標題: 十萬火緊 [打印本頁]

作者: 譚生    時間: 2008-8-2 03:31 PM     標題: 十萬火緊

本人係大陸讀小1至小3,之前出左黎由頭係小一讀過,依家本黎升3,但因為成績唔好升唔到3,我依家17歲啦,如果仲讀2既話真係接受唔到,但我依定係到諗,如果我依家返大陸讀中3既話,會唔會對我好d,但我有諗過如果係大陸讀書,大個一定無咩發展,依家我應該點算,我真係好想喊,唉,我又唔想咁快出黎做野,讀得果丨程度,希望大家俾d意見我,唔該你地
作者: 譚生    時間: 2008-8-2 03:32 PM

依家本黎升中3升唔到
作者: 自由神    時間: 2008-8-2 03:38 PM

原帖由 譚生 於 2008-8-2 03:32 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
5 V/ ~- L' A% |; L1 W% n+ }; b依家本黎升中3升唔到
姐係你o係大陸讀中一至中三?
- [2 \$ }/ _+ }1 v7 e9 X定係少一至小三呀? ( p7 |* K3 _. e' L6 U9 D
+ v1 N2 f9 i% J4 P* |1 m
唔好意思呀,我唔係好明) p" Q% a5 @3 h
想了解下先
作者: 譚生    時間: 2008-8-2 03:55 PM

我係大陸係讀小2之後出黎香港讀小一,依家係升中3,但成績問題升唔到
作者: leeleelee2005    時間: 2008-8-2 03:55 PM

keep住o係香港讀,搵人補習。, M. D' h1 j! S: @
呢個係我既建議。
作者: terry891089990    時間: 2008-8-2 03:56 PM

原帖由 譚生 於 2008-8-2 03:31 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: n& ]' n! ]: Q! Z6 o9 f" O
本人係大陸讀小1至小3,之前出左黎由頭係小一讀過,依家本黎升3,但因為成績唔好升唔到3,我依家17歲啦,如果仲讀2既話真係接受唔到,但我依定係到諗,如果我依家返大陸讀中3既話,會唔會對我好d,但我有諗過如果係大陸讀書, ...
; ?9 W( t# f3 b2 c- r$ {
i can't catch your point also..
, l: h* C! y/ E( f8 }you are primary 3 or secondary 3???
作者: 譚生    時間: 2008-8-2 03:56 PM

但問題我大人地3.4年,真係好唔想讀,係大陸讀會唔會好d
作者: 自由神    時間: 2008-8-2 04:02 PM

原帖由 譚生 於 2008-8-2 03:56 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
: r8 t$ A: }8 ^- q但問題我大人地3.4年,真係好唔想讀,係大陸讀會唔會好d
: ^* r5 h3 {" B& s2 Q- H! ]1 r
我諗你要諗番點解當初讀到小三又要由小一讀起
作者: kakeidevil    時間: 2008-8-2 04:29 PM

即係你之前喺大陸讀完小1到小3...
, c8 a* P+ B. u黎到香港由小1開始讀,一路讀到而家中2,但升唔到中3??- M8 n* [# L; I
& f" K' T( ]- x3 M/ n
你都係想講你比一般中2既同學年紀大3年啫下嘩?
) i& z. C* @) w* _其實你不嬲都係大過人咖喇....點解而家先講既???
& w. ~- v+ x( N' z  }6 F- E4 L: Z0 u" H3 o& U
喺大陸讀書無咩發展咖咩?呢個答你唔到.......! k3 }+ |! y1 q" Z3 k" ^; p8 g
不過如果你渾渾噩噩咁讀,邊到讀都死...0 O9 u% }1 ~* R1 Y" l! C6 V

' y) Z( O6 K1 j你唸下17歲出黎做野邊個請你?m記定7仔??除非你好挨得,唔怕辛苦啦!
& T: F5 T  o0 O/ Y, l% `, n: P; |
如果有學校收你既梗係讀啦~~話之佢邊度啫....
1 H3 _9 s5 b- a" r唔係既學番門手藝,例如讀職訓/展翅,最好有埋比你實習果d..........
作者: ktwu2007    時間: 2008-8-2 04:47 PM

中三出尼做野, 無話唔得, 睇你興趣, 唔鍾意讀書,) @+ J8 |- d1 n# T; w; {2 ~/ n
你再讀私校, 考完會考都係無意思, 你可以參加下政府d 青年就業計劃,0 B  G0 j+ ]4 N7 g9 e
16歲就可以參加, 佢會教你用見工, 電腦等.) i; z% Y4 Z  c% Q
努力!!!!!!!!!!!!!!
作者: tree728    時間: 2008-8-2 08:11 PM

"如果我依家返大陸讀中3既話,會唔會對我好d,但我有諗過如果係大陸讀書,大個一定無咩發展"( C) X. t7 Z9 d: c7 t
. a# w4 |1 Q% m) r7 g
  f* Y+ q& u$ h4 v9 N
2 f8 v4 z- |# @3 V- C
我答你一定有發展+ Q( b2 \) r. d" l+ ]/ g6 l7 I3 T
大陸讀書唔等於比係香港讀書差    你就算出國讀都唔等於比係香港讀書好2 r3 @  t/ @6 v
咩都係靠你既努力    以我所知   而家ATV有個主播都係大陸讀書既
3 a: G: Z4 W; c, q& ?8 b8 C' R你而家最緊要認清你既方向. [' @8 }; U1 N& K6 F! \" R* k
你係咪好想讀中學?9 O9 d( A$ p0 ?. k1 s
如果係既    中二就中二    你怕咩?+ y3 m2 L5 V' o4 \8 `. ^  Q' Y: q* X
如果你唔係真係咁想讀中學既話     IVE  展翅等好多都可以教到你一門手藝
作者: leeleelee2005    時間: 2008-8-3 01:19 PM

大陸就無謂喇講真,你本身都唔係好成績過人,返到去又要重新習慣過,不如o係番香港讀好過啦。- F" ]$ ^' Q  m/ y
我覺得你一邊補習一邊讀會好d,成績唔好好多時係玩多過溫書,到左想溫果時d野又入唔到腦,唔好玩咁多喇,專心讀埋佢啦。
( O  _- F. S/ q. A( T' S0 T3 }至於搵野做黎講,以你既學歷,你出黎做一陣就會後悔點解唔讀書,因為你會體驗到「書到用時方恨少」呢個道理,而學歷唔好,想有份好前途d既工都冇,變左份份都係做一輪就走,因為全部都係2打6職位,你想做耐左有得升又要講學歷,你又冇行。' ~3 [& K0 l1 \- ^, x" J
做做下你就會覺得自己渾渾噩噩過日子(因為我而家都仲係呢個狀態),所以講咩都假,你讀書唔專心既,去邊度讀都係唔掂,專心既,邊度都讀到。
' |9 I7 q* ~" l6 d+ }' Y& j" m% H你諗下,你由細細個讀書至中學畢業,十幾年時間,之後既日子都係做野,幾十年。野就幾時都有得做,讀書就唔係成日有得讀,點解唔花多幾年時間整好睇d張成績表,出黎做野少奮鬥過人地至少十年。
作者: sage    時間: 2008-8-6 06:45 PM

try your best+ o3 v5 a2 Q9 J$ y4 ]: d
keep improving english and others

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0