標題: 7.1的荷蘭水蓋 [打印本頁]

作者: chansuper123    時間: 2009-7-1 01:45 PM     標題: 7.1的荷蘭水蓋

每年7.1受勳,都係比面派對,一早預定比個D知名人仕加無能廢柴官,真正默默附出為香港人工作的草根階層就無人理,吃不飽穿不暖, 本人認為7.1受勳,應給那些真正為香港人服務,如掃街的三姑,洗公廁的六婆,重有倒垃圾的二叔公等等....
0 |4 z# c( W. c0 N" ~3 U1 ~各位巴打,你認為邊D人真正應該受勳呢?
作者: ironcross    時間: 2009-7-1 02:16 PM

香港=殖民地——富人、「上流」社會的殖民地
作者: hwkeung    時間: 2009-7-1 03:24 PM

某程度上我認為人會去到吃不飽穿不暖的地步,; V8 y" l5 b# f; f3 O7 s7 D
自己需要付上好大好大o既責任, 仲係草根階層需要自己反省,2 s; e; m0 @7 G2 p7 E7 i& V
掃街的三姑,洗公廁的六婆,重有倒垃圾的二叔公等等......& L5 q+ ?/ u% u" m% R6 O$ `

$ [! i& A5 `& @/ _; D, J2 ?你認為上述的人真的值得受勳?
9 D& `" L, ?- h+ r3 O未必個個知名人士都是白手興家,
3 z3 `8 H" S) q2 F! f但大部份有錢佬中間果d辛酸有幾多個人知?# ?: ~% I4 e/ _( Y: {
草根工作人只要肯做就可以做得好, 但上流人士個工作又係咪咁呢?
' h" H8 v+ I7 W8 l; p  r% S/ R: O9 s% \8 B
唔好咁單方面覺得草根就係比有錢佬欺壓,
. a' Q5 y5 D) ]1 V唔通d雙失青年會考零分果堆又要埋怨教育制度?
作者: chansuper123    時間: 2009-7-2 07:57 AM

To : hwkeung, 我想你可能誤會我的舉例,我想說出香港是一個社會,有各行各業,每一個行業都對社會有貢獻,試想冇人掃街,洗公廁,倒垃圾,香港會變成點,就算你多多錢,通街大學生都無用,所以7.1受勳都應該比佢地.唔好只顧自己人.4 p$ A. R8 a7 ^+ K: U/ s
另外 "某程度上我認為人會去到吃不飽穿不暖的地步,自己需要付上好大好大o既責任, 仲係草根階層需要自己反省,
) K" y  Z9 l; q% z' c掃街的三姑,洗公廁的六婆,重有倒垃圾的二叔公等等......"  我不認同, 吃不飽穿不暖是指餓又餓唔死,凍又凍唔死,類似在職貧窮,他們得個做,收入剛好支出,又唔足夠改善生活質素,他們何來自己需要付上好大好大o既責任,何來需要自己反省呢?
作者: 打狗棒    時間: 2009-7-4 11:49 AM

紅酒唐、人肉錄音機、白頭佬、牛奶強......數埋成班PK杏加燈都有份攞?: h" X) p1 C! W4 X7 J; J* O
不過, 各位又唔使唔抵得, 因為自97年香港被解放後學英國人搞甚麼授勳, 一點認受性也沒有, 怎能與英女皇親授的相提並論? 一個連殺人放火放炸彈的人(楊光)也獲勳, 請問有何榮耀可言?
作者: infjlam    時間: 2009-7-4 01:12 PM

Dolly為主子做左咁多野,又咁乖咁聽話,咪獎舊骨頭囉
! u9 G( T2 |! Z3 X, G9 B/ G! K5 O5 I* x
大屎驚,Dolly舊骨頭啫,旺財就話想要啫...
作者: infjlam    時間: 2009-7-4 01:45 PM

我反而想問,點解港府要多舊魚97後學人頒水蓋呢?
6 s7 _' q; Q' w3 i; Y- `其背後目的,真是為表揚對香港有貢獻的人嗎?' y/ N1 g( [* H1 G; Z* G3 W1 }3 D
其實咪又係派骨頭,派狗餅 4 d8 W: }- e: `& t( U. S
1 M+ V2 F( ^8 y; k
香港人自強奮發,自食其力,有拼搏精神,
( n0 r- s' g# ?0 e7 ]香港人都應自豪,呢點連外國人或史學家都會認同,
, h- Q8 B; F( l  A1 y得到D爛鬼水蓋,其實真係咁值得高興o羊?
4 R! `5 M* ?4 l6 [3 E) X市民背後咪又係度鄙視、恥笑緊林公公等人?8 }/ C: k- p% i# s9 Q; {

7 ~4 M/ v- T3 U- n" a) y- b[ 本帖最後由 infjlam 於 2009-7-4 01:51 PM 編輯 ]
作者: 打狗棒    時間: 2009-7-6 07:51 PM

原帖由 infjlam 於 2009-7-4 01:45 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
* o/ ]1 F1 ]7 C. _我反而想問,點解港府要多舊魚97後學人頒水蓋呢?
& }# Z& v, B3 w+ z其背後目的,真是為表揚對香港有貢獻的人嗎?
2 @' X. ]  L0 m7 v) M其實咪又係派骨頭,派狗餅 . v6 j# A7 ?6 F( X- \
/ h6 Q' b5 L7 w) E: u" b* I
香港人自強奮發,自食其力,有拼搏精神,  s; s& h8 g8 G6 p
香港人都應自豪,呢點連外國人或史學家都會認同,
6 M# x1 v1 B) p" T! T得到D爛 ...
0 N+ I( U+ o- ^! D, ^! N
哈哈, 你又唔係Dolly, 當然唔鍾意骨頭!!!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0