標題: 今日見份工係辦公室助理,定係會計文員?  [打印本頁]

作者: 角都    時間: 2009-7-30 09:08 PM     標題: 今日見份工係辦公室助理,定係會計文員? 

之前係勞工處搵份辦公室助理,約左今日見
) o+ y5 `; r: o0 P7 t6 L. p* w) ]上到去,填完表,跟住有個女人就叫我入房見  O$ _/ w7 I7 d6 z
一開始,個女人就叫我用英文介紹,跟住就睇一睇我d野,就用好唔好的語氣講”你做個2份工炸wo!!”跟住佢就問我識咩會計軟件, 用軟件做d咩,我答曬,佢再問我有咩技能,又問我”你覺得自己有咩資格,能力做依份工?” ,佢再睇睇我份reference letter,話格式唔得,仲話”我唔可以當你有做過野”
1 I) H% b  B2 T2 f6 U8 L之前大公司出的信都可以當無效
9 J, |0 L# H& m
* _) F* R5 N) Y! v* D, U3 x唉,見工見得多,見到禁都係第一次,被人當面”踩”到一文不值6 f: `- j* F  T/ l0 E4 G
依d人就叫hr?
* [" L1 l4 h. K! v$ A無話可說,無曬心機
& ?  F/ {& ]* j! |' N, m5 B$ v, E$ t4 V  @$ Q4 D! V$ e' }# V
人工,佢話唔可以禁高,5000,返早9晚10,星期六返6小時,有必要星期日要返,再補番日假4 q4 p/ C& M- t# F. R6 S8 V, u
: k, u) L8 A$ C2 S8 _7 j3 k
工作性質:搬搬抬抬,仲要識office software
( X; e3 ?5 h% c' \- Z4 D8 q" J
- N, |; Q- M4 ]: T2 J" L係香港搵錢,以我禁低能力,一定要做隻狗,永遠抬唔起頭
9 `& S, i5 j0 s* z& u- @所以發脾氣,同個8婆對質都無用
; t- V" v* x: g6 i7 z5 o& j% S4 w% c# l9 w. y
之後買左本天使寫真,睇睇,嘩,原來天使水著真係禁索,先有返d心機
7 q* ?5 w2 s4 T. a6 b# Q7 S
3 ^; `3 H8 t) ~今日真係落完地獄,再上天堂
作者: kaing    時間: 2009-7-30 09:29 PM

點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀...0 c, ]" |1 G$ T% u1 X' X; `0 C
! w, r3 W! Y) n' ^3 M& r
依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢?
作者: ktwu2007    時間: 2009-7-30 10:56 PM

唔知你過左 24歲未, 如果未; 可以試下去報下"青少年見習就業計劃"
作者: benny1219    時間: 2009-7-30 11:01 PM

"""大公司出的信都可以當無效"""
- W( ?$ n7 c% v# X! g& t( y  ^: v" Q7 R) }1 u
你見果間公司規模是如何 咁巴閉 好大口氣喎
作者: benny1219    時間: 2009-7-30 11:05 PM

老實講 這種工資
) C% `, O8 X- j- E" S3 V) F- j我會建議你返大陸做 因為大陸機會多  人工係低啲  但做幾來後再回港 大把公司請 工資幾級跳% t! }4 M. C! a8 R3 S5 |* z& V8 ^

" w" e8 ]- V: T! G" c我有些朋友係大陸做左幾年  回港找工做 薪金巳四萬幾元 係大陸做野有好處 容易接解官員 鋪設人際網絡
作者: 角都    時間: 2009-7-30 11:16 PM

原帖由 kaing 於 2009-7-30 09:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
/ j& k) [3 @7 F點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀...
) G% K8 W2 |9 z8 C2 o/ ^; Z* `
% B. X/ G' D7 `# l依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢? ...
5 K) u- P: B) L5 F: E! @$ Z# F2 _
! C3 l* I0 ]" f) t9 ]5 o
做文員都好d, 明明我係申請辦公室助理,但又要英文自我介紹,又要求識outlook,但又要搬搬抬抬0 }" r3 g1 r; ~4 Z% B9 i
辦公室助理,文員要求
' C! Q) G) c! H  d我份表寫要求薪金5000-6000, hr個女人話"太高la,俾唔到你,可以俾低d ma?"
) b! u2 q2 S& O. t1 x4 m4000,3000,2000?+ w  `% {& Y' ~' a7 H3 h* A% s
今日我仲恤衫,西褲見依d"筍工", 覺得著依d衫似馬騮衣, 因為被人當馬騮禁玩
3 D2 c4 m) |- s) G男仔學歷低,經驗少,係香港難搵食係事實, 如果唔係論壇邊有禁多援交男?3 r3 j- N+ ^/ ~0 u- A/ e/ g- P
女仔靚d,有d身材,做model私影比堅尼可以搵到800蚊個鐘,她們可以嘆搵錢,我見份工就狂被人踩,所以我真係唔夠膽追model仔8 {) w! n& h# P) @, a

* [# V6 f: J' x2 ^* e$ q, @話時話,轉行做保安,跟車好過2 g7 Y4 K7 v0 k; l3 w' }
對著d禁ge女人,office助理,保安時間禁長,禁”高”人工,佢話5000都俾唔到,就算請我都唔做啦
作者: 角都    時間: 2009-7-30 11:30 PM

原帖由 benny1219 於 2009-7-30 11:05 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; q/ X/ \4 c% T4 m/ T" B老實講 這種工資
! w; W. I! P1 {4 b( Z我會建議你返大陸做 因為大陸機會多  人工係低啲  但做幾來後再回港 大把公司請 工資幾級跳. z! N- o0 V4 o+ N5 V
" H, F8 M/ a8 c4 L+ n3 u( T
我有些朋友係大陸做左幾年  回港找工做 薪金巳四萬幾元 係大陸做野有好處 容易接解官員 鋪設人際網絡 ...
9 w  E. b7 y; g

3 S. h% M: E, p. M大陸禁大,機會都多d,話唔定識到有錢佬,介紹份好工0 t% d  N% N6 g  A
無論工作還是娛樂 ,機會同選擇都比香港多好多; J5 \7 p* @  \. W8 Z$ G
如果上面做得開心,發展又順利,你估我仲返香港咩
0 J" _  H* F: _+ V0 U上面買樓平,如果買到樓真係唔返嚟 ,從來係香港都無女朋友 ,真係唔會唔捨得ar
作者: benny1219    時間: 2009-7-30 11:44 PM

原帖由 kaing 於 2009-7-30 09:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
/ Y. o1 O  r7 N9 U1 X" j9 l/ S; U點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀...
3 o4 N1 f, y. L4 e- O( `# k6 M5 ^  P
依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢? ...
7 p; K4 Q. B0 j( g不同性質, X* M0 m+ z# j
sales係公司搵錢根源 公司最重要財產 無文員無問題 但一定唔可以無左推銷員" M5 ~/ W' B6 p0 i' _5 @; Q

! N# V1 e3 ~& d& Q. @8 |文員幫唔到公司搵錢 只係做文書  人工唔及sales係正常 但又不用低成咁
作者: sas    時間: 2009-7-31 01:33 AM

嘩.............( k; A9 t' A' |$ ]. ^
樓主d學歷好差咩?$ O4 ~9 y3 Y8 ~( m+ r, q
5000?- }6 Y+ Y* @6 |0 Z
仲要9~22
. B: v; {3 c/ ?, G有病
作者: pkwong    時間: 2009-7-31 01:36 AM

又唔洗咁灰, 希望在明天; _7 _8 h) q; Z7 g* X
俾d耐性, 把握機會
作者: kuru    時間: 2009-7-31 10:14 PM

依你咁講, 我睇得出hr果個女人, 係想請d年紀比較大, 比d機會上左年紀既人做,
/ }4 E! z$ A4 C0 Q& `* o3 U應該係見你太後生, 唔想你做呢行, 所以講野會 刻薄 d咁~
作者: Lee3    時間: 2009-8-10 04:31 PM

原帖由 kaing 於 2009-7-30 09:29 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif' `* w* `4 R8 J6 I* W5 k/ q# P1 i
點解我成日都聽到d 人講做sales 返5日都成7,8千 .....做文員咁慘....5000返成13個鐘...都痴鬼線...有無人性..呀...1 ?8 Z& |# n0 O

- ]/ ?- q) s1 |0 q8 B; M依ga d 公司係唔係要咁對d 員工先生存到呢? ...
1 ?3 I  n( b" R8 \, h0 r; b2 T
' ]1 P; Y9 h5 g& ~9 N3 A8 |
sales 是以commission 計算的,你的業績越多,你的薪水越多,同樣地,你的業績越少,你就要EYT。文員是固定薪水,你做多少都是那個價錢,相比薪水是比較低,但同樣地,你的風險也比較低。譬如說,sales,你6月commission高,賺到了,7月commission不高,虧大了,你的平均收入可能是一個馬馬虎虎的文員差不多,但是真實生活裏面,你前一個月的薪水不一定能夠彌補下一個月的虧欠。
" h% s+ G9 {; {& r7 ?! Q% M& U; u. ]4 r( W3 v0 b! ]
公司是一個機構,不是人,又怎會有人性呢?
作者: Lee3    時間: 2009-8-10 04:45 PM

原帖由 角都 於 2009-7-30 09:08 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& w: Q5 H1 x! D: y2 D( i0 ~) c之前係勞工處搵份辦公室助理,約左今日見- ^( ?; g. i( k* u$ q7 u( K) Y
上到去,填完表,跟住有個女人就叫我入房見; B2 s- o# W$ }2 ~7 A) j3 ~
一開始,個女人就叫我用英文介紹,跟住就睇一睇我d野,就用好唔好的語氣講”你做個2份工炸wo!!”跟住佢就問我識咩會計軟件, 用軟件做d咩,我答曬,佢再問 ...
, g" ]" P' N5 h0 n3 ?
; q; y; [; Q1 Z. q2 K/ D* L, treference letter 被否定,你如果被考慮已經是萬幸了。還有他說你的經驗可以當作空氣,那麽請問你在每一份工作做多久?文員是一份固定工作,是很乏味的,公司不需要培養一個只打算做一兩年然後跳槽的人,那是浪費資源。一份簡歷表是完全代表你個人的專業程度,是直接看出你對於工作上的態度和認真度。我的朋友剛畢業,也做過兩三分工作,而且是資優生,但是他在簡歷表把dentist拼錯,連超市也不要雇用他。; Z( t6 e. ]" f# L- W
# j3 s) y' E/ Z0 ?, q7 M/ d
當然我不是故意挑你的毛病,我相信你也有你的長處,有你的優勝之処,對吧?我的老闆曾經在面試問過,3秒内把你自己認爲是優點的,列出10項。爲什麽要這樣問?那是要測試你的反應,你的自信,還有你做的準備。機會是存在的,但沒有人會給你,你要隨時隨地知道自己能夠勝任那一點,然後向那方面邁進。也許你現在是被當狗看,但英雄不怕出身低。儅你知道你自己想要什麽,和如何奪得的時候,你就會成功的。, v; U4 l; u% C% v( Q$ i
8 O$ f2 e  {5 T1 b
在這裡,給與你我的祝福。
作者: 角都    時間: 2009-8-11 01:58 PM

原帖由 Lee3 於 2009-8-10 04:45 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
+ {) @, \! E& I* V# Y  f0 E2 H+ d$ h& x. o% B! @+ j/ ~

& R; W$ r0 G# s& x* g7 o  Kreference letter 被否定,你如果被考慮已經是萬幸了。還有他說你的經驗可以當作空氣,那麽請問你在每一份工作做多久?文員是一份固定工作,是很乏味的,公司不需要培養一個只打算做一兩年然後跳槽的人,那是浪費資源。一份簡 ...
# P0 Q* g" ^1 u" N" m2 L# ?7 {+ J1 B) o# s; n' n3 C) y3 c

! x; I- i2 U! @6 t$ t佢話無letter head,封信唔係我搞的,依家全香港一定要見依間咩,叫xx咩工商管理學院,office細過我屋企,我身形略肥都佔左間野大部份空間,d人扮曬pro,上嚟的學生未又係被人遊說洗腦,個度d老師講野十足LX 的香分鋪禁,似sales多過老師,又話人咩ive咩副學士唔得,要報佢個個學位
6 N7 h4 v) G5 t3 x# q0 \) K7 O& w+ r9 W! l/ `
E D 工如果話請我,會係電話講”唔x做la”
  o  F  o# E  t" T) q- V
: @. {6 i" g3 G& B* H; T! J  Y如果我被考慮,哪真是天大的不幸!!!  見過依份工,稍為有腦的就算請都唔做啦2 ^0 N9 y# t- k  `

* P" Y3 J8 ^  M7 \8 S2 F4 A[ 本帖最後由 角都 於 2009-8-11 02:00 PM 編輯 ]

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0