標題: 香薰陷阱 [打印本頁]

作者: mycar422    時間: 2009-10-8 03:49 PM     標題: 香薰陷阱

我仔無拿拿被人帶左去香薰公司,當然被遊說一番,上綫話幫到佢升職搵大錢,作為父親的我當然反對啦,但我又知道這間公司是合法的,否則做左成廿年都被查封了啦!但這間公司的計劃好易令人跌入陷阱,甚至有些人為了上位,就不惜借錢賣個爵位,咁做法先可以賺錢……這種一步登天的方法無疑有機會賺錢,但萬中無一呢,仲要一定有一個好好的團隊,訓練到佢地好努力、永不言敗及永不放棄的精神先有機會成功, 同樣令人孭周身債…由於亞仔之前好大膽,被人騙他去借了成十萬抄股,當然一個金融風暴乜都無哂……我諗住一方面無錢,另一方面等個仔受教訓,要佢自己慢慢還,承擔番自己的急功近利的態度所帶來的後果。! {1 p. ^6 h' |. i1 o- x# v+ Z, ^
誰知我太太瞞著我幫佢借咭數升職兼還債,變相這筆債由我太太一個人承擔哂!現在佢因無野做,仲借了$20萬,當我知道時已大半年了,加埋利息己變成$30萬!好辛苦先可以還到$20萬,亞仔雖然好努力,但做到而家仲未 成功,仲要成日攞錢生活費,有無人可以教我怎樣做呢﹖我己身無分文了……只餘一份工作還有年幾退休,一旦早退休我的公職金即刻無哂,因要比贍養費前妻及老父$10000元,比到退休為止,我得$22000元收入,扣埋得$12000元,仲要保險費、屋租等之餘此類……但還咭債就$32000元一個月,我怎死呢﹖
作者: mycar422    時間: 2009-10-8 03:53 PM

補充!己還十萬,仲有$20萬未還。要半年搞掂哂…3 o* {6 b: J8 g$ t! }
5年幾就退休……無親人可以借錢我…
作者: benny1219    時間: 2009-10-8 06:45 PM

=.+你的狀況真的很.........睇黎你難以真正退休' d6 W& n5 B0 `% w$ R

5 q; F" F. l; s; P0 Z怎解還有那麼多人相信有關的公司  真係不解
作者: Lego    時間: 2009-10-8 09:13 PM

真係要小心的...........
作者: pomp    時間: 2009-10-8 11:20 PM

香港有好多呢d咁既無良公司
作者: Stan@Cysss    時間: 2009-10-8 11:46 PM

係咪又係間LB 呀...>.<
作者: mycar422    時間: 2009-10-9 05:54 PM

係咪又係間LB 呀...>.5 j2 g' a# [, |) `5 Q2 U  {
Stan@Cysss 發表於 2009-10-8 11:46 PM http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
5 r5 ^5 I/ Q9 t1 D9 g& d4 p是這間呀!
作者: pkfuck    時間: 2009-10-9 11:47 PM

害人不淺,錢真係咁易賺GA 咩
作者: wwaassdd    時間: 2009-10-10 12:08 AM

好正好正好正呀!!
作者: 0665    時間: 2009-10-12 11:25 AM

看唔明? 你個仔現在是否在big c 做?有冇借錢買貨?有借左幾多?
作者: zeroviva0    時間: 2009-10-13 09:45 PM

這D橋5年前已經有, 點解到而家仲未執?
作者: sssyyy    時間: 2009-10-13 10:47 PM

好同情,呢d野好難處理
作者: 艾官    時間: 2009-10-15 03:56 AM

好討厭呢種自私自利自大既組織~我同過入面既人講野~佢地係個種不惜一切都要令你相信佢地既社會觀係最優越既人~總之乜都唔使理~為左搵錢連最基本既道德觀都可以拋開~而且一切自圓其說~完全無支撐自己人生方向既思想~即係話聽到人地對佢質疑邊方面~就用上個方面既道理黎應對~但細心D聽~佢口中講過既A道理同B道理其實係互相矛盾
作者: DOG9922    時間: 2009-10-20 10:19 PM

呢D叫層壓式公司嘛
作者: kuru    時間: 2009-10-21 09:44 PM

哇, 半年搵廿萬, 應該冇咩可能, 點睇都要問銀行借住先,
, @8 e7 S$ Z. C& A7 }% z+ b( U可能要搵層樓頂住先, 唯有等個仔慢慢還返比你喇~' J9 _" D4 u% g" H
& h2 H$ A6 x! z. Y* |6 K) R
都唔怪得你個仔, 呢D PK公司, 基本上, 你上到去, 唔買都咪駛旨意比你走果種,6 m9 [6 M+ u. d  G; i
如果真係有機會發生係我身上, 一定上去小死佢地D人~
作者: kakeidevil    時間: 2009-10-21 11:03 PM

你去d咩安x兄弟結餘轉換睇下有冇得搞' m/ h9 a/ r3 v' M3 n; U3 }

0 r3 R- g* n3 n) ^老婆同個仔有冇做野?
% ]7 M2 y1 M2 _. X/ B咁既境環唔可以再乜都唔做.....
6 K* W/ W7 Z" G) Y0 E4 E0 T
0 ~1 X, ?6 F3 t" I, y0 X另外同前妻針針可唔可以比少d
$ x: {, |: R9 w  ], A9 C. E7 G/ a* u+ z3 L7 ~' `7 U7 ^
有冇樓渣手?賣鬼左佢.....
作者: Ks_Hong    時間: 2009-10-28 11:00 PM

做左幾十年都有人中

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0