標題: "吐蕃"應該怎樣讀 [打印本頁]

作者: ELCM    時間: 2009-11-26 07:14 PM     標題: "吐蕃"應該怎樣讀

所有藝員都讀成吐"播", 那美国的紅蕃又是否叫紅"播"呢?
作者: Winters    時間: 2009-11-26 07:22 PM

"蕃"字有三個讀音,分別係,"凡","翻","播".
) l% k7 E/ `" }5 r0 H; V: n
6 P$ @# N9 S5 p7 b; _"蕃"字只有係"吐蕃"呢個詞彙度先會讀成"播"2 q) N2 _) ]1 U; K9 R5 D9 r

9 }7 [: i4 ~" e. J9 N+ [而樓主你講嘅例子,美國嘅"紅蕃",個"蕃"字係呢個詞彙度會讀成"翻".0 q4 F9 T$ G( i* Q% a3 E; _

$ w. l$ L8 E# U; Z3 T, ?6 D當"蕃"字被用黎形容外國或者外族時,就會讀成"翻".
作者: ado777    時間: 2009-11-27 02:11 AM

"蕃"字有三個讀音,分別係,"凡","翻","播".: b; u; d0 L$ Q' O2 h! D
" F# W- Y3 j/ [. m% t7 g( u
"蕃"字只有係"吐蕃"呢個詞彙度先會讀成"播") H& V1 }: I6 Q8 @% k8 V

5 B1 L) `5 @7 ~* Q. H而樓主你講嘅例子,美國嘅"紅蕃",個"蕃"字係呢個詞彙度會讀成"翻"., L7 b! J; s  |' X0 W" s* }& n' _
2 B, I7 P$ a( P# L$ p
當"蕃"字被用黎形容外國或者外族時,就會讀成"翻". ...! a6 A! n& ], ^7 Z: g$ E
Winters 發表於 2009-11-26 07:22 PM
; s% ~1 M' U, M* c/ ~極好極詳細ge解答~^^~
作者: brother6    時間: 2009-11-27 11:02 PM

係讀播
  m" _- |% Y; S西域國名有時唔跟字眼讀
作者: 艾官    時間: 2009-11-30 08:52 PM

我仲記得個陣岩岩中史堂先教完~然後睇無記d古裝劇班友又讀返「吐凡」...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0