標題: 唔開心的話, 你會做甚麼? [打印本頁]

作者: lookityourself    時間: 2009-8-3 02:46 AM     標題: 唔開心的話, 你會做甚麼?

一般話搵多d o野做等你唔好諗唔開心o野
3 E$ K$ e. z, {
' D" m4 F- l1 d+ ~但我覺得沒用, 因為唔開心一直都留o係度, 暫時忘記根本沒意思
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-3 03:56 AM

原帖由 lookityourself 於 2009-8-3 02:46 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif* F; M6 j, q! q, R% f( @/ R& s, F' x
一般話搵多d o野做等你唔好諗唔開心o野
$ y- D& h: M5 E
' ~" G+ ~- z6 k+ }但我覺得沒用, 因為唔開心一直都留o係度, 暫時忘記根本沒意思
% _; k4 ?7 T& [2 n3 Z: _4 t+ X; ^
9 b7 R/ `8 S7 X6 Y

w% `8 Z+ V: ^6 m. {
( X, L& @, Q: I. b% {, {送給你的!是 SAM HUI 舊作品,希望你喜歡及 請留意歌詞( Z& E; D: k3 a

/ U3 q' e+ b9 d5 C1 f1 S+ k! }0 P2 \! `/ J  A8 R# r

# n; E( Z4 G4 G6 @  h快 樂# v1 y' c! X8 n4 d, }' X! |  B
曲:許冠傑 詞:許冠傑
0 o% n) h- Y: h3 D+ _0 U
8 J( u8 V. S& Z8 }7 z; j) P快樂是陽光普照的清晨 / / z- h8 I+ Z! f
快樂是流水美妙的音韻 /
- I( ^! \) t$ I! H( l3 @* p7 o& c快樂其實分分鐘把您等 /
- u- p0 ]* r5 y5 {只要您識 / 得點去搵 / 6 S$ K% ^) r' f% |& C
快樂是尋找天際的星辰 / " p* v) ]8 G' C' |: J
快樂是回憶沙灘的足印 / 6 s; ^' c4 t& g7 b" q9 W. r% y$ a
快樂其實邊一位都有份 /
9 L  A$ I) I  ~( h% Q2 _2 q- @$ W不管您是富或貧 /
& j2 }) d/ w5 g% f- {+ b9 B朋友愛 / 父母恩 / 每刻溫暖在我心 /
% s; b! c" W1 a  y# |6 w: G7 H豁達滿足 / 仁愛施恩 / 快樂 / 便常共您相親 / ; q$ o# L/ C( V2 `0 j
快樂是離開都市的煙塵 / 快樂是回家往浴缸一侵 / ' ]& x0 {9 V  g  I7 V: q3 w, p
快樂是一首好歌嘴裏哼 / 一張晚報 / 一杯香檳 / 6 {2 j3 I  w* E; }! E0 c3 x
快樂是賢妻給我的精神 / 快樂是兒子親暱的一吻 / ) K7 X" P% m0 z; X0 Z6 n$ y
快樂長伴我這一生 / 2 h2 T5 z, q/ Q8 Q$ T' Q: O. H
皆因我是快樂人
" W1 D, |4 s& R- Q
1 F; L  r. ]: z/ O0 ?& T$ r6 \1 Q9 n. a
http://www.youtube.com/watch?v=B_6uCXVEGQE&feature=PlayList&p=2FA3064999B34FB9&playnext=1&playnext_from=PL&index=1+ v. a3 f4 }& y$ [* S
, I( Y' p' ]2 R( z
作者: cheery    時間: 2009-8-3 08:55 AM

唔開心只不過係一種錯覺. a- C9 ~" p& |7 I  N$ h; `
極度唔開心我想也是一種福氣
5 [* Q6 |& z5 ~8 x因為你試過極度開心先能反襯出極度唔開心係一種咩錯覺0 O1 C* K+ ~, j% T! S

" Q5 T3 ~9 e8 j- H- `我都係果句...我唔會叫你搵方法令自己忘記唔開心...
6 X3 ^: k" h( q0 W6 ~' U3 C反而///請好好享受唔開心ge錯覺...  S, @* [1 _) r" L1 G1 f. W# F
因為你能接受呢種唔開心ge錯覺...你先可以更堅強去生活
作者: 衰貓    時間: 2009-8-3 11:45 AM

原帖由 lookityourself 於 2009-8-3 02:46 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 r% n8 M, w* I$ I一般話搵多d o野做等你唔好諗唔開心o野, H8 `9 [2 b0 {- d" M4 E2 [

j8 u5 m" n; y# F4 f" y但我覺得沒用, 因為唔開心一直都留o係度, 暫時忘記根本沒意思
9 o) ~* d1 M, h

8 _, w5 L; [+ z3 U* _( z6 R6 H5 R: ?
師兄明白問題必需要正面面對就已經足夠,人生高低起跌得失好平常,當然,遇著問題困擾每個人都會感到失落沮喪,尤其是所遇問題已經超越個人可解決能力時,哪種無力感絕對可以將一個堂堂大男人拖垮,這個時間,家人朋友的作用就對你十分重要,小弟不材,與家人關係惡劣,只與父親較好,但父親年事已高,自己有問題也不敢讓老人家知,所以朋友就變成自己好大的助力,遇有問題,自己死哽並非最佳辦法,最終只會變成一個爆破的球,而且解決問題的最佳時機永遠是問題剛出現的時候,如果讓問題發展至無彎轉時,真時神仙難救,與朋友傾談,多聽不同角度意見,一定較之自己屈埋轉牛角尖好得多,是真正朋友的話,不需你開聲也會自動扶你一把,加上自己的決心,絕對是生機處處。。。。。以上的說話,並非只是拿一些老生常分享的大道理來跟樓主說兼呃分,小弟在這數年中都遇著不少問題,感情,金錢,家人各樣各樣都有,以前也沒有投放太多時間在朋友身上,以致有問題時既沒有家人支持,也沒有朋友可傾訴,痛苦得死去活來,甚至自殺也試過。。。。。但興幸上天還對小弟有半分憐憫,讓自己在這段時間遇上幾個能互相夫持的朋友,才有命過完一關又一關,需然問題依然存在,但至少還有路可走,不過,問題在自己身上,能夠解決的始終只有靠自己,任何助力都只能扶你站起,但是否可繼續向前走就必需要看自己。。。。。寄願樓主能快快渡過難關,從新在這個可愛的世界中繼續向前走。。。。。
% @6 z: Z% u1 Z8 ^( ^; K* {; ]# I# F1 d5 O# P6 @% E8 [5 ^( J0 ?
作者: shamanking19    時間: 2009-8-3 03:19 PM

每個人既做法都唔一樣喎,但最重要都係要去解決唔開心既情緒,唔好俾佢係自己體內、心內累積起來呢,如果唔係好易鬱出病
作者: 賤蟹    時間: 2009-8-3 03:49 PM

唔開心乜都會做, 但唔會亂咁開post.
作者: 自由神    時間: 2009-8-3 04:01 PM

原帖由 賤蟹 於 2009-8-3 03:49 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
* _: X& p, n# N& B唔開心乜都會做, 但唔會亂咁開post.
開post大家互相支持下都唔係壞事黎既
作者: loklok117    時間: 2009-8-3 05:49 PM

叫d老友(損友)出黎k下,玩下,蒲下,癲下   u0 M# M& j9 }3 L# Y
千祺唔好玩閉
作者: darkensun    時間: 2009-8-3 07:12 PM

聽下呢首歌, 唔開心都會振作- q  H8 I. r2 k; {

0 n3 B: Y7 w+ ~, Y4 d不再猶豫
1 f4 K) f4 l3 j$ ]- a3 G* k7 U; T% d
" L  o! G$ @4 \- x6 J, @曲:黃家駒 詞:小美 編:BEYOND 2 I: g1 j0 u- \2 Z  e
) p1 l) m! Q2 T! \# m1 s& \1 s4 [. K" `
★無聊望見了猶豫(誰人沒試過猶豫)( Z/ g  }+ b2 u7 I2 I; T; G
; F' t% Q% n2 I8 e# n7 @
達到理想不太易
/ ~5 t- K6 _, T  ^! B
3 }/ E3 |% j; A9 @6 m即使有信心鬥志卻抑止
1 a, j+ v/ W& h+ j# l: R
  ^; U! i; Y, Z6 E/ o! ]. A6 ~誰人定我去或留
' M" N/ _# ^2 l2 X% d" B% S% ?5 K% p
定我心中的宇宙   k' o9 y  h, Q2 p2 Y; D
1 o7 B7 f# H" ~" ]- S& B1 i
只想靠兩手向理想揮手 
+ D8 y* Z( q; R  w% s8 R+ q, A* Z  d  F8 e4 x4 S5 P
△問句天幾高心中志比天更高
8 d1 e0 E: D% c
7 D5 L" [1 y* A% I5 C" }0 E& R自信打不死的心態活到老
0 I. }3 c9 f0 z/ o  g5 m) P( A6 N! t! z5 \, q& K6 y4 w: o8 O
OH......我有我心底故事
; e0 o6 N$ A1 C5 o6 e5 F3 d! u: I4 F/ }% y! H8 E
親手寫上每段得失樂與悲與夢兒 ' \: z+ c7 f) E! `( l6 l/ Z8 Y% t

8 j4 c2 \! l! }6 G' JOH......縱有創傷不退避
. j0 h! g. Q9 y, F. P# u
. d% ]: n  T* \  r3 N* i夢想有日達成找到心底夢想的世界
2 d3 B; U9 a- P2 ]/ Y# m  f) K& x! e4 T
  終可見
7 A) [5 N  k+ N' B4 L+ u& c; ~
: i  ^2 _/ b2 D% l- K. _2 t$ `Repeat ★ △ 
/ r4 G. D8 B7 ?6 d
9 m/ z4 |/ L7 u5 lOH......親手寫上每段得失) U- K2 g" H3 D. _5 E5 y0 [

. L" ]9 M) S% [$ H% I) h樂與悲與夢兒 OH......
3 R2 V3 ~9 H+ P' e- x
  }" e' V5 p1 N: O# ^5 J夢想有日達成 0 u# P1 c  A5 U  A
4 \; R; u5 k4 X$ i* u5 O
找到心底夢想的世界 
/ C4 k: i# F+ ?& h, G3 n# V# V# @+ T3 j" W+ B' l" ?
 終可見
作者: harvey22    時間: 2009-8-3 08:10 PM

s9 `, l2 w2 x: M0 Z9 b, U2 p5 j
e! ]; Q6 l& y9 P1 u
x( Y. _- I& u" _( ^0 c

作者: infjlam    時間: 2009-8-3 08:56 PM

睇下係乜問題令到自己唔開心,
1 {# I3 H) D% ~) j: L& F可以盡量正面D諗,
- h5 @* M$ d' ~7 t$ G1 ^/ j5 ]' D問題若是有得解決(冇錢,咪努力去搵錢囉;冇女,咪努力去溝女囉)就想辦法解決左佢,+ E/ f- i0 d4 j0 j
- h2 q1 A) y. D' i6 ~" Z0 h$ |7 z
問題若是冇得解決(e.g.如天生唔夠靚仔、頭腦唔夠叻)
4 o7 G1 J7 e9 w7 A其實可以諗開D,呢個世界好多時都係唔完美o既,
7 g9 X. _9 W$ B: a做人總有D野值得你去做,值得你去珍惜,
2 f# s8 R3 V2 a# @! {* k如親情和友情,呢D都係無價寶o黎o既
作者: puikwong    時間: 2009-8-3 10:06 PM

正如樓上(#11)網友說有些問題若是冇得解決,例如天生唔夠靚仔、頭腦唔夠叻等,試想有些人因意外而毀容、天生固定只有8歲智商,他們不放棄的話會改變生活方式樂觀地繼續生存下去,希望這樣可以令lookityourself覺得自己已經很幸運了,凡事都要樂觀D去睇,悲觀永遠都冇法去解決問題了...
作者: 誠    時間: 2009-8-3 10:13 PM

試吓聽歌啦, 不限歌曲類型, 可以是激情, 也可是悲情.
" y2 U: Y( p* Z, `# b我以前曾經有過非常唔開心的時候, 靠聽歌調劑. 雖然不會另你開心番, 但會有少許舒緩, 令人無咁唔開心
作者: 151350132    時間: 2009-8-4 04:52 AM

搵d會令自己開心番既野黎做lo5 P) K$ V$ n0 M# z8 f) c, `8 _
shopping,食野,睇戲(好笑的)
作者: 小强    時間: 2009-8-4 10:34 PM

www.26fun.com .....
  j' r- o/ e3 o6 F' l, U) L& \* H
  ?6 |2 v5 x& X, q ! O" J2 |0 Y$ P3 I, W

作者: vj11    時間: 2009-10-14 04:00 AM

不开心就多想些开心的事. 或运动一下, 看场电影, 最重要是很朋友谈拉..
作者: dinx    時間: 2009-10-14 08:28 AM

训觉..@
作者: CK銘    時間: 2009-10-14 05:27 PM

去踢返場波...1 c1 K3 F* i0 Y3 W
發洩喺個足球到......
作者: 艾官    時間: 2009-10-15 03:47 AM

盡量去訓覺~訓醒左個人會沉澱一D
作者: CAT8833    時間: 2009-10-30 04:33 PM

go to bar drinking
作者: Ks_Hong    時間: 2009-10-30 05:55 PM

瞓&食

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0