標題: 部分香的大學生如此修為 [打印本頁]

作者: chansuper123    時間: 2010-2-14 02:48 PM     標題: 部分香的大學生如此修為

本人年廿九搭地鐵,在車上聽到一對衣光鮮,外表斯文,年約不過三十(80後)的年青男女相討新年行程,但男方說不得閒,因要重做"Master"(碩士)論文,(嘩,好一個碩士生),因他的老師認為不夠好,可以再改善,他在車上向女伴訴苦時,連說多次"頂你個肺".之後我要下車,沒有再聽./ P5 H8 v7 D& |0 l- |* c( s# n
現在部分的大學生,空有知識,沒有自身修為,出口成"文",小弟認為大學生的談吐行為應該比市井之徒高,但此人的言談同他的身份不夾,真不知現在的大學教甚麼,德育何來,香的未來真係級級可危.
+ s) B5 x( g+ S0 f& n/ U註 : 本人非常 OUT, 請問各位巴打,"頂你個肺" 係唔係潮語, 真係好想知.多謝
作者: 自由神    時間: 2010-2-14 03:19 PM

Oh...I'm sorry.....I was just a 市井之徒
作者: 奇    時間: 2010-2-14 06:25 PM

應該係密碼,需要解碼先明
作者: 中國心    時間: 2010-2-14 06:53 PM

算係欺文粗口吧
作者: kuru    時間: 2010-2-14 07:05 PM

你唔係OUT, 你應該來自外星
作者: 中國心    時間: 2010-2-14 07:18 PM

夢星
作者: 艾官    時間: 2010-2-14 10:04 PM

咁又唔使執著到呢個地步...
作者: infjlam    時間: 2010-2-15 12:39 AM

香港德育水平每況愈下,空有智識,但冇內在修養的人多的是
作者: selena127    時間: 2010-2-15 12:55 AM

大學生講粗口都聽過 !!
  Y8 D& q: w; h' H( g
) g) Y( j- s* H6 s  r) e頂你個肺好普通 !!
作者: alan3015chan    時間: 2010-2-15 01:35 AM

本人年廿九搭地鐵,在車上聽到一對衣光鮮,外表斯文,年約不過三十(80後)的年青男女相討新年行程,但男方說不得閒,因要重做"Master"(碩士)論文,(嘩,好一個碩士生),因他的老師認為不夠好,可以再改善,他在車上向女伴訴苦 ...6 U0 g% L# T; z) a9 j, T6 b& _
chansuper123 發表於 2010-2-14 02:48 PM
4 \3 `9 A3 t- O0 |; S; h, e是(岌岌可危)吧?
2 h7 p, T1 @: J: F& R; j2 U! N頂你個肺不算粗口!岌岌可危也太嚴重了吧?
作者: vbvb    時間: 2010-2-15 01:37 AM

以前大學生被尊稱為文化人
作者: 自由神    時間: 2010-2-15 01:39 AM

以前大學生被尊稱為文化人
. p# I$ N8 T4 \1 Vvbvb 發表於 2010-2-15 01:37 AM
唉.......而家變曬次文化.....
作者: 12d3    時間: 2010-2-15 01:07 PM

大眾對大學生要求多多, 大家對待大學生又係唔係咁好?
作者: 自由神    時間: 2010-2-15 01:18 PM

大眾對大學生要求多多, 大家對待大學生又係唔係咁好?5 u, s* R" b7 p( l& x+ ~
12d3 發表於 2010-2-15 01:07 PM

作者: 中國心    時間: 2010-2-15 05:43 PM

唉!我都唔知點講好?
作者: e_e    時間: 2010-2-15 07:12 PM

我好好奇 ... 樓主唔會講呢句野???
作者: 中國心    時間: 2010-2-17 12:19 AM

更粗都聽過啦
作者: evan5528    時間: 2010-2-17 02:34 AM

其實而家大學生真的多的是" X9 F& r; S* C) Z  H+ J% ?2 o
也沒有什麼特別的

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://26fun.com/bbs7/) Powered by Discuz! 7.0.0