標題: 點解 好似 冇人講消防員個單野既.... [打印本頁]

作者: 17317328    時間: 2008-8-12 07:52 PM     標題: 點解 好似 冇人講消防員個單野既....

今日返工 見到d報紙 10張有9張都係講消防員[偉大]殉職      (偉大唔係串 係我用黎表達我既敬意)4 ~$ [; q  `/ I' F. c* o8 p) \
睇報紙話   比人救出黎既人 憶述  佢地(指消防員) 救人既時侯自己都唔吸氧氣
" L  p6 @3 T/ S# b$ o交比 傷者去吸    甚至 放低氧氣樽 教埋d傷者點用% z0 Q( V$ ]. U0 P8 u5 j
去到冇氧氣  個樽響既時侯  依然 救人至上1 D2 ]9 z/ y' |( }5 j! |
用到氧氣冇晒都一樣要救人   
( @" E& \* ], U- v7 z) z我初衫以為呢d 都只係係電視劇出現
! e* C  X4 ]& I但係現實話我知 唔係      睇到 香港消防 真英雄
3 c' Z" }5 a) a. o* a真係有種 感動到打冷震既feel 湧上黎# A8 h7 I' N1 K3 L0 O' G+ H
( Q3 r9 F; |( t" E$ @

. ^$ ^) }$ O  n5 i
; a6 M: l; J2 J4 x' o, b- k, S* g& }真英雄
作者: bobo21    時間: 2008-8-12 08:39 PM

兩位都是值得敬佩的真英雄. 偉大的救人英雄, 我對他們致敬.
作者: infjlam    時間: 2008-8-12 08:41 PM

絕對認同,香港仲有呢種捨己救人o既浩然正氣,
) ~3 `6 R7 s. J. F! j2 y真係好感動!, W: N! q" c: a* B
香港呢班消防員係真英雄!) ?9 |2 T9 o9 Z4 s
8 s; k/ |* n/ n0 X4 \+ O
同某D唱幾隻歌,拍幾齣戲,就當自己係英雄果種好唔同
作者: ch.chak    時間: 2008-8-12 08:45 PM

呢單新聞真係好值得我地反省下
; h2 t1 k" o) l. s當全個社會都係咁自私自利既時候+ R6 v" g$ g  \( R: w# Z3 ^
重有人會為左其他人唔理自己既生命' m+ L* o: d" Z3 `: a
真係好值得大家敬佩
作者: SCM    時間: 2008-8-12 09:31 PM

呢d咁既唔合安全標準既大廈真係害死好多英勇既消防只
; D8 g, x' f2 O$ I  P上次嘉利大廈又係咁
2 b! w8 c- `' @; x5 U- ^8 Xanyway 好希望兩位安息
: F, ]  t8 ~' ~  d7 y返到主既懷抱
作者: alienck    時間: 2008-8-13 12:14 AM

真英雄9 a# E* ?) X& a% W0 ?3 O
佢地真係英雄
( v( ^" |7 V4 L因為佢地捨已救人; z- ?( e( m- L5 p% o8 Q

! x  M4 s! e2 j亦因為咁: N' n8 N) D- f8 \5 _! T
佢地唔係專業消防員
4 B  P& r4 o5 I1 x9 `) S因為佢地用左自己條命救人地
% W9 H4 k" F; r* `. u  h消防員專業係因為佢地唔用"一命換一命"方式救人
0 F5 m& i2 ~8 ]
+ k) N( t' r6 e: J2 O此文並非指責兩位英雄
- [- ]+ R! [' H9 v  @& l小弟就此祝願兩名英勇消防員安息
8 S; Y4 _& r3 e& V$ p* Y3 R亦希望香港市民多D留意自己住處
5 T+ o: H& ]; S7 R# J- k/ P多留意消防安全- P; q! o  O% j/ i
唔好再為"製造"多一次悲劇
作者: shehboy    時間: 2008-8-13 01:06 AM

原帖由 alienck 於 2008-8-13 12:14 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- ?! n$ p! O* Z: _
真英雄* [( i2 g( Z- s' e2 {" I" }
佢地真係英雄, f& k. f: S0 ?) @3 @. Y* Y
因為佢地捨已救人2 v% [! Z' K+ [/ C; X/ H! n7 q
8 S8 {( H! F9 K8 C5 @
亦因為咁
2 }) b: a1 B5 W0 @# s佢地唔係專業消防員  H9 z6 j0 l0 {2 D( w
因為佢地用左自己條命救人地8 |- ^2 S2 m2 m% Y
消防員專業係因為佢地唔用"一命換一命"方式救人
7 b/ [+ W1 U# K+ f) v$ C* M* L1 Y0 p, Z* q. R5 W4 P" ?* g
此文並非指責兩位英雄6 ]; H( ?" c- k. O5 B
小弟就此祝願兩名英勇消防員安息3 x" }% y1 B, ~* w
亦希望香 ...
) R/ m& @, S' R: Y# r$ v1 \3 K+ M& Y6 ?1 g' e
如果你做消防員,你一定無事, 但可能好多人救唔番.
9 U9 L5 m, r, o5 E; X  Q2 h: I佢地唔係一命換一命, 係兩命換多命.8 O5 h7 \- A3 \/ b0 \
如果佢地走返出黎先再救人, 好多人都黎唔切救.* Q. t4 N7 {! T6 C" e8 T/ O" @# Y
其中一個係考第一攞銀斧頭畢業, 你估佢會唔知當時自己幾危險咩??
9 c9 _3 k5 ^2 Z: {% c! o. n" \1 g$ T
到左危急時候, 有人選擇捨己救人, 有人選擇捨人救己, 香港班司長局長就係缺乏呢份公僕既使命感, 退左休仲要幫地產商打工, 再撈多筆.
作者: alienck    時間: 2008-8-13 01:36 AM

原帖由 shehboy 於 2008-8-13 01:06 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# F9 U- J/ j( v7 z
! W' r" D" c3 x7 @  i& Z
, u( v  W7 M$ N% }
如果你做消防員,你一定無事, 但可能好多人救唔番.
  k4 U; G, Y# m# q: Q( [0 c佢地唔係一命換一命, 係兩命換多命.0 z1 W+ N; [5 M. b4 z+ ^6 T2 b; n
如果佢地走返出黎先再救人, 好多人都黎唔切救.- b8 j7 h& N8 l6 m- s* D* H
其中一個係考第一攞銀斧頭畢業, 你估佢會唔知當時自己幾危險咩??. f# D: ~: O% C, f( \
! K6 \( j  [% I; l. h
到左危急時 ...
" X$ a5 Q7 a% C3 w* Y4 R# c. c9 \

# {1 w& s# E: R0 h5 N我並冇話佢地有錯
# R; b  l* [3 Q9 P- t並唔係所有事都有對錯% s! {1 I' \& g% }0 r7 Y* L; k
如果我係消防員我都未必會好似佢地咁! S# f1 T, ~) Y# y' O
所以我讚揚佢地2 H. _. ]% G+ m( w( @( J& C
我亦明白"見死不救"不可為
6 h7 Y8 z- T( a2 c; I) r$ p4 h但平心而論有幾多個人可以好似佢地咁呢?
作者: Lee3    時間: 2008-8-14 02:54 AM

原帖由 17317328 於 2008-8-12 07:52 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; Q. `, z; D( [4 X今日返工 見到d報紙 10張有9張都係講消防員[偉大]殉職      (偉大唔係串 係我用黎表達我既敬意)/ ?  `, u9 z8 F  {9 L$ r
睇報紙話   比人救出黎既人 憶述  佢地(指消防員) 救人既時侯自己都唔吸氧氣 ' ^9 u6 x; j3 A5 j$ g
交比 傷者去吸    甚至 放低氧氣樽 教埋 ...
, E- T1 X1 |* `% w) |0 t四級火2消防及21人傷" }# e4 k3 T# E  ^8 c8 ?
http://www.26fun.com/bbs/thread-188195-1-1.html
作者: cgdmzlam    時間: 2008-8-15 02:54 PM

香港人有幾多個係會出自真心幫助人啊~~~~~~~~~~~
" l2 l) ^& j+ F( p9 T 1 t; W6 e* p7 p: W+ p1 ?4 d
少到冇得再少, N7 h7 x6 G1 H' x; H
! w. O$ k  _# l4 D: T' {8 I
我覺得做制服隊伍同埋義工果d會比較多真英雄
9 y4 q( ~  Z* [4 A+ o: b% u - w  n, K. N9 U4 Y" ]# r8 J# e
其他果d
' K; ?/ I' h3 X' e: I: r! H2 A
+ Q6 r5 g# d7 W+ Y# K都係為左 而去做的!!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0