標題: 轉貼:失業漢吊頸死 控無綫收費電視 [打印本頁]

作者: cifukaw168    時間: 2009-7-15 08:45 PM     標題: 轉貼:失業漢吊頸死 控無綫收費電視

【本報訊】收費電視追數信變奪命書,失業綜援漢疑受推銷員誤導,簽約安裝無綫收費電視服務,其後收到欠款千元的追數信,事件雖經區議員斡旋解決,惟他疑不甘被騙,飽受困擾,昨晨在上水太平邨被晨運人士發現上吊自殺身亡。事主遺下一叠寫上「無綫收費電視用欺騙手法推銷,不幸中招,求助無門,騙、騙、騙」的遺書,死控不良銷售手法。http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090715&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=12990161
作者: lawmk168    時間: 2009-7-15 10:19 PM

無線收皮電視
作者: 17317328    時間: 2009-7-16 12:26 AM

其實我都覺 一d推銷員上門推銷得好衰& \2 ]/ _# V( d- x7 M' W
好似我啊媽呢d 上左年紀既% A8 P& q4 \. O" r
個推銷員講得好快好快
7 q  K3 F4 m( U0 [# X( }9 P2 n但係盡量都唔提及價錢
' @) x5 V: x2 }. x開頭又用d  房署準許/協助 等字眼  Z& T. x, x6 g9 E, G1 ~4 T
令人誤以為係房署係屋邨較天線 可以點點點4 l4 w+ n9 f4 l6 T& Q
講完一盡免費野 咩幾年都唔洗比錢就可以睇收費電視
. k* {4 [& }4 K3 \最後拎張單出黎  講一句 依家每日都係4蚊   係到簽簽個名就搞掂  8 E  w1 z: ^! w3 U0 l/ L( g' t6 H
免費有師傅上黎安裝  
) e3 ]4 U  u) e4 B* y4 j+ d" w: y  u3 P. R4 |$ f
我啊媽都中過一次招   
* O0 z* {/ Z$ i$ e& Y個次冇人係屋企  得佢同個推銷員  比佢咁快講幾講 以為係房署免費整2 [& L8 z8 \( c2 l
又話咩 唔整就睇唔到電視   佢簽完  諗一諗  計返每個月都要比多百幾2百蚊
) `( \( h$ l- |3 |% O1 o佢急住話唔較   但係條友話佢簽左名$ G; i$ F- p7 w$ {1 U6 B; F4 G
最後我啊媽cut左銀行個acc佢 唔比佢過數
& \  n0 ?2 I; F: r
4 m7 c& V- A; u- [/ h之後我係屋企都遇過2次  同一公司派黎講同一番話* G0 s' A3 [: U& y. \
特徵  每日4蚊   講野超快   房署托准
& X; o9 L; \% E3 a5 p7 W依家一聽到呢間公司就 關門 唔洗傾
- ]& K# C4 ~& U+ N4 N& I  o/ w. r% o, {0 i
希望d人睇到報紙  都小心d呢 推銷手法
作者: 200210015    時間: 2009-7-16 12:57 AM

呢個應該唔關無記... 只係呃人...
作者: selena127    時間: 2009-7-16 01:50 PM

為了千多元自殺 , 真係唔識講野 !!
作者: waynewi    時間: 2009-7-16 04:57 PM

原帖由 selena127 於 2009-7-16 01:50 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
( k+ v2 D! c6 s* N/ K4 B" _為了千多元自殺 , 真係唔識講野 !!
" z! U% X- X; y. @
對你黎講千幾蚊好少事$ t( d! @; N9 u; b
對全家月入四至五千蚊黎講就差唔多等於無飯開
作者: 阿感    時間: 2009-7-17 01:53 AM

原帖由 waynewi 於 2009-7-16 04:57 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- A5 W( B) \) `5 b

# P2 l- s3 Q2 z# a8 U& @$ n對你黎講千幾蚊好少事+ s& O, S  \1 W7 i( M/ ^) m
對全家月入四至五千蚊黎講就差唔多等於無飯開
: s' p% H1 a9 D( V) Z& i9 H3 @6 Z  N
* Z+ b4 ]* l7 K4 s2 Y% c2 d4 Y
唔會純粹係錢銀問題: s! J/ m* `: b6 A
畀人昆咗,條氣唔順,引致精神問題,繼而......
& `0 k2 K$ H+ T! K$ C當然,會有其他個人問題

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0