標題: 加分題----現今香港人的你最重視甚麼﹖ [打印本頁]

作者: mycar422    時間: 2009-12-13 09:59 AM     標題: 加分題----現今香港人的你最重視甚麼﹖

本帖最後由 BOYDWAN 於 2009-12-14 10:50 PM 編輯 & P9 D0 ]" |$ D5 p

# k# s; M0 Q1 n/ J為了滿足我對人性的探討,忽發其想之下有以上的問卷調查。
5 O. p6 ?5 V2 ?* E( o; e; Z我覺得人的一生是靠好多 事維繫的,我認為除了有基本物質上的支持,還要有精神上的安慰,才會有美麗的人生,例如人生所求莫過於:基本住屋或半山豪宅、單調家庭或龐大家族、身體上及心理上的健康、基本學業或理想博士、井底之蛙或博古通今的知識、節衣縮食的費用或家財萬貫的金錢、平凡的工作或鴻圖大展的事業、人有我有或天馬行空的愛情、酒肉朋友或生死之交等等……都紏纏著人的心中……有人擁有家財萬貫,物質良多,惟獨心靈空虛;有人名利雙收,朋友眾多,但卻知己無一人;有人病蹋纏綿,能活一天就覺賺一天,心境豁達;有人愛情氾濫,情感無處可托,精神痛苦;有人窮無立身之地、兩袖清風,一無所有……
6 n0 k9 R' i! @/ O" L1 F若然無奈的基本情況下,只得取以上其中三樣事,是你可以擁有或重視的,你會選擇那三樣事呢﹖
作者: jasonkkkkk    時間: 2009-12-13 11:22 AM

金錢啦重駛問
作者: kuru    時間: 2009-12-13 02:19 PM

幾樣喇, 唔可能得一樣:健康,財富,親情,戀愛
作者: 艾官    時間: 2009-12-13 08:10 PM

原來有得投三項~我剩係投左一項添
7 J; Y+ ]6 m$ H; y咁我選擇愛情~知識~金錢~呢三樣係我比較嚮往既方向
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-14 10:53 PM

踴躍回覆者, 越詳盡加分越多~
作者: e_e    時間: 2009-12-14 11:09 PM

我覺得係女 , 無得選既???
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-14 11:11 PM

我覺得係女 , 無得選既???2 a: A9 n) K5 D
e_e 發表於 2009-12-14 23:09
  o" @; _7 _1 |5 u+ x/ Y! }5 `' T# Z
  `8 o" A" X* C# z- F
都係一個好答案, +1~
8 y1 p2 w3 h; D' E6 B' c' }講埋甘兄你最重視嘅理由同原因嘅話我會再加~
作者: e_e    時間: 2009-12-14 11:25 PM

好簡單姐,咩E+仲有愛情咩???
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-14 11:30 PM

好簡單姐,咩E+仲有愛情咩???
& ~0 D, W6 `6 \" m, [1 i8 Ge_e 發表於 2009-12-14 23:25
3 Y/ `$ V8 S, D( D
8 k% e: B7 k5 p

3 M! A9 I  G1 V- d愛情唔同女喎甘兄~
" @7 R& V9 g8 R, v( P1 T3 i- M一切都要視乎你係想身邊擁有女人定係有個同你真心互相愛對方嘅人喎, 所以兩者係唔同咖~
, h- t/ ?4 Z! j& G所以, 你要清楚你係想要乜先得喎
作者: e_e    時間: 2009-12-14 11:32 PM

% r# q( f/ L- {* y
+ a4 ]3 ~/ v  R+ ?. Q+ u% r% H' n5 J6 S1 g7 G
愛情唔同女喎甘兄~3 I' S* Q- d: a% i; p
一切都要視乎你係想身邊擁有女人定係有個同你真心互相愛對方嘅人喎, 所以兩者係唔同咖~) \' g9 C2 S$ F3 D
所以, 你要清楚你係想要乜先得喎 ...' G/ o2 E0 U6 N1 _& k" o2 V6 _) P
BOYDWAN 發表於 2009-12-14 11:30 PM
; R0 o) ^% B( P; R' o9 n6 }我就係話E+世界無愛情架拉 , 所以女係最重要
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-14 11:38 PM

0 c. I# r( c$ _我就係話E+世界無愛情架拉 , 所以女係最重要  h# S* H# b. H7 }
e_e 發表於 2009-12-14 23:32
: o  v$ v7 R  d/ ^2 V" Y

) @; O6 I2 G0 u8 R. j
- w# p2 S( \+ ^  F; }8 w
0 ?$ z- ?5 B1 _3 p嗯........我唔會認同或否定你嘅答案, 因為的確好取決於個人觀點嘅~" k+ Q& ~; ?% s( ]8 ?5 v+ _
不過, 起碼你會將呢一方面作為你嘅目標, 咁已經係一個好好嘅奮鬥動力啦~
9 E0 F5 X* ~0 ]6 b, D+6
作者: Winters    時間: 2009-12-14 11:45 PM

% h$ Q4 ~* X% Z5 h: X9 F! ^' \, N# g  q9 _# j
投錯左...應該係家庭健康友情順住落
; }" L. Y2 y1 M6 B5 l( J家庭對我黎講永遠都係最重要.
+ ^% ?! d" e9 m, w* ]% e/ @就算我長命百歲,又有大把錢,但無左家庭,我肯定我點都唔會開心
0 i2 k' d5 l: {1 N) _) X: r9 @健康排第二,係因為係無價嘅.而且女人金錢有價.就算我有好Q多錢同大把錢,好似何生咁,都無得享受你話幾慘   D. i8 t% z3 ~, X" z
而家友情排第三...第日唔擔保.
, x, E8 u. q% C' [' R$ O! v因為而家真係有一班真正嘅朋友,係你失意時開解你...
8 P5 \; U5 C/ F! X: V而家啲人話成日出黎同你HAPPY個啲先係朋友,真係ONXX" b( x# p( n) O2 @4 g1 s8 M- ^
我話第日唔擔保係因為大家將會各奔前程/ g8 W) }& K3 S' I# r
女人掛最後(唔等於愛情),情慾呢家野好似煙花咁短暫,但又令人沉迷到不能抽身- E* G' k7 o- C& q* P; U# K
況且而家咁後生,仲未有一段真正嘅愛情,而家溝女都係玩下就算.- z9 \7 i+ X9 O7 u
我諗過多幾年,愛情先會排返上黎
* T3 E. c6 B+ k8 r3 ~+ }
7 [9 {9 B! }4 z+ u打得太長,有啲"累""聚".純粹9UP,請勿見怪
作者: Winters    時間: 2009-12-14 11:48 PM

8 y8 A: r2 T" b. |! S3 s# Y2 W% D我就係話E+世界無愛情架拉 , 所以女係最重要& @9 ^" c- Y1 d, l3 E$ U* D
e_e 發表於 2009-12-14 11:32 PM
, Z4 B! K: o1 C6 s又唔係無嘅,係我地未遇到啫
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-14 11:50 PM

12# Winters " p* [. @0 a% r2 j
) Z4 G  C' Z. y5 k
6 L! u% e7 |1 E7 M
小弟就係希望有版友可以講出咁嘅回覆, 很詳盡很精彩! & N7 g2 N# x- B& k
的確, winters 版友講得好有道理, 就算唔係每個人都觀點一致, 但你嘅想法亦係不爭嘅事實. % r. ?1 ?- w- @. q' G9 L# d
非常感激你嘅回覆, +10
作者: Winters    時間: 2009-12-14 11:53 PM

12# Winters  7 c6 m( |: H( \( d* ^

1 s9 V/ b1 ^  n, a/ ^5 p9 U
8 }( @# }( o6 p! h+ |小弟就係希望有版友可以講出咁嘅回覆, 很詳盡很精彩!
1 @9 f+ m& E3 {  B) B的確, winters 版友講得好有道理, 就算唔係每個人都觀點一致, 但你嘅想法亦係不爭嘅事實.
# @8 [. R& h4 v! z" _1 d非常感激你嘅回覆, +10 ...
. M' z/ V7 u3 JBOYDWAN 發表於 2009-12-14 11:50 PM
, v5 d: w+ R  @  n/ |尋日打左篇仲長嘅,但手狠咁左REFRESH就無哂+ ]  q) m( y/ l7 {9 [
今日見有分加所以再打過# R) J) v1 Z2 p. V# ^5 h  ~3 p
我認我貪心,但貪都係一種推動力請勿見怪
作者: Jk    時間: 2009-12-15 01:42 AM

金錢,健康,住屋&囡
$ Q4 c- g/ F. t8 z% V
0 c" |* v* V- k6 R" L. Q- U冇走雞~
作者: mycar422    時間: 2009-12-15 01:44 AM

感激版主對我的post 作為「加分題」!真是受寵若驚!滿足感由此而生!為了回應版主的支持及鼓勵!我都作一番感想及愚見:: `. F, s. N7 t$ b; e3 g- D
我其實是一個好幸運的人,首先我有一段美滿的婚姻,我們夫婦感情諧和螎洽,恩愛羡煞傍人,所以我認為我己有愛情;如此同時,自然衍生一個溫馨的家庭;此外,我有一班知己良朋,每當我有患難他們都義不容辭的幫我;因此我擁有三個無價寶家庭愛情知己良朋8 N  |% e# W) G, h  E
% }7 q4 {% z% p' }. {% F: D( q
但我長期病患,而且多番痛得死去活來,所以20年的痛症令我醫 得一窮二白,除了明白無健康的痛苦,亦衍生了經濟困難,雖然朋友常常支援,但長貧難顧,而病中亦感受到好多困難,然而,困難令人成長,對人生百態及患難除了有更深的體會,似乎更能有一種連理心,既能感同身受人們的際遇,自然就懂得理解人們的所受的困境,也因此患難見 真情,讓我反而有另一種得着,就是真朋友!
- ~' c1 H; G) G# k9 [4 V2 p* m& F& H) X
所以我既然擁有前三樣的無價寶,我就會珍而重之!若然我可以再貪心的話,當然希望再有健康,因為無健康就無能力賺錢,同時亦會拖累家人的經濟及令家人的擔心……繼而希望有金錢,雖然金錢不是萬能,但無亦萬萬不能,有錢除了可以解困,也能幫人……再繼而就是事業,事業既令人有目標,也令人有寄託,更可以提升進取心,從而令社會有競爭及進步……! q' |9 O6 A- w) a0 J! [6 Z
8 M7 c$ x* s* p
總言而之,我認為前三者只要我肯努力,就算出生時是孤兒,大了也可以建立家庭,盡心去愛、以誠代友,也不太難找到或擁有;反之健康真的是無價,並非每個人都能垂手可得,更遑論財富(除了出生含著金鎖匙的人)及事業﹖
9 @6 M% S/ D1 W  `4 k' g8 T0 ^ 4 j$ s7 E- g  N/ @. k
所以我 重視己擁有的前三者;但再要揀就是後三者:一:健康;二:財富;三:事業,但其實不敢再貪心,因我不太相信人可以擁有如此多……
8 Z) U! J( r# C " h8 _4 u# W/ v, D

作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 01:52 AM

! ?1 s) Q) A2 Z# V+ w' p
尋日打左篇仲長嘅,但手狠咁左REFRESH就無哂4 o# j6 I  E; I% y" S# Z+ ?( ]
今日見有分加所以再打過
$ _7 K) U  V9 k我認我貪心,但貪都係一種推動力請勿見怪0 u. [8 S1 I! C% o, g
Winters 發表於 2009-12-14 23:53
2 x( {: \' s, _: O$ S1 l4 z) u. t% W3 G, J4 U1 z

# A) s# H- r4 L& S絕對唔怪, 因為我絕對認同你呢個觀點 : Q; D% p+ u( T7 ~- l7 |" D1 \* g% T
而且, 有賞有罰大家先玩得開心更有心機, 否則我地就真係無用喇
2 E3 T/ X' o) T8 Z6 P! _% _  H再+3
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 01:53 AM

金錢,健康,住屋&囡
1 I/ m. W# k% I+ ?( D2 u3 x+ s- K! \' e( Y& r% o- W
冇走雞~7 ^/ N  }6 f+ A0 [) J1 i! i! V
Jk 發表於 2009-12-15 01:42
' |0 {; p3 o( O2 ~6 q( [3 e

7 Q) `" J+ ?9 ]: x
5 B6 e6 g, P/ U懶!# v7 `7 V% q0 I  _/ H3 W6 V5 Y
不過都+2
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 01:56 AM

感激版主對我的post 作為「加分題」!真是受寵若驚!滿足感由此而生!為了回應版主的支持及鼓勵!我都作一番感想及愚見:5 l1 f* o* Q* @% K
我其實是一個好幸運的人,首先我有一段美滿的婚姻,我們夫婦感情諧和螎洽,恩愛羡煞傍人,所 ...7 X- ^) ]- }+ F: n
mycar422 發表於 2009-12-15 01:44
8 c" b- M% N) @9 K6 g8 ^

% Q; O1 D. s) }8 C- c1 @' x, `$ b6 e! O  X# O4 i/ A/ H# P

* a: n9 [$ @1 [4 S8 y* \實在太好! 5 z  j: m2 d8 [/ q& j! w+ x5 Z% V
題好, 回覆得更好!6 }! r1 J3 u2 _0 l, W
+15 只屬小小心意以示支持, 希望你繼續努力, 加油!
作者: 自由神    時間: 2009-12-15 01:57 AM

感激版主對我的post 作為「加分題」!真是受寵若驚!滿足感由此而生!為了回應版主的支持及鼓勵!我都作一番感想及愚見:9 F6 g* [$ e3 `# @! X
我其實是一個好幸運的人,首先我有一段美滿的婚姻,我們夫婦感情諧和螎洽,恩愛羡煞傍人,所 ...
/ z* B) {1 m5 o0 S2 lmycar422 發表於 2009-12-15 01:44 AM
版友你文筆好好呀!
作者: mycar422    時間: 2009-12-15 12:16 PM

' Y7 k7 Z" t. |7 l# [! d

6 N* q2 V' T4 V* T3 P
! S% J" z: U3 A# O8 {4 b
/ F* o/ y& v# l2 o; Y1 F- ^實在太好! 2 ~7 i% j# E, V  {/ s
題好, 回覆得更好!' d, \' r+ t, |
+15 只屬小小心意以示支持, 希望你繼續努力, 加油! 6 r/ T8 {7 h, y' s8 Z+ e1 l
BOYDWAN 發表於 2009-12-15 01:56 AM
& P# n% ^2 I" R對!真是實在太好,睡醒一晚,居然多了20個威望及20幾分,始料未及……
2 q5 X1 x6 r2 v; t+15不太少了,一句謝謝仍未表內心感激,定當繼續努力,以示回報您的支持及鼓勵……
作者: 魚佬    時間: 2009-12-15 12:34 PM

答左啦, 幾時有分加
作者: mycar422    時間: 2009-12-15 12:42 PM

版友你文筆好好呀!
8 N* |4 x* m8 v$ c; s0 ~% W自由神 發表於 2009-12-15 01:57 AM
$ g- H3 T8 a- w1 D" k4 g
謝謝你的讚賞!無想過在這都有人話我文筆好!多謝!多謝!
作者: Winters    時間: 2009-12-15 12:48 PM

答左啦, 幾時有分加 4 P8 j# V3 [# R8 q) d' d- Y* O
魚佬 發表於 2009-12-15 12:34 PM
1 c+ a7 i& Z  b/ f, }
你幾時答到
作者: goodnicelady    時間: 2009-12-15 06:22 PM

感激版主對我的post 作為「加分題」!真是受寵若驚!滿足感由此而生!為了回應版主的支持及鼓勵!我都作一番感想及愚見:
5 n6 F: h7 [& U, x, v- h, u我其實是一個好幸運的人,首先我有一段美滿的婚姻,我們夫婦感情諧和螎洽,恩愛羡煞傍人,所 .../ v" w) \9 J* l$ ?4 O
mycar422 發表於 2009-12-15 01:44 AM
# Y3 L! V( r5 ^8 D5 T人生難得幾回樂 ﹖樓主有幸擁有溫馨的家庭;甜蜜的愛情;義氣的良朋益友……簡直樂在其中,羡煞人人,此難得的無價寶,乃是人人所嚮往的……所以我一樣會重視,而我所寄籍是類同於:健康第一:因可健步如飛,有活力工作,自然有機會謀求事業愛情第二:有情感的滋潤,精神有慰藉,心境都會愉悅,做人都會輕靈些;良朋第三:出外靠朋友,良朋可以互相守望支持,患難相扶,使人振奮和得着鼓舞;家庭第四:家庭是安身立命的之地,可蔭護及休養生息,財富第五:使人萬事得力,物質豐盛,任欲任求;其它己不在話下了……。
作者: wmcsll    時間: 2009-12-15 06:40 PM

頭三是我重視的,順序如下: 1:愛情萬歲、 2:健康無價、 3:金錢萬能、4:友誼永固、5:家庭幸福、6:金屋良窩、7:知識無窮、8:其它……
作者: WP61    時間: 2009-12-15 07:00 PM

健康是我首選,愛情是我二選,金錢是我三選。
1 }0 r9 V* o" U& P4 M0 {% A! B  ~有健康就有精神處理一切,: q0 w- A0 f1 W: l8 L0 c3 \
有愛情就有滿足的情與慾,$ s5 m( ]7 v, D( @8 b
有金錢財富就機乎乜都有。
作者: 正能量    時間: 2009-12-15 07:21 PM

1 j  v2 w2 H6 M. N/ _4 L9 H; }2 D
; o  j% l8 O6 U9 a, @6 ~
健康是我首選,愛情是我二選,金錢是我三選。5 h3 L9 H, q+ I) V' v- }# P
有健康就有精神處理一切,! U3 S' ^! J. y9 X9 L+ d
有愛情就有滿足的情與慾,9 V; m  |, K$ k1 E% Q/ C( O
有金錢財富就機乎乜都有。- d3 p5 C/ P  K' z
WP61 發表於 2009-12-15 07:00 PM
- N' b/ ^( b, @9 c: W' W* d
選擇同上,但有感而發,除了健康真的是無價寶,其它樣樣都可以出賣,包括愛情及友誼,當然我不否定有真愛及真情誼,赤誠以待或許換得二者,但未必人人際遇相同,有些人真心以待郤換到千般恨。至於財富真的除了一出世是「金波蘿」外,又或者中了六合彩,否則真的不能垂手可得,一定要付上努力,真是一分耕耘,一分收獲。
作者: 守望者    時間: 2009-12-15 08:21 PM

, s2 T2 D7 @; R* h6 ~+ s* _6 D
* s' G& }$ z4 L我揀健康、愛情、財富$ {& f. J) i$ v3 x
健康=天生+保養,未必努力可得;; {& G8 n4 {# Y* r/ M
真愛=真心+盡心,努力尋求或許得;6 A  ^4 b1 N; T8 {; a" E+ I2 D
錢財=勤力+工作,努力尋求或許得;
2 J4 Y. d3 [' t2 x5 F事業=頭腦+努力,精明入行或許得;& g6 w: ?5 X1 T6 a& x2 z
良朋=真誠+付出,努力尋求或許得;. ~- r4 m  B/ n" ^& O
豪宅=錢財+尋找,努力搵錢或許得;
4 h' U" `. U# i5 Z7 N請恕才疏學淺,無能表達,以上只能簡簡單單的組織,其它不能盡錄……
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 11:00 PM

答左啦, 幾時有分加
- k  ]3 a3 v4 I魚佬 發表於 2009-12-15 12:34
' e, v7 D2 P2 h! E7 U

/ |, R- k$ K4 k! ~; t
( |  b' w; X9 t: c/ t6 K" M  e' s加左啦, 我見到你篇回覆嘅時侯你就見到我加左分咖喇
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 11:02 PM

本帖最後由 BOYDWAN 於 2009-12-15 11:37 PM 編輯 1 T# @& N4 M8 g+ \
- I# ~6 W( O/ a5 m  _
  j, x7 [) r! F* j9 N! ^9 Z
人生難得幾回樂 ﹖樓主有幸擁有溫馨的家庭;甜蜜的愛情;義氣的良朋益友……簡直樂在其中,羡煞人人,此難得的無價寶,乃是人人所嚮往的……所以我一樣會重視,而我所寄籍是類同於:健康第一:因可健步如飛,有活 ...  Z* @( e7 B' Y! p
goodnicelady 發表於 2009-12-15 18:22
2 h3 E- O1 p" \

- `; P, v5 c% \4 j0 }
6 E% k$ X! t$ M/ W好一句人生難得幾回樂, 分析得很好呢 ; b( b8 q! G1 u; s* M
+6, 繼續努力呀
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 11:04 PM

頭三是我重視的,順序如下: 1:愛情萬歲、 2:健康無價、 3:金錢萬能、4:友誼永固、5:家庭幸福、6:金屋良窩、7:知識無窮、8:其它…… ...
7 V3 I. ^3 F' H0 j- g4 [wmcsll 發表於 2009-12-15 18:40
9 E* _, o. _' J4 a8 |- H4 _* d2 F! D
- J& U$ m* T7 A6 A

6 m# ^0 L. a0 z6 K: n; Z4 G1 B" X" `5 ], K8 Y/ `3 y/ n
加分合理
7 r7 U/ U# m) V; P9 _+4
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 11:08 PM

本帖最後由 BOYDWAN 於 2009-12-15 11:37 PM 編輯 # y5 O2 d# S1 K; T9 ~8 y

) d4 F0 ~2 P. [: G
健康是我首選,愛情是我二選,金錢是我三選。
- V: q( A% P/ F9 C* k, n有健康就有精神處理一切,+ p. n) }3 W" x4 D+ p
有愛情就有滿足的情與慾,
) ]4 g* u5 y( R2 }9 m* t$ o有金錢財富就機乎乜都有。
: T/ @6 j# i+ F) N. M7 JWP61 發表於 2009-12-15 19:00
3 M' m. ~' F7 {) B; [9 r
4 k+ M5 h% j: n* g$ O/ u  b+ O

. g$ a3 [) R2 Y2 n6 g* C  x/ @: G* W1 L/ g
嗯..........就我個人而言就一半半啦, 始終有好多嘢係金錢換取唔到嘅, 當一個人財富累積得越多就會越發覺有好多物事嘅追求係超出預算咖喇
, V; I* l' m' u2 y+6
作者: 偉華    時間: 2009-12-15 11:25 PM

人基本一出生就注定他的先天因素,舉一個並不多見的例子,如他出生的家庭是家財萬貫;有龐大企業生意;人又生得英俊/美麗;健康精靈、等等……那他先天的條件就擁有家庭、財富、事業、健康、學業、豪宅,只餘下的就是自少至成長生活中所累積的基本知識,及是否可以結識得到朋友及對象,這二者可能變作益友或真愛!而一出生就垂手可得的一切,得來是那麼容易,可能未必懂得珍惜或重視,所以他所需要的便是良朋益友和真摰愛情!
* Z/ e6 u. v4 W/ j反之,出生先天條件缺乏及窮困的我一無所有,就只會基本選擇健康、財富及家庭了。
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 11:27 PM

: k0 N& H: z! z4 u: {8 {
選擇同上,但有感而發,除了健康真的是無價寶,其它樣樣都可以出賣,包括愛情及友誼,當然我不否定有真愛及真情誼,赤誠以待或許換得二者,但未必人人際遇相同,有些人真心以待郤換到千般恨。至於財富真的除了一出世是「金波蘿」外,又或者中了六合彩,否則真的不能垂手可得,一定要付上努力,真是一分耕耘,一分收獲。
% X+ S, f. {) ^. W5 ?4 o正能量 發表於 2009-12-15 19:21
8 E5 l4 y, b; Q) l0 E3 ~; q: ^/ t6 l' O- ]5 K" y: i5 F' r+ Z, q# z5 S
版友你嘅觀念正正係現今世代大部份人嘅想法, 合理與否小弟就不予置評喇; 不過人嘅命運除咗由自己操控外, 其實凡事每每都係一個循環, 表面上某一刻嘅際遇可能好差, 但原來呢份差分分鐘只係一個新機遇嘅契機又有機多人會領悟到? 待人以誠比人當傻仔固然絕不好受, 但所謂君子坦蕩蕩, 小人長戚戚, 倒頭來真正鑊得患難之交嘅就只有擁有呢份"傻勁"嘅人, 呢個"傻勁觀念"唔單止喺人同人交往上, 就連工作上亦可以受用無窮, 因為呢份"傻勁"有一個學名-------"誠信" $ B3 O0 |- D4 N
"努力"重要, "方正"更重要, 要構成"正能量"呢幾種要素缺一不可呢
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 11:35 PM

我揀健康、愛情、財富。2 w* e% w3 j- N) I, s
健康=天生+保養,未必努力可得;) I: d1 m+ `* T% q7 `" w
真愛=真心+盡心,努力尋求或許得;
! w, J$ W8 n3 Y. Z錢財=勤力+工作,努力尋求或許得;7 _+ @' J: @- U. m2 {" U" O
事業=頭腦+努力,精明入行或許得;5 _0 N3 s4 ~6 S) N3 f" [
良朋=真誠+付出,努力尋求或許得;
7 V  y3 n3 \% M1 V3 F豪宅=錢財+尋找 .... n9 R* d9 g' u
守望者 發表於 2009-12-15 20:21
! x0 T% U/ f) g" j9 T- Q

4 b6 M% y9 _$ G0 t! ?5 [' h9 Y
: b: ^; c/ s. t  Z5 Q4 B4 v好有道理呢, 以上各樣種種缺一不可, 所以人其實真係辛苦過新界d 牛咖 ; d* B( L1 w, C8 \- [
雖然唔係每一個咁做嘅人都可以得到成功, 但起碼每個咁做嘅人都好清楚唔會令到自己有遺憾嘛~ : L! K( K+ {. z' W3 W
5 u, s1 t1 l9 ^2 `* [9 S# \* b
加分=主動+用心, 積極回應分實得
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-15 11:56 PM

人基本一出生就注定他的先天因素,舉一個並不多見的例子,如他出生的家庭是家財萬貫;有龐大企業生意;人又生得英俊/美麗;健康精靈、等等……那他先天的條件就擁有家庭、財富、事業、健康、學業、豪宅,只餘下的就是自少至成長生活中所累積的基本知識,及是否可以結識得到朋友及對象,這二者可能變作益友或真愛!而一出生就垂手可得的一切,得來是那麼容易,可能未必懂得珍惜或重視,所以他所需要的便是良朋益友和真摰愛情!0 Q8 m$ S! y! \/ c* v! h
3 s3 L, k  A  Z: N$ \$ |3 p反之,出生先天條件缺乏及窮困的我一無所有,就只會基本選擇健康、財富及家庭了。  u' n: O+ X+ Z6 k7 X7 _  e! p
偉華 發表於 2009-12-15 23:25
9 B" w" b# o* Y, s  q1 O" g

! y/ r& W& n+ Z5 |1 x/ M) a5 x4 M; o7 N' K  V/ R
版友, 其實上天很公平' F, x+ `9 t1 Q: C
姑勿論先天的差異有多大, 起碼有一樣是大家都要身體力行去做的, 就是"維持"了; 從沒有人可以垂下手放低心就可以保持一切, 從孩提開始大家還不是都要持續地呱呱大哭去引起大人注意去餵奶換尿片嗎? 都是一樣呀
& X3 f5 Z- M5 n0 Y* }. `+ o家財萬貫但不會選賢以能, 不過三代.+ b; U2 W5 ~% u8 s, @* E, n$ Y6 M
英俊美麗但不曉與人溝通, 孤芳自賞.& K5 R* ^4 b8 S9 I- i
健康精靈但不懂與時並進, 必遭淘汰.
7 [/ k  F& o: P+ t得天獨厚只是意味著負擔更大責任更重, 要付出更多去維持怠懶不得, 所以並不一定是好事; 其實彼此背後的辛酸和對維持一切的付出, 不相伯仲.* Y! b* k- ^1 @9 Z& @# Z; b# S
所以其實上天真是很公平的
作者: 偉華    時間: 2009-12-16 12:02 AM

: M) f% A5 S$ t) y' x/ g* |' F7 ~! M+ `+ e

) `8 @1 j+ K1 r2 `4 v$ n版友, 其實上天很公平. K  j5 G! b+ j5 n5 E+ n% K
姑勿論先天的差異有多大, 起碼有一樣是大家都要身體力行去做的, 就是"維持"了; 從沒有人可以垂下手放低心就可以保持一切, 從孩提開始大家還不是都要持續地呱呱大哭去引起大人注意去餵奶換 ...
" K- T% C$ E) y* X% C* ]BOYDWAN 發表於 2009-12-15 11:56 PM
- ]. ?2 n- S2 ~" A& o版主真是有內涵又豁達,聽君一席話,勝歷萬年事!
作者: 自由神    時間: 2009-12-16 12:11 AM

8 r( z; i0 N7 O9 ^. B/ a
版主真是有內涵又豁達,聽君一席話,勝歷萬年事!
1 x: f  M' O) N' x+ {偉華 發表於 2009-12-16 12:02 AM
對也~這版主所言絕對是勝歷萬年事
作者: 勇勇    時間: 2009-12-16 08:23 AM

: M% x7 q/ g8 x! Q
) Y- P5 X, s0 {. K; [" y2 S
0 B* L: s' s& N! [5 ]# u
版友, 其實上天很公平
' T" D+ R% n8 e( D1 d3 C" x# {姑勿論先天的差異有多大, 起碼有一樣是大家都要身體力行去做的, 就是"維持"了; 從沒有人可以垂下手放低心就可以保持一切, 從孩提開始大家還不是都要持續地呱呱大哭去引起大人注意去餵奶換 ...
9 f2 `% o2 b, _* I5 Z+ f+ l2 vBOYDWAN 發表於 2009-12-15 11:56 PM
睇完你個POST,我忽然想起 [謝老四]個仔[謝小四],佢就係哩D人喇, `& \; T, F/ C  a8 E8 Z
可以話佢有性格,都可以話佢唔多識做人,小第覺得佢不出1年1定會OUT
作者: 常在床    時間: 2009-12-16 10:21 AM

SEX
9 [! G9 A- x1 z. K2 e4 K* P地球就黎玩完,如果到時先玩女實唔夠分!3 L% n5 ?: J% I
所以我決定而家就開始.......
作者: Winters    時間: 2009-12-16 01:33 PM

SEX1 E# q' Q0 x% u1 S! u
地球就黎玩完,如果到時先玩女實唔夠分!
5 ~# [7 ~/ _5 X0 }* {* X所以我決定而家就開始.......& l0 a+ P$ T! `6 ~- i# o
常在床 發表於 2009-12-16 10:21 AM
% |. [4 }; c4 a8 T你睇得2012太多呀?6 p- R, x/ b$ I- R, B
但人生苦短,我又認同你嘅講法呀
作者: brother6    時間: 2009-12-16 01:42 PM

金錢同事業1 A- g$ u  r+ x& q1 F7 \
不過當然係指一般人
作者: lamfung2009    時間: 2009-12-16 07:36 PM

我諗以上問卷都是優質需求,否則基本上所需的不太難有,如不奢望的話:一出世就有住所,就算是孤兒院都是住所,只不過不是自己的居室,除非是街頭棄嬰;而健康可能一出世就是一個定數了,如不是先天病,基本都會順利的成長;如不是孤兒,同樣一出世就有家庭;相信有家庭自然有基本金錢費用,如太貧乏都 可以申請綜緩的;至於基本的學業有免費政府支助;知識會隨著年紀成長中可以不斷吸收;如不孤癖,讀書時都識到同學,工作時識到男女性朋友,此時隨著自己的性情會認識到不同層面或性格的朋友,因而有機會轉化成深交的知己良朋戀愛對象;對於事業就要在工作上加把勁了。如要取其三樣最為重視是要優質的,那我會揀:第一健康:因未必咁好彩一出世就順利成長;第二揀財富:因有金錢可以買豪宅、去完成學業和找尋其它理想等等……第三揀愛情:因甜密的愛情除可滿足情慾,也可創建美好家庭因我認為揀這三樣可以衍生多四樣共七樣物欲,而揀財富還可衍生更多理想!
作者: 幸福男    時間: 2009-12-16 10:40 PM

/ `9 p4 `1 M- H' e
我諗以上問卷都是優質需求,否則基本上所需的不太難有,如不奢望的話:一出世就有住所,就算是孤兒院都是住所,只不過不是自己的居室,除非是街頭棄嬰;而健康可能一出世就是一個定數了,如不是先天病,基本都會順利 ...% V' g# p; o9 p4 @" z& l
lamfung2009 發表於 2009-12-16 07:36 PM
認同以上所言的揀法,因可衍生多個資產,的確是好的選擇。但假若一個出世就是帶有先天頑疾而又醜樣兼殘癈的棄嬰,那我代入他的處境時,即還原人類一無所有時,就想有:健康健全、英俊/美麗(其它)、財富。因有了健康就不愁沒有動力去改善能力(其它),去履行學業兼產生的知識,工作兼產生的事業,甚至事業所產生的財富,而在學業和工作中所認識的同學及同事又可以深化成為知己良朋愛侶,此外選擇英俊/美麗易於吸引異性,從而又多了機會選擇異性所產生的。而選擇財富自然可以購置豪房、進修學業、尋索知識,知識可以增值技能(其它)……因此我的選擇會有十個資產了但現實生活要我重視的是:健康、愛情及財富了;珍惜的是:家庭、愛情及友需要的是:金錢、住屋及健康擁有的只是:愛情、家庭及親情
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-16 10:58 PM

睇完你個POST,我忽然想起 [謝老四]個仔[謝小四],佢就係哩D人喇9 O* u! y/ B- Z, P2 \' U& m
可以話佢有性格,都可以話佢唔多識做人,小第覺得佢不出1年1定會OUT
/ y( o' B, o4 |7 {2 U- [6 D3 a勇勇 發表於 2009-12-16 08:23
. h' p. t7 l& K; A! m
! w- a$ y2 y) V; x9 m7 t& m$ D: d$ ^  i6 J
咁當中可能仲有好多嘢我地唔知呢 尤其係演藝圈我地有好多層面係望唔到嘅, 係龍係鳳一切拭目以待啦~
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-16 11:01 PM

SEX1 a; Y* v6 [) [; d7 g5 t( P2 K& p
* K/ {; b1 ~' P0 a+ b地球就黎玩完,如果到時先玩女實唔夠分!/ ]0 \2 r% i" R3 p: x0 k
! D' c* z, O) `4 Y/ r3 \% d$ i所以我決定而家就開始.......
- a5 D: U% p. X8 p2 Q4 x0 `# ]常在床 發表於 2009-12-16 10:21
9 P* F) H# y# @# j. }
/ y9 I/ J' i5 i! ^
4 n2 j1 L, Q: h9 ~
你睇得2012太多呀?
  b' T% t3 u. H/ p% h6 g% H但人生苦短,我又認同你嘅講法呀
' s8 s6 W: d$ d5 T  @2 kWinters 發表於 2009-12-16 13:33
) c" E" h5 t; K2 F3 ~) u  |" \$ n

: m3 I) \2 P4 d9 [, H5 U% O- w/ f; ?, m; h+ k
嗯..............  你兩個嘅講法係就係離譜咗d, 但出名膚淺又好色嘅我又好難唔認同喎~
+ K7 g8 j# e) z7 E' S私人醒兩分~
作者: BOYDWAN    時間: 2009-12-16 11:07 PM

金錢同事業: k( b+ |1 t  ^) l. ~
不過當然係指一般人
$ f4 ]2 e' V- v) G- P2 j$ Dbrother6 發表於 2009-12-16 13:42
+ g4 P% o8 ^* {% Z, u4 {; A+ p& e" L0 L) U* u5 p) f! {
版友, 就算只係一般人, 物慾都唔能夠代表所有嘅
作者: Winters    時間: 2009-12-16 11:29 PM

' P. Q9 j" Z5 R8 b* D7 W2 g: I4 @; Z0 u$ Z6 P

, k5 T7 r* ^, w1 L- N1 L; N
* C8 ]% v% h- r7 C1 n3 i2 s
( o! S* w. s4 U, x1 S1 N嗯..............  你兩個嘅講法係就係離譜咗d, 但出名膚淺又好色嘅我又好難唔認同喎~
" i% X0 V# p0 c  Z( }" ?私人醒兩分~
" I2 j1 J: ^, y0 `4 `+ U5 tBOYDWAN 發表於 2009-12-16 11:01 PM
& h. Y8 M; l# K人不風流枉少年
作者: CK銘    時間: 2009-12-16 11:34 PM

知識and金錢......# I, P0 N4 k/ X" F4 X  U, n: j
最重要.................
作者: mycar422    時間: 2009-12-17 12:12 AM

多謝以上各位版友的回應,你們都說得非常好,人生苦短,難得幾回樂,真的要好好生活,好好享樂,才不會浪費人生,
5 W6 {' v! l3 x, \# o" C能擁有的要珍惜;能把握的要努力;沒有的莫強求;失去的要隨緣……那做人就真是活得無悔了……
作者: PKTung2    時間: 2009-12-17 08:12 AM

家庭、健康、金錢! j. C7 L  R1 a! e% T

: j! G  M& p/ |先有家後有國
( V4 b2 X# }0 R0 `& W2 a
( Q/ N4 z" x/ P! N沒有健康的身體怎過豐盛的人生. K7 S0 F5 s* j" T

# z/ s0 w+ p' g& c  U- Q$ f錢是生活的交易品
作者: 12d3    時間: 2009-12-17 01:06 PM

老問題, 但每到一個階段, 便會有新體會.
3 H1 _) x% B' ?: G1 |. d今天的我十分偏激, 但姑且留下想法, 留待日後回望此POST.
" p! T+ O: \. M/ \& X% z8 m5 _- I+ J2 C* e
一人有豐厚金錢, 一人有美好家庭, 一人有廣博知識...
4 W, A6 h' p5 `' P/ A
$ X. m8 G( n% {+ P2 M+ T你尊重那人?# `" g4 l! S5 y/ _6 y' z
我尊重 "知識", 但矛盾地, 知識真的重要嗎? 知識不一定帶來金錢; 當眾人皆醉我獨醒的時候, 知識只令你孤獨; 知識份子的下場, 大家有目共睹, 反右, 文字獄, 焚書坑儒...唯一肯定的是知識帶來的是更多的疑惑.
  A# X0 U& R! K" E! d
+ s) ^, K4 H0 E( I; o你討厭那人?4 B* J) q+ f8 `  I0 v8 p
我討厭我的上司, 也即是事業比我有成, 收入比我豐厚的人. 4 C1 o! q6 x- V% G" z' [: \
好一些富有的人, 都是涼薄不厚道, 而且只知道賺錢, 令香港變得單一化, 變得悶蛋.
  y9 y" A+ E' C) ~  c
! r; g- _; M$ M/ R9 F待續
作者: goodnicelady    時間: 2009-12-17 09:28 PM

% z9 d. J5 \* C. u% a
9 A4 V4 m; h3 V! e; J; W+ C
# g/ I' B$ B% f1 c% A. U好一句人生難得幾回樂, 分析得很好呢
1 D: l$ _: p: [! U+6, 繼續努力呀 9 ~4 o8 c( U3 }% ?
BOYDWAN 發表於 2009-12-15 11:02 PM
, L- x5 V# q* b9 n
所以及時行樂,今朝有酒今朝醉,明日愁來明日當!
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 09:33 PM

我最重視甚麼?3 m& e) S* B6 e1 }- W
嗯......在我來說,我的寶貝女兒啦,我太太,爸爸,媽媽,朋友,錢,健康.........." w- V( K2 d. z3 s/ X7 C( ?
人生只不過是一個過程,開心咪得囉!
作者: weimin    時間: 2009-12-18 03:02 PM

我唔系香港人,
2 c+ g' \0 z; s+ m% r2 p我重视ge就系all of above,但如果要我选其中几样,我会选我中意ge人,我ge事业,同埋家人朋友
作者: tk83    時間: 2009-12-18 06:01 PM

家庭 > 金錢>愛情
2 d' C0 }5 _, C其實都想揀健康....但順序應該係咁
作者: goodnicelady    時間: 2009-12-21 11:59 PM

版主唔記得比分以上二位人兄0既﹖
作者: vbvb    時間: 2009-12-22 09:35 PM

選了 健康  家庭 知識2 X( K# T9 Z3 S/ B/ ^6 R
8 r8 U2 J3 z1 r" }5 w& s0 M7 d
沒有選金錢,因為:
. d$ a/ U: n. M1 Q: A3 l/ e) g& O" t0 A% z" F9 k: l
家庭不用說了。- |& d( q( ]. c$ _* R- q* E

& B7 o) K7 l4 b0 V& V% p有豐富知識自然運籌唯握,成功在望。
0 l; I& B+ n& f, u+ U' x9 a5 ~, }  v& ^  V  {- G. v
有健康才能掌握知識自然金錢財富也容易手到拿來啊!
作者: ke307    時間: 2009-12-23 12:46 AM

錢同前途係最重要....
作者: wmcsll    時間: 2009-12-25 02:11 PM

版主唔記得比分以上二位人兄0既﹖
& W# I, a' {2 }/ Ngoodnicelady 發表於 2009-12-21 11:59 PM
" o7 t# z. g1 Q9 y% R不是求分;只求開心!
作者: WP61    時間: 2009-12-27 04:02 PM

3 R% J5 [; L  [9 N# v7 h
不是求分;只求開心!7 V/ C; C3 b3 Q" a
wmcsll 發表於 2009-12-25 02:11 PM
9 v6 Y0 E" o4 n3 A! Q9 X' ^, D雖不是求分,但加分仲開心!
作者: terry0926    時間: 2009-12-30 01:33 AM

愛情唔同女喎甘兄~7 g2 @) L+ x8 t. q
5 }7 B& D4 q* E( c: L, B一切都要視乎你係想身邊擁有女人定係有個同你真心互相愛對方嘅人喎, 所以兩者係唔同咖~  h$ @1 @% H( r
. e7 E( c6 s+ f所以, 你要清楚你係想要乜先得喎
作者: e_e    時間: 2010-1-2 04:53 AM

愛情唔同女喎甘兄~7 g2 @) L+ x8 t. q
( b) }* c/ f+ [. g2 q8 N3 z1 J. ~一切都要視乎你係想身邊擁有女人定係有個同你真心互相愛對方嘅人喎, 所以兩者係唔同咖~  h$ @1 @% H( r7 V$ T! W: l. y4 m8 v' |
所以, 你要清楚你係想要乜先得喎 ...
+ b& L3 D+ A; ?, I+ _. d/ T' ~terry0926 發表於 2009-12-30 01:33 AM
, g- m% o% S4 Z7 k' S我知 ... 我100%知TIM拉
/ x) o$ }9 m" U但我覺得一樣根本唔存在既野 , 無可能重要羅
作者: Hunter88    時間: 2010-1-2 07:01 AM

Family of course.
作者: hidicky9    時間: 2010-1-3 10:39 PM

金融危機快D過

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0