標題: 大家今日有無睇新(3月22日) [打印本頁]

作者: 費事高    時間: 2009-3-23 12:43 AM     標題: 大家今日有無睇新(3月22日)

今日遊行反加煙稅(雖我沒有去遊行)7 ]. Y: E5 V" I/ A9 n" M4 e
# S/ ~) X' c; }, n
但剛才睇新聞,見到個位男士(唔知係咩醫護界人士,佢地係支持加煙稅)
( J( M! ~: w& }5 D# f, G8 i4 B$ q# ?) M0 h7 E& {% R0 Z& U$ Q% x+ F
有正方,當然會有反方,你支持政府加煙稅,呢一點...人各有志,我亦唔會怪你+ N6 P2 u8 f$ g" i+ W

0 y! \& v7 [: {但你條仆街憑咩話(我忘了佢既說話,但大概意思佢係咁講)
7 N. n" y/ Y7 y" e1 |- V7 x
) W0 e6 F/ {3 e7 F  O+ A加重稅...就可以強逼我地呢一班煙民戒,我真係要講句:我燒你數簿
1 k0 h9 E# j& H2 G% r9 V
# j. f. L: N7 k我老豆老母都無試過要強逼我戒煙,你條雜種...憑咩要強逼我地呢班煙民?
, S: a4 O% `" }* A2 E/ p, h
1 G2 W6 R$ X$ q* a5 Q+ ~2 r政府可以賣煙,咁就表代煙仔係合法化,我地戒唔戒煙,關你x事呀!1 g0 J$ s' z; j- j

6 B* s8 j( s4 ?: L5 Z+ e你咁x巴閉,一係就強逼政府立例,將煙仔毒品化,禁止出售. t0 }5 C: G3 ^0 E$ q) U! p
! d) o, B6 s: P: J8 a5 c/ w
講到吸煙人士好似食白粉咁...簡直狗口長不出象牙+ {" L/ h: x& B  L( y

5 W$ q, E2 v+ _+ k正一讀屎片,強逼煙民戒煙...你知唔知強逼呢兩個字係點解呀?+ m! z3 ~5 u/ o6 Q, V, w4 t
/ f( g# `7 U) v, R1 }5 F
食白粉被捉到,o的入喜靈洲戒毒...呢一類就係為之...強逼戒毒2 G  S6 Q" K& V' C, B

6 G5 S5 `- J7 ?煙仔又唔係犯法,強逼我地戒煙...你食能屎啦 ; h* ?/ k. W& o7 D4 L

3 B5 i% s4 C; S, l) A" p& a  m% r; O( p你又唔去強逼一下,佢人唔好楂車,楂車都好多廢氣架7 s3 S0 c; t0 g; B+ }2 T7 x

( ]- K9 C) z4 D[ 本帖最後由 費事高 於 2009-3-23 12:45 AM 編輯 ]
作者: edge0424    時間: 2009-3-23 01:04 AM

小弟十分討厭其他人食煙~( K$ |" i, P4 A6 T
但我都識尊重人ge決定~% i" h2 l6 N! d: z  L+ r
睇到個佢係電視裡面的確有小小不知所謂..& L! J9 Q, J' o* M% `6 g0 s, ]
無計~依家香港人ge質素真係愈黎愈低~~9 N$ ]: d% ?" k

|3 n/ V  o( z7 A但我都係善意咁勸你一句~"食少支煙啦"
作者: -仔仔仔-    時間: 2009-3-23 01:50 AM

可能對吸煙人士黎講"強迫"就唔係咁好聽啦7 ~7 J- @/ C$ b" n
咁會唔會"鼓勵"聽好d呢
1 H" ?2 `9 a" y3 ~" k其實你又唔洗太嬲既9 d. b6 X9 o- s- n& K' s) C$ j' t  V
我估佢都未必係你所講既意思
  ~: ?5 T5 M: w7 p; Y+ m8 B1 {4 F聽完咪算囉
7 l. `) a1 z( R6 k7 F(我唔吸煙的)
作者: pcm12345    時間: 2009-3-23 01:57 AM

成日見到D煙民去到邊食到邊; A- G* p! I1 i( ]: G. R
人多地方又食,人少地方又食
# `+ q+ l, B( t  iD二手煙亂咁噴( ]4 R5 V5 n$ w
唔食都攞住支煙週街走
& B' B& F  f/ E" u/ k9 K' X一係就隨地掉,一係就唔整熄就掉去垃圾桶...........
. M" q+ n* m# b" J) g7 @: d( [3 Z
既然講到咁口響,死都要食,咁加幾多稅都會買! ]" p  w! c0 O, a
示威黎做咩???
: D+ [6 k3 `2 O8 k+ F& G鬼唔望加夠2倍稅,等你班友食丫嗱
作者: whalvinko    時間: 2009-3-23 01:59 AM

其實我唔係好明
; o0 \* B8 S5 l7 H9 A5 {) L食煙點解要噴番d"有害既氣出黎"
1 M9 y% ^+ x* D0 P3 f你有幾何見到有人食飯會嘔番d飯出黎 ' y# G9 ?# k$ q- P. j
(最多話係某個地方會排番出黎   不過   個個係某個地方)
7 {: {# L3 X( f3 {. O7 K$ |* A基本上   我支持全港禁煙
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 02:17 AM

原帖由 whalvinko 於 2009-3-23 01:59 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif3 F8 |9 a. q6 Y' o
其實我唔係好明
- b5 q- e/ q1 v: f  z+ i, o食煙點解要噴番d"有害既氣出黎"
2 ^9 H* W( C8 M9 H3 m' g, ~, P& f你有幾何見到有人食飯會嘔番d飯出黎
6 l4 C$ b' b1 @4 |% ]% |(最多話係某個地方會排番出黎   不過   個個係某個地方)
6 J( Y0 I. W3 o! ], \& Z4 `4 M, I, `6 r) ~基本上   我支持全港禁煙 ...
" T$ }; a6 w+ t& z! S
. K4 t$ |% x$ A; C  z( V
9唔搭8 捉字蚤
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 02:20 AM

原帖由 pcm12345 於 2009-3-23 01:57 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; e9 v. c* |! C) W7 K  {% A# Z成日見到D煙民去到邊食到邊6 d% ]1 n2 f" e. A0 m' `6 c: b
人多地方又食,人少地方又食8 I+ x7 j, s& X1 W$ w$ c+ o
D二手煙亂咁噴  H; e( t  i3 e* M
唔食都攞住支煙週街走1 v5 f- C: j/ I) j" f
一係就隨地掉,一係就唔整熄就掉去垃圾桶...........+ ~# P4 b- p- O/ [1 l$ A* O
& @$ r7 Z* H$ L
既然講到咁口響,死都要食,咁加幾多稅都會買
- P7 M9 O& J* Q3 m! G示威黎做咩???
, n2 ]4 {. C+ `) t鬼唔望加 ...
/ _2 e# v+ K" V! ~( P0 ~4 j9 d% c
. A1 Y- j4 s* n7 L9 E* G$ O( y4 v2 `2 S0 o
每處地方都話禁煙,只能街上或家裡食煙7 c4 Z* |9 @; N
(你又唔好講埋:叫我留係屋企唔好出街呢類廢話)
7 p+ \) }! R) r% m; \( K8 _$ N出到街...餐廰每毅也不能吸煙,只能在街上煲夠本,才可繼續活動
( h9 r7 _" b8 t- C5 T本人以前係街上,也有食煙,但就絕對無現在食得咁密,
/ y! D& z" L3 N2 B/ G8 b$ h. Q如果真係覺得吸煙人士咁洪水猛獸,我也支持立例當毒品處理,
# V& u7 P* f$ i' R# u$ P4 \  D現在唔湯唔水,可以售買,但又講到好似毒品咁危害生命,咁即係算點?& B" S; a  A4 U/ |& \" d- J
飲酒夠危害生命啦,酒後駕使也可能危害別人生命. V' d& E( k6 i  [; [
講到咁偉大...點解酒類飲品又唔加重稅?
* f+ F2 K& r/ f' {# f" v5 C3 z原因咪就係班狗官喜歡飲酒...- \$ u9 x' ~" [$ y7 n0 V9 `) g
只準高官飲酒?不準百姓點煙?3 W% r/ A% a' L+ \
但政府能夠出售煙仔,能夠出售...咁即係唔犯法啦,
7 x1 M& F. J! w7 q6 f  K咁點解又要歧視我地呢班煙民呢?
' P9 f! d/ j% K/ o
, m; X1 w  c0 Q8 A此外...你唔食煙,真係可以講風涼話,加夠2倍,
6 f3 E% X4 p4 _/ s$ d! b6 N4 K0 r/ B希望政府再亂加其它稅項的時候,唔會燒到你個疊!
) W; \1 D3 c8 u1 H) n0 [2 r0 t9 c0 i* p0 q4 u5 n
凸.凸
5 Q. z6 Z$ _! \& Z. u4 L7 J; X& Q% Z0 z! _2 c5 ?
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 02:28 AM

原帖由 費事高 於 2009-3-23 12:43 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
' R8 p2 ]0 h5 H! Q. F0 u今日遊行反加煙稅(雖我沒有去遊行), ?/ ]2 o2 D0 V- T# N0 z

2 B: h% U7 \8 Q, w7 r但剛才睇新聞,見到個位男士(唔知係咩醫護界人士,佢地係支持加煙稅)
- X1 u* g- T2 K( F+ i. H; `7 |8 W
有正方,當然會有反方,你支持政府加煙稅,呢一點...人各有志,我亦唔會怪你3 R0 ]  V# H0 s6 Q! z
% l: M$ s3 Y! Q, R  x, x
但你條仆街憑咩話(我忘了佢既說話, ...
: b! {- `$ W1 o/ ~6 E3 _9 c. n我都好明你感受,因為我都係19年煙民 ) D4 a) r. U' s
不過我覺得加重稅真係可以令到15歲以下d小朋友唔再吸煙,因為佢地真係冇咁多錢去買煙
) C- Z: ?0 l4 X% g" A$39一包煙雖然真係好貴,但係對成年人嚟講都唔係太過份
- y6 _/ u) n' Q: N' F: c 我地為下一代d青年人著想下啦
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 02:53 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 02:28 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif% D2 H2 ^5 ], x# g8 h
( o5 d0 P: d: a# q8 t
我都好明你感受,因為我都係19年煙民
9 L* H+ z, m3 K; u9 r$ y不過我覺得加重稅真係可以令到15歲以下d小朋友唔再吸煙,因為佢地真係冇咁多錢去買煙
5 ]% H2 C/ h, Y4 I6 B: }# H8 ]$39一包煙雖然真係好貴,但係對成年人嚟講都唔係太過份
- g% i+ [& M$ z+ n% C" C我地為下一代d青年人著想下啦 ...
$ D1 p/ f8 g% F$ S; ?
, k; a  d& ?* c) h. X
呢一點...我也一半同意你既講法,原因...15歲以下既小朋友如果唔夠錢買,4 E! O: r4 x6 L. V$ T  M6 A  N6 c
4 I6 x2 Z# R- a
都可以幾條友一齊夾錢買,每人只需夾幾蚊就可以買到一包,' o, Y# L/ K- F2 I
" [$ S# P9 F+ j9 G+ M
說實話...成年人也未必能夠每日負擔一包或以上既港煙,
* Q3 b6 B: u2 O# ]" m6 f$ `0 _! M5 B# ^8 c
基層煙民只能糊口,係班狗官食米唔知價,! h  p$ ]1 a' R4 v$ N/ f
+ }, w& [3 q9 V! K- o7 @( J/ i
總括一句:食了幾十年煙的煙市,要佢戒煙...一定會有難度,除非立例當白粉處理,
. n( {7 P% j5 F; v& S" E: z. O7 I2 O  ^6 m" D- `$ C0 S
否則...大部份人一樣會照食,戒煙呢句說話,非煙民那會知道如何辛苦?5 X  r, ]9 _" K" u( `

8 Q' C8 U. A2 ~- r  K9 Q$ A就正如我唔食白粉,要我同食白粉既人講一句...戒咗去啦,9 Y" c3 O) ?# B: A' K2 U) g
. G  i8 K7 s6 P2 L% i: `7 A9 |
講就好簡單,因為...我地唔食白粉,所以又點會知道人地會點樣辛苦呢!
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 03:17 AM

都起馬可以嚇到班o靚仔唔敢去試吸煙and可以慢慢唔再食
( ]' x' V) H& R) }, N4 }: T你講得好岩.....有10幾年煙癮真係非常之難唔食煙
/ I) p: J" D" G/ }3 S' _5 F$39一包真係唔平,我每次買都有d肉痛
3 f+ I( }: A; L5 o' J可能係我2日食一包,所以冇你咁傷啦
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 03:35 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 03:17 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif$ U  y: y. ?- ^3 m6 O! c8 i
都起馬可以嚇到班o靚仔唔敢去試吸煙and可以慢慢唔再食 ; n" o( [2 S: C. A3 i4 ?
你講得好岩.....有10幾年煙癮真係非常之難唔食煙
+ I, u- J7 S! [4 B& A' l9 R$39一包真係唔平,我每次買都有d肉痛
4 `* l0 T* _0 s/ J4 v可能係我2日食一包,所以冇你咁傷啦 ...
$ O6 V1 [& ^! i3 ?7 ?

/ t1 O2 H2 Q+ C9 y0 z+ G老實講...我搵錢不多,我也沒有能力負擔港煙,我亦多年沒有食過港煙了,
4 q" m+ \5 ], e5 O' E' P* k  M
2 J5 W# O) w: [4 k5 g, U# c  i實則...如何重稅,也對我沒相干
" k: X* {, M) T/ l- i. H* x  Y1 A0 i( e: L  x# k* N
我只係睇唔過眼,點解一眾高官及非煙民,會視我們如洪水猛獸般看代呢?
3 H  }6 D# |& t% P; c3 h
- T/ o' d' s5 p1 a. }6 Z公平一點講句,如果煙仔並非遺法物品,你政府又何必要趕盡殺絕我地呢?
( n, E: S+ H5 `! a8 H7 x8 a# V) I  s5 u, \+ W- b9 n* j
香港市民已經算守法,從禁煙的第一天起,絕少新聞會提及:某煙民在禁煙立例後,
7 v2 {; m; _% m, r% K
; y9 Z& j# a9 f& f一樣如常在餐廰非法吸煙...呢類新聞!; p- F9 j8 |# t" c* M, q" u) |

; e% y9 c  i1 Z# M* b, H- w. O8 ~香港政府上得床來掀被蓋,越來越過份.....
% R. o) j4 L* m8 s5 ^8 O: |" r! c. ]( q) H
其次...一眾狗官只當香港係遊樂場...選擇性立法加稅,
: i3 |1 j" ^, ]1 g$ Y# V. E3 i$ w0 V0 M1 e
自己鍾意飲紅酒,就將紅酒減稅...只為一己私慾' p, ?- i5 x/ `. \) i6 n" @

& C( l% r+ n1 \& w+ ?我到依家亦想唔明白,煙與酒也是傷身之物,
2 _5 h' R4 i0 B# K
. I1 D" i' X) R何解偏要選擇性加稅?
8 d/ @: G3 [" L' F3 V! h0 A! G8 J) ~4 W
難道酒後撞死人會危險過吸煙...
# ?, n  V# O8 E# ~0 h" h' f+ K6 |8 M# l& u( }
如果政府可以解釋到比我知,我話知佢加200%稅啦
% c8 y# l1 ]3 @. }0 P
5 C" {4 z# V8 l  @# w6 r[ 本帖最後由 費事高 於 2009-3-23 03:40 AM 編輯 ]
作者: kaing    時間: 2009-3-23 03:36 AM

其實要有害十9幾萬野都係可以危害生命既...
9 l4 N2 }' _4 n$ A我覺得如果係因為有害生命而加稅....就真係講唔通...用加稅而令小d人去做lee d 事就更加諗唔通..., }# Q" O5 }8 e. e
如果真係用lee 諗法做野...真係講真...實在太...無知...9 ]# a) t! H9 r- S- E

0 H; O* z, o+ v8 C+ g7 o不如直接d 立法啦...加全部都加...係咁低死...只係加一樣...減稅又係一樣...實有人會受其害...or 受其利...
8 O3 @; j8 z  g* J5 \$ G+ Z' b# I/ k
lee 政府無咩期望...可以既話我都想入去...掟屎...
" z3 s/ d1 D1 j6 q" v! J% Z$ l" Z/ B( ^* W% i) G. x" {0 \
如果有人覺得政府咁做係岩既...我都無說話好講...
; d+ V" A  ~6 w9 X/ x  u: [5 ]* y只係你未受其害ja...
0 p) l% Y* f7 Z如果咁樣都講得講....有車都可以加重稅...因為會車死人..." ^. p: w- e( G5 P/ z3 c) X
酒又係...肥利既食物又係...唔該睇時又加重稅...都係同一樣道理....
) F7 i" v5 p( b
& c* \1 K3 F6 d4 _1 _6 @6 ^+ w因為有害..., g  V( G4 ^7 a; Y3 D
$ d2 ^' ^" t: M
但係市民係有自己選擇既自由...
6 k% f4 T# |' i/ i食煙會害人又害己////但係車禍發生...都係害人害己...因為渣車果個...車死果個..都唔會係自己...
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 03:54 AM

原帖由 費事高 於 2009-3-23 03:35 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif) H2 h+ d  g- R  p
2 @! Z, P/ v- T+ X
# G7 ^4 A2 e8 c/ T
老實講...我搵錢不多,我也沒有能力負擔港煙,我亦多年沒有食過港煙了,
! `% i  O$ O; M8 q3 `2 W% g4 T. w) |0 l7 r. J7 Z4 {
實則...如何重稅,也對我沒相干
: y2 f7 z- o( \# O
$ q) s2 n) u% N& G我只係睇唔過眼,點解一眾高官及非煙民,會視我們如洪水猛獸般看代呢?9 ~& ^% U; Y! `0 Q( u1 t" q

3 u/ y5 e. w9 M- g+ `公平一點講句,如果煙仔並非遺法物品,你 ...
; p! D' M! l9 ^因為煙稅太吸引喇,一包煙3份之2係稅收
8 m% V! y7 M" m9 I香港政府又知道煙民只要過一排就會習慣$39,政府真係肥仔水喇
作者: 【中發白】    時間: 2009-3-23 03:57 AM

原帖由 kaing 於 2009-3-23 03:36 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( V) |9 s( m7 N9 t6 V% Q
其實要有害十9幾萬野都係可以危害生命既...9 v$ S9 S: n" w/ b5 x) L
我覺得如果係因為有害生命而加稅....就真係講唔通...用加稅而令小d人去做lee d 事就更加諗唔通...
* E8 Y4 z7 n, P( r9 G: f& K+ F, o如果真係用lee 諗法做野...真係講真...實在太...無知...
) s5 D! s& a" J. a: _% i$ r  u
4 m' q+ S3 x- O7 s! M4 v不如直接d 立 ...
) o; e( r( J; z
其實煙and酒都係傷身,政府加煙唔加酒,真係唔太公平
作者: nbn    時間: 2009-3-23 04:07 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 03:57 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 H" m, z! t$ y% X
, ^1 Q5 u% w/ J其實煙and酒都係傷身,政府加煙唔加酒,真係唔太公平
# v! K- r! S  e* b+ g
作者: Lee3    時間: 2009-3-23 04:10 AM

原帖由 【中發白】 於 2009-3-23 03:57 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
* y2 e9 B7 A* S- a, N+ V
. ^' d. {1 k2 d! G) Q其實煙and酒都係傷身,政府加煙唔加酒,真係唔太公平
# {+ L$ G; G# q: O9 I
  E  g- `; v$ A! C  o
而且吸煙開車撞死人機會比喝酒開車撞死人低
作者: leoking    時間: 2009-3-23 12:55 PM

妖!!
6 }% W4 t# v. R* I9 D只係識得諗自己,你知唔知食煙有幾害人呀!!
/ Q/ Z. J2 X& }& N% l4 Z5 j/ j叫人唔好揸車??" v  J6 d4 ]5 q0 {  z6 [$ [" M
係唔係咩都要下下都要呢樣比果樣比呀??: N: F- |$ X8 M1 V! ]
吸煙同揸車唔該分開來講,叫你戒煙就話唔好揸車,
5 D' p: v- J7 }: t% v( P( _1 o* [/ J咁係唔係食飯就要連隨邊食邊屙呀?
+ q1 o! B5 ~6 w食埋d屎呀笨!!
- R2 r* O. M1 J$ t; Y自己有問題仲係度大大聲,你知唔知自己講緊咩??
作者: leoking    時間: 2009-3-23 12:58 PM

原帖由 kaing 於 2009-3-23 03:36 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
! k7 p7 f1 I# v! d' |2 K# x- ^其實要有害十9幾萬野都係可以危害生命既...
" W  H" v- z. ~$ ^/ ?* K我覺得如果係因為有害生命而加稅....就真係講唔通...用加稅而令小d人去做lee d 事就更加諗唔通...
' z$ `# y9 A1 s- {& a' b如果真係用lee 諗法做野...真係講真...實在太...無知...- v, g7 h, N/ J. |- W

/ L7 f8 R7 [; ~2 V" X  [不如直接d 立 ...
; G1 i  N; C7 l$ w% @
& X. c9 U9 A: w$ w3 _
咁你咁多野不滿,你做政府呀!!5 @- V5 @# K2 `7 N# ~4 d7 N
唔該你啦  d3 h. X/ K, a: k) K/ s3 V/ @
係話人呢項政策唔得咁大聲既時候,你唔俾點真係可行的意見俾政府??
  z! _9 l8 V( a2 n$ K- _) _4 H1 n% [果d咩一係全部加唔該你摺埋啦!' i$ I7 g( ~0 C
你有冇顧及整體環境及政制架!!
作者: benny1219    時間: 2009-3-23 01:19 PM

有時候我覺得吸煙的人很自私  非常自私- O" G& N9 k- \/ J  v- Y8 i. V
8 p4 Z! X5 K7 m* T
我住的大廈有住戶不知吸了什麼牌子的煙 那些煙味很濃烈 我估係國內牌子或雪茄 , j1 o; V3 K3 a
那些二手煙影響上下左右隔離單位 強迫鄰居吸二手煙
4 t$ k1 s4 \* Z; Z0 J) }影響居住環境質素 管理處收到不知多少次投訴 要求有關住戶關好window先吸煙 那位住戶明明知道佢隔離單位有個大肚婆 被不同單位的鄰居投訴後 仲惡意增加吸食次數 我住係佢上面都忍唔住 走落去同佢理論 點知那位煙民好串咁同我講"""香港第幾條法例唔準住戶係屋企吸煙""" 之後大力關門  ; i% R# n# i; s) G: z" v# t
( h. r; k! ^7 V. N$ F
就係咁樣 我有乜辦法唔支持政府繼續大幅加煙稅
+ {6 `# v; a8 k  \' F2 n" p$ f3 N. H4 E9 C0 S( x0 l. c# S
我支持煙民有自已的權利同自由 但係唔係應該顧一下不吸煙者的感受呢 食煙巳不好 對身體健康有影響 仲要影響埋其他人
, P  o3 n2 Y  N$ f- [0 v! |" r, `5 @9 Q3 T) d+ k. k
作者: 雷鳴仁    時間: 2009-3-23 09:07 PM

老友 , 講真丫 , 吸易哩家野真係百害而無一利 ,
- a- b) t( S6 j) [仲要唔單止影響自己 , 仲影響埋身邊ge人 ( 可能你唔係 , 不過世上自私ge人仲有大把 )
4 p' q3 ?- {# N! r2 L: ^% @/ F# B為人為己 , 食少枝煙la~~
作者: 費事高    時間: 2009-3-23 09:22 PM

原帖由 leoking 於 2009-3-23 12:55 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 x7 }7 {. T) j" {7 Z妖!!
% f$ H2 s7 [9 K1 x) L只係識得諗自己,你知唔知食煙有幾害人呀!!' l& q6 r6 w+ v$ T9 \4 s0 E0 m" d$ @
叫人唔好揸車??& S8 D/ _( H  ^! M* e5 T
係唔係咩都要下下都要呢樣比果樣比呀??
; M1 M; f1 ]* p! n* t% e2 Q吸煙同揸車唔該分開來講,叫你戒煙就話唔好揸車,
5 X/ A1 a" h, J4 l5 H; x* R咁係唔係食飯就要連隨邊食邊屙呀?
, ]' `) H7 F' ^  H+ _  E! M食埋d屎呀笨!!
7 i" S' M- s! @* A: N' p' U" E自己有問題仲係 ...
: X  O2 t2 o8 I; L  z" ~0 K

1 p; g! U& h# o; e& }2 Q) R; X! Y你只需要答我一句:香港法例,吸煙是否犯法?
( Q/ b* f" L3 G* w若不是犯法,煙民幹甚麼,又與你何干?5 r" d$ `/ _9 _9 x9 W( e. ~7 w
經常聽到你們提及...二手煙會擾民,
! n7 H  e& B- Q索性就直接禁止出售,可以出售,那就表示並不遺法,; w- j) T; @) ^' Z/ [  e* |
你要管我地?你就不如去管下政府,叫個19政府立例煙草屬於一級毒品,
4 C  l( [6 _3 ]8 s6 G- h. x到時候...我咪戒煙囉!
4 [7 G; e& s1 A; A6 E唔係犯法既事情,與你何干 . \0 a& D( T7 @" s0 d# e
你問我食煙有幾害人?我知唔知道?0 C: o5 Z* o: f" N/ o9 ~7 ]: ?
咁你又知唔知道,飲酒又有幾害人呢?7 b  m; J& W# F# F) x8 W
煙與酒不能混為一談...真係天大笑話
$ J7 v$ T5 r$ Q- W* m* _兩樣都係非必需品,: f8 w" G% E6 G
同樣對身體有害,- K" I; O' _$ k, y+ U) I
煙民身體出現問題,就話加重醫院負擔?
+ u# E7 w: X3 v6 N飲酒一樣能夠傷肝,立稅人幫助酒鬼,就無問題咩?5 f, K+ h: q- r/ w) R) y5 W$ J
你呢條係咩道理?
9 [, {7 X6 h: @- z0 i  }難道你係酒鬼?
/ ^1 M: E+ a* k& |( \8 u; d8 l/ \2 j- S( x8 p7 o/ X, H

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0