標題: ~【家務女傭一問】~ [打印本頁]

作者: 勇勇    時間: 2009-12-12 08:17 AM     標題: ~【家務女傭一問】~

小第會請個女傭,但係唔知道請咩野國家好?有D人話賓記好,有D人又話印記好,有D人居然話泰記好
4 r5 _0 N" E  M4 p大家有冇經驗啊,可否俾D意見小第啊 因為都唔係小事,一請要請2年* M6 t8 {- R  s( c0 V" }
D外傭公司問佢咩野都話好,好L靠唔住/ ]7 z5 E3 C: K3 \
有句說話:徳成女傭,搞你老公
作者: vv1668vv    時間: 2009-12-12 09:27 AM

小第會請個女傭,但係唔知道請咩野國家好?有D人話賓記好,有D人又話印記好,有D人居然話泰記好* N; l; B, `! f( w- \
大家有冇經驗啊,可否俾D意見小第啊 因為都唔係小事,一請要請2年
5 n. f* J0 S" {* s& UD外傭公司問佢咩野都話好,好L ...- R9 d/ z; h( X  ?! i3 ~
勇勇 發表於 2009-12-12 08:17 AM
. y' h6 ~& ^/ |
; L. T. B/ w% R

$ T+ ?' \1 K2 H  s0 X: G' d$ B& ~1 d( {5 `* ^, P- ~
何解用“居然”兩字??' h  r  Q/ A  j9 @6 r

* b  q$ f0 w: z: t: E: j$ e" d % v  u( i( m3 ]% q( g: s
- }+ Q5 H6 h5 Y2 i& V" L

, n- K" @* Q4 o+ [7 z8 K一般回復,可能“行”左D....有興趣聽聽:
! w- R$ m: G$ h" k# l; K. G- B1 N7 d, }: E. b1 D
有時,喱D
" M* A% R* G  b! A/ U' h有少少講“運氣”,正所謂 人夾人緣......
+ Z6 t' Y: o8 R+ h除左睇你點樣管理..仲要睇埋你點樣對待...1 D. v9 a5 C0 T: {- p+ f; z
D OK既,雇主真系當正好似自己屋企一分子看待。- E8 [1 e9 G* H0 _( Z
D 失敗過案就唔駛多講.....6 q+ W" U$ E$ ?. ^5 [" }

6 |) _0 a5 b4 I& [" ^/ }+ F, @# {. I7 r9 T: E# B! z
遇得到好...默默耕耘,肯為自己“落力”D..
+ U* f7 h7 |6 Z7 _% [搞到頭家 “頭頭是道”。真系唔舍得距返老家..續約續約再續約...
3 t& z2 I8 f; |, E" |3 W
$ U! K2 q0 X. I# X$ D: I5 h遇到D唔多OK。既話...6 @% ?* e# D9 Z8 F3 k/ {
仲要幫距執手尾...成日擔心有乜野事會發生...煩到呢................
/ T" X- @% U# `
5 a1 ^" M: g1 G# ]  L; {) }  Z# r% }; s9 t6 }. l+ _  S$ Q9 X+ x
簽約前,最緊要睇清楚條款!
作者: 12d3    時間: 2009-12-12 09:43 AM

轉貼一個故事:( d. `" V4 g' G% O, F& t
! z! |4 f! h3 d
鄰居是一個飛機司, 家住愉景灣, 有個賓賓幫佢打掃, 每晚都見到個賓賓出門口倒垃圾, 有一日, 居然見到個飛機司自己倒垃圾, % n% L" C, `. D- `+ @
問佢: 個賓賓放o左假? . f  A0 g* r$ K1 l  \' r
飛機司答: 唔係.
" I# W5 A5 e  W) {' F問佢: 咦! 點解要自己倒垃圾呀?) T% n' Q' Q+ n9 X+ g# E* L3 o* F
飛機司答: 佢依家係我老婆.
作者: e_e    時間: 2009-12-12 10:34 AM

小第會請個女傭,但係唔知道請咩野國家好?有D人話賓記好,有D人又話印記好,有D人居然話泰記好, J" j2 J8 ~( t4 n2 h" G
大家有冇經驗啊,可否俾D意見小第啊 因為都唔係小事,一請要請2年. p: G4 t* D$ M4 ?/ z( Y2 o* j& J
D外傭公司問佢咩野都話好,好L ...
2 y3 A" x7 m3 Q4 b勇勇 發表於 2009-12-12 08:17 AM
/ u" |( {$ J3 G' I" t  U
印尼丫 , 我屋企個 "波B" 都好正
作者: thomas701    時間: 2009-12-12 11:41 AM

好嘅 helper  難求呀.......
作者: lamfung2009    時間: 2009-12-12 12:11 PM

我弟弟的家傭,居然暗示他話同佢上床,嚇到我弟弟抄左佢!所以有老公的太太要請家傭要小心,或者請個又老又醜可以放心少少啦!
作者: lamfung2009    時間: 2009-12-12 12:16 PM

還有我一個朋友,佢的非傭搞到同佢老公上床,搶左佢老公,跟住做埋佢老公的太太!離婚後佢而家一個人生活!真慘!
作者: e_e    時間: 2009-12-12 01:40 PM

還有我一個朋友,佢的非傭搞到同佢老公上床,搶左佢老公,跟住做埋佢老公的太太!離婚後佢而家一個人生活!真慘!
7 k; a& r( g/ K! K- E" Tlamfung2009 發表於 2009-12-12 12:16 PM
) D9 s" x1 S7 L$ v* _2 @我記得曾幾何時 , D港女都係咁妖魔化大陸妹
作者: Winters    時間: 2009-12-12 02:23 PM

% j( Q+ o- S' t
我記得曾幾何時 , D港女都係咁妖魔化大陸妹
' B+ K  Q$ `, P4 Ye_e 發表於 2009-12-12 01:40 PM
4 ^8 D; z2 z6 |3 q# M" x; A4 r咪係,唔好以為係人都咁隨便先得ga...
作者: 勇勇    時間: 2009-12-12 08:22 PM

( q- D( u( o$ T. x
0 p5 n4 j) V; e2 {( j' U; b- \: `& Y7 K
1 X# ~% D' {/ B8 F1 y
何解用“居然”兩字??
( G5 z' }, _- G3 k# b 1 y, H4 K: @. U9 I8 R

7 N$ G0 P- @3 |$ z! U8 \' _1 ^9 B; J
. e: ?: ]9 I8 t+ x
4 y1 s8 }" c' l一般回復,可能“行”左D....有興趣聽聽:6 A. V3 W! W/ U6 U0 D8 ~

0 o! o8 H6 F  y* k/ `有時,喱D野
4 q5 T9 [8 ]7 k6 E; b有少少講“運氣”,正所謂 人夾人緣......
* d3 C; \1 n6 K5 \& h' @除左睇你點樣管理..仲要睇埋你點樣對待...: u3 m6 w  G6 N0 [  |
有D OK既,雇主真系當正好似自己屋企 ...1 b/ m+ e5 m. y2 l' s
vv1668vv 發表於 2009-12-12 09:27 AM
7 _8 }6 G5 q! _3 y
真係有d行
+ s+ x, T% L+ L不過我d朋友都係咁樣答我
作者: 勇勇    時間: 2009-12-12 08:30 PM

# e8 s, A2 f1 a! `2 X( {  [
印尼丫 , 我屋企個 "波B" 都好正$ N  E) p- u) V8 m1 K
e_e 發表於 2009-12-12 10:34 AM
好多人都係叫我用 印傭,佢地話 印傭 冇咁多朋友,所以人品純好多,佢地仲會幫你做第2間屋嘅家務" a7 `2 i1 [- K; R9 P; x
賓賓 好鬼懶,唔會做多餘嘅野(另外俾錢都唔做)
作者: vv1668vv    時間: 2009-12-12 09:17 PM

: m' j2 ?2 Z" m, Z' T- [真係有d行9 a$ T3 {3 b: M% f1 R% T
不過我d朋友都係咁樣答我
; i! E# j) Q, F" ?+ u# [勇勇 發表於 2009-12-12 08:22 PM
/ b2 H* v7 {8 g) M3 q
7 [8 s  |; l3 g; a8 W; S  T1 U

$ l* P: T6 d: N" i
5 ~2 `  v+ M7 K% ~! v+ z唔系咩野叫做“行”呢。。。
/ V8 w) l% E+ U4 W( g. N0 p0 P) N, b# L6 M
% e1 N% k3 S3 I2 U: O: M8 D4 u
有無聽過。。。股划彬彬,動慢尼尼...... + _5 o0 @( `5 H' f6 R8 d4 y2 P
# O& ?: z& F$ i  Q( R. G
自己反而覺得 泰泰 都OK ...感覺有禮貌,友善。。! N, s- Z# i, @1 l# l8 t4 K5 H$ h
不過常要提醒,口味唔好落鹽落得0甘重手,
. M2 K; _4 R( T' [7 L仲有就系“清潔”意識..........8 a8 F4 X6 z. l9 ?
: v2 u1 {9 O( `
分享經驗,較為主觀。。0 q5 o. Q- T* @+ ], A+ r9 C# L$ o' H6 K# O
以前都試過....彬彬,尼尼。。。
$ g' q% d; q9 X6 A對方主動勤力,企理幫到屋企,愉快經驗當然有。。。
- U& z, O" o' S2 N5 @) ]  d) k" E+ }5 a* h3 N
不過都試過 畀某某 曾經偷偷地 用固網打長途。。
0 x9 z1 Q' D% X8 n/ y后來發現左,同屋子人商量后...決定馬上做野,唔留隔夜。。。都试过。。。$ X5 n: d  ~: m! W- {

' Z/ b. f) f! d; F! c1 q. u- R4 x/ {- Y+ s1 k7 H" u8 E1 A
睇你運氣啦...
作者: e_e    時間: 2009-12-12 09:42 PM

好多人都係叫我用 印傭,佢地話 印傭 冇咁多朋友,所以人品純好多,佢地仲會幫你做第2間屋嘅家務6 k; n# t# S5 k+ X/ e% I
賓賓 好鬼懶,唔會做多餘嘅野(另外俾錢都唔做) ...0 p9 b* k0 \) F
勇勇 發表於 2009-12-12 08:30 PM
# l5 s% g( P2 e" z
平均仲要嫩口D TIM
作者: e_e    時間: 2009-12-12 09:46 PM

好多人都係叫我用 印傭,佢地話 印傭 冇咁多朋友,所以人品純好多,佢地仲會幫你做第2間屋嘅家務
5 g- U& ]) L. l賓賓 好鬼懶,唔會做多餘嘅野(另外俾錢都唔做) ...
! |% A+ F7 e1 c勇勇 發表於 2009-12-12 08:30 PM
' I6 Q- l7 m; B4 ehttp://www.26fun.com/bbs/thread-166241-1-15.html: U$ {* {3 E$ c. _" L

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0