標題: 無聊一問! [打印本頁]

作者: HansChan    時間: 2009-8-29 03:33 PM     標題: 無聊一問!

其實大家覺得,今時今日响香港,衣,食,住,行,俾錢老豆阿媽,交租或供樓,一個人月入最最最基本要幾多先夠呢?(當然我所講既所有洗費只係以大家"一般"既角度去定,大家既角度都唔同,但亦冇乜所謂...仲有就係唔針有小朋友!!)
作者: shamanking19    時間: 2009-8-29 03:40 PM

呢啲好難講喎6 \9 p6 O* K1 z$ E5 Q
好多因素會影響! m- Q' x% F3 `0 H5 D; N$ [
睇係自己住定同家人住
* I4 W/ e' @  Z/ ?# ]同家人住,就有無兄弟姊妹SHARE返屋租/供款9 T( C" G: w+ ]$ }! x
同埋要睇自己工作地點同居所距離
+ u( h; E# d: e8 K) `; L同搭咩車往來
作者: HansChan    時間: 2009-8-29 03:46 PM

所以哩個係open question...都係想知道一下大家既睇法啫!
作者: makin    時間: 2009-8-29 04:41 PM

我如果唔計比屋企..5,6千都好夠喇..所以揀左10000-15000
: F/ Q/ C$ [" V6 P如果有拖拍可能要多d既..我唔要佢都要啦@@
作者: 譚生    時間: 2009-8-29 05:35 PM

原帖由 makin 於 2009-8-29 04:41 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
0 ~6 Y# d' o+ C5 O2 a+ [我如果唔計比屋企..5,6千都好夠喇..所以揀左10000-150007 ]8 U, [* ^( ~' h
如果有拖拍可能要多d既..我唔要佢都要啦@@
! h" n6 H+ q5 J  q; R7 }5,6千都夠...?
作者: makin    時間: 2009-8-29 05:46 PM

係啊..每個月存到五六千仲想點-.-
' ]- q0 C* q. V9 `" M% m我平時好少買野..淨係車費同食
作者: HansChan    時間: 2009-8-29 07:27 PM

原帖由 makin 於 2009-8-29 05:46 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif5 F' L( q' Z  N% P3 S. e
係啊..每個月存到五六千仲想點-.-
+ s" z, g/ z  o( N我平時好少買野..淨係車費同食
# e7 u! ], v3 k6 }
而家搵食真係好難...有時我覺得成份糧七除八拆.....個個月都冇乜錢淨......
: L2 ?1 W3 Y. s# Y& t+ d3 @5 S唔知要到幾多先夠!
作者: lalaso    時間: 2009-8-29 07:33 PM

唔知, 講真人人不同
) o0 b7 o1 L3 K* G; s但是依家係香港生活真係好賤. r/ r2 [! i  H0 B0 K  d) w7 ~
人工越來越低, 工時越來越長, 物價就越來越貴
& n& t! u- M# v. r無工做的, 搵到工的機會越來越低
8 j8 I/ ]7 Q5 e# t6 x" }唔好話買樓置業, 根本想儲多個錢都好難2 D( T! o. X% m; X0 j8 H
8 H) M% X# w) U9 L( @/ c
成個香港社會根本比d有錢人完全支配住
5 t3 ~1 H( \& N我地呢d無錢的低下階層係有錢人眼中同奴隸又有咩分別
作者: HansChan    時間: 2009-8-29 07:45 PM

原帖由 lalaso 於 2009-8-29 07:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
5 I! L! p! z! Q* s( C! X) @% G唔知, 講真人人不同4 N( k8 t; G/ u7 ]2 o
但是依家係香港生活真係好賤; `0 v& |* u, u1 g
人工越來越低, 工時越來越長, 物價就越來越貴! l3 @8 R3 Q0 v! x
無工做的, 搵到工的機會越來越低
( e: w5 F* b- t) |2 b4 ]* O唔好話買樓置業, 根本想儲多個錢都好難
+ {2 W' g  ]4 N1 {' G8 C4 q
& U+ n9 G3 u" t% C4 @! R/ r9 o8 ^成個香港社會根本比d有錢人完全支配住9 G7 F- @! n% O" z8 t! ?- C9 U' Z* S
我地呢 ...
9 F4 P6 w4 E5 [# M! }" K" m
) G8 y+ K+ i4 c; G+ g$ O好有同感!
作者: HansChan    時間: 2009-9-1 06:34 PM

暫時黎講,最多人覺得要5皮嘢樓上先夠....其實有幾多人可以逹到哩個水平?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0