標題: 自由行又放寬了....... [打印本頁]

作者: cheery    時間: 2009-3-4 06:41 PM     標題: 自由行又放寬了.......

大家香港人認為點???+ I) u1 ^  x' L& D. j, [; P

0 |3 z1 }9 w# l  [* G2 E8 D我極度反對!!! 4 K7 H% M& k8 c& t8 Z
* G; a* u8 Z) I6 v% m, l" U6 M
香港質素下降:/ t- C$ m7 y- e# p3 `. W
# v2 Q* a9 R, C- E
大批中國大陸遊客到來香港及澳門,他們一些生活習慣和當地社會習慣的差異帶來文化衝擊,例如在大街小巷蹲下來、不排隊、在非吸煙地區吸煙、亂丟垃圾、隨處吐痰和在交通工具內高聲談笑和在公共場所高聲講手提電話。更有少數找快錢之徒,藉自由行/個人遊之名來香港犯案,例如綁劫及強姦行山人士、打劫通宵小巴、當扒手、當娼妓、騙手提電話、假扮乞丐行乞、假扮僧侶化緣等,。不過個人游旅客來港澳犯罪率很低。
) v9 F. c" K7 \# b6 j
! D7 Y/ E$ _+ v) I  M5 P很多內地孕婦藉自由行/個人遊之名來香港產子但又拖欠住院費,一走了之,由香港納稅人負責。
4 f8 M# v! w! j- p; z" `
5 o  g5 G4 Q9 H' x& d! @* t另外d大陸雞打完齌唔要和尚...明明成日黎但又話香港冇咩好玩- -
作者: 睇我唔到    時間: 2009-3-4 08:13 PM

自從簽左紙要回歸個一刻開始...
. }" _/ E; \9 Y$ v香港人就要預左 "必須接納" 中國內地一切文化上既差異4 k1 j' @8 W1 n3 Q& u
走唔甩架啦
作者: benny1219    時間: 2009-3-4 08:54 PM

我不太同意cheery的說法
% z- s3 Y% K# m- \0 o% m
& |5 w% I* B1 }% S- h. @3 c* e香港經濟巳無實業可言 旅遊業將會是香港未來其中一個重要支柱 7 p9 u8 i6 ^! w! G
如果有留意旅發局數據 歐美日等遊客近年少左來香港玩 旅發局巳投放了不少宣傳活動 成效看來不太可行  可能香港巳不能再吸引他們吧 相反愈來愈依賴中國遊客 無左內地同胞香港仲可以用什麼東西生存  ; C, {- A6 r- U; g6 w" z% i; r7 |

- v: U0 R4 T; M, z7 z0 O4 Z物流業巳給蛇口那邊搶了不少貨 未來物流業還可否支撐本港經濟巳成問題了但可以看見香港巳無優勢可言4 \& `/ W0 ?/ N/ @
金融推行無紙行及電腦化 幾十億的交易十個人都不用可以解決 養活不了多少人 且金融業都係要睇美國佬架啦香港/ \% l9 L4 ?+ y9 e! y

) O: Y- u5 o  G, u8 H$ i1 H# D香港仲有咩可以看到有前景呢  , R) n) ^* V5 G& w- k; S6 D# \* N& X
西九?  
6 f7 Y+ {: d, c4 j; g數碼港的高科技??好似變成豪宅居多4 T# D! S' v  |& m
高增值工業???在香港那裏呢 可以介紹一下嗎 . {5 e+ [' E) @! v+ Z
發展教育樞??香港的大學有吸引歐美日人來讀的理由嗎  頂多吸引內地生
作者: pcm12345    時間: 2009-3-4 09:33 PM

香港已經由一個國際大城市降級為中國的其中一個中級城市...........
作者: chung11    時間: 2009-3-4 11:14 PM

唉 !! 香港在他們眼中已沒有什麼特別了 !!
作者: cheery    時間: 2009-3-5 12:32 AM

原帖由 benny1219 於 2009-3-4 08:54 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; |) i0 i7 \4 `我不太同意cheery的說法
# r* S& U% [* A* G/ \5 Q( l9 T
) ]6 M0 H/ o  M, K" s7 v) `, F. k香港經濟巳無實業可言 旅遊業將會是香港未來其中一個重要支柱 ( A3 G3 z( _. v+ R1 ^
如果有留意旅發局數據 歐美日等遊客近年少左來香港玩 旅發局巳投放了不少宣傳活動 成效看來不太可行  可能香港巳不能再吸引他 ...
2 b  V3 F0 Y1 ]) S% @
* ~2 t& d# O/ _: N8 o( }- k) \. i! k

6 t; w$ J9 ^+ x( @6 U2005年個人遊確實為香港帶來達一百九十億港元收益。
% b( Q& s6 B) m4 P" V% e8 e" B但一百九十億港元對香港而然不算高收入5 n; c0 h: d" l- J" a  _0 U3 E

, W; \4 y3 u& G6 x2 m我講過d內地人明明成日黎但又話香港冇咩好玩
4 y$ M' ^. Z. r* B" k% \呢d內地人就係因為去得多...越去越冇味
+ H' W. k1 L! D! ^# K你認為內地自由行長久嗎??
: q# l7 E2 ^  G+ N9 g2 a7 d- r, F8 \
5 w) D% l1 @! l8 W( o( M5 B4 B; ~- D( p. j: t0 e" V
反觀香港...質素下降差過97前3 R' f; s( c1 }, V8 x
旅遊業將會是香港未來其中一個重要支柱! p* f$ E. X" B9 b/ q3 i3 P
但香港質素下降...有助旅遊業成為重要支柱???
作者: Erocky    時間: 2009-3-5 01:32 AM

係啦,香港宜家好似越黎越被「邊緣化」,
! H6 ?! W" T8 R1 z1 q面對著「競爭力越黎越差」、「風氣同質素越黎越差」既香港,
) P- W; X7 G0 b) t, g- H+ g呢個的確係事實......, \" E7 _% f* }  |8 N4 L2 K

1 B  c, E/ @( m6 @我同意樓上所講,
) l/ ^% g/ F* `* m香港彷彿已由「一個國際大城市降級為中國的其中一個中級城市」,3 l0 S1 R7 s" z, {5 W1 A
作為香港人,我都不禁有d慨嘆......
( l8 M/ ]% j: C8 I8 k1 b3 ]8 C2 s3 j97之前,果時可能自己仲細,
; F. Q0 \  y) l5 ~6 k真係無諗過十年後香港會退步至今......- T+ u! g0 q: B8 G0 f

/ r3 R2 a- N; i' p* n5 C2 }$ U9 L其實我都開始有d覺得自己係「港燦」......) e3 S0 i5 Q7 ~6 {" o# f' p. N& |

5 t9 f4 V) a# M8 [2 D6 ], q可是,我眼見宜家有d香港人仲以為自己高高在上,  J$ r- B1 C# g/ _7 P
面對著祖國既同袍都仍然係不可一世咁睇唔人地......
( |' P- ]" M6 t9 g" ^" d. y& e8 k: F0 A+ z: p7 J+ ^
大佬呀,宜家到底係邊個關照邊個、邊一方靠著邊一方、8 u7 q/ |/ Y% Y& n
自己係莊係閒呢?
! b2 z- q) Y: Z' O2 @+ ^' e1 Z
. J8 s( ~& m8 k; M8 D* {我唔係話要「唱衰香港」、或者崇拜親國,
3 C, E2 c8 a3 v- `6 d. }2 e7 t只係我覺得,以上呢仲心態,某些香港人真係要改下~
作者: man2    時間: 2009-3-5 02:28 AM

我明白馬死落地行的道理...) D3 k$ P# }" J$ ^
呢刻...無左國內同胞...我地無希望..2 q; N# p  d. o. g- @+ C* ?2 h% m9 |
但呢個希望...係咪真係我地最想發生???$ `$ E! C$ U/ P) M' b2 R& k& u# s  \

7 |& Z+ D( p. X, D香港人質素下降...呢d真係"錢"可以解決到既問題嗎???2 V; _1 U, K, ]  s3 I: V
* V6 U5 w9 o6 b
我覺得我地係要參考大陸(如上海)
0 P8 C' x( y& ~( @  K( {( ^佢地發展既模式...
# J/ X; C, s$ F; }而唔係就咁引人黎玩搵錢囉...
作者: cheery    時間: 2009-3-5 02:56 AM

原帖由 Erocky 於 2009-3-5 01:32 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif8 N. h( b2 u* e- F4 \0 @: ]5 s. ]
係啦,香港宜家好似越黎越被「邊緣化」,( n  x; \# X) _+ ?, f, l% v
面對著「競爭力越黎越差」、「風氣同質素越黎越差」既香港,
# O5 a2 t6 @" r5 w7 j6 M呢個的確係事實......& C) l5 {: X1 S6 R: S" g( B: B
" ]/ m- i: l0 t% C
我同意樓上所講,: Y+ m) j' X7 J2 o0 g0 ?+ t5 c
香港彷彿已由「一個國際大城市降級為中國的其中一個中級城市」,
: [) y& h' f; W5 l' a1 i3 q作為香港人,我都 ...
/ \5 O9 s- O3 J: j

: W1 I0 J) [9 b- x# n其實你知唔知到香港對中國ge重要性係邊
/ H8 B' h6 _( J. L7 t# n
3 ^, i; T$ n3 k2 y4 D. M4 D中國e+ ge問題係如何進一步融合國際...達至雙win
6 a; T2 N/ E3 Q# {/ ~% `' B& c3 U但始終需要長期ge磨合及協商
# G4 W6 Y$ k( t: t9 t) P, Y4 a+ N! j* _2 E* T
香港就係果塊踏腳石...香港有一定水平保證
& }2 P* y0 A+ f宜家,仍然好多人才輸出好多時國際係睇你made in china定made in hong kong
, `# T! d9 @. ~6 U8 l
) w2 J: @3 A& y1 D  X; d冇錯...中國對香港有推動作用,,,,香港對中國而言亦有其力...並非一面倒
  J. n0 G) Q( j, t! y% [但部分香港人就開始動搖...忘記手上仍有ge優勢,打定輸數...! t9 z( R7 C4 B! V8 {! _# X

/ W) c' |! a: V! i係莊係閒,就要靠大家自強!!!
作者: d228216    時間: 2009-3-5 11:57 AM

原帖由 benny1219 於 2009-3-4 08:54 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ z+ g) C7 n& E7 R! r; ]6 n# [
我不太同意cheery的說法7 n/ Q; F8 S7 G4 Z6 O( m& |

( [: U8 L6 I0 ?- |5 n香港經濟巳無實業可言 旅遊業將會是香港未來其中一個重要支柱
0 N# o% ~6 @1 c8 _如果有留意旅發局數據 歐美日等遊客近年少左來香港玩 旅發局巳投放了不少宣傳活動 成效看來不太可行  可能香港巳不能再吸引他 ...
$ g/ x* V+ S/ ]$ E7 H  O' ?$ p8 g: b0 P  V( q% Q' s: p% m
旅遊業從來唔係咩支柱, 你睇得宣傳片太多了.
  H! y. }$ w) W- ?. Z( J- m香港GDP 有成17000億, 旅遊收入只佔700億, 4%都唔夠, 自由行就200億唔夠, 1%左右.
# Z, l2 d! O1 l/ v四大支柱係 金融,物流,專業服務,同地產.
作者: vv1668vv    時間: 2009-3-5 12:02 PM

活化香港計划,帶領香港走向文明!  
  ]6 J9 S5 j* k3 _# I/ x5 i爭做文明子弟,歡迎大家踴躍參加。
! q% D" \( I9 u4 ]

/ Y' s2 \' U3 }6 K5 ^2 s
0 N5 G' c. Z% P; p9 c3 a, b0 [ " Z. G  P9 e+ U; [! v9 w/ w: K+ R
# A2 J5 r' {* t9 A
; h! J$ @6 H$ P; f, R
8 p4 v! D/ R$ s+ V  k* Z# l
5 f, o5 m7 w$ z+ s3 T

J0 |7 j5 z6 E- m0 i. U8 j( z2 l1 _

1 K1 f# m1 u% u; O9 c3 _, Q, Y: [日日回到未來。。。
' z) j; W8 J) d# |* Y* U' e) V日日都可以真正感受到 100年前香港系點樣。
4 R% l2 _: m- `+ b好有何里玉 feel....
* [) }. R) m( u* y+ j2 E8 O, e3 J: C: F真系開心都梨唔切。。。
作者: 角都    時間: 2009-3-5 12:35 PM

到時向西村個d係香港開分店
$ e7 o6 p* y5 ?3 Z# C: p治安變成深圳禁差,通地垃圾
# H) |- |7 L- P5 |迫爆香港d醫院,個個落嚟生5 j, K! L$ b) b5 l
打劫,行乞,詐騙.......
, L. U7 w0 c2 L2 F$ Z4 X無眼睇
作者: vv1668vv    時間: 2009-3-5 12:42 PM

原帖由 角都 於 2009-3-5 12:35 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif& _. }  p' C" s! r! s, z% T& `, w9 d! r
到時向西村個d係香港開分店
$ A9 ^" H/ e# b8 H; n. q! t5 O  P治安變成深圳禁差,通地垃圾6 e5 _) I3 C8 n% o: E5 o; Y
迫爆香港d醫院,個個落嚟生- j. v( T: S. D7 f. K2 U1 [* y3 ]
打劫,行乞,詐騙.......; f3 p. u4 n  [# E5 C9 ?/ \* C% V
無眼睇
& Q0 F% u" ~. t; B  a  m$ [6 Y

' P6 C- P2 B4 l) N8 ]) l0 `
, L4 ^- Q6 G( x0 ^9 t
7 z" ?. K5 u! ^! P$ x8 U, K
) o  K. [" z$ \) s4 z9 i- c1 {4 S; i
8 i$ n( ?1 ]1 a& ~  I2 d# x) {
7 s  U1 Z! H; k
你嘯光 琴日 啪曬心口
- ?, I: F# P! I5 e4 w8 u  g8 Z( i9 g1 t; f- z
唉!條粉腸食得好住得好,高床軟枕 , 點駛接觸 果D野先得賈。。
作者: PKTung2    時間: 2009-3-5 12:50 PM

每次香港經濟上遇到難關
/ O+ y$ y1 w: D' c& r" h" L$ d; k5 U& y
凸手就會北上行乞
作者: shehboy    時間: 2009-3-6 10:04 PM

原帖由 PKTung2 於 2009-3-5 12:50 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif+ Q2 _$ |$ |& j7 b
每次香港經濟上遇到難關
- ~" i5 c7 z; n' A1 ]( C% Q% |! N# k. F; r8 Z  `$ l. @
凸手就會北上行乞
" _' e9 f9 L4 d4 T. Q+ v' V& K0 S, H' O7 r0 ]. e
唔係, 係每次香港遇到難關, 凸手就會北上行乞!4 h, T; X3 k$ X# S" }0 ?+ M
沙士無口罩, 都係搵亞爺罩.& r( @3 X7 B& l1 b
9 t1 w; j. x8 S) C5 J6 T) f
07年亞爺應承開港股直通車, 結果....  真係講古.
) h, Y8 G2 ^5 R6 }  i3 q
* H% B) T/ L/ `# v) o唔駛幾耐, 十年八年後, 會多左幾百萬响香港出世有身份證既大陸人, 只要大陸有乜事, 佢地全部都可以落黎, 無得拒絕... 到時, 凸手? 關人啦, 佢一早話左退休後會去英國生活. 明未?
作者: 蕃薯    時間: 2009-3-9 11:49 AM

我只係覺得樓主不停講中國遊客黎香港做好多唔好o既事,我自己都認識好多中國網友,一d都唔覺得係o甘樣,如果你要講,我都見到好多香港人去深圳玩o既時候打交搞事睇唔起人,每個地方都有好同唔好6 b4 m, w7 `' d9 ^: [
如果你認為自由行令你o甘唔舒服,o甘你咪留係屋企o羅,希望樓主要尊重o下人地,人地先會尊重你
作者: 鼻涕男    時間: 2009-3-9 01:14 PM

拒絕自由行、趕走大6狗  
作者: kuru    時間: 2009-4-1 03:30 AM

我好反對, 成都都send d 賊黎香港, 真係好驚治安越黎越差
作者: cheery    時間: 2009-4-8 02:19 AM

原帖由 蕃薯 於 2009-3-9 11:49 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif* z7 ^3 |" V, V5 Y$ n, ^
我只係覺得樓主不停講中國遊客黎香港做好多唔好o既事,我自己都認識好多中國網友,一d都唔覺得係o甘樣,如果你要講,我都見到好多香港人去深圳玩o既時候打交搞事睇唔起人,每個地方都有好同唔好
6 [2 J; G5 g8 y( j- h6 P; ?如果你認為自由行令你o甘 ...
2 t7 ?/ ^6 {& s: p" [2 w( Z7 T5 ~. r. r6 l+ ]4 B3 r
一部分啦...起碼我唔會睇唔起任何人...呢個係我宗旨
& h+ `% O' U8 K; Y% Q
9 Q/ O3 J, c; ]6 [: k但事實係大陸仔唔尊重香港地方...一面黎一面比一面踩...
作者: 威水哥    時間: 2009-4-13 08:43 PM

原帖由 chung11 於 2009-3-4 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif. U  `' l) A6 }# O/ E/ @6 u2 S3 Q
唉 !! 香港在他們眼中已沒有什麼特別了 !!
2 ?. t" Q; f0 p4 n# e" l8 s4 U/ F多個迪十尼,分別大好多架^^

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0