標題: 男士們點保養皮膚? [打印本頁]

作者: makin    時間: 2008-9-11 08:03 PM     標題: 男士們點保養皮膚?

我自己就咩都唔做..唔用洗面肥洗面膏等洗面% N1 h. @9 P( ~
清水也不用..本來咩事都無..宜家個鼻上面: s) J; j- V; Q9 y! w
出左好多黑頭..好想解決佢..聽講用d黑頭貼會仲衰# _7 ?* s( l# z9 A' F4 q* p% J
貼完可能好d..但係毛孔會大左..好容易又有黑頭9 B  Y& W3 v0 k
如果淨係用洗面產品會唔會解決到黑頭?
% ?2 `: d: p# `) e+ a有咩牌子介紹下??
作者: kakeidevil    時間: 2008-9-11 09:49 PM

用磨沙膏試下...
作者: makin    時間: 2008-9-11 11:04 PM

其實磨石會唔會痛
/ q: X1 _9 L- s1 L1 b- u聽講沖涼磨沙會好痛@@
作者: 極樂    時間: 2008-9-11 11:19 PM

無論你用磨砂/ 黑頭貼...
7 ^# _! s5 ^  R0 z  ^都會令毛孔變大....( k( Z5 s9 O3 h+ w
唯有係用完之後搽返d爽膚水去收細毛孔...; g: k) X3 K& Z, G
市面上好多隻都講到自已好掂...* ~; q& x9 \% y% a: p# p/ g+ m$ L
本人用左咁多年, 咁多隻牌子...都唔覺邊隻真係掂...- x, A% D& _" F2 H
但係我相信用左好過無用....1 [1 F9 H' Q' y& ~9 f& u- A- t! k- m
8 I6 W+ W# s. V  e4 l
磨砂係唔痛既~~無人叫佢用力磨...( {: G: d2 W' S9 g- I
你用力磨唔代表磨得乾淨~~0 x! Z8 e! g( E
只會係磨傷皮膚...
/ k, A4 w6 r+ V! t7 t( B$ P% ]1 X2 t8 {; {: j+ O) T
黑頭貼就真係痛啦!6 y) H8 i% p( d  i8 G3 l& ]" s
但係比較明顯係貼左黑頭出黎囉...4 E) t# }  ~! i, e+ X! `
當然同時係比較傷皮膚...
作者: kuru    時間: 2008-9-11 11:39 PM

試下做facial
作者: makin    時間: 2008-9-11 11:51 PM

黑頭貼唔係好敢用..9 D# K: y: Q4 Q* J5 `$ L3 |9 q
見我阿哥本來得好少黑頭..
' L5 }; v+ j: W( ]用完就勁多-.-""即係磨沙好似普通洗面咁就得?
! X  r4 \2 L/ s* f3 ~facial..叫人做果d?咁貴-.-唔做..
作者: igniz    時間: 2008-9-11 11:55 PM

cleaning products基本上你一用開就唔可以停架喇  k' |' T4 N% H' W0 B
黑頭貼或者磨砂就一定會整大d毛孔架喇
6 y) ^* t$ y! Y- z" q) \" k緊記每次用完整番d toner啦; E! w0 c5 g' I/ G5 _
以上兩種係就係有用d, 不過個人感覺上啦, 真係會傷少少囉  C7 F" C9 }2 I& Y

4 b; d! O: q7 q: g. D你不如搵一隻岩你自己皮膚既洗面) _7 f- r* C/ B0 o% E- {' |; _; {
勤少少每日最少一次  a5 ~$ I. L5 P: ]' C; x
落番toner, 同mois
" z0 N1 V* d  q+ W咁至少唔會去得快黎得快丫2 a' A5 N7 P1 A! V3 o
% V, j. f: L/ F- ^2 D! c
同埋最緊要一樣野, 睡眠
作者: 勇勇    時間: 2008-9-12 05:03 AM

我就用啊嫣d屎做面莫
作者: benny1219    時間: 2008-9-12 06:40 PM

樓主皮膚質素本身差唔差呢 又或暗瘡嚴唔嚴重
2 S% J3 u: ^& y( i& O7 z* Y3 Y4 k5 ]1 l8 u2 o2 T, C& N
最佳方法去皮膚科醫生果度搞 因為市面上的護膚品太多 未必適合用 在醫生講解下 護膚更佳+ q8 x2 m1 v& g; E
如期花錢買一些不合用的產品 我會選去睇皮膚科醫生 雖然係貴啲 但效果真係好好 勝過你買一大堆產品) a2 _! h7 Q# \) Z% h
& }# b6 G5 Z" ]. a) `) ]3 R
作者: makin    時間: 2008-9-12 07:43 PM

THX~咁我搵隻洗面用用先..我本身塊面就無暗瘡
1 I( i. x+ H3 k又唔知敏唔敏感..因為由細到大都唔用skin care.." W( L& i& d( w! Y2 \) U0 O$ q
你點知我訓好少架-.-最近好嚴重..對我黎講
2 A9 ]2 ], U$ F, Q- }平均訓5,6個鐘咋@@慣左2,3點訓..7 |0 `3 Z) l8 m; Y9 X
早d落床都係訓唔著-.-
" I* P0 m4 o6 a+ E搵醫生睇咁大件事@@"我諗唔洗住.." g0 l, e% G8 f2 n/ ]4 W. c
但如果情況不斷惡化我會諗諗..ANYWAY ~THX!!
作者: 極樂    時間: 2008-9-12 11:19 PM

使乜搵皮膚醫生丫......... {* q$ U; `" E; z
我果陣d皮膚差到要搵專科(暗瘡問題)...# K: T. F' M/ S7 E! P  L3 W
佢咪又係俾d抗生素我食......) G3 m6 }. x8 u. W7 j$ R7 \, Y
仲試過開左d令我敏感既藥膏添......) l" ^& l5 Z6 _& s4 r
佢開過幾種都敏感丫~~佢都話: 只係每隻試下....- @  V: A! o9 ?5 J: K, c' [/ x
我每次睇$450...仲話試下喎!!
: V$ A! }+ J( ^- ?2 z  C
$ K- }2 v8 j! n  f8 }4 C
! P" g$ ^- @/ r' [如果乜都無做開, 就用最base果d...* S( P4 P: V( C6 J
例如 x巴5.5 , sxmple 呢d牌子丫...: U; \3 F" B9 C
不過mainpoint係早d瞓....: q, D  a9 L2 R) l1 b
你依家就話未出粒粒唧...9 ?% f; ]3 m( q' Z
呢d野係一觸即發架!!
3 r+ Z" }4 s# g% Y" z2 H5 Z小心小心!!!
作者: kakeidevil    時間: 2008-9-13 12:21 AM

原帖由 makin 於 2008-9-11 11:04 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif9 l! i6 T( F) K- |5 _) I7 ~
其實磨石會唔會痛
- A+ X* N1 r# K' ~  T4 w* t4 G聽講沖涼磨沙會好痛@@
: f4 R5 p- w; e4 L. @7 ~) h$ U+ O' H3 W, U0 E
磨石
& K. }& u2 \6 A
2 L+ s$ h, |9 p7 Q咁唔爭在磨埋柱...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0