: j% r  h

3 p1 V$ z2 i1 u: t# y想問問大家有什麼辦法? ...
# L- P0 l  d, }; c/ K( @8 M2 Y6 {, `1 W1 ^1 K0 c, r6 _) Q
見你咁落力, 醒2分過你喇
作者: oz2    時間: 2008-8-2 10:08 PM

多謝各位幫忙!!
) ?3 V, k1 o$ T0 Q- L+ e3 M! B
1 @* V6 s2 H: H: l我今天去了看中醫,飲了藥已經好d。
' ~, x" b+ O  H" M0 d* C$ Y8 O
8 E# }: l* j) p. j4 b不過10月7日jam project 香港live,我可能又要叫到失聲啦
作者: 依娃    時間: 2008-8-6 07:10 AM

原帖由 oz2 於 2008-8-2 10:08 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, `4 y8 o" B- W多謝各位幫忙!!
& N: q; y+ @: Y& ?7 I1 S% X# m( g/ G. D! _  ]
我今天去了看中醫,飲了藥已經好d。5 n! v8 v; o/ l
, b1 L& W, G, A. W2 x
不過10月7日jam project 香港live,我可能又要叫到失聲啦
1 V" k4 A2 K. }0 u) q
) ?, v" I: B$ I又去?..我都去架@v@..
作者: ckp1117    時間: 2008-8-22 04:06 PM

原帖由 小小康 於 2008-8-2 08:34 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 C. F+ f9 E% R. q4 Q+ s1 w
4 g- J# k; y  C3 A# h1 V+ X8 \0 k! t' H3 f' o$ W9 I: d! `/ x3 A% B
我到試過,連嗌落車都叫唔到 4 g0 M$ P# j2 c
不過上次我都係食"京都念慈菴"咋
( j3 I8 {- i, @" m: ~康哥上次嗌邊個

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0