標題: 打風的士係未雙計??? [打印本頁]

作者: solonely    時間: 2008-8-23 07:08 AM     標題: 打風的士係未雙計???

事源尋晚9號風球~
& j) g3 [2 C" z: b& \當我響朋友家打完牌之後(12點半左右)
) ^+ ?& Y8 J! m' [一班人到樓下打的5 d; v; O9 L' l
上車時個的士佬無講有關任何雙計既事! \+ s! Q( i5 l7 [/ i/ ]$ _
最後剩下我既時候佢竟然話因為打風要雙計
6 X$ y6 w1 V" O2 b8 |我覺得不太合理所以無畀! y& M" G  J3 Z0 H5 ^, f1 n: c! @
我想問問係未真係有打風雙計呢回事??
作者: ckyckk    時間: 2008-8-23 07:20 AM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 07:08 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ }0 [* Z0 g, g5 ~! O( L
事源尋晚9號風球~' U: j* Q8 S# `6 q) J5 ~
當我響朋友家打完牌之後(12點半左右)' j( T) ~' z, n
一班人到樓下打的
. v4 p0 _' Y4 P  O* t上車時個的士佬無講有關任何雙計既事
! g. x! r/ h" W3 y最後剩下我既時候佢竟然話因為打風要雙計
: R6 S8 B  Y1 w1 F1 b我覺得不太合理所以無畀
6 a7 E: k! n4 ~8 N& v我想問問係未真係有打風雙計呢回事?? ...
% T) m2 R! H( W" z  s

0 L/ R/ o. ?$ m4 z7 A) P係 ! 係一個的士業內盛行己久的不成文規矩
+ I! G2 r$ H. L: c因為就算你架車買左保險, @+ n2 x+ q6 `" p
但係 8 號或以上風球駛出路面
2 i7 |- f6 f2 I4 X# z  ~/ W% H有乜損傷都冇得賠
/ A+ U! p" b8 B& Q4 y" B! P0 o& [6 p% l: J6 z# b) v3 E
作者: edwinlky    時間: 2008-8-23 10:24 AM

一時時啦, 好多時司機會照跟錶再 + $50,
* ]3 k/ b4 U0 c# K1 F不過都會一上車就同你講, 唔會唔出聲
作者: hung414    時間: 2008-8-23 11:06 AM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 07:08 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
  w" }% W1 H; U1 x1 w5 V事源尋晚9號風球~/ z0 P; k9 {2 |
當我響朋友家打完牌之後(12點半左右); A* ?( {& I2 A( x4 z& E# O9 \* D# O
一班人到樓下打的3 V  Y3 ~' q' Q  p7 j4 j4 p
上車時個的士佬無講有關任何雙計既事: _" N4 j2 [, c) {0 g; J, w
最後剩下我既時候佢竟然話因為打風要雙計
! {, z* j+ p1 Y7 V) p% _& z: I! m我覺得不太合理所以無畀. m  G) c$ G; U3 Q+ Q
我想問問係未真係有打風雙計呢回事?? ...
+ C2 [* P6 Q/ ]. ]1 M3 @0 Y
4 Q! h8 q/ k3 N# w  r& Y
...你唔知係因為你年輕啫...
3 O# [) V" l/ \# k) S- v人地打風都開工...搵命博架...
$ i( m, m- O' l, r! k% T/ J有d人可以話.... f  _% S& [0 j
既然打風冇保險賠...d的士可以唔開工架...5 L$ R3 l5 ]3 j/ R% J/ x* b$ H
但係人地屋企d人唔會因為打風而唔駛開飯/交租- `  \  K( {; b# f. D8 q: F
. g) W6 P. U! s2 q: Z
所以...你有所要求(返屋企)...人地有所得($)...難得一次算啦
作者: solonely    時間: 2008-8-23 05:41 PM

可能真係我少搭的士
: J  Y0 l) C: d2 f! B+ M& E                           如果係不成文既規則即係唔講無人知啦
( n$ N9 k4 t$ |; H2 h5 a; ~* }/ m' g                           不過我好確定上車果時佢係無講過雙計~& Q2 p. ^% Y$ e( U8 j, `3 j3 i
                    唔係我地一定唔會上車
作者: ckyckk    時間: 2008-8-23 06:43 PM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 05:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 w# k! W! n) K5 O$ ]" \# ~ 可能真係我少搭的士1 U1 U& {3 c1 i: N; j- E
                           如果係不成文既規則即係唔講無人知啦- d( X/ g6 j' C$ Q. a* e2 Q  I
                           不過我好確定上車果時佢係無講過雙計~
! G0 }& j8 Z3 p6 k7 f% d# I                    唔係我地一定唔會上車 ...
, V! j( D& E) V( R1 t0 m: A0 h' K. p- o/ a8 j; `. I$ E
算啦!兄弟 . E* t/ r  I, I- J- G, f; M
唔座都座左咯" F- X/ D' U/ j- S3 c' T
仲諗住黎令自己谷鬼氣有乜謂喎; O/ V8 \8 U8 I9 Y, q3 `
始終對方搵食之餘都要冒上一定風險
. j+ R5 V1 d% \' G) b9 g俾多左果 d 咪當打麻雀蠃少舖囉
作者: 費事高    時間: 2008-8-25 03:14 PM

原帖由 solonely 於 2008-8-23 05:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif8 l  r: Q8 {, t7 ]' A4 a9 K
可能真係我少搭的士
- a' Y6 n5 q4 F6 b& r                           如果係不成文既規則即係唔講無人知啦2 v! C$ ?) L6 O6 f+ A, w* `
                           不過我好確定上車果時佢係無講過雙計~
+ S. K! _! l  G, ]                    唔係我地一定唔會上車 ...
: U+ J* @3 s7 i, r$ R
/ W3 A( b4 w- v9 q  ^* n2 r呢個不成文既規則其實大部份30零歲或以上既人都知道 不過個司機就老套一點,咩環境都好,客人上車前,應該同個客講一聲,真係好似老溤咁樣
作者: chanchuen    時間: 2008-8-25 05:52 PM

沒有明文規定
作者: chung11    時間: 2008-8-26 11:47 PM

應該上車前講好價錢 !!
作者: 大浣熊    時間: 2008-8-27 06:11 PM

多數都係+$$,雙計..耐唔耐先會遇到
作者: 13hahaha    時間: 2008-8-27 07:45 PM

就算係冇保險賠,不成文既規定都好啦,
! S( u; c0 K+ v上車後應該要講清楚,唔鐘意既都可以唔坐ma
$ i2 K; `3 v0 _3 ~$ b搭完先講,點都係司機唔岩啦,
, C5 V9 ?2 I1 D. o4 N" l仲有點講左係不成文既規定,唔係個個人都知
作者: cbhc    時間: 2008-8-29 03:59 PM

係咩??? 我而家先知有d咁ge 事...
作者: 二米    時間: 2008-8-29 05:10 PM

打風時的士司機通常會咁做lor..' _( Y7 K1 i) \$ f8 F# L
但果時都係冇計啦..
作者: trunks    時間: 2008-8-30 08:28 PM

如果上車時, 司機唔講明要收雙倍就點都唔比啦, 最多比一百....
( o% u" B5 d9 J: ~7 B( Z+ T不過身為乘客都要醒目d問清楚, 廢時嘈...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0