標題: [轉貼]保鑣打人唔犯法 [打印本頁]

作者: hamsubboy    時間: 2009-7-16 05:27 PM     標題: [轉貼]保鑣打人唔犯法

【本報訊】兩名記者早前在大埔採訪津巴布韋共和國總統穆加貝的女兒時,被總統夫人(圖)及女兒的兩名保鑣打傷,但律政司指,該兩名保鑣只是要確保穆加貝女兒不能冒任何安全風險,而且涉及的武力較低,基於檢控不符合公眾利益,決定不提出檢控。但多名立法會議員猛烈批評此舉會令人誤會保鑣有特權。 - d, T2 o" g) e2 h; L, k! R
7 Q2 @2 }' k" i4 y/ L+ [* O
質疑保鑣有特權
$ z4 @2 s0 ^4 ?+ Y立法會司法及法律事務委員會昨舉行特別會議討論事件。律政司司長黃仁龍在會上透露,該兩名保鑣其實分別是該國警察及情報人員。
$ t' k. M4 f/ b! u& }+ G  C律政司在衡量證據時,認為有關保鑣只是要確保女事主不能冒任何安全風險,兩名保鑣相信記者會危害女事主的安全,採取合理武力驅趕記者。律政司在充份考慮證據,並在取得獨立的外間法律意見後,認為沒有充份理由提出檢控。/ h% g" S; x, X
不過,多名議員質疑此舉會予公眾以為保鑣有特權,議員何俊仁說:「如果我喺街度碰撞到李嘉誠或劉鑾雄,咁我咪無端端俾佢哋嘅保鑣推落地都得?」議員涂謹申更指出,國際保鑣協會來信反映,擔心今次事件會令公眾以為所有危害受保護者安全時,保鑣便需採行動,違反業界「只有即時及真正危險才採取行動」的專業守則,增加他們工作壓力。 ! Y, a/ ^$ W9 r& k" ?  E- b
1 n( P* c0 G+ t4 q* T% B* e2 Z4 ?- a
香港政府同香港d司法部門完全痴晒線!
作者: benny1219    時間: 2009-7-16 05:31 PM

寫這篇文章的記者有點混淆視聽( Q  R. E8 q/ z1 A% @9 l

: l( [5 ^4 a# T) W& ~因為果兩個所謂保鑣 不是一般有錢佬請的保鑣  w% \3 U- b- _4 _+ W  |' @$ L

+ ?; w/ V; T5 X8 l6 |$ r政客係度亂抽水
作者: hamsubboy    時間: 2009-7-16 05:43 PM

原帖由 benny1219 於 2009-7-16 05:31 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, C- C3 q: _5 e, t( P
寫這篇文章的記者有點混淆視聽
- t1 q8 _( m5 C* |6 P  R
) W% f! Z1 l0 J因為果兩個所謂保鑣 不是一般有錢佬請的保鑣
5 n1 L. r0 |4 `7 `3 S1 T
3 w. [( G: b. z& N; ^! `政客係度亂抽水
4 ~2 T$ L* Z, n; G3 r/ I
$ W/ `2 s; ^% ~$ }) b& H5 g5 }' H+ J
benny brother, 有d咩好料關於呢單news, 講d黎分享一下! thanks!
作者: solonely    時間: 2009-7-16 05:45 PM

咁驚死好心佢地咪出街啦~
作者: hamsubboy    時間: 2009-7-16 06:09 PM

原帖由 solonely 於 2009-7-16 05:45 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( V. G! e( c. v- {' }8 H! q
咁驚死好心佢地咪出街啦~
2 J/ E9 m' N9 Y$ ^+ Q

- C  h" e9 E7 I& d, x, J* t唔出街點生活呢?
0 ^+ y6 @! M. y/ t- t除左服刑中的囚犯, 所有人都有上街的自由同權利,
3 Y5 w# {4 n9 d點可能因為呢d白色恐怖而唔出街?& R( Z0 Q0 G  u; A5 W3 E# ]& ~; s
) D7 C/ `- I) B6 U2 F1 [/ C
假如有一日, 你出街無lala俾人打一身,
" [! v" t, G- w2 K! q因為你行得太接近佢老闆, 而你又告佢唔入, 因為司法部唔起訴佢, 你會點?% r5 Y/ \4 L6 v& i8 Z
: d" e1 \& `* k5 ?
唔好回覆d無意義既回覆啦! thx; w* z/ a( [0 g# ~* x) q: c! K
2 d* r8 J7 ]8 l0 C
問題係有d事情係開 "先例" 既問題
作者: andyho    時間: 2009-7-16 06:18 PM

原帖由 benny1219 於 2009-7-16 05:31 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
! Z. F" R6 ^9 V5 @7 O2 t" H* }寫這篇文章的記者有點混淆視聽' Q+ B! |+ Y# E7 n$ U) V8 Q* d
. b: i. G5 X9 a! m0 o4 X6 o
因為果兩個所謂保鑣 不是一般有錢佬請的保鑣0 q) d0 N$ @- x% x3 s
  m! O; h/ Q( m2 |  I$ k4 p% z1 j
政客係度亂抽水
. X, F% I( ^  B: e: ?! E

* d$ b$ \; X7 D根據國際法,只有外交豁免權的人才可免被起訴,任何一國的保鑣都不會有外交豁免權,7 Y+ T. |/ a1 ^) o' U( s: @
不管是富豪保鑣抑或國家元首保鑣,打人就可以起訴。6 I# R# a' D; S0 o' v" L& ?+ L
香港不起訴動粗的保鑣,因為中國跟該國的外交良好,阿爺叫唔告,香港自然乖乖聽話。
作者: solonely    時間: 2009-7-16 09:55 PM

原帖由 hamsubboy 於 2009-7-16 06:09 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif" I/ S7 c& N$ Y4 W2 j

& _# w. t8 M' v4 q( `; `+ D' E6 E" C2 s/ J9 r
唔出街點生活呢?
! j1 Y4 j; s$ g" |/ l% ^除左服刑中的囚犯, 所有人都有上街的自由同權利,
( X1 }( Y& W0 \0 j( K點可能因為呢d白色恐怖而唔出街?; b. P+ R7 b/ L% [6 r6 v  x" V

$ g7 `3 H- h# p  T8 G$ N假如有一日, 你出街無lala俾人打一身,
* p5 z. n+ Q# m6 H$ M1 h$ H因為你行得太接近佢老闆, 而你又告佢唔入, 因為司 ...
, H( F* y3 |% c6 H$ w
8 z. N# Z" g1 \) [你好明顯係誤會我意思啦天才~~7 E! K2 ^- r0 @) w. z

! _1 `2 h! G  t$ L8 V6 k0 n$ I我話既人請保鑣既人囉% {8 \, g+ \; V8 P  W
& Z1 ]: o7 x# ]$ G" g7 n9 @
唔好回覆d錯誤既回覆啦! thx
作者: dc209    時間: 2009-7-17 06:10 PM

告人地 只會一班支持者黎到香港搞事
( T  e2 k8 j* ^& D8 x
1 K* M, h+ e+ o無腦諗野 亂up

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0