標題: 大家對呢單車禍有咩睇法? [打印本頁]

作者: 費事高    時間: 2009-1-24 08:29 PM     標題: 大家對呢單車禍有咩睇法?

落馬洲青山公路23日早上發生致命車禍,一輛貨車失事打橫翻側,壓著一輛的士,的士上六人當場死亡。受輕傷的肇事貨車司機酒精測試超標近4倍,他涉嫌醉酒駕駛及危險駕駛導致他人死亡被捕...# p5 f1 I3 k6 f. a6 R$ o' o" Q/ W% z

% V! \% t  x' Q( T1 ]9 M% K: w- P
" `& X# W& s1 `; Z! p1 ^3 h1 |. z本來整了一個投票,send出後...斷線,所以整不了,打了一大段文字,漇晒我d心機,所以唔再整喇!
" B& ?( {9 F3 a) z9 ^" s# C3 U/ R! Y  u  h: ~
各位對呢單車禍,又有咩睇法?我個人覺得,今次政府係時做野,煲太曾今次出面,呢鑊野...呢個自私
- Y& r0 p( L2 l+ b# H& b. M1 D- g, p9 O: _' A
既司機應該無得走,別痴心妄想三兩碌就可以返出來獻世,大家又覺得今次既車禍,呢條人渣司機
+ Z4 d, I+ H& x: ~" m
3 Z) m) `( c  r% ^2 T# z3 n3 k應該點判呢?我就覺得應該要大手成交...6條人命+6個家庭被拆散=終身監禁,就算唔使終身,( w2 y) ?+ v3 _0 A7 v9 z: x" B
; l$ n) F- Q1 }
都應該要受返幾十碌,就每條人命同佢計10碌,即60碌...分期執行,等班酒鬼司機知道乜野係...人命!
作者: kubrick    時間: 2009-1-24 08:59 PM

我都勁嬲..我都認為應該最少三十碌..
  T. J1 I) r3 S) }0 z政府都真係要做d野..吾好講話民望..至少令人覺得個政府反應夠快..會做番d野
作者: infjlam    時間: 2009-1-24 09:17 PM

同情6名無辜死者和其家屬,當然亦對酗酒肇事司機的行為深表痛恨,* f& e  V0 U; R7 v
5 ^/ t5 n% Z; x2 U. j
但所謂亡羊補牢,未為晚也,
7 U  v3 m6 d5 ~. k+ f; v* P政府應盡速關注酗酒問題,提供予酗酒病患者適當輔導和康復計劃,& k5 E4 Z0 B) _5 R1 w
' E- m4 \/ h1 ~' e
酗酒問題,不容忽視
作者: SCM    時間: 2009-1-24 10:17 PM

個醉酒佬都係太過分9 B7 q" B9 [/ k( V
其實呢幾年好多危險駕駛搞出人命既都太輕判+ ]% m% j# j; w1 W. W
好似6年前 屯門公路巴士個單2 B% q2 v+ [, c3 [( v3 s$ ?
個貨車司機都好似係停兩年牌- t) Z# G- t: U' u) }. v+ `: U- [
/ P% p0 ~! i) Y  p* n, z
我又想講下曾生/ `) V" I4 @* q6 X; D. A4 n
佢琴日意外後3個鐘就到現場) t# ?4 R8 ?5 t
佢緊張呢件事係好 但係佢一去到就搞到現場混亂" Y$ X4 a1 x# f* r. ]# G
好似阻到班警察叔叔做野wo
作者: darrens    時間: 2009-1-24 10:36 PM

醉酒駕駛的罰則擺明是過輕............
9 n3 O2 \* ~) `( x3 B其實醉酒駕駛應該最少扣十分加停牌5年及10年以上監禁
0 v! ~& [  [" _: z+ k
' ]6 I2 B, E1 H6 f% z: _- G6 q講真,老屈個貨車司機誤殺都有可能告得入
作者: chan82    時間: 2009-1-24 10:37 PM

判他給貨車撞六次便可以了
作者: darrens    時間: 2009-1-24 10:38 PM

原帖由 chan82 於 2009-1-24 10:37 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- K+ l7 h% n3 w  E2 I" q( Z1 P$ w判他給貨車撞六次便可以了
4 A% ]+ |* }- q2 P* Q% l9 e
4 d# ]# R9 N% h) E& V$ W3 V
不如當場處決更好
作者: winglo0428    時間: 2009-1-24 11:03 PM

應該判誤殺六人、醉酒駕駛、瘋狂駕駛等等罪名加埋坐佢三四十年,永久停牌!同埋學唔知咩國家咁,捉佢去停屍間睇下俾佢害死既六個人個樣死得幾慘再跪低認錯
作者: 費事高    時間: 2009-1-24 11:09 PM

大家想法一致,每次當我睇到飲醉酒司機楂車不小心撞死人,其實係我心人中,[不小心]呢三個字,實在值得相榷一下,所謂不小心?本人才疏學淺,我認知範圍以內,[不小心]=本來並無意圖傷害他人,但天意弄人," p& f4 d( b  y" ~+ N! C$ V
狀況出了問題,非自己意願行事。但酒後駕車,我個人認為不能算[不小心],即使小學生都知道,酒後駕使,
* ^6 R$ M2 Y1 ]) X* @會出意外啦,何況係一個成年人,呢位自私自利既司機難道不知道嗎?我要更正一下,佢應該係撞死6條命+7個家庭先啱,因為包括埋佢自己的家庭在內...政府部門,就趁今次做少少野比我地呢班小市民睇下,治亂世,用重典...絕不能辜息養奸,殺一儆百,殺雞儆猴...殺殺殺...重手判呢條人渣入獄起碼20碌,先才起警世作用,直頭當正佢誤殺重判,誤殺也可囚終生
作者: hunter2005    時間: 2009-1-25 12:14 AM

其實以現時法例,醉酒駕駛刑罰已經不輕,只是法庭的九官判得太輕吧了,所以垃圾會的垃圾議員應該修改法例,醉駕最少坐十年,不是最高十年
作者: selena127    時間: 2009-1-25 12:29 AM

在煲太曾的領導下 , 政府不會有任何改變 , 佢今次出面 , 只不過係想在市民面前攞番 d 分 , 做到好似急市民所需 , 急市民所要 , 但永遠都係令市民失望 !!
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 12:42 AM

原帖由 selena127 於 2009-1-25 12:29 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
# [! I1 N7 ?4 {( P# p在煲太曾的領導下 , 政府不會有任何改變 , 佢今次出面 , 只不過係想在市民面前攞番 d 分 , 做到好似急市民所需 , 急市民所要 , 但永遠都係令市民失望 !! ...
( }# ?7 j* i) G. E% k+ ~5 ~

% t0 U5 M, [) f3 U, Q/ l呢一點就眾所周知,但呢位自私自利既司機,如無意外...一定會用佢來制旗,我地呢班小市民心裡有數,
6 V! S2 f- |6 B, L1 P; l) R) V- E0 C) \
絕對不會對政府有任何期望,只希望今次煲太曾能做返少少野比我地睇下,唔好齋走出來做做show就算數,
! l7 H2 W7 \8 u0 Q2 \: G7 u% S3 D; N1 O- }6 b
上次佢走出來做show(旺角擲漒水個一次),佢捉唔到人,我地都唔會怪佢,因為大家都知道真係好難捉,/ V) J  j9 f& |

+ G, [# W8 J$ f" o, t1 R( i2 a但今次...呢位殺人狂(司機)斷到正一正,希望唔到到時只係判多一碌半碌了事就好喇
作者: Hkwan    時間: 2009-1-25 01:02 AM

我覺得今次一定係正視個問題啦政府...我覺得坐幾多碌唔係最重要....不如學下美國咁...撞倒人要養 '傷果個人'/'死左D人既家庭' 成世就最好啦....
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 01:10 AM

原帖由 Hkwan 於 2009-1-25 01:02 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif4 z$ p9 A! x# `. I, l3 O6 M
我覺得今次一定係正視個問題啦政府...我覺得坐幾多碌唔係最重要....不如學下美國咁...撞倒人要養 '傷果個人'/'死左D人既家庭' 成世就最好啦....
8 r7 x' f) j& k' I, P, ^% y5 d& u( p0 c& K
: {7 X2 J! ?0 i5 P+ S) K0 p
咁又唔可以啵,一陣各位司機大佬學埋我地祖國既作風,車傷人,要養個傷者一世,必定會令到個司機起殺機,& g* q! p  L  o5 L6 |5 H  _. l

; z; t" E( S7 P. o9 }一不做二不息,踩油...車多兩野,唔死都車到你死,香港地...唔係咁多人有錢,可以養得起人地一家...唔知幾多口,+ z& X& B" L# l2 U9 b5 u0 ~* q

- F; h0 P' ~  O; J# }, |+ [呢類做法...一定行唔通
作者: 雄爆    時間: 2009-1-25 01:20 AM     標題: 一定要告佢謀殺! 正人渣,自己又唔死!!

一定要告佢謀殺!  正人渣,自己又唔死!!  
作者: 打狗棒    時間: 2009-1-25 01:22 AM

原帖由 hunter2005 於 2009-1-25 12:14 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
% L  T+ ^" x0 X( r2 C8 f其實以現時法例,醉酒駕駛刑罰已經不輕,只是法庭的九官判得太輕吧了,所以垃圾會的垃圾議員應該修改法例,醉駕最少坐十年,不是最高十年
2 U- i4 l7 |7 k
垃圾議員是有的, 但只有保皇黨配用這稱號;
! R% H& l( o/ L0 ~& i  p
" x% b2 r. e7 b6 X$ h" P7 y去年6月26日, 民主黨鄭家富提出修例加重醉酒架駛刑罰, 但在民建聯、自由黨、工聯會等保皇黨聯手否決;
4 r8 ~9 c, g+ Y3 U2 |! t7 ~+ P- E" A6 f! i' [9 C
會議記錄顯示, 自由黨劉健儀當時稱: 「未必要猶如鄭議員所說般, 採取最嚴厲的法例......」
6 {. F$ n: v& \' V, b3 y3 }
+ m4 G- w' v! T; [3 w+ |- v* M此事發生了, 大家最緊要看看保皇黨怎樣「今天的我, 打倒昨天的我」!!!
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 01:23 AM

原帖由 雄爆 於 2009-1-25 01:20 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: v5 v1 X; a$ K$ Y
一定要告佢謀殺!  正人渣,自己又唔死!!  
+ T; [+ Y8 Y2 `5 c% L* J: D
2 r2 C" a  y2 p& U) V. m好多人都有你呢個想法,我覺得呢種先係法律 不顧他人死活,如同謀殺
作者: 費事高    時間: 2009-1-25 01:27 AM

原帖由 打狗棒 於 2009-1-25 01:22 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif; Y! o* R+ a. h

_! J$ s& C' i9 m. H5 B垃圾議員是有的, 但只有保皇黨配用這稱號; 5 ]! o( I" g; _" u- S; I' l

7 c% K5 ]* P8 n去年6月26日, 民主黨鄭家富提出修例加重醉酒架駛刑罰, 但在民建聯、自由黨、工聯會等保皇黨聯手否決;
# _/ i5 u: i) U& t0 F5 i& R
4 t/ V% y9 @7 w4 i* v會議記錄顯示, 自由黨劉健儀當時稱: 「未必要猶如 ...
, f" a7 G1 n  j3 R+ Y
6 ~7 ]( ^% p/ R4 p4 Z3 U1 V& ^
你地話我黑心都好啦,雖然話...禍不及家人,但如果一眾無辜既死難者當中,有自由黨的家人在其中,
8 [' h3 G5 ?. Z( {# ]" p
4 m- S: n0 [# I% j4 Q, H8 x# l; q我都想知道自由黨係咪仲可以咁口響,咁自由

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0