標題: 要擁有必先懂失去怎接受 [打印本頁]

作者: lookityourself    時間: 2009-1-12 08:10 PM     標題: 要擁有必先懂失去怎接受

林夕作的詞, 其實呢句說話, 到底o岩唔o岩?
. j, ?0 J& ]/ o2 G5 c- ]: Q& C+ U) y; _4 v) K4 i9 l' w, f% ]
最近在發失這樣的事情, 但想來想去, 都唔知呢句o野o岩唔o岩
1 `$ ^6 I) d$ }) l 9 _+ v9 n& _* P% I6 z& N

& L! Y; D- ^& ~6 S/ ]- ~8 X/ Q6 C如果o岩, 又點解呢, y( Y/ h. ?$ }3 P) r
7 ]( M. m4 q' R* w2 W! U, M
各位, 我知呢度有好多人生經驗o既朋友,
, [6 B9 r* C4 N$ `$ g2 T咁各位可唔可以講講我知, 呢句說話點解, o岩唔o岩?
作者: pkyon    時間: 2009-1-12 08:50 PM

等我試下解下先~ / K& z0 p. ]& Y
我諗係...你要得到一樣野之前就要遇左你有一日會失去果樣野...
+ ^2 W8 w. e) o8 E7 K  V5 n但係我唔明兄弟你想問d咩=''=又岩又唔岩咁...真係唔多明你問乜...., |" T4 y5 ~; `% I$ X2 g
又或者句野係想叫d人唔好唔理後果咁係唔係都做一樣野掛
作者: cazykiller    時間: 2009-1-12 09:21 PM

老友,不如講下你發生咩事先啦@@歌詞呢d野都係參考架jei,最好都係有件事出黎評論下@@
作者: lookityourself    時間: 2009-1-12 09:27 PM

跟女朋友分手了, 跟住聽富士山下
2 r! U" l- T- C6 E: J. e) o7 x/ J+ x聽起呢句歌詞
% z+ A1 O* m; S2 J; H, _+ m1 a' Y3 P& ^7 P7 v5 P' W. t
要擁有必先懂失去怎接受
/ E8 |1 l! l. x' k! a& E& i8 y7 [
姐係叫我要擁有前要識得點去接受失去?
2 d; k1 g& I- e9 y% \% ]- }  q+ t但我唔明點解要咁樣姐
作者: pkyon    時間: 2009-1-12 09:33 PM

原帖由 lookityourself 於 2009-1-12 09:27 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
3 |- h$ D0 X0 @* u跟女朋友分手了, 跟住聽富士山下
& g/ A* n4 z  N; C' M' a聽起呢句歌詞
9 A) l3 I; L" Z3 ~1 A+ x( Q; N5 h7 B! h4 b  C  K
要擁有必先懂失去怎接受
5 Q: a0 y" Q9 q6 v( N3 s3 I1 T( d" p4 B. r% q* f3 N
姐係叫我要擁有前要識得點去接受失去?7 Q  A: H) J! ]
但我唔明點解要咁樣姐
+ |( r  q* b6 z$ G7 P# E+ l
失去係傷心嫁麻....所以你擁有之前就要遇左自己會有傷心失去既一日
8 Z/ N; e: B+ r; D大概如此吧~
作者: seafireson2    時間: 2009-1-12 10:22 PM

原帖由 pkyon 於 2009-1-12 09:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
+ [$ a9 a3 `7 t8 q6 g  U4 R4 q3 K# v0 ^7 X
失去係傷心嫁麻....所以你擁有之前就要遇左自己會有傷心失去既一日$ `( T! {, W9 F; _' c
大概如此吧~
# A& C0 ^' h5 C- m( k1 v6 H2 T學會承受失去,先可以在得到時,處理得不鬆不緊,恰到好處。
$ b" S$ X; B+ d4 ?6 _. F1 s& g5 i接受不了失去的人,會太固執於某事物,令自己多作冇謂但有礙事情的行動,和經常亂諗野,更易失去該事物,弄巧成拙。6 i( T; g$ e; M7 \5 y8 w
- c9 O: {: {( R( i
能得能失是做人應有的風骨,如果不可以失去,就不要去擁有,這是完整人格所必須。
4 L. C+ ^& j4 {' f' ~7 _2 E' l
( ]' v- I" ^. m' C- u要學懂生活,必先學懂面對死亡。
+ _+ B& ?( o* s要學懂戀愛,必先學懂面對失戀。
* w; R" q6 u4 e* [0 j$ K要學懂尋得自我,必先學懂面對迷失自我。% B- z6 S$ @5 j9 c

! U4 X* q* O5 E: P' H5 ~$ n8 A! N失去時,要100%完全放手,去到一絲感傷都冇,可能有人做到,
, i' X" _; S( Y但對絕大多數人來說,咁係好不合人性,& V: T9 W8 y0 r; {; `
可以說是當失去時,比較少傷感,比較懂得控制負面的思緒的人,而且能看到希望,就是能接受失去的人。
! s4 g7 f4 F) b7 `9 y+ X+ |; \. H1 z5 R
看到希望是指發現失去的事物,與因此而得到的事物,是有相約或更大的價值,試試去發現一下。
  b/ L9 {! @) Q  c有點像等價交換,但換取的價值未必相等,有大有少,但我相信很多時都是相約或更大的。
" E6 T& s5 [5 Z& r# \現在是個機會,可做些單身才可做的事吧,可以玩d危險d的運動,可以去流浪,可以多d時間進修。, d6 q! s, h  ]) ]( s& R% A
不善用這幾會,你得到的價值是zero~!3 V. h& c$ H+ p6 [+ A
$ _% a; }7 R# ~5 i" M
樓主要振作呀~!
7 o6 T% z7 e8 v4 r6 P試下探索一下自己的生命,
/ W& k: V, B# X& ~8 B* g9 [這個世界還有很多事物等你要享受和欣賞。6 E" L! K( B1 x3 D7 m
' T2 X2 q+ H: A7 i4 c
作者: easy_man    時間: 2009-1-12 11:43 PM

原帖由 seafireson2 於 2009-1-12 10:22 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 x/ K: k; I3 F4 D; E6 E; j% z) t# N

T) h: c7 o$ s- T' X* C學會承受失去,先可以在得到時,處理得不鬆不緊,恰到好處。! Z; C4 H4 _* o( e4 B
接受不了失去的人,會太固執於某事物,令自己多作冇謂但有礙事情的行動,和經常亂諗野,更易失去該事物,弄巧成拙。, x1 s; W3 J5 p% ^9 C

7 C7 r3 X8 A3 B/ W5 t& ?+ T9 F能得能失是做人應有的風骨,如果不可以失去,就不要去 ...
( f" a9 {3 \: v, n/ J: b+ D$ y: x0 L2 G) O- l0 ?" _' E; G9 _
呢位師兄講得好 ( k2 f. P5 T; r) r
其實失去未必唔係祝福,  w: @3 {; D- E; E8 Z+ [
至少你明白愛過ge 感覺,' E9 {# E; \! I% z3 N" {) ?
你明白失去ge 痛苦,
3 K& a! c( E3 ]- N你明白到係相處過程當中ge 進與退.
/ _& i; @$ P$ X% b6 a  U  l每一件事都有佢ge 意思,2 U, G0 J; H9 b8 z/ p3 `
當你經歷得更多,
1 |4 g% |: M$ g8 ?5 R5 c下次自然會處理得更好~
; {+ H. H; k3 p% n' ]
- X+ m& e+ X/ a得到過, 縱然不願意但也要學會放手,
" L+ r  T6 p/ ^- b1 x9 O% z努力去淡忘傷感,
! s/ f7 h5 S$ @; S7 o然後去追尋下一段幸福啦
作者: 衰貓    時間: 2009-1-13 12:47 PM

原帖由 lookityourself 於 2009-1-12 09:27 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif9 ?7 n2 v  _, J; g" N  ~2 O
跟女朋友分手了, 跟住聽富士山下
0 [7 U3 q1 n. ^* z7 B+ O聽起呢句歌詞1 D' k& _. X6 j# A# f
) B" l; U. z! a2 H( ^$ I/ x
要擁有必先懂失去怎接受/ y, H6 \1 u; B8 w& [
( d6 Y8 ~/ g, p7 E
姐係叫我要擁有前要識得點去接受失去?* c1 x) }3 f4 i& Y/ x! p: @6 k
但我唔明點解要咁樣姐
8 W6 |6 p" m, ]. P2 R

) J1 v! I8 l1 X# G
8 q) d/ q8 H8 u7 ~+ @4 a有得,必有失,世事無常,生離死別離離合合乃人之常情,每個人都必需要懂得接受,樓主身在人世間亦不能例外。。。。。。
5 e5 Y! Q& G% d" G% y只懂擁有而不能接受失去者,終必因事事過度緊張而令身邊人抖不過氣來,亦步亦趨,使得別人應有的個人空間亦失去,抓得太緊,反而分得更快。。。。。
- ^! s8 w3 w, F) q$ J0 E$ Q樓主應該還很年輕,感情事其實並非人生的全部,還有很多事情樓主應該去追求,事業,興趣,家人,朋友等等等等,不要讓自己困在小小感情世界的井中,其實,感情跟以上的種種都有著微妙關係,維繫感情並不單單是兩個人抱緊就可以,多放眼世界,對樓主將來處理另一段感情會有莫大的幫助,今日失去的,未必沒有更好的來取代,放鬆心情,學會接受此次的失去,讓自己更加成長起來吧。。。。。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0