標題: 點解香港政府成日做D無可能既野??? [打印本頁]

作者: 迦樓羅女王    時間: 2009-8-31 11:15 AM     標題: 點解香港政府成日做D無可能既野???

好似禁煙 , 全天後禁煙 , 如果真係要成功 , 我唸禁煙辦要少幾萬人先夠 .../ M1 C% \- @1 i: s8 r: n
又似全天後禁毒 ... 學校由每校一社工 一鬼 一警 , E+又一個禁毒辦 ...
6 [- J) k( g! f2 i, q1 A) y0 |8 q9 M5 t
醫院呢??? 高層剩係職賴前線 ... 前線做到隻狗咁 , 你班仆街就num num腳 ,
# Z' d2 }- U- L3 ?2 h7 {& |仲有呀 , 原來處理投訴既人仲多過前線 , "市民既聲音係最重要" 麻 ,+ K" J2 b/ w- P: T
咁唔怪得咁仆街~~
作者: cazykiller    時間: 2009-8-31 11:32 AM

佢咪剩係識得個講字,全天侯禁煙wor,除左mk-88之外,我真係搵唔到邊間機鋪有一日冇煙味% H; F+ O# g' k- N+ C
人地mk-88都係自己趕人走先禁到煙,靠政府真係死得人多,得把口
4 i1 g) E  t2 _禁毒到跟本冇用,你唔比人地係學校食,佢咪都係會出去食,曬氣,不如加多D教育好過啦
7 v3 U( Y3 d) Z1 z' v- F' M而家D細路點解會吸毒,咪大多數都係悶,冇人管,中意玩
. Q2 B+ C3 ^: T1 Y) ?8 u點解冇人管呀,父母一日做十幾個鍾野,搵鬼管咩0 V& V7 `7 Y8 z1 w  g  \7 \+ M
其實只要set最低工時,香港一定會好好多,做野時間小左,多左時間消費,經濟自然好3 g+ @0 ]0 W6 }) M" p' a2 W
父母唔使做咁耐,有時間番屋企陪子女,想壞都幾難
  M; V- Q7 J3 G, O) h香港比D剩係識講ge人帶領真係遲早滅亡=.=
作者: kaing    時間: 2009-8-31 01:14 PM

LEE D 未就係維官之道....3 n  Q: p7 S; x( G2 {
0 j8 j4 a+ D5 ^/ ]
如果成日做d 做到既野...佢有一次做唔到...就好大鍋....
: C8 K- X5 a/ T8 V# x如果做d 做唔到既野...就算做得唔好...都唔係d 咩大事...
0 ~6 e* Q, n, Y+ ?5 j8 g2 b9 _重有一定要做d 大部份人認為對既事...認為岩既事...) X  P+ \& K3 w! d
但係大部份人覺得岩既野...多數都係錯...
; M' M& Y8 }6 A, \' L. l4 k' t6 ^& D唔知大家覺唔覺....
作者: kaing    時間: 2009-8-31 01:23 PM

原帖由 cazykiller 於 2009-8-31 11:32 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif# u* q" L; m3 _
佢咪剩係識得個講字,全天侯禁煙wor,除左mk-88之外,我真係搵唔到邊間機鋪有一日冇煙味. f. |$ u/ _' ?$ i# o* F
人地mk-88都係自己趕人走先禁到煙,靠政府真係死得人多,得把口
  s% r$ m+ U* C禁毒到跟本冇用,你唔比人地係學校食,佢咪都係會出去食,曬氣,不如加 ...
, I3 X  |8 h2 X8 l

- O. e  V5 ~3 O! p( W. V7 {5 |最低工資其實有既作用...係有....不過有左最低既工資...你既最低消費都會增加....
$ g# ^2 q: }+ J4 x7 l% n其實最好...係有埋...最高工資...起碼唔會資產偏重....8 c0 {- X& b1 j9 I) ]
但係競爭力就可能會減低....
6 |# s$ ~% o6 V2 b% H& K
" ?8 G' x' ?1 @4 x/ \其實大家講既想要既社會...基本就無可能出現....因為跟本唔會有一個無比較既社會...
! [9 {6 v# Q7 u5 }1 h/ m3 i個社會好似加拿大咁...都會有加拿大佢本身既問題...
9 ~! ^5 W. f: I' l4 C1 \0 b1 e而且香港重有好多中國內地既政治因素...0 u( P+ b# M7 W) ?: C
+ c* \. a: P! a7 q: O
如果要香港出現一個有能力既管治者....真係難過中六合彩....
作者: lalaso    時間: 2009-8-31 03:09 PM

唉~ 睇完都唔知講乜好' x  U: |; ?+ |* }
心表贊同
作者: mnbvc    時間: 2009-8-31 03:36 PM

米傻7 F* P, a2 W' Y, O7 ?0 q* r
呢d show黎8 f7 M; E/ L# i5 d4 z/ M
邊會真係丫6 q0 e$ T4 s$ ^- g/ u
禁煙既只要高檔地方冇人食就得
, A# X1 |8 N( x* C: Y' N你估佢地會去d低檔地方咩
. u: b( ~( d0 M  a' D/ x# Z7 G好似禁夜場食刀係為佢地健康乍# D2 p) |& b3 ?! }" g2 a
但齋禁夜場米比人知佢地用意8 L" m3 p4 j) J0 _4 t
所以先禁埋麻雀館之類羅/ ]0 X0 }* H- y' a
8 P: d, i% U+ k1 y, ~* {
禁毒更加明顯係show添拉8 {! M7 J1 p6 z4 r# h0 W# W1 ?
唔係爆甘多間索k索到暈會理咩
4 ?  v6 K! W* y你估校園索k係呢排既事咩
% ^  ]7 k' r7 ^6 a一直唔爆大鑊米一直龜縮乍3 I  q: T3 Y$ c, W8 W* j" S
而加咩驗毒個d刀講明
- P: p  S: o2 r) f) [真係想知d學生有冇吸毒咩  S+ z  k5 G( R
係做出黎比你地睇冇乜學生吸毒就真既
作者: edward1906    時間: 2009-8-31 06:18 PM

禁煙其實有好有唔好
. S% I/ R( _9 `8 u2 u: r. G而家行街,周圍D人都係食緊煙
% Y6 N5 Y* H( j8 }# i5 l# E咪一樣食哂二手煙
作者: shamanking19    時間: 2009-8-31 10:43 PM

政府不嬲都係咁喇" y5 V; J; h3 {
佢地只係喺度做SHOW俾市民睇5 I, \3 Y, {6 B* z, G* Y
話俾市民知
9 \0 R- y9 {7 M, }) P: s佢地係有做到野

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0