標題: 無 綫 預 告 香 港 0 ℃ [打印本頁]

作者: ihn    時間: 2009-4-7 12:39 PM     標題: 無 綫 預 告 香 港 0 ℃

近 日 香 港 天 氣 雖 然 乍 暖 還 寒 反 覆 不 定 , 但 仍 未 至 於 出 現 達 至 冰 點 的 零 度 氣 溫 那 麼 誇 張 的 天 氣 , 可 是 無 綫 的 高 清 翡 翠 台 前 晚 播 出 由 邦 民 日 本 財 務 贊 助 的 天 氣 預 告 片 段 時 , 卻 打 出 零 度 氣 溫 的 字 樣 , 相 對 濕 度 則 是 百 分 之 73 , 螢 幕 還 打 出 資 料 來 源 自 香 港 天 文 台 , 認 真 烏 龍 。 網 友 kennylam777 前 日 立 即 將 有 關 片 段 上 載 到 YouTube
1 e( X* U/ k& S  L" I$ F
% _* A" `* x  W3 C6 }3 Y4 l2 z對 於 這 次 報 錯 天 氣 的 失 誤 , 無 綫 外 事 部 副 總 監 曾 醒 明 昨 日 回 覆 說 : 「 翡 翠 台 同 高 清 翡 翠 台 係 有 兩 套 機 器 分 別 獨 立 運 作 , 呢 次 係 因 為 高 清 翡 翠 台 嘅 儀 器 出 現 咗 少 少 問 題 , 所 以 輸 入 唔 到 正 確 氣 溫 數 字 , 當 晚 已 知 出 錯 , 只 係 播 映 咗 一 次 , 已 經 有 同 事 跟 進 , 我 哋 深 感 抱 歉 , 以 後 會 小 心 處 理 。 」 他 又 表 示 接 獲 1 名 觀 眾 指 出 錯 誤 。
6 c, M; Z) T+ s1 M4 Y* f
( r  j% Y2 j2 _' a" ^2 hhttp://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/apple/20090407/large/07ec4p7n.jpg
作者: 睇我唔到    時間: 2009-4-7 12:41 PM

原諒他吧
作者: leonlei    時間: 2009-4-7 12:59 PM

哈,我有睇到。不過佢讀得好正,零度有錄,唔知負數有冇錄聲
作者: whalvinko    時間: 2009-4-7 01:49 PM

原帖由 leonlei 於 2009-4-7 12:59 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif% T+ ~6 |/ E8 [; U  `* N2 w
哈,我有睇到。不過佢讀得好正,零度有錄,唔知負數有冇錄聲
0 A; [6 \& n- Q
d電子出既野9 I5 |9 p. w  ^2 {. P
入幾多度佢就合番埋1 十 5個d架啦$ K+ l$ C; I0 u) b' k8 v
有0度出唔出奇0 E- y( D% ?; W1 B- ]

1 `8 q6 N, G" i以前有個幾百%既濕度就冇左聲
作者: BBNN    時間: 2009-4-7 09:08 PM

他 又 表 示 接 獲 1 名 觀 眾 指 出 錯 誤 。) _8 S( c; I. H, Z
食完飯睇完戲得閒過頭無屎屙
作者: 火腿    時間: 2009-4-7 10:55 PM

我通常都係聴 ....
作者: 威水哥    時間: 2009-4-14 01:36 AM

果個觀眾出位哂啦XD

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0