標題: 港式潮語 [打印本頁]

作者: 電梯男    時間: 2009-10-1 11:25 AM     標題: 港式潮語

一定要學
- Q+ i( l' o- |2 l0 C+ L8 W( x( G
[youtube]s0qA7Q7F8Vs[/youtube]
作者: 爪    時間: 2009-10-1 12:36 PM

看完我又算升呢了
作者: mnbvc    時間: 2009-10-1 01:32 PM

專家諗野刀複雜
' H3 i) ^( z% O3 @5 I用呢個刀係因為用手寫版同九方刀係呢個刀字易出d乍
作者: infjlam    時間: 2009-10-1 02:08 PM

好學唔學,, {+ z+ e8 d  m. h+ Q/ ?9 l+ [, _
本末倒置
5 j8 z% P* G$ e$ C不如叫晒所有老餅上膠登,做埋膠人,
' t% |$ H2 A# D1 w. }5 Y, C保證一定升呢
作者: mnbvc    時間: 2009-10-1 02:21 PM

原帖由 infjlam 於 2009-10-1 02:08 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif- B7 u' i8 o% W' Q) D
好學唔學,
/ A1 y1 C1 p8 _. z, ?3 ]本末倒置 3 U: B& }2 D1 p. y* y% _% S# W9 U
不如叫晒所有老餅上膠登,做埋膠人,
' k: m1 |/ G! E' T. s' I1 u+ Y6 f保證一定升呢
' [, ]# {4 L: W9 N* I
冇計學生惡過阿sir
6 d5 d  k# d& d/ B4 z( {最記得米10年前到開始有d8婆上電視教人教細路點刀唔可以打只可說教
3 Z0 \% }1 ~/ b- W個時我就批屎呢班細路出黎肯定唔慌好
) n  d8 r; G. N睇加下
* [# {0 Y1 C/ W- ^8 g冇錢既援交有錢既拍丸/ r6 \( [+ w. J5 g7 ]  D- c
做雞得黎刀要張佢合理化
; F$ _/ T5 ]6 E) y5 t  a1 {1 N' f仲用d日本詞黎高尚化
作者: hwkeung    時間: 2009-10-1 02:39 PM

與時並進無乜野唔好姐, 出黎社會就話不屑同佢地結交姐,/ A6 M! R5 d9 i1 H) T
但家長教師無得唔同仔女溝通教育, 只要教返仔女書寫時用字無問題就得,
6 }9 Y4 A! V0 ^: y- I呢d只係口語o既演變, 等於古時文言文演變有白話文,
* L4 ]5 Y0 J% u- h' w而且從我小時讀書咁多年都一直有書寫口語錯別字問題,( X+ L" U' p7 N/ ~& o$ d- o8 e% s

! }. e9 F4 K& h# d' U8 ^- F問題只係而家d小朋友比以前更加無卵用, 連書寫基本用字都唔識咋嘛,
9 m" {3 O) N! D7 t# f/ s7 I$ g- L任總都識講識用潮語, 但佢書寫言談仍然無問題,( m  ^# s8 M8 a" H4 h
而家d小朋友中英文水平持續下降, 並唔係潮語禍害小朋友.
作者: nanaha    時間: 2009-10-1 02:58 PM

kind到震..9唔搭8...呢d所謂潮語拎黎9up就得姐...而家連老師都學埋教學生...究竟會教d咩學生出黎呢...
作者: e_e    時間: 2009-10-1 04:22 PM

第一個靚仔係男定女???
作者: VIIV    時間: 2009-10-1 05:58 PM

升呢........ . N  n( w, X4 G8 Y. g  v
平呢............
! b/ W8 w8 E( z1 s4 M降呢.........................
作者: Little Boy    時間: 2009-10-4 01:29 AM

原帖由 hwkeung 於 2009-10-1 02:39 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
8 }1 j) r( X! c* U; T與時並進無乜野唔好姐, 出黎社會就話不屑同佢地結交姐,
- |' j* `  Q' g7 U+ Y- N  D! o但家長教師無得唔同仔女溝通教育, 只要教返仔女書寫時用字無問題就得,
2 E6 n# _  `) v2 o$ N呢d只係口語o既演變, 等於古時文言文演變有白話文,
2 b8 t! Q! I- I- {而且從我小時讀書咁多年都一直有書寫 ...
! Z/ G$ G: @  I! Z1 G$ a
5 G0 m5 U4 k" Z6 q. U) D/ F) V2 P; T但任總果d... 以前係無潮語, 係當佢有穩固既中英文溝通書寫技能之後先學一點潮語, 而且, 佢要用潮語既時候都唔會多得去邊喇9 J6 g% T9 y5 b6 k% [
好多野, 學完之後係要不斷咁去使用先會記得同掌握到, 唔用既話就會慢慢忘記架喇.  當d 年青人平時溝通既時候都係用潮語既話, 就真係有好大影響.
作者: like123    時間: 2009-10-4 04:31 AM

升LV呢個詞講左無十年都有八年,無啦啦變左潮語=.=
作者: adamboyhk    時間: 2009-10-4 03:32 PM

升呢 早係細個打機 口語上我絕沒叫過「升級」  所以升呢 絕對不潮...% g7 o- Y" R! b$ }/ p; T, U6 U/ Z
片中所提及到既sor爆 真係第一次聽
作者: alvinnnn    時間: 2009-10-4 04:15 PM

e d野都要教, 好kai, o咀~ ha
作者: Dicksonlam    時間: 2009-10-5 11:49 PM

嘩 e加 d 老師 真係要咩都要識
作者: 艾官    時間: 2009-10-15 06:31 PM

又唔使睇得太嚴肅既~咪等於九十年代周星馳d無厘頭口頭禪一樣~
作者: DOG9922    時間: 2009-10-20 10:15 PM

我已升呢!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0