標題: 想問你地對d連排隊都唔識ge人會作出咩反應?  [打印本頁]

作者: 角都    時間: 2009-8-7 09:42 PM     標題: 想問你地對d連排隊都唔識ge人會作出咩反應? 

昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度傾計,完全唔知係要排隊,當我無到 ,跟住諗諗下我唔係有d咩緊要野做,所以先無出聲,睇下時間都差不多見工,所以還是離開7 y2 H3 O$ I3 h# {* H$ W  P- J
! K2 C% T: d( y8 n$ J+ f2 x( q/ M
見完工後,去左watson買d野,俾錢時,我排係一個女人後面,點知突然有個師奶月過我去俾錢,明顯又係打我尖,應該話依d人唔識排隊,好彩收銀個個叫我俾錢先,無理會個打尖的師奶9 s; R1 j) a& h6 H

+ B5 @& ]9 z; j& d$ q同一日,我被人打2次尖,仲要明目張膽,當人無到,即使排d隊唔係禁重要,但見佢地打尖可以當唔係一回事,我想心平氣和都幾難 ,所以發post公告
作者: selena127    時間: 2009-8-7 10:04 PM

即鬧啦 !!  d 師奶 , 阿公 , 阿婆 , 細路最鐘意打尖 !!
  J8 v! M9 K4 f. Z% ^
- p2 @" m& P& y! S# _& q但 ( 靚女當睇唔到 !! )
作者: 角都    時間: 2009-8-7 10:36 PM

發覺係香港禁多人ge地方,有d人仲要當排隊唔重要,當人死ge,係度打尖( x+ I" m% {% Y5 ^" H
我想做一個心平氣和的人都唔可以,對依d 人要,無可能讓佢地low
作者: 自由神    時間: 2009-8-7 10:44 PM

原帖由 角都 於 2009-8-7 09:42 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
8 x) A8 d6 \& c( _昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度 ...
加你幾分,幫你下火
作者: SCM    時間: 2009-8-7 11:21 PM

原帖由 selena127 於 2009-8-7 10:04 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif4 v, ]3 ~  Z7 V" i; {/ g4 v
即鬧啦 !!  d 師奶 , 阿公 , 阿婆 , 細路最鐘意打尖 !!
3 u' p- t( _3 o% L8 b8 ~/ B  @) @5 D4 d0 m
但 ( 靚女當睇唔到 !! )
2 s# e% ^! G- Q& B0 ?: w) A恃靚行兇仲冇品wo
作者: SCM    時間: 2009-8-7 11:22 PM

原帖由 角都 於 2009-8-7 09:42 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif) ~: E- I. c) ~2 A! T6 J( e. O
昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度 ...
樓主3 X/ q7 k" `9 g' o. x9 \2 g
細路咪當佢地唔識野算lo
2 v, h9 d; Z5 A  k# K7 c不過c9就真係連我自己都睇唔過眼
作者: joeydick    時間: 2009-8-7 11:38 PM

我都去到忍無可忍
* `1 B) a; _8 C* T一打尖即話...
1 R/ E1 o3 h4 k: n, \咩人都一樣~
2 f! n  h: f4 k5 J+ ^細路,細個唔話,大個一樣唔排..., I% b% f% \4 Y
細路女遲早都係變師奶姐
作者: easonwing    時間: 2009-8-8 12:08 AM

我一定會出聲!我覺得大陸人最愛打尖!
作者: benny1219    時間: 2009-8-8 12:23 AM

有時老人家真的持老賣老
作者: shamanking19    時間: 2009-8-8 12:55 AM

香港好多呢啲人啦,真係好憎佢地
作者: qwer004126    時間: 2009-8-8 01:25 AM

我今日買面食都比人打尖...頂佢個x. L6 J- w" `2 H7 k, Q  v1 P# _2 _
果間野整面整好耐...我排左一陣..後面冇人跟我..之後有個3x歲既男人走埋黎打尖..& i! R& }1 `, g# H# G* E
我即時啤到佢行一行 ...
5 u4 W, v7 D5 Y7 w之後整面個丫叔知佢打尖..冇理佢!!
作者: kinglws    時間: 2009-8-8 03:36 AM

我試過排隊等小巴
7 E4 M7 z% n, X# G( `$ w3 c+ r有個死o靚仔(唔夠10歲)走埋黎. w4 d' I4 F! y/ ^
有車到第一時間衝上車2 c( A$ T) E! x5 h  V$ r" `
當人無到
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-8 04:00 AM

好野走 Q
" x! C9 q$ m9 B' C9 [
2 X7 s) L$ A8 o0 K( e
6 n9 f7 g7 g0 c: A衰野走Q( ~, E& ^# j6 B* I% a! u: G2 F6 |! E- E/ o

作者: 角都    時間: 2009-8-8 08:05 AM

原帖由 自由神 於 2009-8-7 10:44 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
! I, r4 }/ a9 z( O加你幾分,幫你下火
, F- X9 m+ S' I1 v( l; z2 }$ l) e$ S; s

" h; N5 m. ?9 D2 `* ]1 T禁都有分加,thx, 之前仲諗住火的話,去5星酒店下火tim
! ]+ E6 u- i) S% n. ~7 d- a0 L原來大家都有不同程度的被打尖經驗,如果情況惡化,無改善,香港真係變成一個"國際打尖大都會"
' @: W+ e3 C8 e. B6 @3 b至大獲就係打尖情況通常係非繁忙時間發生, 圖書館,食店,無咩人龍下發生, 受影響人仕點會唔火都嚟?
作者: pkyon    時間: 2009-8-8 08:29 AM

以其人之道還治其人之身 行返去佢前面
作者: 12d3    時間: 2009-8-8 11:36 AM

我一定會出聲, 亦請大家出聲.
2 Q1 g9 \3 ~  m/ X( u7 I其實有d師奶真係好q蠢, 睇都唔睇走去比錢, 又有d真係唔知龍尾係邊. 如果出聲提下佢地, 佢地大都會排隊.
作者: matdu    時間: 2009-8-8 12:01 PM

老人家當老凰!. Z5 x5 j4 T" m
大陸人當文化!
" x% [4 i3 }  S, z# J8 X3 s
/ I. b/ I: m& g) M, K5尊重人5值得你去尊重番佢
作者: lalaso    時間: 2009-8-8 05:07 PM

我成日排隊都比人打尖, 不過次次都無出聲, 廢事嘈
7 I" ^, H9 B- U正所謂: 好佬怕爛佬, 爛佬怕潑婦" f7 T: d/ v+ A1 I  j
嘈嘈下, 時間反而咪仲長左
- C3 r  U  G  `+ U& M* p不過打尖的人的確是唔可以助長
作者: like123    時間: 2009-8-8 07:09 PM

原帖由 lalaso 於 2009-8-8 05:07 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif( c3 M8 T0 R0 \. U. N% z1 W/ y- {3 d9 J
我成日排隊都比人打尖, 不過次次都無出聲, 廢事嘈. ]  z9 h, Y2 j1 P( A
正所謂: 好佬怕爛佬, 爛佬怕潑婦
- U( o$ n3 o& z% f9 d/ b0 c嘈嘈下, 時間反而咪仲長左. ]8 j& w" H5 o# y8 m
不過打尖的人的確是唔可以助長
! s* b- x4 T2 C" d我同你差唔多...
  E! Q. x+ T% I不過最搞笑既係,有次同FD去OCEAN PARK...玩個過山車,排排下隊有幾個內地人打尖...我同個FD都無理佢地.......但係企係我地後既幾個內地人出聲鬧佢地....之後佢地嘈左一陣.....最後好似因為D工作人員叫佢地排番隊就無事=.=
作者: 自由神    時間: 2009-8-8 10:21 PM

原帖由 角都 於 2009-8-8 08:05 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif! Y7 f! h' J6 ]9 f
0 `  j0 J$ k2 O- M) O

+ r4 V! M  c4 o4 N( t
# p* b- o. t0 E' o1 g- v* N& Z0 Z禁都有分加,thx, 之前仲諗住火的話,去5星酒店下火tim
5 B4 U! w) ]; h+ H" u原來大家都有不同程度的被打尖經驗,如果情況惡化,無改善,香港真係變成一個"國際打尖大都會"
' ^7 F+ |$ L% M8 O( c8 `! x: \0 z至大獲就係打尖情況通常係非繁忙時間發生, 圖書館,食店, ...
大家努力出post,分數自然跟住黎 8 o% F, n* \$ c. l. F6 ?

/ J2 {: V/ @) m3 r: r' B; J1 J' A6 e! Q唉...而家真係好多人中意打尖
作者: b/w    時間: 2009-8-9 03:40 AM

樓主,如果你試過好似我咁,俾人打尖仲俾o個條友話返係你打尖,相信仲火!! , j; W. g3 }" ^( k

# c5 p4 q) K, ~! h事原有日o係CWB等巴士,無啦啦睇住有個年約40歲嘅阿叔,突然靜靜企o係我旁邊(我係龍尾),初初我以為佢係排隔離條隊,幾分鐘後覺得有D唔對路,問佢係咪排我呢條隊,佢就突然發難,話返我係打佢尖,佢已經俾面我一直都無出聲,話我排左咁耐到上車先黎出聲,當時我把火即著...  係有個女仔勸我,咪同呢d野蠻人講,我先廢事理佢,最後仲讓佢上先。but~~佢到last mins仲扮野,一邊上車一邊話...你係有排隊咪上先囉 ....吹脹!
作者: loklok117    時間: 2009-8-9 08:49 AM

原帖由 角都 於 2009-8-7 09:42 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# I$ f. @+ R. S$ o7 T; f& z0 I
昨日去粉嶺見工,但早到,於是去了附近LUEN WO HUI 的圖書館,諗住睇一陣報紙,點知未開門,就係度等,見人龍要排隊,就去排,點知等一陣就有d家長攜帶埋d小朋友嚟,原本都好地地,但臨開門時,2個細路突然行過嚟打我尖,佢地好似若無其事禁,係度 ...
$ f% ^4 w: v: V* M6 U
* T5 g5 B0 X$ p  r/ J( Q& n你令我諗起一次打尖事件1 V' y+ C: [  a6 }, V" s0 \! t* _
果時日日番學都要搭巴士8 Y  O2 w7 O$ M. L2 c( z6 f/ ]7 {+ G
有個阿伯好鍾意打尖
, r4 z. `& m. g, e4 E) p+ |8 \1 X( ~% O' V) B
果日我排第一個6 Y, P( a$ D" D* C& u  J
佢聲都唔聲就插左係我前面 (阿伯你有冇咁惡,我後面有十幾人排緊排緊)" U# Z2 D( B6 h5 d
見佢咁老我都無出聲/ B4 U. v, \8 l) f
點知企係我後面個男仔大聲話:阿伯排隊呀!! (所有人望哂過黎)0 t3 p6 d0 _9 h# R3 s& G2 ?, F
阿伯:排緊law
6 y# Y4 L' d$ T男仔再大聲話:排番後面la,我比你排,後面十幾個人都唔比你排la...!!
, H5 C9 d) Y' L8 h! o阿伯勁無面,死死地氣去番後面排0 M4 g' i9 t) x" P' d" K/ T

; @# T5 u9 D3 v! J3 T我果時覺得個男仔超勁1 t- L1 H+ H/ P# ]! z+ D: K
唔洗講粗口都好似x左佢全家咁
作者: leeleelee2005    時間: 2009-8-9 11:39 AM

我都成日畀人打尖,見怪不怪,香港一早已經被大陸化,唔排隊陋習亦不例外,樓主睇開d啦。
作者: 角都    時間: 2009-8-9 03:23 PM

排隊大陸化, 好形象嚟, 回歸ma
7 V& W: s& M  i) s另外, 香港有d男仔都同樣大陸化,選了有"港女"性質的新e民人仕做gf,講野唔清楚,就學人扮"港女"
( O8 c" N: o! F+ s: ?純正港女同純正北妹都唔黑人憎,遇過有北妹係香港扮港女,旁邊的男仔仲以為自己好勁,沾沾自喜,講開依單野,幾好笑,真想另外開post討論下
作者: darkensun    時間: 2009-8-10 12:42 AM

粉嶺真係比較多呢D人, 鄉土味比較重, 港島區亦有遊客喜歡"唔覺意"打尖, 但佢地人多, 出聲都冇用
作者: darkensun    時間: 2009-8-10 12:51 AM

原帖由 角都 於 2009-8-9 03:23 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ Z! G! m& z7 M
排隊大陸化, 好形象嚟, 回歸ma
* T) o" w* P1 e+ I3 b; e0 R) {7 V另外, 香港有d男仔都同樣大陸化,選了有"港女"性質的新e民人仕做gf,講野唔清楚,就學人扮"港女"8 N3 `$ e0 v* l) u& R( r
純正港女同純正北妹都唔黑人憎,遇過有北妹係香港扮港女,旁邊的男仔仲以為自己好勁,沾沾自 ...
* ^) m7 c) T1 `0 X- O# w# ^
大陸化....都形容得正確
9 ~& @7 H  T) m+ ^5 c" W上次去超市買野, 有個大陸人特然推成車野插響我前面, 我話, "排隊喎", 個大陸師奶竟然話, "我不嬲都排緊響呢個女仔後面架", 好彩前面個女仔肯出聲, 話"我冇見你排過我後面喎", 咁佢死死地氣咁走, 但仲要話, "我去左揀野冇幾耐, 你就插左埋去個女仔後面", 我冇出聲, 但覺得佢跌左渣泥拿返渣沙
作者: adas    時間: 2009-8-10 03:58 AM

呢d就叫做港人文化
, s8 f& k; \& f1 V! [' P; E) N死症 = 港女 = 死症
作者: J.T.    時間: 2009-8-14 11:51 AM

原帖由 b/w 於 2009-8-9 03:40 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
0 C5 W  K# G! W/ }5 b% b& I樓主,如果你試過好似我咁,俾人打尖仲俾o個條友話返係你打尖,相信仲火!! ( n' S5 K( l: y  J" d: K# F3 x4 V
3 @. l0 F, c  m0 E
事原有日o係CWB等巴士,無啦啦睇住有個年約40歲嘅阿叔,突然靜靜企o係我旁邊(我係龍尾),初初我以為佢係排隔離條隊,幾分鐘後覺得有D唔對路,問佢係咪排我呢條隊,佢就突然發難,話返我係打佢尖,佢已經俾面我一直都無出聲,話我排左咁耐到上車先黎出聲,當時我把火即著...  係有個女仔勸我,咪同呢d野蠻人講,我先廢事理佢,最後仲讓佢上先。but~~佢到last mins仲扮野,一邊上車一邊話...你係有排隊咪上先囉 ....吹脹!
. e; h# H4 A! \- t& _
# M) s  J3 B; T- y' Y( w
that's the main point~~
: a( a7 D7 E, L7 G

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0