標題: TVB 你呢鑊重唔含家鏟? [打印本頁]

作者: wwwhk    時間: 2009-4-24 02:38 PM     標題: TVB 你呢鑊重唔含家鏟?

明明白白聽到無線新聞話:
" i4 H4 w+ x) i; v7 @. z9 H. ^# ^; K' u1 Q
「阿叔」為中華民國勇奪亞運足球金牌8 S9 @( Z7 {% \; D5 A: J) x5 j

% _8 X8 F# y- B; g/ v& ^8 O' g2 W! k(時為 1958)% r0 d- g5 t8 k. _+ G' ^

+ H8 w* b/ H" c. A6 C
作者: hamsubboy    時間: 2009-4-24 02:53 PM

NO PROBLEM!& h) q, t* t0 \' a0 g( o

% B) B$ U% C- I" w因為當時 "中國"是由台灣的中華民國代表加入聯合國,+ n  u" A6 C# a  y/ b! D9 L
中華人民共和國係後來中美建交後, 才取代中華民國加入聯合國.
作者: tlkwan    時間: 2009-4-24 03:34 PM

有什問題呢?TVB只是講事實/history.佢1958年真係代表當時的中華民國!!!
作者: Y2J6688    時間: 2009-4-24 03:46 PM

唔好為左政治問題咁敏感
作者: ATX    時間: 2009-4-24 04:00 PM

樓主係一個吾知歷史噶傻子
作者: mazingerz    時間: 2009-4-24 05:58 PM

當時香港球員除左香港代表隊之外,仲可以代表中華民國出戰國際賽。. l) Q5 G* r6 S. r1 x% g
(相信亦係呢個原因,所以前宗主國英國同而家香港都唔會授章俾阿叔。)
作者: 奪命老妖    時間: 2009-4-24 06:22 PM

果陣既中華民國隊,大部分都係香港人
作者: francisa    時間: 2009-4-24 06:33 PM

原來呢度都有五毛黨!
作者: supsup    時間: 2009-4-24 08:44 PM

嘩~~~~中史堂呀~~~又學到野喇~~~~~~~~~~
作者: SCM    時間: 2009-4-24 08:58 PM

樓主應該係想話佢講中華民國唔係講中華台北
作者: sucker    時間: 2009-4-24 10:07 PM

唔懂就唔好亂咁話人錯...去求証實錯才指正.( R4 n5 W; K& a6 G* u# J3 l
就係你這類人,大做文章...
作者: chicken    時間: 2009-4-24 11:11 PM

中華民國萬歳
作者: beIibaIa    時間: 2009-4-25 12:40 AM

原帖由 SCM 於 2009-4-24 08:58 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
0 k3 @, r8 d* T0 P: |樓主應該係想話佢講中華民國唔係講中華台北
, P; K3 f3 b8 n( F9 W

# ?. m$ Q5 x7 i* H# k樓主應該係想話佢想表達佢頭像ga意思
作者: lywv5    時間: 2009-4-27 09:40 PM

必須旗幟鮮明地反對動亂
2 M, M& `5 L$ l2 m0 [
+ H) p5 _$ [0 P" V" m% w/ U* i% j[ 本帖最後由 lywv5 於 2009-4-27 09:42 PM 編輯 ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0