標題: 每周飲兩罐汽水可致胰臟癌 [打印本頁]

作者: sm123456    時間: 2010-2-9 02:33 PM     標題: 每周飲兩罐汽水可致胰臟癌

飲汽水可致肥,更可能致癌。美國研究發現,汽水會刺激體內胰島素( insulin),助長胰臟癌( pancreatic cancer)細胞生長,每周飲用兩罐或以上含糖汽水,患胰臟癌機率會增加 87%。 2 v1 N: j! y  o. i9 v

8 N# Z$ y9 d% z) T0 s$ A5 s飲啤酒可強化骨骼
7 f4 f2 w0 }: X- Q  s0 @9 j胰島素是蛋白質激素,用來平衡血糖。美國明尼蘇達州大學向 60,524名新加坡男女,展開 14年的追蹤研究,結果發現 140人患上胰臟癌,當中每周飲兩罐或以上含糖汽水的男女,患癌機率更高出 87%,飲果汁的則不受影響。據指出,每罐 355毫升含糖汽水糖份極高,每次飲用後,胰臟都要分泌胰島素分解糖份,胰島素分泌增多,又跟胰臟癌細胞生長有關。$ d( ?5 `$ `+ w: y
但耶魯大學癌症研究中心質疑有關結果,指調查基數太小,而且「新加坡人還會吸煙和食紅肉,都與胰臟癌有關,但研究卻沒這些因素計算在內」。胰臟癌每年在全球奪去 23萬性命,病人存活五年的機率只有 5%。) |* v+ J$ j% {! F9 v
汽水可能致癌,美國另一研究則指適量飲啤酒有益骨頭。研究員發現啤酒含有豐富的膳食矽,即使經過釀製,仍以矽酸離子形式保存,可助強化骨骼,防止骨質疏鬆症。- I( t+ I6 [, j) Z5 @6 @
路透社/英國《每日快報》
1 m9 A. y4 e6 b" B5 e" q! v; W3 C+ \9 Z
個140個新加坡人好慘...做研究點知就患癌....
作者: 中國心    時間: 2010-2-9 03:13 PM

我熱天日日飲
作者: 魚佬    時間: 2010-2-9 03:27 PM

周不時都有呢 d report 出  
作者: 中國心    時間: 2010-2-9 03:39 PM

周不時都有呢 d report 出  
1 t: K1 f5 A( w5 h- i魚佬 發表於 2010-2-9 03:27 PM
啤酒商揾人出
作者: 電梯男    時間: 2010-2-9 03:47 PM

上晒癮牙  
作者: 魚佬    時間: 2010-2-9 04:03 PM

啤酒商揾人出
9 k7 o* U6 C, e7 `中國心 發表於 2010-2-9 03:39 PM
! l% q  b1 C' {; D7 ^6 ]
( t2 }) q$ \, k. C  u# n5 i2 D跟住又話飲啤酒減壽
作者: 電梯男    時間: 2010-2-9 04:36 PM

( \$ O  |* T4 n+ L1 U1 B. N) i5 G

+ k- G3 i( U9 P% a# ]跟住又話飲啤酒減壽
  g9 [4 N7 r6 ?' Z魚佬 發表於 2010-2-9 04:03 PM
6 S7 H, M& I: K" }( ~3 ^# F3 ]
: y: w8 e6 O. q# Q$ O6 f
食一支煙短5分鐘命  
作者: vbvb    時間: 2010-2-9 09:59 PM

飲得水多會死人
作者: 費事高    時間: 2010-2-9 10:25 PM

吸多兩啖空氣都會死人
作者: kc7800_80k    時間: 2010-2-9 10:34 PM

飲得水多會死人
, s) B$ J( ?: Uvbvb 發表於 2010-2-9 09:59 PM
7 D* G& v0 O- C' l
劑量決定毒性
作者: goodnicelady    時間: 2010-2-9 11:35 PM

乜野飲得多都係唔好,尤其是可樂會令人缺鈣…
作者: vbvb    時間: 2010-2-9 11:37 PM

乜野飲得多都係唔好,尤其是可樂會令人缺鈣…
1 n1 E. j$ p5 c! D, Y, cgoodnicelady 發表於 2010-2-9 11:35 PM
我很贊同
作者: chung11    時間: 2010-2-9 11:44 PM

每週兩罐汽水致癌 ~~ 咁好多人死左 !!
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 12:11 AM

每週兩罐汽水致癌 ~~ 咁好多人死左 !!# s; f. |, L7 T& {$ p
chung11 發表於 2010-2-9 11:44 PM
/ z9 J' N4 M1 ]2 W
! G. O6 g5 V4 j. w& u" c% N+ F- j2 m6 Z) ]
巧多人每日食二、三包煙閒閒地
4 T& [8 w1 W* K6 V4 x' q) G
/ Y2 o. l& c7 {巧多人每日飲二、三支啤酒閒閒地
作者: vbvb    時間: 2010-2-10 12:14 AM

: ]8 z" h' ~  V* f
7 o1 B  C* Y+ N) b
' y7 r2 H$ E" i# \7 n& M: G$ U巧多人每日食二、三包煙閒閒地 5 k( ^( P: }4 E: g

. R" p9 O# j3 V. E7 D" G巧多人每日飲二、三支啤酒閒閒地 6 Q; Y) \) T& G* H. q6 V
電梯男 發表於 2010-2-10 12:11 AM
點食到三包煙咁多?
作者: 費事高    時間: 2010-2-10 02:13 AM

點食到三包煙咁多?- v( F3 U( O! \
vbvb 發表於 2010-2-10 12:14 AM
$ a( j5 n$ S- J( V/ _. m4 W) M0 l

2 H5 P0 q5 |, d* q- o/ y3 c我有位朋友,到現在每日起碼3包(40零歲)
6 P/ ?. U1 Z( h9 h, r我以前做廚房,試過每日食2-3包,大概一二個月後,我已經出唔到聲...
作者: vbvb    時間: 2010-2-10 02:19 AM

( j( T" M$ y2 c3 E: I! ?7 r* s8 C3 u0 B# L( t
我有位朋友,到現在每日起碼3包(40零歲)
1 H0 a% ~  _9 I. X+ W我以前做廚房,試過每日食2-3包,大概一二個月後,我已經出唔到聲...
5 H7 `. y6 ]9 v) _費事高 發表於 2010-2-10 02:13 AM
一支接一支,當15分鐘一支,每個鐘食4支,3包煙60支咪日食夜食十幾粒鐘唔停..............
作者: 費事高    時間: 2010-2-10 03:36 AM

一支接一支,當15分鐘一支,每個鐘食4支,3包煙60支咪日食夜食十幾粒鐘唔停.............., v4 Z6 y* Q( m: c  ^
vbvb 發表於 2010-2-10 02:19 AM
: _3 x; ]' s4 E6 P# n- `2 A
% q& v% \* N; H4 j. O& \
我朋友上來我家探我,% C6 \  x, i& ]8 ^
每當佢一到達,我間屋就好似火燭咁款,. r  c6 N$ ^' D2 @
成間房都係煙霧浬漫...
8 `; h2 P: A9 A, |) i/ N我見証佢多年,佢真係一支接下支.....
" p) ?2 Z# C% J- I0 J' _我以前食三包,大部份都只係食到三淨會掉...食足全程的話,
1 t: N# L7 c0 ?' j% B我猜想我真的出不了聲,要用手語溝通
& k8 s& q# c$ {& ~7 t- ^; p. B/ L* T今時今日,我食一包咁上下到啦
作者: 艾官    時間: 2010-2-10 03:46 AM

可樂好好飲~~以後日日飲~~吹呀~~~~~??????????
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 08:42 AM

8 f8 @' `% S: \6 W  l% a
9 y& H% W- M4 H# A+ i, |! H我朋友上來我家探我,
& O! a7 K5 r8 P( I  F每當佢一到達,我間屋就好似火燭咁款,
: \0 {" ~' o- n8 t成間房都係煙霧浬漫...
  @5 `- L/ J# T* {: C我見証佢多年,佢真係一支接下支.....
: s  O5 f/ r; `4 ^% O! p1 z我以前食三包,大部份都只係食到三淨會掉...食足全程的話,4 P9 s# H5 P* c, v( E
我猜想我真的出不了聲,要用手語溝 ...9 m( r0 m; [0 Z7 b
費事高 發表於 2010-2-10 03:36 AM
5 }' X% T) L6 g# P  n$ n- e$ ]
1 q/ ]+ K4 |; p1 r2 L

2 N' z4 L* V# a9 U9 K, l黃毓民以前每日食2包
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 08:45 AM

黑色個隻無糖可樂完全唔掂  
0 @8 I" P% `0 Q% }
+ i1 ]0 `" e4 l8 }9 ?' r- |8 j健兒可樂怪怪地  
' @" u0 @3 E- ?* m; a" n7 d) [  o" }4 q% {
刀係要飲原味個隻
作者: 電梯男    時間: 2010-2-10 08:46 AM

美國人飲可樂當飲水  
作者: CK銘    時間: 2010-2-10 03:41 PM

信唔信得過呀........
作者: 中國心    時間: 2010-2-10 04:04 PM

寧可信其真
作者: kuru    時間: 2010-2-12 01:18 AM

死喇, 差唔多日日都飲喎
作者: vbvb    時間: 2010-2-12 01:23 AM

大片檸檬加大量冰

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0