標題: 蘋果東方: 對水準較低的市民是一份不錯的報紙 [打印本頁]

作者: bwk0317    時間: 2009-2-17 12:24 AM     標題: 蘋果東方: 對水準較低的市民是一份不錯的報紙

蘋果和東方, 一般的讀者都是教育程度和社會地位較低的低層人士, 因為他的口味主觀和用詞通俗簡單且俚語化, 對水準較低的市民是一份不錯的報紙.    但是缺少獨立判斷能力的讀者容易會受報刊編者影響, 左右自我的想法.   & j$ i5 u: P; ?" |2 c7 Y2 \2 q4 C5 f

) i1 y4 {" P8 y, l& U% S8 Yhttp://appledaily.atnext.com/adoinfile/20090216/head_4104.jpg
0 L$ k$ M# L1 v% T! c0 z( r+ Y2 D8 k. X3 m0 y* ^! v3 {
作者: singleung1956    時間: 2009-2-17 11:52 AM

只因香港沒有一份有水準的中文報紙
作者: leonlei    時間: 2009-2-17 01:03 PM

有的也沒人看,給人收購了。
作者: benny1219    時間: 2009-2-17 05:00 PM

明報會不會是比較好的一份呢
作者: andyho    時間: 2009-2-17 06:05 PM

樓主教育程度高、品味高,並且具有獨立思考能力,又痛恨傳媒的反政府言論,
" L4 U1 c/ W7 V' O7 \! Q想必每日都閱讀少用俚語,用辭優雅,立場客觀,愛國愛黨的大公及文匯報。( _  y' q  D5 d/ q/ E1 i9 B# U
8 }: Z2 f' e1 a
作者: SCM    時間: 2009-2-17 08:53 PM

其實我每日都會睇唔同既報紙
+ g" `+ Z. q9 _- i買開就太陽 不過我會睇埋火車站個3份免費報4 `- t; E; S+ m; I4 `. @  X. g
其實蘋果東方太陽呢d 雖然係主觀 而且俚語多 但係睇下可以當做娛樂都得既
0 r; p  a. F& b; |" ?) e新聞就睇頭條am都市都ok
作者: germ    時間: 2009-2-17 11:08 PM

蘋果東方: 對樓主是一份不錯的報紙
作者: Lee3    時間: 2009-2-18 01:34 AM

原帖由 bwk0317 於 2009-2-17 12:24 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" M$ a) U0 W$ \! S$ \! A蘋果和東方, 一般的讀者都是教育程度和社會地位較低的低層人士, 因為他的口味主觀和用詞通俗簡單且俚語化, 對水準較低的市民是一份不錯的報紙.    但是缺少獨立判斷能力的讀者容易會受報刊編者影響, 左右自我的想法.
: k; Y- B) D, n* O& f0 N2 y) {2 m
- q! _* g+ b7 I' c0 C+ X3 R
! X( N( {; ?: [7 m$ B! }! U我不反對的確有這個可能在,美國的雜誌都是以美國五年級小學生的閲讀程度寫的。目的就是要方便一些語言程度比較差的人。不過我不認爲這是一樣很差的東西,畢竟,需要一囯人民普遍水平達到一個“理想"程度是一件非常困難的事。而且報紙是要以最快的速度把一些訊息帶到讀者的眼前,最直接的方法就是用那些讀者平常就會得詞彙。當然如果你一打開報紙,漫遍都是俚語,會不會證明這是讀者還有報章的程度就是這個樣子呢?其實有時候也是那些報章爲了直接影響讀者,特意用很多俚語讓讀者的程度降低。
. [$ {3 Y; _8 S5 h
- J. s/ m7 N8 d' M! `# E究竟會不會失去自我的想法,我想,能夠適當的討論已經是上上品,能夠明白討論但發表不了意見是為中品,惡意中傷,用詞骯髒最爲下品。
作者: hamsubboy    時間: 2009-2-18 01:48 AM

原帖由 Lee3 於 2009-2-18 01:34 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
  W0 ~1 N: \' S, F' v6 |9 k( s
6 L- D4 \, L% V- ?7 s/ ?  p; n% V& z* W* ?& _
我不反對的確有這個可能在,美國的雜誌都是以美國五年級小學生的閲讀程度寫的。目的就是要方便一些語言程度比較差的人。不過我不認爲這是一樣很差的東西,畢竟,需要一囯人民普遍水平達到一個“理想"程度是一件非常困難 ...
" [3 d& u* {' ^. x

2 C5 Q: m- p+ @, u" X/ R9 d; E' N* g/ m究竟會不會失去自我的想法,我想,能夠適當的討論已經是上上品,能夠明白討論但發表不了意見是為中品,惡意中傷,用詞骯髒最爲下品。
* q! ~+ a- J; w; Q! g2 A( r
8 j5 {2 M# j9 F1 @1 F  H- a3 GLee3 brother, 你真的十分了解樓主每一次出post的真正動機. ' ]' U0 \& O9 {- V: C" Q
7 Z) x" e" g5 b) W6 J# H0 }
PS. 呢兩份報紙, 超過一半香港市民會閱讀, 樓主又係想借d椅............% T7 @) z9 G7 Q( q6 @
% f% b7 }" q+ m* X" Z8 B# m: M
不過樓主亦是某報的fans, 否則不可能出以下的post:
9 S: @& V- S2 U. B& y  c  w8 lhttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=198489
7 b0 e+ p. V( r& [8 I' l7 f- ~# o) r, B7 h" Q; ~7 Z. L6 P/ {
so, 樓主亦自認為教育程度和社會地位較低的低層人士7 Y+ j+ `& x9 T, c7 x( O: b
: Z3 Z0 Y0 T: u% h4 k
作者: hwkeung    時間: 2009-2-18 01:57 AM

最好的中文報紙, 最有公信力的中文報紙, 一定會是信報.
6 `) H, [; ?) j! q4 `
/ o) |0 O% h0 F% ^& N& z" _報紙雖是傳遞訊息的工具,  Z7 n) [, R5 `' ]
內容深度係咪需要比較簡單來令多d人睇得明先係正確呢?
- o8 B  m4 d# v8 v& I% w這個只是一個供求定律的商業問題, 紙但要講一份有質素的報,
. I; j$ ]# V$ O# ?點解我覺得係信報, 至今我睇左三年, 開頭睇係完全睇唔明佢up乜春,
. s6 d4 `8 M" N5 g  w# H+ x$ a3 U" W9 v6 E9 Z& x% \- T7 ~
但一路睇到而家終於大部份睇得明, 然後間中見到其他報紙的評論,
% W& B# |/ t  h, Y! g3 V) j* _確實即刻高低立見, 唔敢話我識得評論作者對錯,
3 g( k: o. t9 {7 I- A5 r# q- }但基於食得好野多, 唔識煮都起碼識得品的理論,+ i7 ]6 N& b* I& Q4 ?2 o5 n* ?; A" t
我睇咁多份報紙, 中文報紙確係信報最有質素.
) G. H1 r$ i8 R2 D& F( v. p3 Y6 `* E+ k; E5 \  P- M6 V
同埋讀書都係咁, 高班學的知識點解都較深,
. j7 q3 p! O- t4 j, g/ g基本都是為左培育有質素的學生, 咁係咪又要迎合大眾調低深度呢?/ e" l5 M% a$ k0 f9 {2 J" Z4 f( i
我認為唔應該, 可惜當今的會考制度就是不斷調低深度, 可悲.
9 i- d. W) Y; r% \# g. R) C2 b3 x/ z: l; z4 Y- U# G
所以點解當今的學生同當今的大部份散戶都是這等質素......唉!
作者: pyau    時間: 2009-2-18 10:29 PM

惡意中傷,用詞骯髒最爲下品
/ s+ r7 P- w" a. \5 n5 ?0 ~' |$ e( M. Y
呢句good!
2 p- }6 t% o  d1 x& K) ^! z- o不過我所指另有其人
% L. w9 E. l* C+ ~, p1 Q' P唔知果條友会唔会追到過黎呢度
8 }: B8 J' u) f- j幾也個分身用邊個好呢?& |  `- Z" Q6 k) M1 P$ _2 R' R% ~( l

V% U  X3 ~! k/ |$ S+ Q# o2 _4 T係呀!話緊你呀!核凸怪!
作者: bwk0317    時間: 2009-2-18 10:50 PM

原帖由 hamsubboy 於 2009-2-18 01:48 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif0 z+ R' D1 V; J  j; X: M

; C& Q/ P4 r( J, ~3 a; |
6 p- Y5 p) S2 M* u% @5 ^# I究竟會不會失去自我的想法,我想,能夠適當的討論已經是上上品,能夠明白討論但發表不了意見是為中品,惡意中傷,用詞骯髒最爲下品。' _8 y  L. r$ K  _% R* M

/ W1 `$ v. |4 G  D( O4 O. ^2 TLee3 brother, 你真的十分了解樓主每一次出post的真正動機.
1 y. }2 D+ M- v3 W, c0 P( \$ |& N% p6 \
PS. 呢兩份 ...
# i. M% f) f' p, b

& m( M; o0 t( X- v) A) \9 q樓主每一次出post的真正動機?     c6 M% U2 S) {
- b# M5 n6 J( M- I, n( i

作者: vv1668vv    時間: 2009-2-18 10:51 PM

原帖由 Lee3 於 2009-2-18 01:34 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
+ |% F  w5 V& z* v9 t
  A  L9 s8 Z' w' T. G$ A' j9 B6 u$ l7 o$ t( z& `: F
我不反對的確有這個可能在,美國的雜誌都是以美國五年級小學生的閲讀程度寫的。目的就是要方便一些語言程度比較差的人。不過我不認爲這是一樣很差的東西,畢竟,需要一囯人民普遍水平達到一個“理想"程度是一件非常困難 ...
+ H% N/ E# a/ _4 Z) b/ i
8 I* N& F) B6 C7 M, r; e
+ B( J) m3 E. T! j) s) ~2 K
. f- q# w0 F  {8 z6 n- H) a) I8 I非常同意!!
作者: infjlam    時間: 2009-2-18 11:56 PM

小報當道,全世界都係咁o拉,連WSJ、NY Times都做唔住,其他各國D報紙更加唔好提...
$ j* Y2 u$ `$ a3 l& O有水準,又日日好得閒,好詳細咁睇報紙(平均每日花多過半小時睇報紙)o既讀者,其實有幾多個?個個返工都係搏殺,你估真係唔駛做o羊?
3 p# P4 O6 i8 ~( K
3 L* j% u! X) p0 c$ p3 k7 m報業係息微行業,越o黎越難做,唔走低下階層通俗路線,份報紙摺得仲快
7 T4 @6 W8 a* i9 f' p英國早就有The Sun這些小報,咪又係玩低俗玩狗仔隊,玩偷拍做賣點? $ ?: C( t; w9 x6 b. N
哈!最多人買o既報紙,永遠就係呢種囉
& }) x. `/ j( q) u& @! I呢個冇計架, ?  o- W" d+ f4 j6 i0 U* s

+ a$ H$ ]- x% w[ 本帖最後由 infjlam 於 2009-2-18 11:58 PM 編輯 ]
作者: andyho    時間: 2009-2-19 09:12 AM

原帖由 bwk0317 於 2009-2-18 10:50 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, u8 a# Q. C9 B  R. h, W
& O# T" C; s- p0 A7 }9 ~6 H' `8 V' e) v- V9 ^
樓主每一次出post的真正動機?   
3 d  H# `7 p+ q9 k% E% k" w, X2 D9 l1 E  \3 L- z+ A" W; p; Y/ ?
% Z6 p, n' k) b% X

4 p& j# E' U( X$ }- e) m% K
" K/ J! I5 N9 }6 R7 p其實樓主每次開thread目的並非引發討論,. s% A" j8 W% U0 {
只是抒發閣下那種愛國愛黨,痛恨反政府傳媒的立場而已,, m7 L( ?; K, Z# Y
你講左蘋果及東方好多次喇,你自己悶唔悶?一邊鬧一邊你又日日睇....7 D# S2 J: T$ \& _, H
http://www.26fun.com/bbs/thread-168852-1-5.html
7 f0 g) _$ {6 Mhttp://www.26fun.com/bbs/thread-192514-1-7.html1 |( f' R& f! `
) ^2 T4 D3 B3 I- a; B& Z
及當你被人踢爆時,最愛出這個icon逃避 3 o. Z: h8 J1 N
大家都熟晒你脾性了,睇下#11就知。
- L! H3 A2 ~- bhttp://www.26fun.com/bbs/thread-195492-2-2.html2 [7 q1 k: H" b7 G& z7 z
+ t: x' P# O2 A9 R  x# J; J
下次這類thread,不如老老實實去政版開吧。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0