標題: 點解而家d新聞,報紙咁鐘意用80後,90後既字眼?? [打印本頁]

作者: sm123456    時間: 2010-1-7 01:45 PM     標題: 點解而家d新聞,報紙咁鐘意用80後,90後既字眼??

係唔係方便d表示個個年代既人??我覺得用返80年代,90年代好似好d....
作者: mnbvc    時間: 2010-1-7 02:24 PM

而加多左50後 4 ?# L2 e+ P( s
班50後既有水入左西九樓
: j  z) V8 }7 _8 X" U$ {( E緊係想快d做工程所以博見報
作者: 魚佬    時間: 2010-1-7 02:30 PM

叫80後 型 d 麻
作者: vbvb    時間: 2010-1-7 03:27 PM

傳媒都要跟風?
作者: 秋葉林    時間: 2010-1-7 04:18 PM

其實 "80 後", 即係以前所謂嘅 Y 世代
; }7 F' n0 J2 b% s9 O! W0 R( }英文叫 Generation Y 或者 Gen Yer5 p6 q0 N+ V; w- Y
並非乜嘢新事物, 只係舊酒新瓶嘅稱呼 (可能真係型 D 啩)- R4 j! f$ F+ U' X
6 v" j& N: g$ H  X! d8 j* l8 }
所謂世代,就係指某一段時期內出生嘅一批人群,佢哋具有代表性嘅特色同影響力
( B  s; e# x; Y0 W社會學、人類學, 以致市場學都習慣將第二次世界大戰之後出世嘅人分成四個世代 (大約每 20 年一個)* h, G8 W3 c8 \* k! h9 U
6 ^5 S+ a3 u; I" g1 B8 B
戰後嬰兒 (Baby Boomers)   指 40 年代末至 50 年代末出世嘅人, 即係依家最有權有勢果班人
+ U8 d6 p, D3 a7 ~, o6 g6 Y) c+ i) p( kX 世代 (Generation X)   指 60年代初至 70 年代末出世嘅人, 依家當紮果班, 當中唔少係中產人士/ B% Z4 b; C! l" r- H
Y 世代 (Generation Y)   指 80年代初至千禧年以前出世嘅人, 仲讀緊書或者啱啱出嚟做嘢果班熱血青年; _# }8 X) K* |; X+ y4 A
Z 世代 (Generation Z)   指千禧年以後出世嘅人, 仲係小朋友但係已經畀人種壞晒果班4 F0 r2 Y0 s% j: I4 h( S0 A* ?/ ?; X
. l2 a1 G* J- \2 b* G" i
當然, 呢套嘢源自美國, 未必一定啱所有地方用 (例如中國), : D0 ]3 y1 ^: \% P) M$ B" R; m8 [: X
但係香港嘅發展較為近似西方國家, 所以呢套嘢用响香港完全啱駛
1 j8 ?$ r% h. Q
! Z( S9 M" I# U8 |/ u8 V換句話說所謂 50 後其實即係指果班 Baby Boomers, 而 80 後即係指果班 Gen Yer,2 P. Y3 x/ c0 ]1 j9 i; N% H+ n
班 50 後覺得自己有權有勢鍾意控制別人, " I; d- F9 ~, U/ ]5 l0 u
而班 80 後偏偏鍾意真我個性盡流露 (有研究發現 Gen Yer 屬於 "自我" 一族, 心目中從來都係自己行先懶理旁人): H% M0 p) }" O& ?' N. B$ Q7 j1 W
所以咪好容易擦出火花囉
. |8 e; k% `2 r2 ]3 W/ B曾司長同班 80 後憤青係咁, 社民連班大佬同陳小妹妹亦如是,* s$ T4 {/ `7 j
可以話係死結, 無得救
作者: 魚佬    時間: 2010-1-7 04:49 PM

其實 "80 後", 即係以前所謂嘅 Y 世代& _2 z$ b( z' h
英文叫 Generation Y 或者 Gen Yer9 ?  o& _/ L% z+ Z( w
並非乜嘢新事物, 只係舊酒新瓶嘅稱呼 (可能真係型 D 啩)) [6 i) l, h& i$ ~

7 ?$ }$ m8 A) Y, c: s8 {所謂世代,就係指某一段時期內出生嘅一批人群,佢哋具有代表性嘅特色同影響力
. U( h# @; b* T2 U1 P9 p! d% t社會 ...
: A' P! d; m3 a6 w, [; Z5 O; d# G# K+ |秋葉林 發表於 2010-1-7 04:18 PM
4 f3 H4 ^7 q, t

8 L, a% I" K: ?$ aThx
作者: shehboy    時間: 2010-1-7 06:04 PM

其實Gen Y同Gen Z都係由細種壞晒長大既一群, 不同既係Gen Y已成年出黎社會做事,Gen Z仲係細路. 兩者有乜特徵上分別目前言之過早.
! `7 u. ]6 c/ x/ t3 v  q% A$ f' L香港傳媒中意跟大陸, 唔講Y世代,但大陸一用80後,就爭相跟風.
! y9 w5 C) m. Z5 D( o$ F: Q& V7 z做特首要跟就話身不由己啫, 做傳媒做到咁真係唔知乜野心態.
作者: infjlam    時間: 2010-1-7 10:09 PM

其實Gen Y同Gen Z都係由細種壞晒長大既一群, 不同既係Gen Y已成年出黎社會做事,Gen Z仲係細路. 兩者有乜特徵上分別目前言之過早.
. v" ~' e$ {, K% D香港傳媒中意跟大陸, 唔講Y世代,但大陸一用80後,就爭相跟風.
+ {; A' z+ [' P1 g* I做特首要跟就話身不由己 ...
2 ^6 T8 H2 ^& gshehboy 發表於 2010-1-7 06:04 PM
( M" w+ g, Y" m. w: A7 w7 K. ]

+ u! ^1 d" q4 v/ v9 j+ @- p% t) d要對口徑嘛,落廣告呀,搵贊助呀,開托內地龐大市場呀,統統要北望神州,
) d- {8 S3 z' D$ ^1 ~, B, X我覺得叫80後都OK,意思表達得清楚就得,2 f# z% F. `4 [( W
唔一定要跟老外叫開的XYZ...

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0