標題: 嚴正反對校園驗毒 [打印本頁]

作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-13 11:33 PM     標題: 嚴正反對校園驗毒

本人為一台灣學生 , 反對校園驗毒 , 內容包括下面五點 :
$ Y9 `& j# r/ F! B1 ^1,香港政府以中學生為單一目標 , 理由薄弱 , 除了歧視和欺負中學生外 , 找不出其他理由
! L8 z  }1 P" p& ?( k" S2,學校抽驗背後問題嚴重 , 除非號數除機 , 否則難以令被抽驗學生信服% @7 M: x+ x) w8 X
3,被抽驗學生或會對社會 家長等反感 , 破壞師生互信 , 可能出現反學校 反社會等情緒 , 嚴重更因而逃學 , 反增加流入童黨或黑社會4 B% A, o- z0 }+ ]2 p+ F  S  T5 ]
4,真正吸毒者可能有方法避開 , 如果索性逃學 , 問題更大. s/ b& \1 y& a, a% h
5,若驗到 , 學校應作做法模糊
作者: easonwing    時間: 2009-8-13 11:36 PM

唔吸毒既,有咩好反感呢?
作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-13 11:42 PM

又一個盲既 ...
作者: shamanking19    時間: 2009-8-13 11:52 PM

無錯,喺宜家既計劃中的確有好多漏洞存在,並不完善
# G' y. G9 I* j- K& E9 n但做每一件事都要慢慢來,逐步逐步來: A/ U; S0 v  w5 ^; J9 {5 F
宜家唔完善,但當做起來時發覺有問題
8 H6 L7 P) h3 Q: g6 s8 ~自然可以再加以改善
) D7 q3 E: L1 d5 W2 t" n, O; a& u) `政府並唔係歧視中學生,只係想及早發現一啲吸毒中學生6 }) S. d+ `  ~$ E$ B8 C% B' N6 S
從而及早拯救返佢地出來呢
6 W+ f4 }' n) i& M因為學校係一個社會的縮影嘛) o6 ^3 n! g! R" A
更何況,如果要搵成人去驗毒,根本係困難萬倍
) Y( H" U9 k  G$ m) `; M
7 B+ b" Z) R: u$ F; _3 G[ 本帖最後由 shamanking19 於 2009-8-13 11:55 PM 編輯 ]
作者: ironcross    時間: 2009-8-14 12:01 AM

犯錯者竟不自省
作者: infjlam    時間: 2009-8-14 12:23 AM

驗毒我唔反對,( |/ u  ~+ @5 @* m% q- ]
只覺得實際情況唔多可行o者,4 e7 s5 e9 i, e% Q3 |
只要稍為用腦諗下,就知有幾大阻力,和有幾難確切執行...
作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-14 12:23 AM

原帖由 shamanking19 於 2009-8-13 11:52 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  _$ ]' \0 S9 }' a! Z# ~# q
無錯,喺宜家既計劃中的確有好多漏洞存在,並不完善
; ]1 \+ Z9 }$ ?: w6 E但做每一件事都要慢慢來,逐步逐步來8 }& S  Z1 O# F& y% h+ A3 D- A2 L
宜家唔完善,但當做起來時發覺有問題
6 G& T& Q7 t6 ~0 x8 ~自然可以再加以改善
7 H9 c- o" m" G/ e) I0 F% g政府並唔係歧視中學生,只係想及早發現一啲吸毒中學生1 D2 x" a0 Y" D
從而及早拯救返佢地出 ...
咁唔驗大學生??? 唔驗全體青年人???
作者: infjlam    時間: 2009-8-14 12:29 AM

睇下酒井就知,就算警方明知佢有吸毒(有人證物證),
9 P! L3 `) {' x) Y. H7 {7 \( n酒井一樣有好多逃避驗出有吸毒的方法,- `5 d7 _7 q/ B" k% `
/ f5 M( `) _5 }& O) V3 w
結果嘛,佢到最後一樣都係驗唔出
作者: PKTung2    時間: 2009-8-14 12:45 AM

本人為一台灣學生 <=====今時今日多些關心 本地 的問題好了
作者: shamanking19    時間: 2009-8-14 12:50 AM

原帖由 迦樓羅女王 於 2009-8-14 12:23 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
# i4 ]# P/ w$ p! Q" _. l& D* [; m咁唔驗大學生??? 唔驗全體青年人???
2 N* Q/ r1 Z  f( s" [
( R, `' C/ ]# e3 q6 q
因為近排吸毒、販毒既新聞大部份都係圍繞在中學生身上
1 K0 ]# }/ m& ~9 x2 x9 v7 D: k咁政府自然係以中學生作開頭先啦
作者: slwong3    時間: 2009-8-14 12:53 AM

原帖由 infjlam 於 2009-8-14 12:29 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& n; f7 t/ n5 c- H' t( N% I* C睇下酒井就知,就算警方明知佢有吸毒(有人證物證),: N' }* @+ l& J; A5 J" \
酒井一樣有好多逃避驗出有吸毒的方法,- z* k" x) _) Z! ?: i1 H- x' x5 O
+ S5 l9 Z7 a6 i9 N1 ^
0 e0 E. R# l5 Q2 p
9 U' P" T1 k* k$ c2 f" YI think the situation is different from HK.
8 B' r. _# [3 f3 a; B# Z/ O! R, @
& T1 N& v; ^( m, N7 QHK government is not trying to make up a rule to put the students in jail.' v( S5 T& d; O6 ~, l4 c  e
This rule is to scare the students and prevent students from taking drugs.
- H( k4 K+ S; c5 b1 p  w  `6 i$ L5 ^7 G  C0 [' T
I agree with you that the students who take drugs can find out a lot of methods to get around the rule. (ex. skipping the class)8 ]- L1 Z" V7 G) G
, i& N6 S# K: v: o& L
However, if they really do that, at least the teachers, other students and their parents would realize who the ones that are having the drug problem right now.
$ i* z( u. W+ [1 U! i
8 S5 f6 G6 {' F9 s& f% Y: v9 PRemember, no one in the world is trying to proof the students that they take drugs.
4 q% Q5 p7 Q# @, P6 }! }: H+ R) RPeople are trying to prevent them from taking drugs.3 t/ o' U9 K) Q# m. Y$ q
" L9 ?" t% F' L1 w& x* r( z
The only issue that I see here is that, instead of randomly picking up students to do the test.
6 f8 @" H5 t7 uThe government should force every student to take the test (it should be a standard for all schools and all students so that it is fair for everyone).$ n; s/ P' H& L+ z* @" R
$ b# m1 `$ e& n# L
However, I understand the government will not have enough money or resources to do take action on it.
作者: leeleelee2005    時間: 2009-8-14 02:01 AM

我比較支持全民驗毒,反正個社會都係要禁毒,做咩唔學老曾話齋「玩鋪勁」,咁樣唔會畀中學生話唔公平喇卦!
作者: adas    時間: 2009-8-14 02:35 AM

我絶對反對抽驗, 但贊成驗毒% V. ^# i% C9 x% [. c* p# j7 L
如果驗毒係屬於欺負學生, 那就隨便欺負吧, 要全面的欺負, 唔好抽籤
2 t6 Z. V9 p" G" H# T1 G: w我相信政府欺負學生, 都好過由得學生們自生自滅, 眼白白睇住佢地走上不歸路都唔喝止
作者: 勇勇    時間: 2009-8-14 05:50 AM

原帖由 infjlam 於 2009-8-14 12:29 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
" [# |8 g. L- M! ^睇下酒井就知,就算警方明知佢有吸毒(有人證物證),
( l/ o9 w4 u; d9 w* n酒井一樣有好多逃避驗出有吸毒的方法,
* V- R$ B, v6 n6 ^! }. k' z. D( A, K. K" P, ]# ^
我睇你回果2個POST,我覺得你係1個道友,及早回頭啦
作者: 勇勇    時間: 2009-8-14 06:00 AM

原帖由 迦樓羅女王 於 2009-8-13 11:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif. @& Z% f% s5 t7 T$ P
本人為一台灣學生 , 反對校園驗毒 , 內容包括下面五點 :/ `% V% ]$ c; D5 ~7 P- O- [
1,香港政府以中學生為單一目標 , 理由薄弱 , 除了歧視和欺負中學生外 , 找不出其他理由% Z+ `6 c# X( r8 Z1 Z& u  X
2,學校抽驗背後問題嚴重 , 除非號數除機 , 否則難以令被抽驗學生信服
8 U% f% _2 u; v6 f...
甘甘...!!我同意你講點解唔驗大學生,真係有D唔多共平
3 X7 k# Y  J' p, D& s: C/ q, o但係驗全港青少年就真係唔可行,因為唔可以比POLICE太大權力,如果POLICE有太大權力,就會倒退到六七十年化的香港
$ v: S" M0 h# T! `, p9 W! \* o  s如果係正頭正路又點會怕驗毒啊,香港政府都係為左D後生仔姐
作者: oicguy    時間: 2009-8-14 08:02 AM

原帖由 迦樓羅女王 於 2009-8-13 11:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif, f" Z9 f8 B5 x
1,香港政府以中學生為單一目標 , 理由薄弱 , 除了歧視和欺負中學生外 , 找不出其他理由8 m2 k2 }5 \. H+ a
2,學校抽驗背後問題嚴重 , 除非號數除機 , 否則難以令被抽驗學生信服
9 U9 b$ _3 }9 k& C2 Q8 G& h3,被抽驗學生或會對社會 家長等反感 , 破壞師生互信 , 可能出現反學校 反社會等情緒 , 嚴重更因而逃學 , 反增加流入童黨或黑社會
! F4 f' {, h" ]9 b4,真正吸毒者可能有方法避開 , 如果索性逃學 , 問題更大+ |! u2 I& u6 u) M- E2 _9 }: w
5,若驗到 , 學校應作做法模糊
( T5 W& q% M* _- z9 [8 ]% u
第一點 任何計劃皆要一步一步進行 吸毒問題中學生亦顯得較為嚴重: o! H( r8 i8 c& y3 U8 k5 e5 j
針對問題中心實行計劃 竟然係歧視和欺負中學生
# r! f+ M/ l+ B) G. ~# S9 D
3 r' g7 Z3 [7 ?7 q$ u: @
第二點驗尿而已 又不是害命 驗尿也不對學生構成問題! m! B& O3 n" m
根本跟學生信否與否扯不上任何關係% E, m. k) q* k) u1 d5 _

* _5 q, p+ `# ^0 \+ d7 y第三點校園大部份規則就是建基於師生的不互信+ v/ c! J" h4 Q2 m; l2 }# B
否則有些學校為何不准學生帶手提電話或是早上收起來放學派回手提電話

) \8 Z& Q0 z% R( i9 a反學校的問題本來就存在 除非全部學校都沒有校規
9 |1 c0 \# R; Y作為學生 有誰喜歡那些過度嚴謹 甚至過時的校規
+ C0 l9 ^5 P  c" X( G' f
紫色字所寫的後果根本不會單單是驗尿帶來的問題! z$ b/ j, `3 s: W, Z2 J
驗尿只不過形同一條新的校規4 f; e, s( M7 V  [. Z' x

6 c- f; w( C$ c9 O第四點若學生真的屢次逃學 老師不正就能注意那位同學?
* m" H0 o" u( a9 }! G: }! i! F有方法避開?難道就僅僅一部份人會走空隙而任由毒品在校園散播/ s( B* X2 I! F
逃學又是否變得問題更大?難道只是怕該學生逃學就讓他繼續吸食毒品傷害身體?
# ?! _/ E6 T! j8 H1 V8 F
' m2 r- U+ Q5 q8 K) N
第五點是我唯一認同的! m# S$ e2 S6 t5 k  E
學校的處理手法應統一
% `! U. J7 U1 h若各學校獨立處理 某些學校或會因名聲而作出不適當安排或隱瞞% C. w8 a! z+ J8 l5 `4 h; D  n

& m$ |# f  o/ A9 `! v[ 本帖最後由 oicguy 於 2009-8-14 08:04 AM 編輯 ]
作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-14 08:15 AM

原帖由 oicguy 於 2009-8-14 08:02 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# x4 D' \  ^/ u8 e. F  G2 g  r- L
: V7 P- h  t$ h# t! g
第一點 任何計劃皆要一步一步進行 吸毒問題中學生亦顯得較為嚴重
( B) B+ ]! o4 j2 K) X" w1 m0 \3 J針對問題中心實行計劃 竟然係歧視和欺負中學生2 ^0 N- T0 W* t' K* b" `

6 a9 [! F' k) _1 }* x9 G- y第二點驗尿而已 又不是害命 驗尿也不對學生構成問題6 n7 \( {- n3 U) ?4 R2 ^4 }
根本跟學生信否與否扯不上任何關係7 E/ C1 x: z% l. e
6 c6 m3 r, T. P
第三點校園 ...
閣下留言 , 令在下明白一點 ...6 _6 E* v" K7 [: P$ }# z2 Q
香港問題學生真係好多 , 看懂本人內容的竟然也這樣少 ,
+ f9 g1 L) v* O看來改善教育還是首要工作
作者: chansuper123    時間: 2009-8-14 08:31 AM

校園驗毒?都唔知邊個無腦無知加笨實的人想出來的?最先,我表露身份,我住香港,是家長,有小朋友讀書,(上呢個網係想睇睇,聽聽現在的青少年做緊咩,不要太脫節 ).
3 E$ t9 @. }  ~8 y( t* B政府推行校園驗毒計劃,又無全盤計劃,市民問一樣,講一樣,改一樣,最後又唔知點收科,一意孤行推出.  z2 J* @4 x/ X3 o: F, [% I
點解青少年吸毒?不去解決源頭問題,只會叫佢戒毒,呢個係本末倒置的做法,根本行不通,以本人認為,應打激毒品源頭,無論幾多歲,拉到都要終生監禁,青少年看不到前景又無父母關心,每天迷惘,所以借毒品麻醉自己,政府應該做好自己份工,攪好經濟,青少年畢業有工做,父母返工不用做足16個鐘才夠吃,多點時間關心子女.這才是上策.
作者: 12d3    時間: 2009-8-14 10:00 AM

校園驗毒, 比你驗到又點? 邊個有份take野, 邊個冇份駛唔駛你去驗?
. c% B# u5 c% m% @學生上堂吸毒, 索到反哂白眼, 你估d教師傻架, 會唔知? 一早知道冇人理!
$ p9 A3 u* I! H7 m' r
! I  c# [, W' G+ v教師知, 佢地唔會講出去, 一者怕麻煩, 增加工作, 或不屬自己職責, 二者怕影響校譽, 教師唔理, 根本冇人知...
' q, e) Z- W2 a( r社工知, 都做唔黎, 政府唔管好前線工作人員質素, 唔增加資源, 反而增加無謂工作量, 正笨實.' N) w* O8 B5 f

7 v7 j; Z' H7 S; U; U0 B# y( H學生吸毒, 政府矛頭指向學生, 根本靠嚇, 方向錯哂. 點解唔諗計堵塞毒品源頭呢? 點解唔諗方法減低學生吸毒意欲呢?
作者: hwkeung    時間: 2009-8-14 10:14 AM

原帖由 chansuper123 於 2009-8-14 08:31 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif0 E3 V- n$ a2 `: r1 T9 ?
校園驗毒?都唔知邊個無腦無知加笨實的人想出來的?最先,我表露身份,我住香港,是家長,有小朋友讀書,(上呢個網係想睇睇,聽聽現在的青少年做緊咩,不要太脫節 ).7 o# R) O' Y: [, U3 m
政府推行校園驗毒計劃,又無全盤計劃,市民問一 ...
& I# x; Y3 J. x" e; X呢位家長的見解100%同意, 就算我無吸毒我都唔鐘意隨便個人叫我驗尿,
# k5 E  w& R& E4 s* @* ]0 n將心比己, 唔係話欺負年青總好過佢走上不歸路,' q7 N) a* b6 K6 y( Q8 N
- m2 z! Z# w8 l% l: _' W
而家就好似十年前打擊老翻咁, 你走去查人地有冇買老翻, 開玩笑嗎?
& Q4 S0 O  E- G8 r+ Y
/ n) ^8 W: ?% I) S( ^2 i. b4 _" R你話毒品禍害嚴重性很高, 但同樣都是要打擊, 同樣不良行為,5 u+ ^! M6 l  O- A6 n
而家好似做大龍鳳, 唔關事o既食住花生等睇戲,5 b' x, q, y) E9 V* C) W; u+ R' `5 b
支持的人如果政府話都要驗埋佢地一份, 唔知仲有幾多出聲呢? .
作者: infjlam    時間: 2009-8-14 10:18 AM

正如12d3網友講,驗到個學生吸毒又點?
& z. R6 l; Y1 \' @  J冇資源跟進都係冇用,加強學生教育,0 d% L! U5 i( M6 c. \
了解學生吸毒因由,幫助他們解決困難,3 O% v8 ~' m$ M% Q6 a# M
堵截毒品取得途徑,杜絕毒品入境和流通,- q2 L5 T$ h$ V6 m/ G" c4 n5 G
呢個至係治本方法!. x; |: N( z" ]
0 u6 O% z* F# d, M7 {

, C" g# e) h4 R2 ?2 U7 s  R5 qp.s.  ~" |% d0 }5 p* D$ @
原帖由 勇勇 於 2009-8-14 05:50 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
0 Q9 K5 ~) |+ J7 m+ h: q我睇你回果2個POST,我覺得你係1個道友,及早回頭啦
( Q, b+ I' e" B- `5 T% K1 b! [
你睇我回果2個POST,就覺得我係1個道友,
' J! d3 _7 R3 Z我覺得你o既判斷力非常之高
) e6 l- e( i" B+ O, x) U7 C# e* T/ w- s: E  H6 b$ m
作者: andyho    時間: 2009-8-14 11:28 AM

雖然政府提出驗毒,真正目的是提高民望而非存心禁毒,但我不反對驗中學生,7 o0 P% D! N- }/ C5 c$ i
只同意樓主第5點,要預先有政策及配套處理驗出有毒學生。& Z) }" m5 x" D
之前連續幾件因索K暈迷入院事件都涉及中學生,客觀上支持先向那班人先驗毒,
; j8 D8 T$ m5 l0 d  _5 I1 J+ w% v" u如果樓主認為歧視,是否幼稚園及幼兒班都要驗尿?5 u+ U2 b* ]0 M0 o

! c, C2 W; ~$ Q9 M. s如果硬說成歧視,現時隨機驗司機酒精含量何嘗不是?4 i( \3 F5 b: N) ]; f- p
現時大多揀晚間驗,而且對象大多是私家車司機,. m8 P2 D* i5 s! L- b+ u$ j: k- t
不選擇大白天去截停巴士司機或正執勤的交通警及正趕去救人的救護車司機做呼氣測試,
# R3 K; T6 ]1 ^1 b因為過去醉駕出事的大多晚間駕車的私家車司機,
: U+ O" ]8 l8 K9 P+ I客觀上支持可先針對那班人,正如要求中學生驗尿一樣。
作者: J.T.    時間: 2009-8-14 11:42 AM

原帖由 infjlam 於 2009-8-14 10:18 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif% H( H2 `# z2 h6 \. i7 y' a
正如12d3網友講,驗到個學生吸毒又點?
. Z% _3 N2 g7 O4 j6 w  C8 K冇資源跟進都係冇用,加強學生教育,
& A! f6 i% Q- }' ^5 _了解學生吸毒因由,幫助他們解決困難,
1 f1 L5 J! V) o7 ]7 j. [堵截毒品取得途徑,杜絕毒品入境和流通,
/ j) A6 g- z; F0 g2 y) g; W呢個至係治本方法!0 h5 ~; n3 G, N, s

3 N* a% J& Z* s2 t) ]2 h& T' J  d2 e( u
p.s.* D) O: x7 k: ~& R0 P

( t/ `' Q/ g  z( ~7 M+ }你睇我回果2個POST,就覺得我係1個道友,
" a2 I  C7 g- h2 N: @我覺得你o既判斷力非常之高

* o7 D+ u) q; |: T: `; O) D
2 d$ O) `) ]) ^2 O' y. G2 h
hahahahaha...lmao...
作者: 打狗棒    時間: 2009-8-14 11:58 AM

請一眾高官先作表率, 將自己在外國留學的子女召回香港驗毒!!!
作者: benny1219    時間: 2009-8-14 04:29 PM

我是支持的, y8 [: P' \7 p/ P6 b
; O6 ^! W+ u: l+ i
不明白為何要反對 配套準備不足不成理由 * @5 |* j6 m! _9 L" i% S: ]
我覺得香港學生太講人權 有些學校更修改校規讓步 準學生帶手提電話更荒謬. @7 w! G5 ]4 Y
1 g( ?/ M/ n4 i) z
學習服從也是學生要學的一點 太自由了  學生回校係要接受監管
0 r+ v8 @) n/ c' J; V5 R7 u
, u0 n" d& Q, q1 w+ W[ 本帖最後由 benny1219 於 2009-8-14 04:31 PM 編輯 ]
作者: xarrie    時間: 2009-8-14 05:28 PM

為下一代著想,我贊成強迫驗毒,所有中學生全部都要驗,: _" R$ \* I- m( l1 E+ }1 {1 i
只有吸毒嘅人才會反對,因為他們身有屎8 L6 l4 \0 W3 [% J
如果驗到,就要好好教導,幫助他們. V7 _8 f& m# m! x
無嘅就代表他們清白,
作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-14 06:36 PM

原帖由 xarrie 於 2009-8-14 05:28 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
4 f9 M0 s8 o* n* h4 [+ T5 U" g為下一代著想,我贊成強迫驗毒,所有中學生全部都要驗,8 K, R% K1 l+ |3 h* K$ `( \
只有吸毒嘅人才會反對,因為他們身有屎
) H% k4 n6 |- d& v. d; J! T8 {3 J如果驗到,就要好好教導,幫助他們
8 P" l% d( b: `% [! e, m無嘅就代表他們清白, ...
: \) G9 h1 j2 I8 S8 Q8 y( H你咁講 , 就唔駛驗拉 ... 睇佢反唔反對咪得羅
作者: oicguy    時間: 2009-8-15 05:04 AM

原帖由 迦樓羅女王 於 2009-8-14 08:15 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: ?) ]* O0 k# F; e, _
閣下留言 , 令在下明白一點 ...9 m1 _+ L4 u# l' T/ L
香港問題學生真係好多 , 看懂本人內容的竟然也這樣少 ,
3 q" o* g6 U! X4 s看來改善教育還是首要工作
, V2 P; M1 O2 A- R7 w- g
你不了解香港校園生活
+ I$ P- ]& S2 [! x" `卻往往向誇大逃學的可能性的方向思考
* I& Y% I: x6 `- A針對中學生有什麼問題?
5 S8 a& b; S4 t正如樓上所說 抽驗司機酒精含量大多對象是晚上 私家車
7 ]. K1 u7 F( b: ]難道是歧視晚上外出並駕駛私家車的人?
6 d8 ?& i  c! J* e你去問問學生就知道
0 x) G8 m* T& E" H0 J驗尿跟那些嚴謹過時的校規比起來 哪個較煩人
7 `# a( y6 v& M若驗尿會導致學生逃學 那相信香港超過一半學生天天逃學了  O& M( p9 [" e$ R  k% [: s: m

& z, S7 `4 G2 `, @4 u傢伙 別自視過高
6 T, P$ _" C: e. d" v3 `你反對的理由只有第5點能成立7 _! f- E- Q$ o4 j; I# o
可惜的是 傻的也能想出第5點
作者: oicguy    時間: 2009-8-15 05:11 AM

原帖由 hwkeung 於 2009-8-14 10:14 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
3 j& F. C( X/ r
( ]1 d; G3 P/ E7 F/ E5 O# E呢位家長的見解100%同意, 就算我無吸毒我都唔鐘意隨便個人叫我驗尿,# r/ y# b' b1 P, b9 G2 Q  R5 q+ C# |
將心比己, 唔係話欺負年青總好過佢走上不歸路,& P( @) T6 A. H0 k

3 N9 t6 s! s+ @. B而家就好似十年前打擊老翻咁, 你走去查人地有冇買老翻, 開玩笑嗎?  q2 N0 }! T) n

+ l4 K% j( ~$ `& ~0 t你話毒品禍害嚴重性很高, 但 ...
+ e* [( e7 K, H. l/ s6 t司機驗酒精含量ver." I) g" r) l. ^! l* x
我無飲酒我都唔鍾意隨便個人叫我驗酒精含量7 y9 r( L" S3 w: L

0 J. A! }8 y6 k1 I& Z我應該沒改錯句子吧$ ?) o- T* Q0 S% V! ~& a. L
鍾意與否是個人的問題: b, l4 i" t; B  r! x3 }3 S
規則就是規則
& Y& V, T5 B4 I* X; ?% ]. n為何隨機驗酒精含量計劃卻不成問題?
. E4 G8 k; Z9 w. N你這個理由實在可笑
8 R4 S% `7 W3 F, A  V. Z
, k6 o8 {% H3 k& H' E欺負年青?( {) f7 N4 _% o2 c
倒第一次聽到驗尿是一種欺負
, H8 a) x/ M. k; Y2 Z: y現時吸毒的集中地是中學2 |/ X/ T+ T" `
毒品拆家亦集中在中學販毒
/ E- h% ^0 }$ F" `不在中學實行計劃 難道在老人院或是幼稚園實行計劃?
作者: whiterice    時間: 2009-8-15 08:44 AM

酒井果 d 起碼係無問題, 大學生好多人食都無問題, 問題係中學生食, 仲要係學校食, 仲要食完身體不適而入院, 而家係唔知佢地食得有幾誇張, 定係年紀細, 身體頂唔順,
2 u8 d, Q; }4 |& j: S, F/ l4 \0 u: a6 x( E$ G( d
我話如果問題一直係咁變壞, 就只好係每區都有一隊正規既警察黎掃毒, 到時係唔係你想唔想,係你一定要, 就算你唔返學, 都會去你屋企搵你. 未到十八歲而有問題發生就唔只係佢自己既問題, 好多人都有責任.
  B$ P: o/ V1 t  A9 f% C: ]
6 V3 ]% h) o$ ~( W; @8 O9 H8 j3 X而家既做法係想 d 貪得意既學生放棄唔食, 因為知道有人黎而唔食
作者: 電梯男    時間: 2009-8-15 10:16 AM

一於強制驗毒啦   x; V3 v0 Y3 |8 j2 w+ b  `
2 ~: E+ W% e$ g% A0 \
驗毒刀要講私隱,真係顛倒是非 7 W5 t4 x' t4 G9 C/ R+ a+ J) L
( C" M; o4 C( b- t4 v- n8 X7 B, r+ K
當年母語教學刀係立即強制推行啦 5 ^% m* z# ~$ {2 F4 n6 c5 r7 W& i
. {+ z  M; _' ]
打擊吸毒,絕不手軟 + S5 u5 n5 ^2 q+ F

作者: little boyboy    時間: 2009-8-15 10:29 AM

我覺得如果有校園驗毒,多多少少會令學生有警惕,唔敢隨時隨地吸毒。當然,永遠都係魔高一丈,但唔通咁又乜都唔做?當如果學校係有機會驗自已,有d未食過嘅學生可能未必敢試。任何計劃都無可能一開始就完美,一定要一路行一路執正,主要睇大家有無决心。至於打擊毒品來源當然要繼續做,但事實係永遠都無一個國家能夠成功完全阻止毒犯販毒,就算泰國這些會判死刑的國家,毒品問題一樣嚴重,正證禁毒係要多管齊下,校園驗毒,起碼都要擺個姿態出來,唔好等年青人太放肆。只要自已行得正,何懼被驗。
作者: 打狗棒    時間: 2009-8-15 02:34 PM

原帖由 電梯男 於 2009-8-15 10:16 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif0 A+ e9 E  o+ I6 q
一於強制驗毒啦
% o' u  Q& j5 W/ `" [  m/ Z9 _0 p* F# ?; N- j# z& N4 h+ f' F
驗毒刀要講私隱,真係顛倒是非 - k- P; T% ?1 h4 v

. u$ w% N9 f& w  E0 T" G當年母語教學刀係立即強制推行啦
1 i; H4 ?* q8 G* ^! r+ r  s0 {( s3 m! S! ?/ v( V/ f
打擊吸毒,絕不手軟
3 \8 `3 X4 P9 A( \+ v3 r# d
+ K! `: L% V- R4 N! B% z3 n0 w  o! u1 Y當年母語教學刀係立即強制推行啦 7 x- G7 A8 H( b2 g
---------------------------------------------8 p  `+ G- N8 d3 h$ m
所以落得個慘澹收場囉......8 l4 v( \+ @  S* u" u1 x
你講一句驗啦驗啦幾咁易, 如果你無端端在街上被人捉住話要你驗毒, 請問你有乜感受?
0 Z. [3 A8 a6 I強制驗毒? 點驗? 驗邊個? 是否選擇性揀來驗? 國際學校又是否要驗? 如果有學生在驗毒當日逃學又點?  驗到又如何? 給驗出的學生會否被標籤化? 正生書院事件瀝瀝在目, 到時一眾"吸毒仔, 吸毒妹"被人排擠, 又點收科..............?$ }% }% G( L! p9 w+ o
! C) Z, D6 M$ A& K8 a! P6 P

6 a# s- L& o% p2 p3 a% F# q打擊吸毒, 絕不手軟
; e6 x( q7 a! W3 {- x---------------------------5 i" F" m- H0 T0 v
回歸10年, 香港乜都學唔到, 最叻就係吹水喊口號, 請問香港打擊毒品幾時有手軟過?; }: b' e# W- H: T; X: P. O7 O
但係成效有幾多, 大家有目共睹; 香港自吹自鐳為甚麼國際大都會, 政府提供給青少年的娛樂近乎零, 請問青少年們不聚眾鬧事或跳舞fing頭外, 還有甚麼可做? 理性一點, 打擊毒禍, 不應從吸食者入手, 而是應該從供應者入手, 沒供就沒求, 麻鷹唔打打雞仔, 香港政府真係冇x用.......
作者: benny1219    時間: 2009-8-15 03:56 PM

原帖由 打狗棒 於 2009-8-15 02:34 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif! b( E( D. M+ I. M7 ^
" Y1 u# `, s: B3 o" x8 P' G
當年母語教學刀係立即強制推行啦 5 X3 ~2 n& m# K
---------------------------------------------8 b3 b! Q9 k' F( w' i5 m
所以落得個慘澹收場囉......
7 c1 k9 ?7 P  L你講一句驗啦驗啦幾咁易, 如果你無端端在街上被人捉住話要你驗毒, 請問你有乜感受?: D5 n  T' e! ^/ k8 L
強制驗毒? 點驗?  ...
  t9 j/ W1 P! _3 r, U5 P' r 咁你係支持 定 反對呢
作者: 打狗棒    時間: 2009-8-15 04:00 PM

原帖由 benny1219 於 2009-8-15 03:56 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif3 |: A1 A) J0 B/ [8 b3 S
! J; l  g  K2 H6 C* ~  l4 \
咁你係支持 定 反對呢
$ D4 b0 G$ S9 J2 [2 b如果能解決我所提出的問題, 咁就支持;
- @& Z$ q: R- t5 j$ p6 \  O如果只係驗驗驗, 驗完後問題多多, 咁就反對!!!
作者: 打狗棒    時間: 2009-8-15 04:09 PM

原帖由 勇勇 於 2009-8-14 05:50 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif+ P( ?$ W. s& W& Y) N
我睇你回果2個POST,我覺得你係1個道友,及早回頭啦
; g1 h1 G  K2 K" D/ p. V你條友都幾搞笑, 唔讚成驗毒就係道友, 咁我要通你櫃, 你唔肯, 咁你係唔係基佬?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0