標題: 失業後的生活 [打印本頁]

作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 10:30 AM     標題: 失業後的生活

我已失業五個多月,(我係做建築),去了一次日本8天自遊行,(未失業前已Plan好,機票+酒店Book好,所以一定要去),砌了多副擺了n年的模型,逢三,六圖書館看SCMP找工+電腦雜誌,每天6:30床上網看新聞,26fun吹水,下午打波,游水加行山,有時種花養金,有時約三五豬朋狗友摸杯底,收收風有無工做,但個市"應應",都唔知重要等幾耐,現在的生活十足十退哂休,無憂2餐的,但事實係"谷種"吃得差唔多,曾生啊,快D做好你份工,比返份工我,多謝
作者: selena127    時間: 2009-5-16 10:47 AM

曾生啊,快D做好你份工,比返份工我 ( 這個希望難少少 ) 8 b3 v* X, g8 a
( i8 O  r- `# E' V* b5 Z
去再培訓局 la , 有野學又有津貼 !!
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 10:54 AM

馬會幫到你
作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 11:06 AM

Selena127 : 去再培訓局 la , 有野學又有津貼 - 回應, 我個Post係管理層, 培訓局是培訓工人,所以冇得培訓
9 R% n( i  b9 U% C版主多謝你,今晚六合彩如果我一注中,比一百萬你做個富貴版主,多謝你提我發達之言
作者: HansChan    時間: 2009-5-16 11:21 AM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 10:30 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
7 |( \( V  p" @+ n7 ?我已失業五個多月,(我係做建築),去了一次日本8天自遊行,(未失業前已Plan好,機票+酒店Book好,所以一定要去),砌了多副擺了n年的模型,逢三,六圖書館看SCMP找工+電腦雜誌,每天6:30床上網看新聞,26fun吹水,下午打波 ...
: z! g  l1 G! w( U' N$ [0 i* `' A
07年頭,我都失業五個月....我好明白感受...嗰時我又係日日既擔心但又唔想坐响樹.....嗰時我記我買咗成皮幾兩皮嘢既lego砌...但砌得幾多日?!上下網,睇下電視,打下機,睇下碟.....時間越長就越擔心......
2 V* s# R7 X1 p) }# ?2 V其實而家我都响失業邊緣.....老細叫乜我就做乜,望有得做落去...做到身體差晒...壓力大到而家左邊背,膞頭到耳背日日都痛,瞓都唔係幾瞓到.....1 I+ S/ U% l0 ^  l2 H
師兄,難過既時間總會過既...頂住呀!
作者: selena127    時間: 2009-5-16 11:22 AM

你有講過個Post係管理層 ?? 1 Y6 `* S' h! y. o5 q% w& T1 W
6 z! k+ ]1 v3 y& {
希望你快 d 揾到工 !!
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 12:06 PM

你都好D,重可以在家中上網吹水,我失業左半年,唔敢比屋企人知,日日扮返工,個個月將D"谷種"當人工來比家用
7 Z6 U5 }+ j, d4 G! J" G$ t6 R; O- m3 E

) K; P( j3 U9 Y1 c" w- H我之前都係做建築,其後轉室內裝修,我係冇乜學歷的管理層,- M* i8 R5 c6 c
星期六,咋放假0 B+ D& e  O/ q

& c3 V  `1 s5 {+ L- @! h, l1 r* G[ 本帖最後由 singleung1956 於 2009-5-16 12:10 PM 編輯 ]
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 12:27 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 12:06 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
0 X9 U. R: d3 Q你都好D,重可以在家中上網吹水,我失業左半年,唔敢比屋企人知,日日扮返工,個個月將D"谷種"當人工來比家用
$ ]( y( t% I5 {
  {* k( a3 R0 }, g, M5 s# x1 d- j) j1 R: R9 M
我之前都係做建築,其後轉室內裝修,我係冇乜學歷的管理層,4 W# n2 f- q" o5 u# z# g9 g
星期六,咋放假 ...
/ a' P, G5 i% B- H

' @) k1 V" b5 Q點扮呀?
作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 12:33 PM

Selena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.
作者: BBNN    時間: 2009-5-16 01:11 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 12:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, K; X% E0 {! `" E1 x
Selena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.:mad ...
8 I7 C4 Y# R8 u0 d: y) G; ]似你講得咁易,有工就做" R7 I8 h' A# U" C. t8 O' X- n
如果個個都係咁既offer都肯制既話,你估下遲d會點
9 p6 E6 i3 Q2 R$ S咁樣既話只係做爛市, ^& i: v% h. S( F, ]
你估係朝九晚四4000大元呀?
" t, Z) p' _0 I4 g/ @) Z! k  ]而且4000你估好穩陣,老闆食你水食得就食,唔制就唔好做
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:24 PM

原帖由 kakeidevil 於 2009-5-16 12:27 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, l6 N  |) E0 P$ {4 t* E
點扮呀?
我都見城門水塘~
5 y. t' B( n! s5 u1 k5 Y1 n7 k好多男人坐o係城門水塘.......等5點番屋企嫁
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 01:29 PM

點扮?" h5 m- y( Z* b* }# ~
朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會5 y0 ?* x2 V4 F9 }& |: y6 }
% I2 \% X* \) z
同家人講?
) a% c$ g% k9 F& c0 y5 h& |2 B- z/ g4 H( a8 u
老媽子8x歲,長期病患者,點講
6 q$ M4 {& W* ]8 q同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:32 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 12:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# R6 s+ e( K8 m) C' G
Selena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.:mad ...
哈~唔可以咁講既......% g8 J- G; v3 S7 n! i
當你讀完幾年大學,捱得咁辛苦; j$ r! n: L1 ?; S" y
又要loan$$; H2 Z+ h+ U) A
7 H8 A3 O  {' s" v  z
得$4000真係講唔通
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:33 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, g6 ~8 @% F! n. U+ a, p
點扮?
: W( ~: l  K3 v朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會7 u9 i# J0 O9 Y  {0 s% r' A# J
2 s8 |5 u" s7 a0 ]- n
同家人講?: _" E$ p; q+ S: l% M
+ m9 o  J# R/ z
& m, ~8 n% }$ A4 ~2 R同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道 ...
兄弟!頂住呀!
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 01:34 PM

原帖由 BBNN 於 2009-5-16 01:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  z0 Z3 H& B) k; o3 n( c
3 s0 M( J4 }7 {/ b
似你講得咁易,有工就做0 n! s' E9 b/ W. m, W7 V, Z+ f2 y
如果個個都係咁既offer都肯制既話,你估下遲d會點6 }9 O3 p& y% Y- H- q9 w/ N% O; w
咁樣既話只係做爛市
, i- `- [; Z; ^# E9 B2 H: d你估係朝九晚四4000大元呀?
# y3 h: g* d0 H7 j而且4000你估好穩陣,老闆食你水食得就食,唔制就唔好做 ...
8 [- f4 }3 a& T, X1 M8 F# o9 G& z6 U0 r5 x& U% K

0 \- w" _4 p1 ~6 H  ?" v3 e大哥,工資係因應社會的需求的,起新機場的時候,扎鐵工人每日$1800,釘板工人每日$1500,現在有工開已經執到啦
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 01:41 PM

原帖由 自由神 於 2009-5-16 01:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 @* F- @0 D+ c8 a$ u+ \- \; @兄弟!頂住呀!
+ f  a* m7 }- w3 O" L! f" B8 z$ o# n' h* l7 W7 g

! E  S6 W8 y' ?+ p. L9 z; m0 q# W" x多謝關心
1 h$ N/ m: r3 `: o- ^0 M
0 Q. w% G2 U  u# \/ t我唔係小小事就話要去自殺累街坊的人,亦不是有事就賴政府的人,我一定頂得住的;
& @; F9 y4 D+ \8 L
) i! p1 G( d" [# S; u以前種落的人際關系,希望三個月後,湛江起酒店的工程可以展開,自己霸到位就返內地搵銀,
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 01:49 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- t/ [* R2 ]- i
) ^/ B0 B5 |/ ?; P' T
5 v4 v$ T% n9 s: U
( s+ o: M& t; ~- ]
多謝關心
8 \5 j2 S' b, \: y1 r8 P) X8 O3 g2 I, p6 w- \6 R2 L% X
我唔係小小事就話要去自殺累街坊的人,亦不是有事就賴政府的人,我一定頂得住的;$ n. S8 X) c, g8 i
! X0 `1 D1 D/ f, _2 P, B$ V8 b" z
以前種落的人際關系,希望三個月後,湛江起酒店的工程可以展開,自己霸到位就返內地搵銀, ...
加油!
作者: HansChan    時間: 2009-5-16 01:56 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 v4 G' O9 R: v" _點扮?2 \& T- l, P' S( v& Z, n
朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會! v$ ~, f+ w, P' w, {# |4 G( J7 l
2 B+ r* G6 |: `4 `' I, k
同家人講?* x+ u! S9 d; X" i: P
+ w9 U! N- ?0 ?9 U& b5 D
3 \& C7 ~/ Q8 ?5 ~* \9 p同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道 ...
8 y1 R* X& v) i+ c3 z$ r師兄!# s1 g: L) X( e
我好佩服你!
! K9 m# N. D- U, X6 ~1 ?我冇同屋企住好耐,07年失業時我都有俾屋企人知....後尾都見到佢哋好擔心....我老豆仲話俾錢我供住樓先...不過我唔肯要.....4 I$ `( V3 W; W
到而家....我响失業邊緣....我好怕俾屋企知.....老豆嗰邊都返少咗....梗係驚佢哋知.....0 d1 v8 ^9 o+ n& u# |0 d5 B
唉......希望難過時間大家都快啲過啦....
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:17 PM

原帖由 自由神 於 2009-5-16 01:24 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif! a3 X; K. z( e' \( h2 M
我都見城門水塘~* `" Q* h" l; e/ k0 C: g5 C
好多男人坐o係城門水塘.......等5點番屋企嫁
8 L/ X* D& y& M8 h3 Y% @: J
' k7 C" I5 r" u8 ]: d* A* I1 C咁咪日曬雨淋...
& O8 T1 c! g, f) [仲要日日都扮, 又咩做呀?7 G9 P1 T6 E) }# o
肚餓果時點算? 銀包又有出冇入
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:19 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
9 j! i( O) \  E點扮?& \7 {# P  g- n
朝早8點出門扮返工,每星期三夜返扮開會
* t: g0 d  ]: {& p# l' R# I. {( G, ?, w- h% z) C8 s3 s% ~' t
同家人講?& r; u; x; h( h6 [3 V+ L; g" ?3 f

# I3 y5 V1 P! R# k, R, o  H老媽子8x歲,長期病患者,點講/ b! g1 y8 Y; L- r& V% ~- o
同老婆講,沒甚麼地方可幫忙,反而多一個人擔心,多一份機會給老媽子知道 ...
1 e- D; Y; W6 C: ?2 C/ U1 w* C9 F. `% z4 Q  ?  q6 N
有冇唸過轉行?' s% d) ~2 O) N; R4 |6 q% o5 E
馬死都要落地行, 要要咁扮唔係辦法咖wo
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:30 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 12:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, {) i7 q- p( B: k4 gSelena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.:mad ...
( x6 Q7 i' R* Q2 I) b% x% }
& e$ l" r7 j1 ?, ?7 r7 a7 l. m
唔使咁激氣喎老友~# B7 q6 }' ?& h3 D3 a8 |4 U" c7 ~
事情唔可以咁講既....- v6 D9 G- @0 s' @# b& [3 o3 W
好多大學生都唔想比政府好似溴BB咁溴8 r, \" [8 a4 g3 N* `' v9 e3 B+ x
佢地都話,救佢地不如救下d中5畢業,冇乜經驗or冇受過咁果多教育果批人 9 O0 G% a( e1 A- n# _% L7 s
掉番轉呀...如果你係一個後生仔,你會唔會接受一個清潔/送外賣既人工呀?
作者: kakeidevil    時間: 2009-5-16 02:31 PM

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 01:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 a. D' ^( n% ~

/ d1 h+ T. L! j) X$ |7 d  g' W- T8 h0 ^9 M1 W, O

% s. T! F9 q7 v3 P: \. O" P多謝關心
, {3 t1 g, L; h) N2 d! j% j
. Z- t# d+ D/ i; H' f/ O7 M8 @我唔係小小事就話要去自殺累街坊的人,亦不是有事就賴政府的人,我一定頂得住的;, p2 T- |6 y2 @* |- d

: J2 r: Q( D1 k! i  T' {以前種落的人際關系,希望三個月後,湛江起酒店的工程可以展開,自己霸到位就返內地搵銀, ...
, g6 A) `0 ~' U9 A  Q% o0 ^
: y# a( a! v! r
出外靠朋友, 所以人際關係好重要
作者: 自由神    時間: 2009-5-16 02:40 PM

原帖由 kakeidevil 於 2009-5-16 02:17 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- T! {' d2 O& z5 {1 b
( Q! @  \1 c6 w) n
: l( y2 R8 Z! ]# h咁咪日曬雨淋...
! a+ L0 b2 z. R8 H  ?  q0 _仲要日日都扮, 又咩做呀?" i; A" {4 m6 |0 o
肚餓果時點算? 銀包又有出冇入
唔想家人擔心掛......
作者: chansuper123    時間: 2009-5-16 03:00 PM

我個4000蚊言論, 係指碼政府幫個班大學生,我們又有誰幫. 最先,大部份的大學生不用養家,第二,他們沒有工作經驗,比份工佢做重要個人帶佢,其他行業我不知,我個行(建築)個D大學生(指部分)就時時比D驚喜你,唔係唔識做,就係唔想做,見到D沙塵滾滾的地盤加汗流夾背又大味的工人就走夾唔頭,叫一句踢一下就走一步,唔叫唔動,真係用多做多錯唔做無錯的名言行江湖.佢地讀呢科時就應該知將來的工作環境是怎樣.話說回來,我們有經驗,識行識走自動波,一埋位就砌,最重要係上有高堂要養,下有妻兒要照顧,我唔食都要養佢地,你估一個家禁易抬得呀.但政府有沒有好似對大學生禁對我們失業的一群幫助,淨係話有好多工來緊,但又講唔出幾時. , 在此,多謝各位聽我發LO SO,希望各失業者快快到工,
作者: hwkeung    時間: 2009-5-16 03:27 PM

最困難真係有家室要養, 要交租要食有個女人響屋企,$ P8 h% ]5 A1 D; y2 k! W* r4 B# {
而家香港呢個年頭, 自求多福仲實際, 等政府可以救到你都餓死左,
* s) \$ Y6 J; M( Y! R- d" ?' P6 e1 P2 Z" {) n
現在個時勢對打工仔越來越不利, 有分析指各國天價救經濟,; g0 K3 b2 j+ g0 ^; L) s" o) X
通脹將會比預期來得快又急, 諗起都......
作者: Foxcom    時間: 2009-5-16 03:40 PM

諗番起03年我都失業咗成近5個月, 果時都幾傍偟, 因為根本冇乜谷種, 又要供樓, 負資産, 個市又勁差, 其它的負擔又多, 屋企人固然唔知道(因不同住), 根本無退路, 捱多個月隨時要破産, 當時馬死落地行終於搵到份全無專業技術可言的工來做住先, 人工是以前的1/3, 連每月供樓個數都唔夠, 明知無濟於事都要做....& k8 x* W4 M7 w( i" D7 L8 r

1 M6 Y" z+ N* }! J5 \  c! B5 L4 ]幸好天無絕人之路, 返了新工幾日就終於見成咗一份我做開個瓣的工, 底薪亦不比以前做開的低. 坦白講我認為當時真係算是好彩的一個, 因除失業外, 當年真的發生了很多很多不如意的事, $對於我當時來說太必需了, 現在回想也不知當年怎樣捱得過去
作者: singleung1956    時間: 2009-5-16 04:04 PM

原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 03:00 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 G0 X8 @# L* y/ u
我個4000蚊言論, 係指碼政府幫個班大學生,我們又有誰幫. 最先,大部份的大學生不用養家,第二,他們沒有工作經驗,比份工佢做重要個人帶佢,其他行業我不知,我個行(建築)個D大學生(指部分)就時時比D驚喜你,唔係唔識做 ...
' T- w8 }' h$ |$ I- k+ D: _4 ?
% L( U6 ?, G" f2 O) u$ u政府抽稅就識
8 o& Z, O( ]& p' p1 Q' Q! c1 }2 h5 s
假假地都係學士,比你班中學都未畢業的人點?
6 G6 [* u6 [* _) `3 x* |! c2 ^8 R2 j# u5 ]* K5 y: V
我都見好多設計師樓派落地盆的大學生,好多裝修收口唔妥    講--佢唔明,做左先---佢又話你唔專重佢,等佢出圖---又出唔掂
" p' r+ v& o0 ?) M6 M% \. \( k2 U$ n) D/ \5 T
所以比4000蚊幫佢地不如想辨法幫我們中間偏低這一班啦-----申申請公屋,就話超出入息限額,被迫辛辛苦苦去供樓;失業半年,去伸請政府資助,就話你名下有樓,不合資格
作者: 無聊既人    時間: 2009-5-16 05:11 PM

師兄..加油.. 6 M/ K4 j1 L8 m8 \& U
其實係家家有本難唸的經姐... $ G. }3 l, P9 ]) w4 Q2 Z
我06年大學畢業...諗住睇埋世界杯先搵野做...
1 M; y: [( g- _0 B" V& Y. a" V點知一搵就搵左成年有多先搵到份長工..
) [5 E0 Q5 L- i( u) N% H其中...都有做part-time...不過冇長工做...真係有d難面對家人...
1 S. K/ d: F+ Z. D唔好以為個幾年好景,,就好易有野做...唔知幾多工冇經驗唔請...唔識人又唔請... 6 f+ E& p: k& G
我..呢d-6讀到大學既...又唔係叻..又冇經驗...! _, m3 a- O& O5 O1 ]
次次見完工都係等消息...私人機構如是,政府機構亦如是...
: D6 `  \1 k3 E0 U6 V8 v9 }( O1 A個個月send幾百封信冇回音...有得見又冇消息...
9 v  P  |3 z% f) L- U/ A0 J搞搞吓連搵工既動力都減少..
* [7 l4 g2 q1 v# E1 u好彩之後有朋友介紹..先勉強有份長工做住先..# p1 ~' H/ h8 b! A( d$ f& Q
雖然人工唔高..總好過係屋企坐...真係會變自閉架.. 4 r% \$ n8 T' [6 Q' X  C# J
所以...其實唔係個個大學生都係一出黎就有份好工..
* e* A. m# g2 v1 f  j4 l你估個個都港大畢業...真係好叻咩...
; ~7 Q' d9 n: B( q! ]起碼我就唔係..
+ B' h, M; Y3 M. k  S加油啦..會否極泰來既
作者: lausteve    時間: 2009-5-16 06:43 PM

我自己都係大學生,係今年年頭畢業,搵咗4個幾月工到現在先搵到。
9 b3 x' Y, H4 y; U+ {: }' _0 u我自己既經驗係大學生唔係一定易搵工,高既職位你無經驗,低既職位人地又唔信你做得長,真係好心灰呀。我見過一份office assistant,見我果個人直情無心見我,仲話大學生做咩oa呀。果時我真係好心灰,大學生都要養屋企,我唔怕辛苦,我有心做但人地唔信我。
8 ^4 p. n" }* n1 p1 r" W  |7 L所以我都想澄清一下,其實大家都有困難既地方,個個都難搵工。政府既做法都唔應該只幫大學生,都要明白唔好講多過做。: ]& }& P9 {5 F5 B* t+ \: W9 _
" B9 i4 E, O0 _+ J  _
最後希望你快d搵到工啦!祝你好運!
作者: fangcw    時間: 2009-5-17 01:15 AM

樓主,小弟啱啱入行(墨斗),將軍澳(俊和)同筲箕灣(瑞安)都有地盤fallow緊,有時間可以收下風
作者: supsup    時間: 2009-5-17 02:13 PM

我都曾經在沙士年代失業了9個月有多,完全明白各位失業者感受,我只係一個一般文憑畢業,都係低學歷的人,我當年同lausteve一樣都見過OA,在9個多月搵工期,上至ass. accountant,下至oa通通都發resume,但求一個機會,當時send出,寄出同fax既理歷都有參唔多成千份以上,都唔知自己有否重複send過,interview都過百次,日子越長,金錢及鬥志會慢慢磨滅~~~而且當年,成個香港都有一個負面情緒~~~令到自己更加失落~~~有一次我見到新聞,令我印象非常深刻~~就是見著威爾斯醫護人努力地醫治沙士病人,令自己都受感染,我那時都覺得自己應該要做一d事令自己再對社會負起擔任,環境令我浪費了多個月既光陰,我唔可以再白過我既日子~~~繼續研起我鬥志去搵工,我將這番說話轉達至interviewer,就在我第一次這麼說出這肺腑之言,個in我既人就請左我喇~~~~~樓主同各位暫時失業既朋友,你們都要繼續努力一定要燃起鬥志呀~~~~努力呀~~~
作者: 心碎乂戀    時間: 2009-5-21 11:09 PM

曾生係咁冇計- -

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0