標題: 發現到個現象,新來港大陸妹港女化 [打印本頁]

作者: 角都    時間: 2009-8-28 01:09 AM     標題: 發現到個現象,新來港大陸妹港女化

原本我都唔想開post討論,但近排搵唔到工已好煩,今日仲要被個大陸女人吋,當然我無得罪佢,依d女人落左嚟香港,以為自己身價高,就係度扮曬野, 本人覺得佢地行為比起傳統土生土長的港女黑人憎得多,應該話其實我唔覺得港女黑人憎,只係要求高d, 但一d新來港的大陸女人就唔同......
3 |' t  @( f: Z8 w' n; E, \$ N; g3 I1 H
1. 上個星期,記得係銅鑼灣搭mtr, 就到上車時,月台廣播架地鐵就到,於是就急行,點知後面一對穿西裝/ol  服的男女, 女個個係我後面話"唔好阻住啦,行開啦,阻住曬!!!"  聼到個女人係滿口鄉音的廣東話,好la,上左車,個穿ol 服的大陸女人仲要下下端住,明明趕到車, 向佢身邊的男同事"投訴",話"都唔知d人, 下下阻住曬,唔識行開ge咩, 係lo, ....... d人阻住曬!"  態度係好扮野,以為自己係銅鑼灣返工同有個港男同事陪放工就好巴閉, 唔知點解,佢地講野仲有鄉音,就唔好學港女串人啦
8 U/ K2 ^3 m( y
# }7 b2 ^9 V/ {1 g* p+ u1 `( d4 E2. 今日見百佳,係收銀問係咪請人,點知一個滿口鄉音的”港女”就同我大聲講”你自己唔識行入去見經理ge咩,唔係要我地帶你入去ar, d禁簡單野都唔識!” 個名”港女”明顯係收銀,但就扮曬野,係度大大聲,當正自己係土生土長的港女,鄉音都未介,就係度阿芝阿左,返鄉下啦!
; l' P7 R' r) O5 v; E/ u' h8 z) [" ?. U+ ^0 ~
3. 我某朋友去歡場,遇到又係新來港”港女”,聼閒條女收1200,日本妹都係1400,某數字網站介紹的本土女仔,其實都係新來港的大陸妹,講番我個fd,個大陸妹見我fd得800,仲話點解帶得800出街,正常香港人唔會帶禁小錢出街個wo,條新來港”港女”又透露食早餐30幾,午餐50幾,晚餐百幾,大陸妹來港收千幾,真”超值” 又講到自己好了解香港人禁,當正自己係香港女仔禁
; e6 t- i2 i* D! U, D) i7 Z7 i" I" W% O$ Z
我覺得傳統土生土長的港女其實無咩野,只係要求比較高,對配偶要求高d,生活上唔犯到佢地,根本就無咩點,但在港的大陸妹就唔同,有d學左港女野,係條街大搖大擺,當正自己明星,係人都要讓路,係人面前講人十足港女講是非,當然佢地態度黑人憎好多,有d唔關事ge野就加把口,滿口鄉音的廣東話教訓人
$ ^9 j4 q8 {0 L3 \
  X% X% o4 \# E8 f4 c8 Y總之再遇到d禁黑人憎的新來”港女”,真想一槍打爆佢地個頭 9 y0 A+ \/ x3 P5 l+ f( L$ h
駛同佢地狗up辯論
作者: lalaso    時間: 2009-8-28 01:44 AM

算把啦, 依家d人係越來越無禮貌6 L0 l3 s- @  p9 Y& E9 R. O5 C
咪當練下自己d EQ囉
作者: e_e    時間: 2009-8-28 01:53 AM

咦 , 樓主唔怕比d新港女話因為溝唔到佢地先吠咩???
作者: 角都    時間: 2009-8-28 12:26 PM

溝?  見到就想打 SEVEN 佢地
( e  }7 W* `6 Q. [" R7 {: Y建議政府立法限制新來港女仕要經審批至可入境,臭吋,扮野的一律禁止來港,以免影響市容" h  o, S, @0 ?5 a9 k$ Y1 s# {

" ]) k0 \0 X/ ~不過以上純粹發表不滿,跟本無可能阻止佢地港女化! x7 m% k- L; j4 J( F
/ U: w' s* k) n2 h6 {. M
我唔介意香港到處都係大陸女人,就算成口鄉音都無所謂,但佢地扮曬港女,自以為是,吊高嚟賣,個下先黑人憎 ( x! d4 C/ l+ e+ W- O  o' P
/ c' F0 }6 j) G. ?# S
雖然新來港女人未必個個串,有d有錢的都有禮貌,但扮港女個d數目唔多,但見佢地d行為已想9 s7 }7 E: F7 m1 _
1 k( R7 D6 i( Z# |. u- V0 q9 e
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-28 04:28 PM

“港女”本 來 已 經............................$ P! c( H8 P" X, l3 t; V% U4 t

# K& n! J& V. b. q- k& f% f
6 A9 E0 ~2 `- _6 k: ?$ ^仲要走黎 “扮” 港女  。。。!?  0甘樣即系乜野 !?
作者: shamanking19    時間: 2009-8-28 07:41 PM

好多內地來港既人9 R: m( K1 n5 w/ x$ i8 d5 x0 r4 i
都為左盡快脫走「大陸味」, x* O4 x- o3 x( C4 K
唔想俾人話係大陸妹6 y) }" C8 l+ M
都成日刻意扮成港女喇
作者: Erocky    時間: 2009-8-29 10:23 AM

原帖由 lalaso 於 2009-8-28 01:44 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
) y$ p, {8 Y! A算把啦, 依家d人係越來越無禮貌' R8 t7 J; [! e" E" e
咪當練下自己d EQ囉
- h6 V% B( U7 U0 N5 h7 E, G2 c0 E! O' R0 v# i* U* Y. B5 p" Z
x2
( r" f: `6 L4 I3 S2 R* r( ^* _6 |, [
唔止樓主所講既「大陸港女」丫,: D+ L4 ^9 m( w) j" m7 @
我覺得連香港人都越來越無禮貌~
) T- \' D' {5 S1 [! _, F2 ?1 Z0 X9 g2 f) u# S
尤其係後生果d、甚至係高學歷果d,
" G# ?' L+ [8 g( e( G: h- F; n6 K一係就聲大夾惡,一係就句句有骨......
作者: 電梯男    時間: 2009-8-29 10:49 AM

溝台灣妹巧過啦
( S' `* R& h& Y* H  `9 r# D2 Z4 p; M% Q  x: K9 c5 R8 I' [
: L$ N8 U3 r5 l- ?# l9 j7 C2 a
夠晒溫柔 (林志玲)   
作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-29 10:52 AM

原帖由 電梯男 於 2009-8-29 10:49 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
5 }) m2 v9 [& d+ a! J* A" j溝台灣妹巧過啦
$ Q! T6 l0 F9 G, ^! ^
) X/ a; g$ D+ {: J- ~$ m1 }9 y& z# v0 B: u+ X6 p
夠晒溫柔 (林志玲)    
台灣妹係有禮貌dd ,1 A( @  C/ a4 M6 P3 C) J6 q
但拜金同祟洋就更勁 ...
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:34 PM

原帖由 shamanking19 於 2009-8-28 07:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
5 E3 j& d; M4 M. @$ F$ j, ?) p好多內地來港既人
* I0 N. C1 d( V* B% o7 u都為左盡快脫走「大陸味」
$ t0 l7 p% Z! }0 L唔想俾人話係大陸妹
* J" P& j9 x" k- }9 \  n都成日刻意扮成港女喇
2 z/ N* |. {- c2 j1 I" `; A- ]3 @0 i

! O# {/ z, W: L完全同意,好有可能就係依個原因而扮成港女
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:40 PM

原帖由 Erocky 於 2009-8-29 10:23 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif& {  x! \6 l% }( S/ b+ a9 i

0 W5 s3 E" C1 t9 k0 w
8 S8 d& w5 ~$ f- C# M0 @x24 [& t  ]/ E8 M( x( Y" p
) s7 U7 O, C, `
唔止樓主所講既「大陸港女」丫,  Y/ I& |- N+ p9 L  x& [
我覺得連香港人都越來越無禮貌~
3 n" y2 D8 V$ g- G/ f2 l. `- c+ T  T8 r3 u) f
尤其係後生果d、甚至係高學歷果d,1 R4 P# n- \) b. b/ f5 V9 i1 k/ Y# m
一係就聲大夾惡,一係就句句有骨...... ...
! O& z- V/ f+ u% h
* F/ q1 T6 m, T9 o5 i+ S+ q0 T有d後生係無咩禮貌,上火車霸位唔讓阿婆
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:47 PM

原帖由 電梯男 於 2009-8-29 10:49 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
' d+ d7 K: C7 A- V6 T7 x% `溝台灣妹巧過啦
" B5 c9 a" R8 B: X
% [9 S2 u4 j5 k$ l9 x6 p4 b9 V8 p& p% A
夠晒溫柔 (林志玲)    
$ a+ _; I+ c4 e" U( \( d; O
1 F) x  W9 M8 K0 P1 C; B2 F5 A
1 B/ o. a2 f& B4 D見過林嘉綺,講野好有禮貌,講野細聲又溫柔0 X% G4 v; v" u0 Q. [
一係返大陸溝d鄉村妹,可能有好野呢
- L6 p* `  v' I+ c落左嚟個班變得好古惑架la,唔係屈錢就扮港女
作者: 角都    時間: 2009-8-29 12:52 PM

原帖由 vv1668vv 於 2009-8-28 04:28 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif6 T7 m* Z3 T& i6 O3 H% Z3 o: j
“港女”本 來 已 經............................* ]% s% v2 J/ \5 R' s/ @
- \) h0 U" b9 E. w$ b) s
# A  D1 C3 C" b: E9 ?/ |
仲要走黎 “扮” 港女  。。。!?  0甘樣即系乜野 !?
2 A( q6 b: b/ }0 G8 |1 Q* n" v$ ]" g7 H/ v  H2 B

! o- E5 H3 i6 ?) M; x4 @& U/ f2 P即係話大陸妹新來港後, 係香港扮”港女”,行為十足”港女”,應該話更加黑人憎,當然講野個時成陣鄉音啦
作者: vv1668vv    時間: 2009-8-29 03:15 PM

原帖由 角都 於 2009-8-29 12:52 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# b' T9 G' h" i( J
* w$ \# B' ~7 P: i; C
2 Y8 u( Q1 u0 l6 s1 u0 E' N
; j0 h9 S) s$ Y2 Y: j8 k
即係話大陸妹新來港後, 係香港扮”港女”,行為十足”港女”,應該話更加黑人憎,當然講野個時成陣鄉音啦
0 [1 U1 G. W+ r! d- C& T! c. y# q( _* W

& T. z. e# g. x* S/ k
9 _; Z7 q  [0 X$ |  x8 u* J, d) d% [3 z
8 a( F7 P# Y6 I
仲。。。人未到,聲先到添。。。。。。
作者: asfggaas    時間: 2009-8-31 05:47 PM

依家d人係越來越無禮貌就真既  H2 p* F* @7 e, {7 e3 W! T* \
唔好睇樣啊真係 有D好令女但係真係好克人憎..

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0