標題: 馬頭圍道災民與官員衝突 [打印本頁]

作者: etufo_1234    時間: 2010-2-6 08:50 AM     標題: 馬頭圍道災民與官員衝突

([url=]星島日報
" p- `* Q2 _# H* t6 c' p* x' n[/url]報道)馬頭圍道塌樓事慘劇中,仍有二十多名災民棲身聖匠社區會堂,不願接受安置。[url=]地政總署6 J6 Y7 x8 |1 ^; z! M$ j7 a5 K
[/url]人員晨要求災民簽署清拆通知書時,雙方一度發生衝突,有災民報稱被人按倒地上,須警方到場調解。3 J$ }) U' m+ G! P/ x
  據九龍城區議員任國棟稱,昨晨收到一名姓陳災民投訴,指地政總署人員要求災民簽署清拆通知書,災民不滿職員解釋,雙方發生衝突,有人將災民按在地上,警員到場調停。任指要塌樓居民簽署清拆通知書,令人費解,完全屬無謂的官僚行為。任表示,聖公會聖匠堂仍有二十多名災民留宿,當中包括倒塌的四十五J大廈的八名居民,堂內牧師以災民不願見區議員為由,拒絕區議員進入與災民聯絡及提供協助。 本報記者0 z/ S$ M7 @5 m. ?7 i+ w7 c# a

) e2 s8 x8 b, a5 @9 D9 Hhttp://hk.news.yahoo.com/article/100203/3/gg1q.html
, [) ^, |) P. L$ p1 m* ?3 x+ o1 Z; O# Z' k
好心就簽la" I- i; T! x+ Y5 V
6 ?8 a. s9 Z8 D% ~1 N
唔通又想林多棟咩
作者: vbvb    時間: 2010-2-6 01:01 PM

政府處事事不順利
作者: kuru    時間: 2010-2-6 01:08 PM

為你好先想你搬, 唔通想比層樓壓死咩
作者: vbvb    時間: 2010-2-6 01:21 PM

總有人出來反抗
作者: mycar422    時間: 2010-2-6 05:54 PM

其實樓蹋都無法,一定要面對現實,係人都想安置得好好,但那會事事順心﹖就得哥0黎失嫂意,惟有接受安置啦!何必對著幹呢!大家都無好處!
作者: mK頭ck@G點    時間: 2010-2-6 06:01 PM

真係有人歡喜有人怨
* A& }9 B# Z) C8 w' j7 V, ?有人痛失親人,有人冇啦啦可以上樓
作者: vbvb    時間: 2010-2-6 06:27 PM

唔明點解唔肯上樓?

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0