標題: 香港差人老屈實錄 !!! [打印本頁]

作者: e_e    時間: 2009-4-28 11:11 PM     標題: 香港差人老屈實錄 !!!

http://www.youtube.com/watch?v=KpVA0776om4&feature=related
作者: J.T.    時間: 2009-4-28 11:22 PM

long long long long time ago......
作者: beingkilled    時間: 2009-4-28 11:24 PM

段片冇前因只有後果, 真係唔知邊個屈邊個
作者: J.T.    時間: 2009-4-28 11:41 PM

原帖由 beingkilled 於 2009-4-28 11:24 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 Q' S" Z9 {3 e7 h, o4 E& l& }段片冇前因只有後果, 真係唔知邊個屈邊個
! }- {  W8 e/ T7 A: H$ W, | 0 G) T& |; |: d. `/ X

( s3 t% z' H1 V
, R7 t! `7 c4 j8 N
; ]2 E' e; L1 q5 d& k% k/ Z官質疑警誠信 保育人士脫襲警罪 涉案兩警休庭交談 澄清內容供詞矛盾& Q. ]! A/ Q3 y+ N/ ]$ D  W/ L# T
  L+ a: o+ W& S1 k
(明報)2008年7月29日 星期二 05:107 z( Q2 Y. y  g; c

2 c1 Y* f3 Q9 e1 q6 T【明報專訊】一名關注社區重建的保育人士,去年協助深水埗重建區街坊搬遷時,與房協職員發生爭執被帶回警署,他與警員發生糾纏,雙方均告受傷,保育人士被控襲警,昨經審訊後脫罪。裁判官質疑聲稱受襲的警員,身為證人卻於休庭時與另一名警員證人交談,令人懷疑他是否違規討論案情,加上兩名警員證人供詞矛盾,裁判官認為警員證供不可信9 j/ z0 J1 g. b) v' V6 @# s4 S. V
% {/ y! M3 i( J5 N1 f: E
釋放後同儕拍掌歡呼/ y' N) S- i- o/ }

* Q1 }1 [  V: z, @3 k6 [  k9 J# j$ c被告謝德文(39歲)是公民起動發起人何秀蘭的助理,花名「柏齊」,他被控於07年11月27日在長沙灣警署內襲擊警員陳再武。謝德文由資深大律師李柱銘代表,當被告裁定無罪釋放後,庭內30多名保育人士及重建區街坊即拍掌歡呼。
, s  [% e& P* [0 ~4 J
' n- K8 ^& a, J0 c4 @# p0 [涉案的警員陳再武出庭作供期間,被指在休庭時與控方警員證人交談,辯方指由於陳仍未完成作供,要求他澄清交談內容。陳說與警員證人先後3次交談,內容涉及足球及一名女警,惟警員證人稱只談及足球話題一次,之後沒有再交談。4 K6 S- Z! z) G* x* D  W  a9 b" t

2 R: [6 |7 {8 H( X0 w% G& C) e官:見同僚遇襲應即時阻止
& i. s7 j# U0 V% O0 h
( K) R0 M- A/ j% @暫委裁判官陳永豪質疑,陳的行為惹人懷疑他曾與別人討論案件,加上陳作供時極為迴避,當被問及休庭討論的內容,其口供與另一名控方警員證人亦不脗合。陳官續稱,事發時若警員見同伴被襲,理應即時出口阻止,故認為控方兩名證人不誠實可靠。7 W: o* K+ n4 _

0 s! p$ a2 K) K; v陳再武供稱,當日於搜身房內,3次向被告要求搜身,惟對方多次以要見律師為由推搪,及後警方搜查其背包,被告用手㬹撞他及踢他。其後被告更雙手摸腰,他恐被告會拿出攻擊性武器,所以撲前,兩人倒地,均受輕傷。1 o* i  l  w9 i& N
; U% w0 F& u$ J% H+ R* K
不過,辯方指陳當時見被告手拿電話,想撲過去搶回手機,以及不讓被告記下其警員編號。另外,陳將被告推倒地上後,用腳踢向被告,更高呼「你襲警!」5次之多。另外,被告曾嚷道︰「你們是警員,竟可這樣『屈人』!」但陳一一否認。
+ S1 n7 B- k8 u- c# ?- M5 D
' A1 V/ _7 k" N" F辯方指陳用右手向被告揮拳,但陳以右手曾受傷嵌入鋼片、未可發力為由否認。辯方遂播放陳在深水埗拘捕被告時的影像 ---> http://www.youtube.com/watch?v=KpVA0776om4&feature=related ,片中所見陳雙手自如地制服被告,其間情緒相當激動,向被告指稱要合作,否則會控以阻差辦公。* |# k8 b6 `  X5 n
5 `; Z* I$ H- X& W$ L3 G  Q7 Q
【案件編號︰KTCC2673/08】! K# t6 E+ v, _0 d! L

7 _/ B' `7 h' y, j" W* Cfrom internet
9 C+ t. i" z3 F( _http://hk.news.yahoo.com/article/080728/4/7en3.html( S! q  l  b3 e+ Z
: L/ Z- z4 X7 s/ S
作者: benny1219    時間: 2009-4-28 11:48 PM

哩單案完左啦
8 q& e4 q9 }4 j7 g# l0 L- y, M3 z法庭判左果條友無罪 並質疑警方
作者: 費事高    時間: 2009-4-29 02:18 AM

差恅?係咩黎架?
7 V& K5 t) H$ _5 [4 x' l8 S咁就係唔使保護市,膠硬就以係旺角警署強姦愛害人,
( }0 e2 Y- K& D% k" I既大牌爛仔...已經退回到雷洛時代啦...
作者: HansChan    時間: 2009-5-1 11:08 PM

甘件案就此算數?
6 V9 \% e0 [  {9 ^/ \啲差佬又冇事??# e  g) F; E9 D+ p1 Q. c$ t& V7 |
甘又係.....唔通官告返官咩?!
作者: HansChan    時間: 2009-5-1 11:25 PM

記早幾年內我响街度多次俾啲差佬不禮貌對待......一早都對香港啲差佬冇乜好感.....
! y) L, L9 D. j0 K+ [. R& K好話唔好聽,有起事上黎都真係唔知報唔報警好...啲差佬黎到細單嘢嫌你搞住佢,大單嘢嫌你靠害佢....." }& N# v/ w" ]1 N
我試過响街執到個銀包攞上差館都仲要俾啲死差佬唔禮貎既,又講粗口小我,又擺款......
, p8 v$ ~1 b- Y- K唉.....睇到單哩啲新聞又憶起啲唔愉快記憶添!
作者: J.T.    時間: 2009-5-2 05:52 AM

原帖由 HansChan 於 2009-5-1 11:25 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif8 y- r7 N0 l4 S" s3 e% S8 `% E
記早幾年內我响街度多次俾啲差佬不禮貌對待......一早都對香港啲差佬冇乜好感.....
9 d" l7 L6 q7 W1 |好話唔好聽,有起事上黎都真係唔知報唔報警好...啲差佬黎到細單嘢嫌你搞住佢,大單嘢嫌你靠害佢.....
6 J1 E  U& s2 n* C% U8 i. _我試過响街執到個銀包攞上差館 ...
; s( {5 ?6 w2 k" ?- N
port 佢 la...
作者: ktwu2007    時間: 2009-5-2 09:59 AM

原帖由 J.T. 於 2009-5-2 05:52 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
1 w2 _( L/ M4 P3 }+ s" C% Y3 O, H+ T7 M# Y1 S/ U( V7 w
port 佢 la...
9 T' l# @  K3 M9 @- }8 {. X' t9 n- K% l  _/ m- g
單係要除褲搜身,  惡法都 port 唔到......% v4 O; y2 p! ^0 n, D1 P
有枝槍o既人, 係大o西架la!
作者: -仔仔仔-    時間: 2009-5-2 12:37 PM

原帖由 HansChan 於 2009-5-1 11:25 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# i$ `, j6 P$ b5 G  {  D0 s
記早幾年內我响街度多次俾啲差佬不禮貌對待......一早都對香港啲差佬冇乜好感.....1 {6 D1 `, Y5 r- Z, }
好話唔好聽,有起事上黎都真係唔知報唔報警好...啲差佬黎到細單嘢嫌你搞住佢,大單嘢嫌你靠害佢.....
/ L/ {9 x2 w9 H: A" k0 K0 K7 ~0 H4 w我試過响街執到個銀包攞上差館 ...
+ t8 J) U0 b6 u! e) c其實每個地方/團隊入面5 h  R. `1 N  a
都一定會有少數既害群之馬4 L& U- i# r9 ?# u$ w" v7 S) ]
唔只係警隊入面有  i# W, V1 U: P! e7 Y
唔好一咩咩打沉一船人4 c. G9 h: V4 m" L
相信香港警察吧
作者: HansChan    時間: 2009-5-2 06:55 PM

原帖由 -仔仔仔- 於 2009-5-2 12:37 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; t* a# x6 u9 j' k( p5 B3 f* G
, s0 ]5 W- J2 s. @其實每個地方/團隊入面
/ F) Z, o  U- e+ b" x' a- }都一定會有少數既害群之馬: Z: J! d& O+ p. A8 @, l3 p
唔只係警隊入面有
, \4 B& |- `; {& y% J9 M! l1 \唔好一咩咩打沉一船人
) i, _( Y2 w$ @相信香港警察吧
  ]: ~) b5 N2 I  t
: }( V  K& D3 Q8 E3 j7 z- N
早我估五六年左右啦.....
) w: N! s" G, {+ @) C6 `我層經試過投訴個差佬唔禮貌...! C6 C- v1 a0 d( q: m
我記我係上網search,有條link可以send封e-mail去甘樣既..." _1 p3 a  A( W9 O6 o6 b
嗰時我係有抄低個差佬個編號...我好詳細甘打晒事件經過,有聯絡方法.../ r+ t2 G! X! a1 ?* \- c! L* M
兩日左右啦,有個inspector打黎俾我,要我口述一次事件俾佢聽...& ]% _& I2 `3 s# Q3 F
甘我講啦,講完佢同我講"係個警員唔岩o架喇,甘你想點樣追究??"4 V# Z+ m$ f. Z% N3 n" b
講真,我真係好憎啲甘既回覆...我投訴,你問返我想點,我想你同我殺佢全家甘你係咪幫我先?- k% ^& v; N" }5 d/ g
唔係吖嘛!我投訴,你唔係有個機製去因應投訴既事項去follow既咩??問返我點喎...甘我可以點呀??8 `2 M: l1 Q6 |
上年我投訴一個的士佬拒載....差唔多程序....又係兩日左右有個差佬打俾我問我事件經過...
& k4 `$ f! D( f6 U' A0 d8 Z* Y我講完,佢話"甘而家你想點吖,你會唔會考慮消案??"
1 T2 \! m" K0 E" C- R6 ~9 W2 _一開波問我消唔消案,甘我投訴黎做乜?我話唔消,佢問我想點,我問返佢我可以點..
' g) }3 C* Y8 x" n7 c! v佢話可以警告吓佢,我話ok!  @2 d+ o$ s  U+ e8 g
佢叫我by hand寫一封事件經過去將軍澳警署交通部,
  x8 b7 e: V: I3 }2 ^+ g. x  a. ]: d甘佢一開波問我會唔會消案,我條氣梗唔順啦,
8 A- y' k# s& O6 ^& r我响個事件經過打咗一句"我選擇不接受x警員既第一個見議(消案),而接納佢既第二個見議(對該名司機作出警告)"
7 ^8 ?6 |) ^5 k1 S0 ~+ z1 K  l之後一日個警員打俾我,好勞氣甘同我講話佢冇叫過我消案,我同佢理論,佢大條道理話佢冇甘講過,甘我問佢想我點,佢叫我去灣仔落口供,我話ok...過咗一陣,我諗返轉頭,佢講過啲嘢都可以話冇講過既,我去落口供真係把鬼咩...之後我打返俾佢話我算數唔投訴,佢俾佢上師聽,我梗係話佢哋做嘢唔ok啦,個所謂上師都只係話"可能有啲誤會啦大家,我哋警員係會認真處理每個投訴,唔會叫你消案既!"
& N% e1 G1 j5 A- V, \$ @我好覺得好多嘢都做個樣出黎.....有鬼用咩!!
  P/ l0 n; P7 V/ {: {, I啲差佬覺得自己係做大事既,小事唔好煩佢,條氣唔順响街見到你,又唔夠數,你唔好彩囉!!
作者: agogock    時間: 2009-5-2 08:57 PM

原帖由 HansChan 於 2009-5-2 06:55 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
$ X, B& U( d* M9 a- c" S
  E) Q9 G( P2 J2 T, T# c+ f% g. O9 Q) [( r% W5 y7 s) z
早我估五六年左右啦.....
3 K# O- a7 G! \; _# I% O2 ^( I我層經試過投訴個差佬唔禮貌...# |; H( C& h2 o% L: u
我記我係上網search,有條link可以send封e-mail去甘樣既...' E& [0 U7 O/ z. s
嗰時我係有抄低個差佬個編號...我好詳細甘打晒事件經過,有聯絡方法...
2 P4 r0 K5 g* [/ c7 b) l兩日左右啦,有個inspecto ...
4 u' c0 _5 x) i( `- k* e

6 d. n$ H7 Z8 N3 v" F3 i) z4 \5 }) [; N
點公平, 去投訴差人, 調查果個又系差人....點得架
0 l: y& k' Q: X* i* a1 Q8 ^1 k6 u2 H% Y3 o
如果得當年ICAC就唔會獨立部門啦, 直接REPORT俾督爺啦
作者: HansChan    時間: 2009-5-2 10:18 PM

原帖由 agogock 於 2009-5-2 08:57 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
: \+ _+ b5 F8 ~3 B; x" x1 z8 r3 a( i
8 H" D. p8 _) [# [, o* G+ i; P; B
7 F0 N0 R7 d' p3 y# N* N. g9 a' E# L/ {1 I
點公平, 去投訴差人, 調查果個又系差人....點得架
( T/ H5 k/ v% y* q  T& J% a' F8 v& c3 R3 E9 |
如果得當年ICAC就唔會獨立部門啦, 直接REPORT俾督爺啦
& E$ |4 L$ i" D6 F
* n0 q. y! |; }1 A: v: o0 r所以我之前咪話.....如果遇到有事,都唔知報唔報警好......9 z" o& z: |  i
其實我仲試過好多警員既唔禮貌對待,有啲真係好冇里頭.....
! N* y+ P# ~% u9 ?. i' J仲有....好多係死冇對正!' S4 P! j) b* w+ b) b$ Q6 `) D
我試過有一次楂車,綠燈我過...我見到有閃光燈閃喎...我好奇怪...我又唔係衝燈(我後面仲有車跟住我過),但又會影相....過咗個多星期....我真係收到信喎,話我衝燈要罰錢...但封信上面話如果要上訴就打某某電話...甘我打電話去啦,有個差佬聽...我話返俾佢聽件事...佢叫我將所有同佢講既一字一句寫落封信度寄去差館乜乜部門....我照做啦....又過咗唔知兩個定三個星期....有一封我相信係一早set定既信寄返俾我....話佢哋有足夠証據証明我犯法,上訴不受理會,我一定要交罰款......7 i9 y: e4 v0 a4 _
甘你話喇....佢扮晒俾咗個途徑我去投訴/上訴,但又冇做任何嘢(當然啲差佬可以話佢哋做咗好多好多既嘢去follow個case,但明眼人都睇得出啦,要有人信先得o架!你話你有足夠証據,係乜足夠証據??你做過乜嘢都更進??唔係老屈係乜??)
) P9 I9 C/ h' v/ K啲差佬講乜都係岩既,有其他人可以講咩??的確,我係可以用其他途徑去追夠到底,但我要付出幾多??請律師呀?!請律師都要錢,搞完一大輪又唔知可以有啲乜....我又唔係有錢!到頭黎可能得不償失......
- Y- v; F( Q- Z6 k$ H$ k所以毓民講得岩....法律面前,窮人真係吞x....
' z. ^9 `9 Q6 }香港法律係全保障差人同官,一半保障有錢人(另一半係可以俾到有錢人去挑戰).....窮人真係食得蕉!
% v/ O" v( j/ a  x) N
# Z& f4 J8 O2 G1 @7 t' z[ 本帖最後由 HansChan 於 2009-5-2 10:21 PM 編輯 ]
作者: hwkeung    時間: 2009-5-5 02:09 PM

原帖由 HansChan 於 2009-5-2 10:18 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif1 }* h1 o. E4 ~* N8 C
  K0 N! X0 {! m# g9 A) M- r

& g$ @1 a9 H# |" d4 @, _3 e所以我之前咪話.....如果遇到有事,都唔知報唔報警好......4 k8 y3 X+ e9 Z
其實我仲試過好多警員既唔禮貌對待,有啲真係好冇里頭.....
  L5 W0 U4 h& D* j仲有....好多係死冇對正!
$ j6 w8 `$ z2 t+ o我試過有一次楂車,綠燈我過...我見到有閃光燈閃喎...我好奇怪...我又 ...
8 A7 O6 J  p& H2 Y6 ?
我認為下次你再遇到呢d事, 不如聯絡下某d報章傳媒,
4 ?7 X( v/ B; \; e% J6 W% K! o然後將件事化大, 當然要件事實的全部係你真係被屈啦,2 |$ _$ n6 @  s, F+ o- \
當今的傳媒力量是唯一窮人可以對抗權力份子的技倆,: f* ~) m, `. l0 n0 W( p
3 D+ ^* [, n; b, u4 H  d( G( n7 J
百姓怕支槍, 高官怕支筆.
作者: HansChan    時間: 2009-5-5 08:43 PM

原帖由 hwkeung 於 2009-5-5 02:09 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif; s4 Y3 z  V7 [  M) h

7 p) \" X- E. k我認為下次你再遇到呢d事, 不如聯絡下某d報章傳媒,
8 Q5 q4 S: t( T4 |* e5 O! S然後將件事化大, 當然要件事實的全部係你真係被屈啦,
5 O6 ~" R8 g) `" E' c' L當今的傳媒力量是唯一窮人可以對抗權力份子的技倆,, Q1 Q5 [. S: @3 c5 V' H
- w6 `! c. p) [) e6 q
百姓怕支槍, 高官怕支筆. ...
( u$ e9 P. {& I8 I2 v0 O望都望咪再嗱嘢啦!
5 [1 E; g4 e6 `( y2 J& B不過如果真係中...我估我都會吓哩途徑...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0