標題: 如果你得一個獨生女 [打印本頁]

作者: sage    時間: 2008-8-31 06:09 PM     標題: 如果你得一個獨生女

第時你會唔會將成副身家俾哂佢?' \. X9 O; [' u
' D% M2 k0 s8 O# w' j5 `
定係等男友養佢?
作者: ch.chak    時間: 2008-8-31 06:26 PM

講緊欣宜??% n" w; h0 z3 i8 R7 b5 R# U2 T
7 a) C* x6 X* `7 R( |# D) l$ Z! {
如果比我,唔理仔囡都好
5 \! k) F0 A( k, Y7 C: g死之前玩得既玩,捐得既捐" }. R! y% I8 N4 G+ e
留返少部份比佢就算
作者: 費事高    時間: 2008-8-31 07:09 PM

我會睇佢表現,壞唔壞...若太壞的話,我會留返少許比佢揮霍,跟手捐晒去,如果乖女的話,就會部留返比佢...
作者: jen01二世    時間: 2008-8-31 08:18 PM

唉....難怪中國人傳統都希望生子不生女....: \& @$ y8 w1 ]% X& _, y2 h0 P- c% T
講嘅,就係呢個問題,死嗰時,應唔應該比左副身家佢.....
5 z8 _/ I2 X% Y9 @# u女兒雖然天天相伴,但承繼家業,傳宗接代的,始終要靠兒子.....
; H: k: A5 J: N# o/ F: y& U+ M* V: u) ]& Q; A- |3 b9 `
如果我生的是女,而且要是獨生的話,) P2 ^4 r) v6 \
我不會成副身家比左佢.....
- k' a4 Y& g9 [/ I# |, c. K0 b我希望佢有老公養,
( Q& N& b) W/ W8 e咁我就可以將d錢捐比d慈善機構.....5 ^, v% Y! B! L; b5 h
% A& E7 E. Y$ G  t2 g# C+ O
不過咁,知人口面不知心,我都怕自己睇錯人,
, F: H7 j; D+ I6 D8 p怕自己個女會比人蝦,9 r$ _2 V  S9 _
咁嗰時自己死左,個女可以靠邊個呢 ??
% O' b* Y/ Q4 i  X8 t6 F+ ]6 O0 r' K$ A- a
所以,我會成立一個基金比佢....
3 ~! ^$ P) ~! E; H2 g, u' i錢只有佢自己可以攞,
# }: T% ?! V1 D& \( B咁就唔怕佢第時有起事上黎都無錢係手啦 !!!!
% v. g) A8 J9 k1 Q7 T

8 r* h$ T" P; F+ H- N  _p.s.個人覺得呢個係最好嘅方法 !!
作者: 阿感    時間: 2008-8-31 10:07 PM

無論係仔定係女,我都會成副身家畀晒佢地- p$ p/ }+ w. t4 m# k' l/ r9 y
# j1 c5 f: O# R3 |8 w
$ h! u- {- U6 J- ?
得雞碎咁多,辦身後事都唔夠啦
作者: easy_man    時間: 2008-8-31 10:39 PM

若果係我ge 話,
! }) L5 C$ F5 d6 {我會睇下個女係咩類野ge 人,
4 E' Y: k$ d  k( N$ Q2 P+ N! z# w若果係女強人個d ge,
( L4 ~4 O  k& y$ G) f咁就自己老年個陣快快樂樂同老伴過d 豪d ge 生活啦, $ m/ y5 ~3 @( Z3 i+ ~9 O
若果係平平凡凡ge,1 i% H2 b% p5 W' c0 J6 W
就會想係老年個陣幫佢搵一d 可以長久生財ge 野, 等佢唔駛憂生活, e.g. 樓,鋪 呢類可以固定逐月有收入ge 野.
$ m6 U8 @9 S6 z$ [若果個女係阿斗個類ge,
0 o$ B; D3 K; M$ [' J( L咁就... 應該會好似 jen 01 咁講, 叫律師搞個基金or something else, 總之係要佢可以每個月拎番少少幫補下生活咁.
& t7 h3 W# X$ O) k- \* r' P8 V& P- v2 s" S9 h8 {6 Z" O0 o' C
但係講到最後...& [* A6 d: e- W2 |# P9 x
都要我呢個做老豆ge 有番d 家底先得
作者: 大優勢    時間: 2008-9-1 01:14 AM

如果係我# s' k: t- \9 E) Z

9 G2 g+ c5 @$ W4 G俾佢嚟做咩 ??
) K: W) \6 D. ~# X
; h+ G/ ?% P# o西方人習慣# q4 }- Z6 H" D$ S" M
+ @+ }% F7 H3 F$ v) _! k( {# A  z
男女 各有各 4 M: e5 h! s$ J$ J8 F) C
% }  J# z+ J$ X6 S
好公道 吖
作者: sage    時間: 2008-9-1 01:19 AM

hk始終都係有d傳男不傳女既思想
作者: chanchuen    時間: 2008-9-2 05:56 PM

一定叫佢入娛樂圈
作者: fourleaf    時間: 2008-9-4 06:12 AM

點解要專登標明係獨生女' y; o, a7 a8 {" ?% e
獨生女同獨生仔有咩分別, 9 V% c% o5 j1 p. ]* N
都有可能將自己留比佢份身家比曬另一半6 D4 f( I9 g, e  ]
唔通比個仔敗曬你副身家就心甘情願
9 m- i6 {/ ~6 s: L  _8 S個女敗曬你副身家就"dup"心口?
- n' ?% @3 i0 E1 K& G
& x% G0 s5 L, D7 i# T我諗我就會留一筆錢比仔女, 維持佢地我在生時既生活水平, 其他捐曬去慈善機構~
作者: benny1219    時間: 2008-9-5 05:42 PM

我就無咁偉大 捐出去做慈善    1 g, q5 @) c5 T  ?* |! {
因為無論仔女都好 我都愛 係親生 一定全數留番俾佢地

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0