標題: 這個社會還有沒有饶恕別人的心 ? [打印本頁]

作者: Babafett    時間: 2009-12-16 11:23 PM     標題: 這個社會還有沒有饶恕別人的心 ?

1 g9 F$ Q( B$ L3 M
% X, r3 W9 m% {! K, @0 g1 b- x看過一套叫 "Forgive & Forget"﹐ 我學識了乜野叫原諒別人。* ~5 ~' I+ w7 c2 `$ {
% M5 z3 [5 u' p! G& v( [7 j% w- i
我真係情不自禁想問大家﹐ 你地對我仲有乜野不滿 ?
; }2 S6 t, @2 c- O1 ]# H0 u
. k7 O) t4 U1 A9 t% p我個account好耐已經無出過乜野幻想post; t8 Y, j6 Y3 Y
  _+ ^1 b4 ^9 [2 V
係唔係講錯過野就永不肖生?" \0 u) _$ d$ s3 y0 v  R
) [! [' R" r  \) I3 }5 u: ^( {6 ^
你地甘話我﹐ 佛都有火。香港人識唔識乜叫做包容 ?  ]/ W7 L5 I1 ?* h
; p% O7 ]) O+ Q+ X1 u

' N6 `3 ]1 g" h7 x% a4 \6 L* K5 R講真﹐ 呢個世界每個人都有過去﹐ 好多人都無可能係100%完美﹐ 甘有D乜人有支格講D正面既說話 ?1 u: Y" W5 {) ^+ J7 j

8 I: x" `4 J7 t: d0 B點解你地要甘針對我 ? 你快樂嗎 ? & R, A7 w1 i* x% o

( I* U- P( l, y/ o' q9 [8 e% b[youtube]KQbvl3eVQKE[/youtube]
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-16 11:50 PM

1# Babafett
, K! R3 Z7 a/ q  |2 [# T  ]3 q7 K) ~9 T* K4 W: p
其他人我唔知, 我就唔係針對你, 我淨係覺得Babafett兄你好funny好好玩.....
* p& g% H% T+ e! R. P人地開post, hamsubboy唔一定睇, 但你開post, hamsubboy一定睇
作者: 乂小林乂    時間: 2009-12-16 11:52 PM

你煩少陣 就無咁多人要針對你 OK?
作者: Babafett    時間: 2009-12-16 11:54 PM

1# Babafett  ! K9 w2 M! R" P) r: D7 j' Z

" i! q& [- Y# q/ x# q! t* T9 L# q其他人我唔知, 我就唔係針對你, 我淨係覺得Babafett兄你好funny好好玩.....1 a3 l& t& L. E% G
人地開post, hamsubboy唔一定睇, 但你開post, hamsubboy一定睇
$ [3 a8 o/ ]  ahamsubboy 發表於 2009-12-16 11:50 PM
- B  i9 C  h' J1 R$ U4 F. X4 G
; N5 R/ w/ a! q( s* [你條J仲好玩﹐ 你快D返歸打野啦
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 12:01 AM

8 l) o' b! y; L* {6 E

& z& ~: o' N9 J- i8 {你條J仲好玩﹐ 你快D返歸打野啦* r8 |3 }! c: K1 V7 U
Babafett 發表於 2009-12-16 11:54 PM
; [  H; k7 e) G2 q& W$ i  ?8 u. B% `" `; G0 x5 }! b7 n" |
你無LALA 做咩叫我打JJ呀?  你POST鍾嘉欣張JJ相出黎我先有得打,  THANK YOU!
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 12:04 AM

/ u* s, c/ ?/ P; ~
! d2 p' O- U5 a* Z
你條J仲好玩﹐ 你快D返歸打野啦
9 R, Z0 o8 b; Y- wBabafett 發表於 2009-12-16 11:54 PM
5 K/ W0 ]  u  k
  a: M9 o! L" X& gWHY DO U KNOW MY JJ 好玩? 我班女朋友話你知架?
作者: Babafett    時間: 2009-12-17 12:06 AM

' ?& n. [2 J+ q- X( f
# w* a8 g2 s& O2 t8 {5 `- \
WHY DO U KNOW MY JJ 好玩? 我班女朋友話你知架?8 ^& a, ~5 c1 k
hamsubboy 發表於 2009-12-17 12:04 AM
; c& j% u+ U3 }; z

. |$ |& w8 L! J: O- f6 B係你男朋友話我聽。
* T/ w: w2 h! A& C) E
  }2 h) N8 ^% s; d( q7 iBy the way, it's "HOW DO YOU KNOW" , not "WHY DO YOU KNOW"
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 12:12 AM

香港是一個言論自由的地方,亦是香港可貴之處!) U3 U' O, w$ A& f. ?# H% r
我沒有針對你!很高興認識你!/ j" j) _1 M; e; j& q) V& {# \+ i
但我係一個不折不扣既咸蟲,想來樓主也不屑跟在下討論吧?
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 12:13 AM

# M# f+ l0 O& J. [( E$ v; w# u3 P/ ^/ r) s, l3 }
你無LALA 做咩叫我打JJ呀?  你POST鍾嘉欣張JJ相出黎我先有得打,  THANK YOU!
. R) T  n; a7 _0 o. s# Rhamsubboy 發表於 2009-12-17 12:01 AM
佢好鬼冇禮貌架,米理佢啦
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 12:14 AM

; {# r) D7 E' H" [/ w7 D% |3 N5 A; |
2 n2 M$ r6 h3 g( F
係你男朋友話我聽。
3 V6 h$ W/ {1 M3 U: y3 f* @* b  `
By the way, it's "HOW DO YOU KNOW" , not "WHY DO YOU KNOW"  n: U6 u7 O: b( L: B0 R
Babafett 發表於 2009-12-17 12:06 AM
! c4 c+ I+ h, h$ z* x9 a2 `  _) V- W/ o& f/ l0 d
thanks for correct me.
作者: Babafett    時間: 2009-12-17 12:18 AM

5 ^# m' _# G; B9 X' x# `

. D$ J8 ]8 D: V" c3 x" ethanks for correct me./ q- g0 w3 w- D3 {6 e" Z
hamsubboy 發表於 2009-12-17 12:14 AM
3 I4 u  j5 ]- a" T$ C
; \6 t) v, O8 L3 J/ H  T5 K; l
You are very welcome.
6 o# w2 M3 p+ \/ C, p( y" I0 S7 w+ @  I: x( {0 y0 L; h3 A9 c$ S
其實你英文唔差﹐ 加倍努力你會寫得很好。( ~2 ?# [* H6 ?% X

; [. R# j- g) v" @6 |- e4 C# {: QAdd oil ! =)
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 12:20 AM

; n2 F. f6 S7 X! X* G$ I) Y
, O3 Z  m) b5 e% B& p3 W8 d) J
係你男朋友話我聽。
' L  M. `6 X) |$ Q% R, F/ s- p% G2 |; B
By the way, it's "HOW DO YOU KNOW" , not "WHY DO YOU KNOW"4 U* R1 |6 E" c4 T2 _2 ^% M
Babafett 發表於 2009-12-17 12:06 AM
3 Y  a2 x% z% I

+ n8 z. p( L8 v, |8 F男朋友? 你想話我係同性戀者定係想話我係雙性戀者?/ `* l  c/ d" p  d& g% k
如果你認為話我係同性戀或相性戀 係 可以侮辱我的話........
作者: Babafett    時間: 2009-12-17 12:27 AM

' Q% m$ W/ u2 Y
" X! v) y; W& S5 Z. P男朋友? 你想話我係同性戀者定係想話我係雙性戀者?) {1 J" D& B6 c: v% Z
如果你認為話我係同性戀或相性戀 係 可以侮辱我的話........
5 S  s/ v% N" \% dhamsubboy 發表於 2009-12-17 12:20 AM
9 Z" U: t4 M! }! @0 a3 K7 r

$ E% F" w. x$ B我話男性朋友。
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 12:40 AM

13# Babafett
2 W5 C+ w6 k2 |5 V  S) u8 N( \7 t) a; \' a- J  T: s
我邊個男性月朋友玩過我jj????????
3 _; p" b; y7 f; @3 Z我又幾時俾條jj 我 d 男性朋友玩呀?2 u  a6 ]( z, G$ V9 z
我如果鍾意俾jj我 d 男性朋友玩, 我係唔係男同性戀者呀?( z" o2 K% A$ M3 ?; l
/ x% r! H) [# G. {
你唔好扮眼訓話要出差呀, 你講清楚先好off-line.....4 Y% K3 m( ^  f0 r
唔係我叫版主黎同我做主
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 12:44 AM

佢好鬼冇禮貌架,米理佢啦$ ~& C5 X) R* r/ `# m1 r
勇勇 發表於 2009-12-17 12:13 AM
3 W* o8 p$ I! m. ^0 U( D( D3 h* i
+ V. s, C: {' @: bthank you! 其實阻住我 watch 巴塞, but 我要fix 左呢單野先.
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 12:44 AM

13# Babafett  
0 h5 p0 H7 e6 o- ^; S# x+ C
8 O; r/ w( k% l! f我邊個男性月朋友玩過我jj????????5 x7 B; ^7 o0 x) }. ]
我又幾時俾條jj 我 d 男性朋友玩呀?
$ l7 W1 B/ b' N1 v4 A! [; W我如果鍾意俾jj我 d 男性朋友玩, 我係唔係男同性戀者呀?
$ p$ A. K' Q6 G7 L( A3 l( z( z) A
3 L' R$ V; C; q8 x! N* {你唔好扮眼訓話要出差呀, 你講清楚先好off-line....." w2 ^" x5 q3 [7 }4 q$ l7 i
唔係我叫版主 ...
+ M0 d  [& @9 Mhamsubboy 發表於 2009-12-17 12:40 AM
哈哈~~好慘啊
作者: Babafett    時間: 2009-12-17 12:49 AM

+ w, Z+ Y! _6 T% x) V' ?$ n
3 ]+ Q5 q3 W6 x4 j
thank you! 其實阻住我 watch 巴塞, but 我要fix 左呢單野先.3 B5 U2 j* B$ F  K7 E  Q. l
hamsubboy 發表於 2009-12-17 12:44 AM
: b; h! Q. w+ z1 G. b8 v6 C/ a: ?& h/ P8 x2 |, [% m) }( k) c
其實在香港同性戀已被接受﹐ 你不用生氣5 \+ N' [  @7 j5 {9 I
; j. r+ J4 r4 \. N( F2 b
所以我話你同性戀都不算侮辱。
作者: Babafett    時間: 2009-12-17 12:50 AM

哈哈~~好慘啊
' G* l- Q- O" A# G+ b1 g勇勇 發表於 2009-12-17 12:44 AM
1 L3 o+ f; N& a! r$ D( e% X: p8 r* S) n& v
唔夠你慘﹐ 流氓
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 12:51 AM

哈哈~~好慘啊
. A' A5 |! z5 |1 G) L6 {勇勇 發表於 2009-12-17 12:44 AM
' ^4 u* \6 o/ _0 N7 `- Y8 G5 u3 k5 C% ~) y
勇勇 吾好玩人啦!記吾記得我呀?好撚鍾意講粗口既alan叔叔呀?
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 12:55 AM

3 Q$ R" G2 }# S* I; @2 N' B
1 D! ]" G1 M1 t! E
其實在香港同性戀已被接受﹐ 你不用生氣% Q, @* g7 Z9 x# B# A' t3 {% c5 q

* E  T6 Z% j# m: F5 H, {所以我話你同性戀都不算侮辱。  C& o0 B# j! x* {, M5 L
Babafett 發表於 2009-12-17 12:49 AM
; w0 g7 ]/ U8 U) v, }, Z5 t

4 u6 |/ G- p8 p3 b# T9 N! O6 ]3 [你點解要話我係同性戀? 唔係侮辱我... 即係侮辱我老婆堂堂100%女人係男人?+ j7 m% M' W1 h* M' q; ^

9 _4 y/ p5 \6 X/ a' W; ^5 z你講清楚呀!
作者: e_e    時間: 2009-12-17 12:58 AM

E條友都只係咁 , 當年甘國武一抽二十既壯舉 , 真係難再復見
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 12:58 AM

% l. z' |2 ~* _+ w4 q- y) N3 Q5 x  l勇勇 吾好玩人啦!記吾記得我呀?好撚鍾意講粗口既alan叔叔呀?+ A7 S/ x$ X5 @
alan3015chan 發表於 2009-12-17 12:51 AM
記得....不過依度個個都LIKE講粗口
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 12:59 AM

E條友都只係咁 , 當年甘國武一抽二十既壯舉 , 真係難再復見/ S3 d. o) r6 T3 R' M2 A
e_e 發表於 2009-12-17 12:58 AM
但係依位人兄9唔搭8,前言不對後語呢
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 12:59 AM

記得....不過依度個個都LIKE講粗口 " x3 S: b" ?8 z, X5 ?, x  k
勇勇 發表於 2009-12-17 12:58 AM
( }( C5 g8 x( R) {8 H. I- m) J有冇搞撚錯呀?1個鐘只能發10post????
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 01:01 AM

E條友都只係咁 , 當年甘國武一抽二十既壯舉 , 真係難再復見3 D, ?8 f6 t) h+ g- a1 \1 H
e_e 發表於 2009-12-17 12:58 AM
' o+ E/ a( u' S8 ], V
甘國武真係奇人,經典!!!!
作者: e_e    時間: 2009-12-17 01:03 AM

0 s, r5 F7 l3 |7 z

# J& }5 K$ H! _其實在香港同性戀已被接受﹐ 你不用生氣2 A5 t# j9 f8 f% Z& T3 a+ \
, j: G9 p) z7 ^
所以我話你同性戀都不算侮辱。
5 H' Z' a7 Q9 W' G& K; j0 o9 b7 `Babafett 發表於 2009-12-17 12:49 AM
在台灣簡直係潮流~~
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 01:04 AM

去左邊呀?????& ?+ I2 u: f6 K5 p5 L/ Q5 h
答我呀  h1 t2 w# `9 s5 N
答我呀
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 01:04 AM

記得....不過依度個個都LIKE講粗口 7 U4 g7 ]  K, D* L
勇勇 發表於 2009-12-17 12:58 AM
# B+ k3 s: g3 B( p
真記得定假記得先?吾好敷衍我喎仔?
作者: infjlam    時間: 2009-12-17 01:12 AM

去左邊呀?????
9 e) I6 q* e! e0 X# Q$ J0 k0 E, w答我呀5 ?  h! z5 ]& ~' A
答我呀
9 I8 t/ k, O! A% a8 `' F
9 f; @- i- [, i2 s, U
未解決!
: m, P8 {  d- Y- e未解決!
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 01:14 AM

起26fun話我hamsubboy拎條jj 俾 我d 男性朋友玩
9 u7 Y  S; n# C' h) ?2 s
+ M( x5 V- u$ [% K' n& P- z我依家要求Babafett 在 24小時之內在26fun所有 forum 向我開post道歉
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 01:15 AM

% H$ s* Y8 M* H  f7 H
真記得定假記得先?吾好敷衍我喎仔?8 F" m4 |/ g1 e/ X7 |) w( K% }, L$ G, o
alan3015chan 發表於 2009-12-17 01:04 AM
俾你識穿左添
7 r0 ^2 [# V0 U. ]- ~" X我已經好耐冇吹水喇,不過見到有個奇人就忍唔住講多幾句
+ O7 Q: Y" y% ?1 Q$ g0 O" o2 n不過你個大名真係有D印象,但個頭像就唔多認得
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 01:16 AM

真係眼訓,有空再來玩野~~~~~~~
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 01:17 AM

起26fun話我hamsubboy拎條jj 俾 我d 男性朋友玩/ f4 \0 _* y9 @* a# M2 w) O

0 q7 Z. o" `/ |8 _- a( r我依家要求Babafett 在 24小時之內在26fun所有 forum 向我開post道歉& ?1 ^5 J: e( }/ i% f) c- Y
hamsubboy 發表於 2009-12-17 01:14 AM
佢居然真係當你冇料到
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 01:17 AM

真係眼訓,有空再來玩野~~~~~~~
$ z7 f' C0 _" Qalan3015chan 發表於 2009-12-17 01:16 AM

作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 01:19 AM

5 U# g/ r) Z  I2 ]4 G8 ]; i

, K( q( }7 h& e$ d, T1 M0 E& ^未解決!
8 @+ g$ W5 X. [未解決!
7 p! d, _: Z0 I. t  E% Pinfjlam 發表於 2009-12-17 01:12 AM
% k/ k. Q- W& ^  W8 N/ b
0 x- u1 o$ q6 l5 H: cYES! 未解決
作者: KIU    時間: 2009-12-17 01:21 AM

佢居然真係當你冇料到
5 Y/ t# _' h3 E& e0 \勇勇 發表於 2009-12-17 01:17 AM
3 P3 q+ O7 I  _2 T- t# R人地要訓覺去瑞士2 o4 }7 Q/ i/ N; C* a* y$ P6 J3 f

1 E# t" ]: h# z4 o: W8 ?0 S話人同性戀不算侮辱; v( G! _2 E1 N9 C* c- ], ^* s. u- ~% [
但誹謗是罪
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 01:21 AM

佢居然真係當你冇料到
; L: c. `& _7 H* n- @+ ^勇勇 發表於 2009-12-17 01:17 AM
7 ~* E7 S3 V) A5 x( o8 d, ?! _- `

& O" D0 V( C  H! u+ b當我absent... 有無落注呀!
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 01:21 AM

俾你識穿左添
) l7 g9 f" L0 }4 K9 r我已經好耐冇吹水喇,不過見到有個奇人就忍唔住講多幾句 ; ?3 f) @' _; P8 P/ V1 @3 `
不過你個大名真係有D印象,但個頭像就唔多認得
. L3 @$ Y# \. N5 I0 Y7 z勇勇 發表於 2009-12-17 01:15 AM
+ P' T1 v* V  x3 }梗係啦,當年曾和9哥,甘國武等奇人吹水我都眉頭不皺!今日我都係咁話,又見奇人!!!
6 a" p" i$ j. z- o5 ^+ \7 P吾梗要啦!我記得你咪得囉! * a! q% U: f- ]: ]% \2 e
冚家鏟我係呢個壇9年而家居然係新手上路!
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 01:24 AM

4 y) m5 R/ S6 S& ]7 [8 E* ~
人地要訓覺去瑞士
1 V! }: `: Q1 ]% O  g5 s. C& H9 d( o6 L( R+ D, s
話人同性戀不算侮辱
0 F6 P$ h$ H1 L- z5 A9 v: \* c但誹謗是罪
/ O* y4 i  r8 S' M, {3 nKIU 發表於 2009-12-17 01:21 AM
4 x: C( V, O5 N6 z" f
, Y: ]2 ?6 g0 M6 M' e8 s就係呢一點, 我會唔會係香港第一個在網上告人誹謗罪成功既第一人?
作者: e_e    時間: 2009-12-17 01:25 AM

; x, w5 S  R9 F9 }4 g梗係啦,當年曾和9哥,甘國武等奇人吹水我都眉頭不皺!今日我都係咁話,又見奇人!!!
6 \5 G% W1 s2 {吾梗要啦!我記得你咪得囉! 6 v3 X% Z' E- X
冚家鏟我係呢個壇9年而家居然係新手上路! ...
+ L: ]' O9 j& g% t8 Y% p* Aalan3015chan 發表於 2009-12-17 01:21 AM
, R. Q4 q$ H( |: v( lentfun係2003起壇。。。9年?
作者: KIU    時間: 2009-12-17 01:26 AM

5 L8 M4 {6 j4 Q# P+ F1 V

& t" h7 f9 c8 _" k; X" ~就係呢一點, 我會唔會係香港第一個在網上告人誹謗罪成功既第一人?; s7 ?4 O! _% f
hamsubboy 發表於 2009-12-17 01:24 AM
; w/ J4 B2 A" ~/ f! j
見證傳奇一刻
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 01:33 AM

$ }; D6 P3 Z" _* e2 d' g; V) ventfun係2003起壇。。。9年?+ }" D& ?5 _. C0 B$ {1 J" }
e_e 發表於 2009-12-17 01:25 AM
$ N5 k5 f( v3 t# ]; T' Z
9年不過是吹大兩咪罷了,亦無須深究,反正小弟自entfun起壇已是會員,絕無吹水架!
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 01:34 AM

! O$ o& s' r9 G1 V9 K% W見證傳奇一刻) N( H2 ?) z) q
KIU 發表於 2009-12-17 01:26 AM
$ g) k9 }/ ^0 ~' l  F: Q) S6 \* i* h" O
警察講架, 要對網絡世界所作既行為負上法律責任, ....... 法庭見' h# G' I( m0 J& q& t4 k
6 Q, r, q5 p7 _8 G+ d
我依家擔心我老婆以為我出去搞男人 而做埋d唔知咩....
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 01:49 AM

; A5 F9 l+ L4 o9年不過是吹大兩咪罷了,亦無須深究,反正小弟自entfun起壇已是會員,絕無吹水架!
! O0 q* L% F# x' valan3015chan 發表於 2009-12-17 01:33 AM
其實我好早以前都有個a/c,不過已經俾ban
9 m" s2 i! G% T# q) s1 T$ G2 j當時我同1個.........唔記得叫 秘密//密令 嘈了幾句,講左d人生攻擊嘅說話就被ban,點知道宜家開post個奇人還在活..................唉
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 01:50 AM

8 E' i, |5 d5 a3 x+ ?6 I
" n$ ?, A! ?( `2 q9 o
警察講架, 要對網絡世界所作既行為負上法律責任, ....... 法庭見- c) L" J# \' V! f! j9 q
  Y6 O5 B0 x) h1 C  w
我依家擔心我老婆以為我出去搞男人 而做埋d唔知咩....   ^  U- h, d$ q. f% r
hamsubboy 發表於 2009-12-17 01:34 AM
嘻嘻~~哈哈~~~
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 10:44 AM

0 X  C9 \% v) z/ _( H5 [0 G4 ^先別談"Forgive & Forget",樓主就連"包容"都未識,就樓主之前所出的"隻揪"貼已可証明這一點。。。。。+ I$ N; p* x- ?( |# Q
性幻想post在依紛真係普通都不得了,根本就不是惹人討厭的導火線,問題是出在樓主本身的行為上,自我優越感,覺得自己高人一等,曲高和寡,整天強調自己有品味,學歷高,最後仲要加埋"好揪",現在話自己懂得"Forgive & Forget"?!輸打贏要,一遇到唔啱聽的批評就潑婦罵街式大聲咆哮,咩草根,咩電車男。。。。。得罪人多,稱呼人少,只懂得將責任推到其他人身上,完全無自我反醒,井底蛙咁既視野,又如何明白世界之大,一山還有一山高,比你優秀的人多的是,有沒有想過若然被比你強的人話你癈柴會是怎樣的一回事呢?。。。。。公開場所發言,有批評聲音有指指點點何其正常!!若然自己受不了,就不要上,這裏的師兄已算是有禮貌有節制,不信的話樓主大可上高登試試,包你有更深感受。。。。。莫醫生值得學習?!唔好講咁遠喇,先向e_e的EQ學一吓喇。。。。。$ k9 V) K) {2 R- e) ]
想要他人如何對待你,你先要如何對待他人,明唔明?!
作者: Babafett    時間: 2009-12-17 11:04 AM

本帖最後由 Babafett 於 2009-12-17 11:08 AM 編輯 , o0 _3 b8 ~7 i* H# S5 O

3 H; ~4 s& S( U2 u( f
先別談"Forgive & Forget",樓主就連"包容"都未識,就樓主之前所出的"隻揪"貼已可証明這一點。。。。。$ q9 M( _4 h/ K0 }* Q
性幻想post在依紛真係普通都不得了,根本就不是惹人討厭的導火線,問題是出在樓主本身的行為上,自我優越感, ...
  `" [6 g7 R$ P* P4 q5 G3 }衰貓 發表於 2009-12-17 10:44 AM
9 B, ?5 R. _( h1 p) u, Z0 K' m: V$ i) `( X
你有無試過日日被人話偽君子的感受﹖ 開頭我是有禮貌的。
9 W5 O, {8 I$ x! |& w" h
" W- t+ [6 B5 Q& N& Q9 X你話我井底蛙? 你知唔知我一年去過幾多地方 ?
7 p( w% g+ o5 c
/ J$ ?, j, x% u拒地開口埋口就睇人走光﹐ 點學習 ﹖
作者: Winters    時間: 2009-12-17 11:11 AM

+ X4 C# q. O0 w* Q0 S  p+ T) ?
3 i9 ]0 h6 l& e# S' c# d1 \
你有無試過日日被人話偽君子的感受﹖ 開頭我是有禮貌的。! w+ l/ e" V9 `3 L0 d' q* @
% ~7 b2 T* y. a4 g
你話我井底蛙? 你知唔知我一年去過幾多地方 ?4 B5 G. n7 P1 Z0 |% n! @
. s+ F) Q* N7 H$ l8 Q- U
拒地開口埋口就睇人走光﹐ 點學習 ﹖ ...
. \% l! `% Q) cBabafett 發表於 2009-12-17 11:04 AM
, h/ c: @2 n! d' o' a又老屈?
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 11:43 AM

2 E5 A! u: J1 M
& a0 I! p# ]( t/ j
你有無試過日日被人話偽君子的感受﹖ 開頭我是有禮貌的。& s: t+ E3 U  d- O5 i- {
1 o" G: f3 L& A* d' |0 w- A
拒地開口埋口就睇人走光﹐ 點學習 ﹖3 E* y: u/ u' ?  `- z0 P- O
Babafett 發表於 2009-12-17 11:04 AM
# m0 {" L+ M8 n; b4 e/ M( ], V1 V6 M( F3 }$ ?3 S9 u$ M! t7 m
' a) C7 w3 j, T$ R2 K
師兄是否介意告之的你年齡嗎?小弟估計應該是較為年輕吧對不對?!
. x  \" C* m8 h/ o+ i4 X被人冷嘲熱諷這等事情無論在互聯網上或現實世界中無日無之,介意得了多少?!在互聯網上尚且不會看見對方的嘴臉,但現實中聽到這些說話一定比單看文字討厭一百倍,哪師兄如何處理?!某些事情上,學懂左耳入右耳出(Forget),能令自己好過得多。。。。。在自己希望別人"包容"或"Forgive"自己之前,先學懂去做,明眼人一定看得出你的所作所為,但請不要整天喊著點解我拎個良心出黎反被當狗肺,世界是不公平的,但做了總好過沒有做,其他人唔對你客氣啲都會出少句聲踩少兩腳。。。。。3 c8 c$ q+ h# x. j7 H
男人就是男人,昅女睇走光有幾出奇?!你唔鍾意?!唔好睇囉,亦無人叫你學,你要學是別人的EQ,是如何將每一個人都平等看待,宅男也好,電車男也好,草根也好,每個人都有其可取的地方,在公開論壇你可以無無謂謂地吹水,吹完就算,但其實在虛擬世界中,藏龍臥虎,可以學習的對像又何止一個?!經驗告訴我,事實與單憑眼見的不一定一樣,尤其是傳媒上的人與物。。。。。3 A0 ^! u" s( s5 W  |% b6 [- y/ A
小弟讀得書少,以上的都只是個人經驗分亨,並不是說教,正所謂,見過鬼會怕黑,人目空一切的時候,就連在腳下氹都會睇唔倒。。。。。師兄覺得啱聽既就聽,唔啱聽都無所謂,畢竟睇唔開唔開心既只會是你而不是我,祝你好運。。。。。
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 11:52 AM

/ m$ Q* p2 j' Y' c3 L6 ?" l/ m

; X& p, O9 U+ G1 M3 f! O1 v: w0 I* E
師兄是否介意告之的你年齡嗎?小弟估計應該是較為年輕吧對不對?!" [9 ]! Z) K% C; Y
被人冷嘲熱諷這等事情無論在互聯網上或現實世界中無日無之,介意得了多少?!在互聯網上尚且不會看見對方的嘴臉,但現實中聽到這些說話一定比單 ...
( }! o! N; ~; p, J! e衰貓 發表於 2009-12-17 11:43 AM
【畢竟睇唔開唔開心既只會是你而不是我】
: S6 T% K( C' @依句最正
作者: Winters    時間: 2009-12-17 11:59 AM

# z3 b# d8 }) g9 v6 B4 U
在互聯網上尚且不會看見對方的嘴臉,但現實中聽到這些說話一定比單看文字討厭一百倍,哪師兄如何處理?!3 t5 D% o  c0 s
衰貓 發表於 2009-12-17 11:43 AM
. @4 V% t8 b& y( d/ ~
呢樣我就唔知啦,但肯定唔會夠膽撩人去大會堂或打拳館隻揪
0 M7 x* V9 r5 }8 e7 d! r$ c& o, m+ P+ N有句俗語:講就兇狠,做就碌很.講得好啱呀!
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 12:06 PM

; j, {# ~+ H4 W; ^5 R' @* O7 f
呢樣我就唔知啦,但肯定唔會夠膽撩人去大會堂或打拳館隻揪7 z: Y: a) R% _" Q
有句俗語:講就兇狠,做就碌很.講得好啱呀!( e  W  f) m1 }/ X( U. w
Winters 發表於 2009-12-17 11:59 AM
佢好唔好打,我冇興趣知道其實我最想知道係點解要去 大會堂 點解唔去公園?海灘?
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 12:06 PM

. \& c- r, u% I! W+ s# f呢樣我就唔知啦,但肯定唔會夠膽撩人去大會堂或打拳館隻揪
3 X, m$ B4 x: i  {- D7 [有句俗語:講就兇狠,做就碌很.講得好啱呀!
6 e9 e# p2 v  ^% \, D* ]Winters 發表於 2009-12-17 11:59 AM
9 B9 v* W' C; H6 x( ^( j. R6 O/ ]+ E$ N2 c/ p! U8 K

4 W9 W6 U" k- k% ?" Q好難講,依家報紙新聞日日都有幾單係三句唔埋兩句唔啱就郁手既案件,燥狂症越黎就越多 ,約人就唔會,但就地擺壇揪過就隋時都得。。。。。
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 12:07 PM

佢好唔好打,我冇興趣知道其實我最想知道係點解要去 大會堂 點解唔去公園?海灘?
5 t8 v; f6 l; q& _) c, z勇勇 發表於 2009-12-17 12:06 PM
0 e0 B) ?2 |  G  ^- K. ?) `
) K3 g7 d$ `) C( I+ o. f# [

' O. A/ Q  I9 O0 k) Q/ Y! D好似話近企做嘢嗰度嘛 。。。。。
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 02:59 PM

" C; ?/ m) }4 H; l
- }% R) x% J# }) p- N! ]+ f
你話我井底蛙? 你知唔知我一年去過幾多地方 ?
6 p+ [5 `0 u1 \$ d7 |Babafett 發表於 2009-12-17 11:04 AM
) r. c; h0 P; C1 \$ n
. I" A' M, y, G6 g7 U8 h  t' p' c0 U# G+ w& T/ r0 \
噢!!眼大睇過龍添,咁大句都睇唔倒,真係年紀大,眼都壞,以後點昅女?!   j% ~3 u9 X. X
樓主理解事情好表面,去過好多地方就代表你唔是井底蛙?!咁你夠話自己係外國遠完書番來喇,咪又係想用拳頭去決解問題!同無讀過書既碼頭姑厘有乜分別?!
6 Z: B$ U+ X  N7 B8 h: {) L5 Q永遠只懂擔高頭望住個天行路,身邊乜都睇唔倒,連人情世固係乜都唔知,咁就算俾你環遊完世界返黎都矛用啦,始終都係一個讀死書既書呆子,我都係嗰句,睇路呀o靚仔。。。。。
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 03:06 PM

, v- F$ D: |% i! e8 a/ `
) F5 A+ h* S) }0 ?$ ~  q) b: U你有無試過日日被人話偽君子的感受﹖ 開頭我是有禮貌的。* Y7 Z3 N/ E9 a8 H

& Z9 \: [+ y6 A1 g: }9 M* V你話我井底蛙? 你知唔知我一年去過幾多地方 ?/ ]2 N% j1 g. T1 J) q. g

# U1 c! C1 g- a+ m& [% w  l拒地開口埋口就睇人走光﹐ 點學習 ﹖ ...
8 n% ]9 W' k  a& Y8 Z9 tBabafett 發表於 2009-12-17 11:04 AM
6 h8 }( g; \& z% `5 k

" K! `8 s5 o3 M- o. R我從來無話過你係咩偽君子, 亦從來無向閣下爆粗,
' F! q! b7 P5 H$ Y我淨係話你好funny好好玩, 你開post我一定睇,; F: J2 `: U0 G6 W9 L$ Y6 t
你就話我hamsubboy "條j仲好玩, 叫我番歸打野"
& |4 ]  e( G5 L! ?又話我hamsubboy "俾條 jj 我 d 男性朋友玩".....# k. m4 F/ q% N+ t% M& d
咁即係點呀?( \; z3 Z) ~* h- p
依家開個 post "forgive & forget" 出黎, 侮辱完我hamsubboy, 就以為hamsubboy可以 "forgive & forget"呀?# k3 ]8 Z' I' V: B
你好唔respect我hamsubboy.! }- A: V, s4 _/ T8 [" ?0 i

1 g, W* B  ]" O' B/ ~to 各大版主,
9 k6 P' \# B% d/ {5 K9 r2 a. n究竟呢度仲有無規矩?0 a' r& V$ u1 m" ~% k
我一向都唔爆粗, d人這樣侮辱我, 又唔道歉, 我有無爆粗問候人家的權利呀?
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 03:13 PM

8 M$ Z" \- c7 n# l3 v

/ i6 h3 Q+ o$ g$ I3 J我從來無話過你係咩偽君子, 亦從來無向閣下爆粗,
9 \( o$ B' M+ V: P+ o我淨係話你好funny好好玩, 你開post我一定睇,
( y7 x: }5 h! ~/ l你就話我hamsubboy "條j仲好玩, 叫我番歸打野"% {* w# W3 F. Q' i
又話我hamsubboy "俾條 jj 我 d 男性朋友玩".....0 j9 j# b+ N: K+ U
咁即係點呀?0 G: p& u/ |" l. r
依家開 ...( r7 I" L0 z  w( O" R
hamsubboy 發表於 2009-12-17 03:06 PM
% a" w" ]9 p4 d/ l$ ?3 G+ V& j' J! x, j7 H

+ a. g" C5 ?" k* |$ s% h+ P. J嘩!!好猛火,行近你即刻成個暖晒  。。。。。# M/ S. o8 k0 [0 O# A$ f
嗰立呀鯹睇咩都好鬼表面好膚淺,會唔會企以為你係講緊反話呀? 。。。。。
9 B& r& @" p- y8 n9 }9 {企既風格係 => 先郁手,後講道理 。。。。。
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 03:32 PM

57# 衰貓
+ k4 |& U9 }# K" {' q+ y' e* M! ?2 Q7 e1 l" ^0 U1 H
cat 兄, 我hamsubboy起 26fun多年一向唔爆粗, 亦從來唔 named 其他人, 屬平常型....
9 [9 v! g1 q2 P6 Y呢單野, molala 走黎侮辱我....... 0 R0 }9 [' Y8 i4 ?( a- K" w
我hamsubboy以後點有自信心起 cut女壇立足, 點令我班獅子女向我臣服呀!
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 03:41 PM

5 l* ^: A* [! ]1 m; a6 t
! X" q# Y' ?" ~5 E( P
我從來無話過你係咩偽君子, 亦從來無向閣下爆粗,
) _8 h0 L1 ?1 T" |7 B/ q- G我淨係話你好funny好好玩, 你開post我一定睇,
4 k/ j- n- \5 W你就話我hamsubboy "條j仲好玩, 叫我番歸打野"4 I2 A0 F) H$ r" U& N$ A9 p8 e1 ?
又話我hamsubboy "俾條 jj 我 d 男性朋友玩".....
; J! j2 w5 c0 w0 C0 z咁即係點呀?
/ Y$ A5 R6 K4 a' n8 n* i3 `& A依家開 ...
$ |! W# q8 }" w2 S2 _: b& ?hamsubboy 發表於 2009-12-17 03:06 PM
我米又係一樣咁慘
$ K5 \/ _8 w0 l1 M- Hhttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=214806&page=1
  J" E8 Q' c  y8 {# V, O, \我只係當佢係朋友,語帶輕鬆地好心提提佢唔好用暴力去解決問題,點知道又係俾佢狂鬧...........#11
, P3 k! Y6 F1 x5 ]4 o# _  ?9 y$ N5 B4 q
-----------------------------------------------------------。。。。5 N; d# z( ~9 C% x1 K

, Q5 v6 x2 X" ^- o' D* y3 d; e5 B
你真係要練吓EQ
! i! }2 K# W% _% |打9人會俾人拉,打JJ會好開心
" }0 [) M4 `9 T) ]; ?+ x# o勇勇 發表於 2009-12-16 07:40 AM

& c! v. x( R' T  W; c. o' t大人講野﹐ 細路唔好甘多聲氣
, n) R5 H  N5 C
! a3 j& A$ @" x# YShut up, 收嗲﹐ 番歸乖乖地打你自己JJ4 J5 w# D* ^; e( l# J( r

' }' ]% F7 g7 `) u* ]8 y! A$ o找不到你JJ就用放大鏡﹐ 顯微鏡 !
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 04:00 PM

我米又係一樣咁慘
4 B' I) T" `2 v' phttp://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=214806&page=12 o1 w8 {9 O+ Q- g* @7 {3 W
我只係當佢係朋友,語帶輕鬆地好心提提佢唔好用暴力去解決問題,點知道又係俾佢狂鬧...........#11
2 u1 [. T9 e" N  D$ o% s+ A- q+ I3 }% `1 Q& f. J
-------------------------- ...( ~8 `( {: @8 d# m
勇勇 發表於 2009-12-17 03:41 PM
- I# E/ z* y" u4 E

' ?* _1 P7 D( @, G勇兄, 你還有沒有饶恕別人的心? ) U' f- S/ M2 e
我hamsubboy就對呢單case無
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 04:04 PM

57# 衰貓  
) O2 Y$ K) O' |1 N9 ^6 ?, B/ v2 c, V% `  T: T- b* F! V2 \* Y8 \8 i
cat 兄, 我hamsubboy起 26fun多年一向唔爆粗, 亦從來唔 named 其他人, 屬平常型....
) t! t1 A/ Q" l/ {: N! A呢單野, molala 走黎侮辱我.......
7 `; W" K# X( J: l/ U我hamsubboy以後點有自信心起 cut女壇立足, 點令我班獅子女向我臣服呀!:naughty ...
" D3 q. O9 s: m( B7 t6 B0 m. hhamsubboy 發表於 2009-12-17 03:32 PM
! ~. K2 u( P! r& Q, [5 J$ f: O# q- O0 E# k1 y

( ^. X8 G& u! ^& y. r3 V* S我hamsubboy起 26fun多年一向唔爆粗, 亦從來唔 named 其他人, 屬平常型 <== 配服
0 y. K- Q7 y, d) u2 |$ j3 D! I$ c唔知你有無同感,嗰位呀鯹已經到咗草木皆兵既地步,無論咩人講啲咩,善意惡意也好,企都只會惡言相向,正所謂既"矛"咗,唔知典做先得,既然係咁,你作為依紛既前輩,何不以一個正面形像既身份去教導吓企,咩叫"Forgive and Forget"呢?坦白講,以你前輩既德高望重地位,根本唔使同呢聽唔識死既後輩計較,再講,我總唔相信你辛苦建立既一切,會因為呢條架啦蘇一句半句說話動搖啩,是唔是?
作者: 勇勇    時間: 2009-12-17 04:12 PM

) |  K- f/ j; I' }1 t/ d7 P. e

1 f( Q' Q; |( F  [勇兄, 你還有沒有饶恕別人的心?
3 q( y+ W3 [0 o' T  v我hamsubboy就對呢單case無
2 K5 J! g$ |1 Thamsubboy 發表於 2009-12-17 04:00 PM
我初初接觸係真係好火 但係宜家已經冇怪佢喇,因為已經知道佢係個咩野人 7 r/ q% v$ O& k
所以佢用超粗皮嘅說話鬧我,我已經唔當係D咩野了
0 O4 |" q) V$ Z
% T$ q  _6 Z  c5 m$ I' b0 Y可能你岩岩接觸佢,所以仲未放得低姐
作者: 12d3    時間: 2009-12-17 04:35 PM

alan, 你以前頭像係唔係一個gif bb?
作者: 12d3    時間: 2009-12-17 04:55 PM

硬係營住營住 babafett 係借屍還魂...) A6 W5 T- b1 t/ p# W2 \
以一敵眾的網友經常出現, 但每次都是一個接一個, 沒有同時出現的情況, 可疑!
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 04:58 PM

硬係營住營住 babafett 係借屍還魂...
; `1 W. `- Z0 _9 d0 i4 B以一敵眾的網友經常出現, 但每次都是一個接一個, 沒有同時出現的情況, 可疑!. w$ j+ }/ ^( a! s# y  N5 w% t
12d3 發表於 2009-12-17 04:55 PM
- j% o; }; V# a7 x/ p, G7 S5 P1 c5 Q! B5 _5 l8 C) `2 f7 `

3 W7 b0 W4 f" L& }! g. [3 p0 ]我都覺得係週期性咁出現一個"標把"式既網友,但性質上只有一樣相同,就係妄想自己被一眾網友針對,但其他方面都唔太相同啵,好似撩隻揪就係第一次出現。。。。。。
作者: bobo21    時間: 2009-12-17 05:20 PM

62# 勇勇 6 g% Q$ u( X$ ^8 k

; C; k2 v- H3 F/ u  u/ @) g/ Q係呀勇勇, 明白佢係咩野人, 已經無咗火, 還替佢可憐, 希望佢身邊有家人, 朋友, 社工幫到佢, 無奈.
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 05:23 PM

62# 勇勇
* H+ ?! K4 q# x! _' `3 z5 u2 b* J' B2 z  F, e2 Q4 r2 }( `# Y
係呀勇勇, 明白佢係咩野人, 已經無咗火, 還替佢可憐, 希望佢身邊有家人, 朋友, 社工幫到佢, 無奈.! v7 t6 ~* c  Q" s& y
bobo21 發表於 2009-12-17 05:20 PM
$ l# P. L5 ^0 Q. f$ ^% W) I2 N- h6 L# \1 z& K4 Q
4 b4 [% X7 O0 O+ o  N  F
人永遠都係要自救,企一日唔明白自己既問題所在,咩人都幫企唔倒。。。。。
作者: bobo21    時間: 2009-12-17 05:39 PM

67# 衰貓 , A% \5 T/ q% e# b1 ~8 o' _& V

! I/ p/ i  F2 _旦, 魚個示[柄人], 就要[E新]才可[邦]到佢, 仲要有蒸臣課約密, 我哋就無能為力, 所以無奈.
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 06:25 PM

67# 衰貓
/ y9 |4 c: L  q6 w. F( ^  v4 I
9 R( N' T% w/ ~+ ^% w* A1 i* W# Q, C旦, 魚個示[柄人], 就要[E新]才可[邦]到佢, 仲要有蒸臣課約密, 我哋就無能為力, 所以無奈. 3 a8 k' r: [6 d$ m0 L! ?
bobo21 發表於 2009-12-17 05:39 PM
; x6 i& Q0 X1 ]: |

6 X$ ~$ p; }# N3 X8 n5 b* j* V' A+ o$ ]" X% Q5 e
。。。。。
作者: bobo21    時間: 2009-12-17 06:41 PM

69# 衰貓
: v( Q, W' ^( x2 `
% ]& B+ T* r8 I+ @大+無謂再[有火]咕, 得閒再傾啦, thz衰貓.
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 07:09 PM

硬係營住營住 babafett 係借屍還魂...# E& p' G9 W5 j/ X5 N: w# ]
以一敵眾的網友經常出現, 但每次都是一個接一個, 沒有同時出現的情況, 可疑!- ^' |3 \$ {- W' J6 O6 L3 w  m
12d3 發表於 2009-12-17 04:55 PM
1 v2 }1 e: r$ y9 {- _

& ~& V7 n: l, v# ~* ~9 U; A0 B. syesterday, 我先至講過 , 英雄所見略同
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 08:05 PM

我現在準備約會一d法律界朋友, 如果告佢誹謗罪有幾多成把握, 可以問佢賠償幾多錢......
2 h7 `  Y2 ]/ ^* G$ d/ i+ K. Z9 C+ ]係唔係要問版主佢既 ip address......7 ^" b* S" p* ?6 i% E; V
我知道我好多現實生活上既朋友都係26fun member, 他們知道 hamsubboy 我, 真人是誰, 只係我叫佢地唔好爆......! J; G" W4 h$ b3 B. Q# n: T: J' R
所以我在26fun的身份算是公開的, 行為等同平常生活一樣, ) C' R) [8 b+ d' X, H. Y. i: d3 `# ^; v# I
so 今次唔係網絡吹水, 當真實事情去辦......
5 `+ ]: Z' H$ M3 M2 J) Y
  X2 M, m; m( L; W' v9 K4 H我hamsubboy 醜醜地都係老闆一名, 在大陸有間機械廠, 應該有足夠財力告佢......
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 08:27 PM

任何人透過書寫、口述或行為舉動去發布( * 註)一些誹謗性言論或事情,而該項事情針對另一個人或一間機構,該發布人便可能要就誹謗負上法律責任。概括而言,誹謗分為兩類 : 一類是 永久形式誹謗 (Libel) ,即以書寫或其他永久性方式,去發布誹謗性事情;而另一類是 短暫形式誹謗 (Slander) ,即以口述或其他短暫性方式,去發布誹謗性事情。
: F6 i7 m) [# @0 z$ i. N, u( * 註:根據誹謗法,「發布」的意思不只限於印製及發行書籍 / 報紙 / 雜誌。 「發布」一般是指「以任何方式讓另一個人或公眾知道有關事情」。閣下可在第三部分 ––– 向其他人傳達誹謗性事情,找到更詳盡的解釋。)9 R. i+ c. \! V; |
以下是構成誹謗的要素: 2 Z3 \- \& O  D% J/ O8 f

作者: Winters    時間: 2009-12-17 08:29 PM

任何人透過書寫、口述或行為舉動去發布( * 註)一些誹謗性言論或事情,而該項事情針對另一個人或一間機構,該發布人便可能要就誹謗負上法律責任。概括而言,誹謗分為兩類 : 一類是 永久形式誹謗 (Libel) ,即以書寫 ...1 a& g% K8 I1 w- t
hamsubboy 發表於 2009-12-17 08:27 PM
' i' X5 L# Q3 l  J7 d* R* x

作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:31 PM

alan, 你以前頭像係唔係一個gif bb?" R+ v) u. d# w1 V3 `' l$ v
12d3 發表於 2009-12-17 04:35 PM
( z5 |0 [+ e/ m6 Z. w) e2 y9 S# U8 o5 m7 N係呀!!!
" L$ [: ?9 [9 D4 l多謝你記得在下!!!
! M( G; \# J0 w- o% I! ?5 }好撚感動呀我!!!
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 08:32 PM

本帖最後由 hamsubboy 於 2009-12-17 08:33 PM 編輯 5 Z; L9 ^  e7 z! z7 p; E
) a: r4 e# A7 E* \; l6 @9 h6 i
2. 在香港,甚麼法庭會審理誹謗案件?這些案件是由法官還是由陪審團作出裁決?+ b; T" U8 W% ]& L8 L8 Q3 J, c
' J) V( {8 v/ d8 q6 V9 l3 w0 `5 l
原告人可以在區域法院(沒有陪審團)或高等法院原訟庭(可能有陪審團)展開訴訟。 註: 區域法院只可頒令最多一百萬元的賠償。
$ e% L' h9 j3 K4 ~% H在高等法院,誹謗案不一定要由陪審團會同法官一起審理。根據
《高等法院條例》第 33A 條 (香港法例第 4 章),如果原告或被告任何一方認為有需要,都可申請傳召陪審團。不過,如法庭認為審訊會涉及長時間研究文件或帳目,或需要作科學或實地調查而不便與陪審團一起進行,法庭便可能會拒絕申請人的要求,而不傳召陪審團進行審訊。
! d8 m5 ]7 y) V2 J; M如果案件在高等法院原訟庭由陪審團會同法官一起審理,陪審團就會負責決定被告人是否需要負上誹謗的法律責任。

作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:34 PM

呢個哥仔真係有趣到非常!!! 尋晚飲酒緊dvd既我都突然咩都吾做,半途加入~~
作者: Winters    時間: 2009-12-17 08:35 PM

呢個哥仔真係有趣到非常!!! 尋晚飲酒緊dvd既我都突然咩都吾做,半途加入~~
1 V/ ]5 A% l6 S$ kalan3015chan 發表於 2009-12-17 08:34 PM
, S' O8 }7 _# |- j都唔知係咪同甘國武係同一個人黎
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:36 PM

6 y# D8 u3 I2 K; [% u3 l

: e' ?+ {' w& N7 d" v
9 J6 R# A" G( k& n3 N8 U8 y. k+ r噢!!眼大睇過龍添,咁大句都睇唔倒,真係年紀大,眼都壞,以後點昅女?!
. p1 ~+ e1 S, @# P* s樓主理解事情好表面,去過好多地方就代表你唔是井底蛙?!咁你夠話自己係外國遠完書番來喇,咪又係想用拳頭去決解問題!同無讀 ...
3 d7 x* ^+ `4 m衰貓 發表於 2009-12-17 02:59 PM
. ^/ ^6 G" E) X/ _閣下所言甚是!好野!
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:38 PM

# {7 N, N4 K/ f4 a% W9 D4 L都唔知係咪同甘國武係同一個人黎' U5 S  |0 U% c% s
Winters 發表於 2009-12-17 08:35 PM
% X3 d9 L; w$ r! X5 g& s甘國武會凹水架,當年我x到佢仆街架!
作者: Winters    時間: 2009-12-17 08:39 PM

; t6 G( D4 [, ?, R
甘國武會凹水架,當年我x到佢仆街架!
6 Y3 \4 V* @2 {% [' Lalan3015chan 發表於 2009-12-17 08:38 PM
. y3 E! a8 g: F
以前做cdrom,記得好似仲有個歌神安仔
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:40 PM

樓主仲未蒲頭既??你地既對話真係好撚頂癮呀!
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:42 PM

2 m8 N9 Y/ W4 V% u' ]3 ]$ y
以前做cdrom,記得好似仲有個歌神安仔/ p) ]' K4 ~1 @7 q4 z# X9 T$ v
Winters 發表於 2009-12-17 08:39 PM
+ p* C# h. @* c4 C& N最撚勁係9哥!亨九利!% W  b$ y' J) Q' Q6 m" i
一個吊十幾個!!幾撚有型呀!!!
作者: Winters    時間: 2009-12-17 08:43 PM

樓主仲未蒲頭既??你地既對話真係好撚頂癮呀!6 Y3 K7 D9 l' |5 _2 }4 j" D  y" Y
alan3015chan 發表於 2009-12-17 08:40 PM
) X% x  u3 U3 |; c) n
去左瑞士公幹
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:46 PM

) u4 W3 Z! W; I1 n9 ?去左瑞士公幹. B% U. X2 b4 \$ m+ M8 n9 u; `  H; F
Winters 發表於 2009-12-17 08:43 PM
: R2 M, t) P9 `! F
叫佢買包瑞士糖我吔下好嗎?
作者: Winters    時間: 2009-12-17 08:47 PM

0 _/ N' r, b! c叫佢買包瑞士糖我吔下好嗎?% ~8 K- {7 y/ x; \7 Y. @$ @# L8 W6 M
alan3015chan 發表於 2009-12-17 08:46 PM
4 v) y3 |, L% Q% _4 h3 s
你唔抵得我就算啦, my dear Winters。5 v' R6 W0 n' h; v/ z

0 Y) U* ?% \4 f* R7 D4 s+ K0 ]不如大家今個weekend 出黎見面﹐ 甘你就知道乜野叫做成功人士。 順便帶埋份手信俾你 (Switzerland Cocoa)。
8 y/ J2 u" W0 ]. f. T+ l) k5 V' W: P2 [$ C! v
你e-mail係乜 ?
8 `  X; t3 Q5 f, k; d, r: a佢話買Switzerland Cocoa比我
作者: Winters    時間: 2009-12-17 08:48 PM

" G7 T/ U3 ]) D& n  n% v- W
最撚勁係9哥!亨九利!( i& n1 G9 f6 B2 ]; J* ]6 ^
一個吊十幾個!!幾撚有型呀!!!
5 k: [; f! \+ G8 ]; f' |6 [4 Z7 s) Lalan3015chan 發表於 2009-12-17 08:42 PM
1 L; A' b/ H  s/ \1 g, {以前aio人多幾好玩,而家...
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:50 PM

其實我睇下走光相,av呀咁!冇罪架!我又冇强姦冇非禮,又冇犯法!3 c! ~: i( D) b) }! E
無端端話我係流氓..... 嗚.......嗚.... " S& d  t4 ^: T3 v1 u' y  |; C& Y# G
6 g1 `, y, D) t: Q" R

/ @/ V; j( {- L" x1 \! B所以夜d上黎我老閪都要討回公道!
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 08:51 PM

; a& Q7 I  w7 K& d" L* H) O. I% X
以前aio人多幾好玩,而家...- h) d2 G; D0 A: a
Winters 發表於 2009-12-17 08:48 PM
9 }  h1 y) T; e2 q( P) I$ Q4 q3 H; i2 g而家都多人丫!
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 08:56 PM

兄弟們, 食飯先.....% l* S, p- [' }, s0 U
babafett 要計住自己幾點應該係落機時間,
' U9 M$ ]1 ?3 F: i+ }, F( ?之後話等車, 所以在機場回覆.....
3 L+ F# T: p: b: H1 S: \% z無咁早到
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 09:00 PM

90# hamsubboy 晏d上黎睇你地表演! 好撚期待呀我!!!!
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 09:21 PM

本帖最後由 hamsubboy 於 2009-12-17 09:29 PM 編輯 , A( [+ j5 b# [2 z, `

# X5 S, p' I  `" D1 w) T3 ^
90# hamsubboy  晏d上黎睇你地表演! 好撚期待呀我!!!!
. O& [% X6 H6 H6 L5 nalan3015chan 發表於 2009-12-17 09:00 PM
: y* T+ y( i; j  L6 q8 v
9 V* _5 w3 V# a/ c5 Z7 f
如果告得入, 最高可索償 $1,000,000$ _0 L5 U1 \( A0 z
# h* }  m2 f9 F; G: x
1) 我已經要求佢24小時內向我 hamsubboy道歉, 但佢無, 而在通牒發出之後, 佢仍然有在26fun開post, 同回覆其他人, 即係無心道歉.# o7 {* x. Y- f2 E# ^
2) 佢如果話我白痴, 低b....呢d係一般飯前飯後隨時講既生活語言, 我一定告佢唔入......* |4 G0 h4 v$ }
但依家佢公開話 ....我hamsubboy張我既性器官給予我的男性朋友玩弄, 我就可以告佢誹謗.
* S, n$ ^! J: }$ o1 F4 }
* {9 E2 ]! B8 r, S9 g$1,000,000
作者: alan3015chan    時間: 2009-12-17 09:35 PM

1 @1 E6 ]5 O6 c8 M2 p7 q  b, C# v+ F$ y( }* H
如果告得入, 最高可索償 $1,000,000
$ z% P6 G+ k- J( V
! A# w# ]: m& g6 }) r# `6 X8 S5 G1) 我已經要求佢24小時內向我 hamsubboy道歉, 但佢無, 而在通牒發出之後, 佢仍然有在26fun開post, 同回覆其他人, 即係無心道歉.0 E: r4 B9 r+ B0 ~( k
2) 佢如果話我白痴, 低b....呢d係一般飯前飯後 ...9 ]; e7 `9 ?0 ^4 B! J
hamsubboy 發表於 2009-12-17 09:21 PM
% z* c: Y& d8 C7 B& P! U好撚野呀你!!!
作者: jojojojoj    時間: 2009-12-17 09:56 PM

咁都叫"學識了乜野叫原諒別人"???
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 11:02 PM

0 \2 o1 p: O# K/ S+ W3 ^好撚野呀你!!!" c, a* m& ~: M  }6 E) M8 O
alan3015chan 發表於 2009-12-17 09:35 PM
( r* T' ^3 [; i% G: x; n
$ `( A, i  ]; p8 W1 G7 x% C+ ]普通咁la!
2 g0 _& ?* d5 m1 u; p7 a! B* ?5 N8 v  K5 s$ e( w7 f6 @
差不多24小時.......通牒係24小時內在26fun所有forum向我 hamsubboy道歉
作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 11:06 PM

4 W; E: P: G5 Q( A
% H: Y" B1 L" Z2 }- k5 j
普通咁la!
: j( h! K2 Z7 n4 o( r  V! _; ~
$ y( j) f4 j2 X. _0 ]: `差不多24小時.......通牒係24小時內在26fun所有forum向我 hamsubboy道歉
9 I% f# a0 S0 s! j" Ihamsubboy 發表於 2009-12-17 11:02 PM
2 G  h9 r# r2 c( p
9 u0 S7 q3 ?& }7 ~4 f6 h' B( u

9 T) _' z, F7 n& ]  ^- F除非企趕唔倒,否則禾覺得企會凹水道歉。。。。。
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 11:06 PM

互聯網的發表,在法律上亦合乎「言詞」的定義。發表的形式、地域,完全不受限制,只要是不當的發表,已構成罪行。差別在於,網上的真實身分較難追查。然而查起來仍是可行的,更絕不能因是在網上便能免罪。1 V! I5 ^3 L& ^

& F: J+ Q0 z: w$ e根據香港法例第 21 章《誹謗條例》第 5 條《發布明知虛假的永久形式誹謗》:
' C$ E* d. e9 R, \! M- w& k! T* A
( B1 V. q! f3 K
任何人惡意發布他明知屬虛假的誹謗名譽的永久形式誹謗,可處監禁2年以及被判繳付法院判處的罰款。
$ w$ v& F" O0 R7 h5 F" d
; i6 b$ X. Q2 h' B& W; J* x(由1911年第30號附表修訂;由1961年第33號第4條修訂)) m$ O# h/ z7 Q6 t

" h$ q/ ~& n8 L0 k[比照1843 c. 96 s. 4 U.K. ]
% b9 x( [6 N. ?" y( o/ O4 i

2 E" G* H$ B3 J: F只要法官相信他當時明知其發表為虛假,則會將之定罪。, X9 Z, @% P& j/ e7 R7 w3 |/ K
5 ^0 E; N' k' W5 e3 M
假如他宣稱有關誹謗言詞屬無意,則──
4 e2 p/ a! Z3 F  m* D! B; C5 G' I: M/ c
根據香港法例第 21 章《誹謗條例》第 25 條《非故意的誹謗》:
: T7 _" b+ {% W5 I* N  y7 z
+ ^9 B* c5 g: k( P9 h(1) 凡任何人已發布被指稱為誹謗另一人的言詞,則如他聲稱他所發布的言詞乃無意地涉及該另一人,即可根據本條提出賠罪;於此情形下─0 T8 k1 V3 M. d% N7 `7 m9 N: E7 Q
7 B5 c, w" o. a/ x% t( n8 |
(a) 如提出賠罪為感到受屈的一方接受並已妥為履行,則該感到受屈的一方不得就有關發布而向提出賠罪的人提起或繼續進行永久形式誹謗或短暫形式誹謗的法律程序(但上述規定並不損害針對須共同負責該項發布的其他人的訴因);- \, u7 o% ]% K! ]2 T% \  D7 q
% m& P9 Y' k: Z! b
(b) 如提出賠罪不為感到受屈的一方接受,則除本條另有規定外,在該感到受屈的一方就有關發布向提出賠罪的人提起永久形式誹謗或短暫形式誹謗的任何法律程序時,被告人如證明被申訴發布的言詞乃無意地涉及原告人,而於獲悉該等言詞誹謗或可能誹謗原告人後,已在切實可行的範圍內盡快提出賠罪,而提出賠罪仍未撤回,則可以此作為免責辯護。
' m# a" q$ A# i( R% P  U' h- ]! q& ]8 ~9 g( O* y9 {7 |
參考資料:$ e: I2 I9 B( H( s  w5 m; K( ?, ]/ q
) |1 f4 v/ a' x) }7 D+ @, _
香港法例

作者: 衰貓    時間: 2009-12-17 11:07 PM

咁都叫"學識了乜野叫原諒別人"???
2 r, O& M; b1 Y, Z, @* O' P$ kjojojojoj 發表於 2009-12-17 09:56 PM
; w& M1 W( O" ]2 k3 _6 I
: T" p  h9 X- f  e5 |
, Y! _; F# i' e! I, y! Z$ |9 t8 C6 V
企掉轉o左,係學識了乜野叫原諒自己。。。。。
作者: hamsubboy    時間: 2009-12-17 11:16 PM

有懷疑"借屍還魂"在aio出現, 過去睇下
作者: Babafett    時間: 2009-12-17 11:29 PM

I'm sorry.

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0