標題: 請教大家一個重要的問題!! [打印本頁]

作者: joe159357    時間: 2009-12-23 03:02 AM     標題: 請教大家一個重要的問題!!

我有一個同學剛因病去世!我想去靈堂致祭!: Y2 U0 X7 I1 h( y3 X
但剛好我一個好兄弟結婚!我可以去嗎?( }, [9 z6 a' e$ H/ k0 G1 a
好煩悶!相差幾日=.=
作者: 魚佬    時間: 2009-12-23 10:05 AM

我有一個同學剛因病去世!我想去靈堂致祭!
  J0 [! w$ ~* d但剛好我一個好兄弟結婚!我可以去嗎?; w/ N/ A+ |9 ^+ i* ]! u, A
好煩悶!相差幾日=.=2 ^; H+ u9 C; o8 S0 r
joe159357 發表於 2009-12-23 03:02 AM
$ e2 L' ]" @! V

+ y$ q1 x! z* l冇所謂
作者: 打死PK仔    時間: 2009-12-23 10:25 AM

我有一個同學剛因病去世!我想去靈堂致祭!9 K" O! |- ~( n& Q
但剛好我一個好兄弟結婚!我可以去嗎?9 h# W) _6 {0 P0 h: L
好煩悶!相差幾日=.=6 A! v! X3 g' X6 K& M8 R( T
joe159357 發表於 2009-12-23 03:02 AM
唔係冇所為啊. m" H8 F6 b! K1 x
只可以是但去1樣4 H. r# S5 {0 N3 X8 K7 {
紅白點可以雙衝啊
作者: kakeidevil    時間: 2009-12-23 11:18 AM

唔係冇所為啊4 J2 f1 u. ^: f6 B' r* t! I4 P
只可以是但去1樣
0 \+ J* Q# Q, P8 Q' Z% ?紅白點可以雙衝啊
$ b$ t- m6 V- e4 L& v9 y  P打死PK仔 發表於 2009-12-23 10:25 AM
" }; l7 X0 V) K$ C3 R
6 |7 B- D# H2 W- ^2 R% Q
. J7 i! T! Q% e, {  J9 f: H$ w  z5 W3 }/ b) i' i- h, Y3 z
法律同科學既角度係絕對無所謂~~~
作者: kakeidevil    時間: 2009-12-23 11:23 AM

我有一個同學剛因病去世!我想去靈堂致祭!$ u* h; u8 f& ]4 k
但剛好我一個好兄弟結婚!我可以去嗎?; W/ ]$ Y$ N2 d; F4 i7 k. I
好煩悶!相差幾日=.=
+ n$ X  ?9 W: Ajoe159357 發表於 2009-12-23 03:02 AM
- Y+ z4 ^+ ]" {# T. m7 j9 }
/ O2 l4 Q* O/ P8 ~. }  U* I" d- w
去靈堂就梗咖啦~~~菊個弓,問候兩句咪閃咯2 c% q: D  S" w2 o7 s* a6 C$ d! ^
  _( I! i2 y$ [1 N" v3 l
之後問下你位好兄弟介唔介意
: N: V1 I" N# F5 ~. |* F應該都唔介意既,你又唔係主人家$ _8 j, B, e$ O* e" c+ B# K  q
介意既下次食番餐飯補數咪搞掂咯
作者: 勇勇勇    時間: 2009-12-23 11:24 AM

, g6 T8 j) j& {% T! n% ]! a7 L8 @2 _% I7 K6 G
: @3 H8 [3 [! d- S" t) K
) t9 p: i) M% i' a9 }% ~- r6 f7 _2 V9 ?9 B# J9 n: A( c
% x2 ~, g- c* H# L0 o& ^
法律同科學既角度係絕對無所謂~~~2 Y: C8 c7 e# c1 t: Z
kakeidevil 發表於 2009-12-23 11:18
仲迫唔到你出正身你米誤導樓主啦
; H  l8 W$ r6 P3 }/ p1 I2 o我岩岩搞完白事,所以好清楚
作者: 勇勇勇    時間: 2009-12-23 11:28 AM

. Q- v1 H3 S" z9 t, K1 c

, B5 v. ]8 V/ u7 l6 c1 M" s去靈堂就梗咖啦~~~菊個弓,問候兩句咪閃咯# ]3 ~& t' b- Z# o* h7 N/ s

1 u* Y7 t) d. q2 M0 t( J6 p3 S之後問下你位好兄弟介唔介意1 ]4 D! ?- t: w8 w
應該都唔介意既,你又唔係主人家9 d9 ^: g$ f: d  M. ~. {
介意既下次食番餐飯補數咪搞掂咯
8 d, c8 \/ O+ ~0 b& z) Pkakeidevil 發表於 2009-12-23 11:23
果然識野喎3 g& }2 L: z1 O
人地老豆老母,實叫你唔好去
作者: kakeidevil    時間: 2009-12-23 11:37 AM

果然識野喎3 x# N0 F: |. L
人地老豆老母,實叫你唔好去/ r1 K4 c7 W1 o. m
勇勇勇 發表於 2009-12-23 11:28 AM
/ s; v# p0 V8 R% E+ c/ y0 A
/ b0 F9 [" N9 B9 r) h+ b( C, j/ s& ^! C4 w. R9 C* t
你咩年代咖?!
/ F: l$ z: W6 b! e( ]% y我呢d現今超然脫俗既新時代人!
5 g! }, ~3 c0 p4 f& ]百無禁忌! 想做就去做!
作者: 勇勇勇    時間: 2009-12-23 11:41 AM

- t0 A/ T8 X0 D; t* w4 l
; q: K9 Z% b  C) a+ P
7 |9 D9 H3 j( O你咩年代咖?!4 F+ v/ f- Q7 M6 T% T- s
我呢d現今超然脫俗既新時代人) k; w/ I0 U0 u! }
百無禁忌! 想做就去做!+ }& b$ M5 d$ d
kakeidevil 發表於 2009-12-23 11:37

作者: 艾官    時間: 2009-12-23 06:23 PM

我想問調返轉頭得唔得...?即係參加完婚禮過幾日先去拜祭
作者: 勇勇    時間: 2009-12-23 07:52 PM

我想問調返轉頭得唔得...?即係參加完婚禮過幾日先去拜祭
1 w& r4 _* G! s* \1 B, k艾官 發表於 2009-12-23 06:23 PM
照常理推斷應該得掛5 h: s& H/ I$ {
白事前紅事後之所以唔好,係因為唔想帶D衰氣落去喜慶
作者: CK銘    時間: 2009-12-23 09:26 PM

我覺得就紅白事相沖.....' f/ ^  E9 v  p: G% R, R4 P& w8 S
此中唔喺咁好....都喺二選一去啦
作者: joe159357    時間: 2009-12-24 02:57 AM

真係好煩阿!!=.=
作者: joe159357    時間: 2009-12-25 04:40 AM

而家連我阿sir都死理我知道我個決定啦-.-
作者: 勇勇    時間: 2009-12-25 12:06 PM

而家連我阿sir都死理我知道我個決定啦-.-7 a1 q6 @2 I! K
joe159357 發表於 2009-12-25 04:40 AM
吓..........岩岩意外果個係你老師
作者: evilmio    時間: 2009-12-25 03:11 PM

向主人家說明較好
作者: wmcsll    時間: 2009-12-25 03:34 PM

3 J! o3 _# q4 r8 G1 q6 d. \1 h2 C1 ]0 I9 L* H' O
而家連我阿sir都死理我知道我個決定啦-.-
8 T( l; P3 f' F7 Y. \$ Djoe159357 發表於 2009-12-25 04:40 AM
# r1 C. p5 t  |6 W福無雙至,禍不單行!我認為現今二者參加都無所謂,但好多人顧忌,那就去完婚禮先去靈堂咯…如難於決定就去靈堂!因無機會再贍養遺容,婚禮中人就大把機會見!當然又要看是否親人或交情深厚問題!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0